×
سیاسی
شناسه خبر : 87554
تاریخ انتشار : شنبه 1400/11/09 ساعت 19:14
حصول توافق در وین در گرو تصمیم سیاسی واشینگتن

نورنیوز بررسی کرد؛

حصول توافق در وین در گرو تصمیم سیاسی واشینگتن

اتخاذ تصمیم سیاسی مربوط به طرفی است که یک توافق حقوقی بین‌المللی با پشتوانه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل (برجام) را با تصمیم سیاسی نادیده گرفته و با خروج از آن عامل شکل‌گیری مشکلات فعلی است.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: روز گذشته اعلام شد که طرف‌های مذاکره توافق کرده‌اند که روز جمعه و پس از پایان گفتگوهای جاری در دور هشتم مذاکرات، هیئت‌ها برای رایزنی بیشتر به پایتخت‌ها برگردند و پس از وقفه چند روزه مجددا مذاکرات در وین آغاز شود.

دور هشتم مذاکرات میان ایران و ۱+۴ در وین تاکنون طولانی‌ترین و فشرده‌ترین دور از گفت‌وگوهای انجام شده برای رفع تحریم‌های غیر قانونی و ظالمانه بوده است.

نکته قابل توجه آنکه؛ ظرف روز گذشته و امروز، همه کشورهای حاضر در مذاکرات، نماینده اتحادیه اروپا و همچنین ایالات متحده آمریکا که در مذاکرات مستقیم حضور ندارد با ادبیاتی نسبتا یکسان به در دسترس بودن امکان توافق اشاره کردند که نشانه‌ای از کاهش اختلافات و نزدیک شدن دیدگاه‌ها به یکدیگر است‌.

در این میان آمریکا و کشورهای اروپایی با استفاده از کلیدواژه «نزدیک شدن مذاکرات به مراحل نهایی» تلاش کردند به نوعی اذهان را به سمت ضرب‌الاجل خودساخته ضلع غربی مذاکرات نیز متوجه کنند که طبیعتا با رویکرد ایران در خصوص «ضرورت استفاده از زمان لازم برای اطمینان ازکیفیت مذاکرات» مغایر است.

هرچند هیأت ایرانی تاکنون همه تلاش خود را برای افزایش سرعت گفت‌وگوها معمول داشته، اما برای ایران، کیفیت توافق مهم‌تر از زمان دستیابی به توافق است و حاضر نخواهد بود به خاطر چند روز و چند هفته، اصول و خواسته‌های اساسی خود را نادیده بگیرد.

موضوع دیگری که تقریبا همه هیئت‌ها بر ضرورت آن تاکید کردند، رسیدن مذاکرات به مرحله «تصمیم سیاسی» است.

از ابتدای شکل‌گیری دور جدید مذاکرات، ایران بر ضرورت تعیین تکلیف چند موضوع اصلی شامل رفع تحریم‌ها، حفظ حقوق و دستاوردهای هسته‌ای ایران، ارائه تضامین لازم از سوی آمریکا برای عدم تکرار وضعیت ایجاد شده در دولت ترامپ و تعیین سازوکار راستی‌آزمایی تحریم‌ها و مبنا قرار دادن چارچوب حقوقی برجام برای تحقق هر یک از موارد مذکور تاکید داشته است.

در صورتی که آمریکا و کشورهای اروپائی با مبنای ارائه شده از سوی ایران که مذاکرات آن سال‌ها قبل انجام و منجر به شکل‌گیری برجام شده، همراهی می‌کردند و دست از طرح زیاده‌خواهی بر می‌داشتند، مذاکرات خیلی سریع به نتیجه رسیده بود و پیچیدگی‌هایی که امروز بر روند گفتگوها حاکم شده، شکل نمی‌گرفت.

اگرچه این واقعیت که مذاکرات به مرحله تصمیم سیاسی رسیده کاملا پذیرفتنی است اما اتخاذ تصمیم سیاسی مربوط به طرفی است که یک توافق حقوقی بین‌المللی با پشتوانه قطعنامه شورای امنیت (برجام) را با تصمیم سیاسی نادیده گرفته و با خروج از آن عامل شکل‌گیری مشکلات فعلی است.

بسیار روشن است که اگر ایالات متحده آمریکا بخواهد عملا در مسیر تصمیم سیاسی ترامپ برای خروج از برجام و بهره‌گیری از راهبرد «فشار حداکثری» علیه ایران باقی بماند و با استفاده از اهرم‌های فرامذاکراتی ضمن حفظ ساختار تحریم‌ها، اعمال محدودیت بر فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را مطالبه کند، توافقی در کار نخواهد بود.

روزهای آینده را می‌توان روزهای آزمون دولت بایدن برای اثبات شعارهای انتخاباتی مطرح شده در مورد بازگشت به برجام دانست.

تصمیم سیاسی دولت بایدن برای پذیرش مسئولیت خطاهای دولت قبلی آمریکا همراه با ارائه تضمین برای عدم تکرار آن در کنار عمل به تعهدات برجامی واشینگتن با امکان راستی‌آزمایی، می‌تواند مسیر جدیدی را در مذاکرات وین باز کند که حاصل آن افزایش سرعت و کیفیت توافقی است که در دسترس بودن آن دور از انتظار نیست.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قطعی شدن چهار برنز سانداکاران ایران با صعود به نیمه‌نهایی
قیمت دینار عراق امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ هزار دینار چند شد؟
قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ سکه امامی از 237 میلیون تومان عبور کرد
فرمانده نیروی دریایی ارتش: آماده دفاع همه‌جانبه از منافع ملی هستیم
قیمت دلار امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ دلار 4 هزار تومان گران شد
طوفان مرگبار در ژاپن؛ 4 نفر کشته شدند
قالیباف: در جنگ ترکیبی تسلیم نمی‌شویم و پاسخ خواهیم داد
صدای انفجار در جنوب اصفهان؛ توضیح مدیریت بحران
تله مرگ در غار؛ 3 نفر جان باختند و یک نفر به بیمارستان منتقل شد
تیم ملی فوتبال ایران راهی تاشکند شد؛ دیدار با ازبکستان در راه است
محرومیت داور جنجالی دربی مادرید؛ این اشتباهات جنجالی باعث محرومیت داور شد
میزبانی که خود متهم است؛ سازمان ملل در محاصره
پیام تسلیت دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی برای رحلت آیت‌الله العظمی شبیری زنجانی
حق وتو در خدمت ایران
هشدار سیلاب در غرب ایران؛ بارش‌های 100 میلی‌متری در راه است
پاکستان و یمن
نورنما | حضور و غیاب نمادین دانش آموزان شهید میناب
اینک نوبت ابهام هسته‌ای است
خروج نیروهای آمریکایی از عراق؛ بغداد برای هشتم مهر آماده می‌شود
یمن هدف حملات هوایی عربستان؛ 6 شهید و 8 زخمی
پیام رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در پی رحلت آیت‌الله العظمی شبیری زنجانی
انفجارهای کنترل‌شده در هرمزگان؛ عملیات از ساعت 11 آغاز می‌شود
تنگه هرمز؛ راهی به سوی صلح
روز سوم بازی‌های آسیایی 2026 ناگویا؛ طلسم طلای ایران شکست؛ نعمتی اولین طلای کاروان را گرفت
کشف 254 کیلو گوشت الاغ، قاطر و اسب در تهران؛ 5 نفر دستگیر شدند
آب سدهای کشور 31 درصد بیشتر شد؛ هنوز نیمی از ظرفیت مخازن خالی است
شورای نگهبان به طرح مهریه ایراد گرفت؛ ماجرای 14 سکه چیست؟
افزایش 28 هزار نفری ثبت‌نام در مدارس دولتی به‌خاطر هزینه زیاد هیئت امنایی
رهبر انقلاب: فقدان آیت‌الله شبیری خللی در ردیف محققین تراز اول شیعه ایجاد کرد
قیمت خودروهای سایپا امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ رکوردشکنی شاهین و چانگان در بازار
قیمت گوشت قرمز امروز سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ نرخ انواع گوشت گوسفند و گوساله
قیمت دلار توافقی امروز 31 شهریور 1405؛ جهش 777 تومانی دلار
طلا پس از رشد اولیه عقب نشست؛ آخرین قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 31 شهریور
قیمت خودروهای ایران خودرو امروز سه‌شنبه31 شهریور؛کدام خودروها از6 میلیاردتومان عبور کردند؟
عراقچی: سازمان ملل تریبونی برای بیان مظلومیت مردم ایران و شهدای میناب است
پیروزی فقط با مردم ممکن است
واکنش بقایی به ادعای واشنگتن درباره گرانی سوخت
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛ پزشکیان به نیویورک رفت، قطر خواستار بازگشت به مذاکرات شد
سیاست نامه | سلاحی که از جنگ هشت ساله یادگار مانده است
پزشکیان عازم نیویورک شد؛ رئیس جمهور: با قدرت از مواضع ایران دفاع می‌کنیم
آخرین وضعیت ترافیک جاده‌ها امروز سه‌شنبه 31 شهریور؛ ترافیک نیمه‌سنگین در 3 محور
آخرین تحولات جنگ یمن و عربستان؛ حملات هوایی سعودی و پاسخ پهپادی انصارالله
رایحه‌درمانی با عطر قهوه
چراغ‌های روشن شبانه و تغییرات پنهان در قلب انسان
نابودی تومورهای روده بزرک با پروبیوتیک مهندسی‌شده
ایران چگونه آمریکا را در تله تشدید انداخت؟
زنگ خطر آلزایمر در ایران؛ 1.5 میلیون مبتلا و تغییر سن ابتلا پس از کرونا
کسب‌وکارهای آمریکا در شوک زنجیره تأمین؛ بحرانی پیچیده‌تر از دوران کرونا
منشأ اضطراب کودکان در شروع سال تحصیلی چیست و چگونه آن را مدیریت کنیم؟
عراقچی به نیویورک رسید؛ آغاز برنامه‌های ایران در مجمع عمومی سازمان ملل