نورنیوز ـ گروه بینالملل: فرآیند مذاکرات وین همچنان با یک کلیدواژه از سوی آمریکاییها دنبال میشود و آن نسبت دادن شرایط کنونی به عملکرد «دونالد ترامپ» در قبال ایران و برجام است.
در این خصوص؛ «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با «انپیآر» گفته است که یکی از بدترین اقدامات در سیاست خارجی آمریکا خروج از آن توافق بود که در نتیجه آن ما الان در موقعیت چالش برانگیزی قرار داریم که به جای حاصل شدن توافقی جدید و اصطلاحاً بهتر، ایران برنامه هستهای خودش را به صورتی خطرناک پیش برده است.
همچنین «جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید با مقصر دانستن دولت سابق آمریکا در مشکلات کنونی با ایران، گفت به دلیل خروج ترامپ از برجام بود که برنامه هستهای ایران دیگر تحت کنترل نیست و بهسرعت در حال تقویت است.
«جان کربی» سخنگوی پنتاگون نیز در سخنانی بارها ترامپ را عامل وضعیت کنونی برجام عنوان کرده است.
این مواضع مقامات آمریکایی در حالی مطرح میشود که:
نخست؛ روند تحولات داخلی آمریکا حکایت از افول آنچه ارزشهای دموکراسی میخواندند، دارد، چه، طی یکسال گذشته بایدن و دموکراتها با ادعای مقابله با اقدامات ترامپ و هوادارانش علیه دموکراسی آمریکایی عملا به انحصارطلبیهای خود دامن زدهاند و برجستهسازی نام ترامپ، ادامه این جنگ داخلی و سندی بر وضعیت بحرانی ساختار حاکم بر آمریکاست، چنانچه فوکویاما نیز از فروپاشی آمریکا سخن گفته است.
دوم؛ نگاهی به کارنامه «جو بایدن» نشان میدهد که او نیز طی یکسال ریاست جمهوری همان سیاست گذشته تحریم و تهدید را اجرا کرده و این روند نه تنها در قبال ایران بلکه در سایر تحولات جهانی نیز مشاهده میشود.
چنگ و دندان بایدن علیه روسیه، چین، کره شمالی و حتی خیانتهایی که علیه متحدان اروپاییاش نظیر دور زدن فرانسه در قرارداد ساخت زیردریایی هستهای با استرالیا انجام داد مشابه همان سیاستهای ترامپ است.
بر این اساس میتوان گفت که بایدن با نقاب ترامپ به دنبال پنهانسازی چهره واقعی خویش در مقابل افکار عمومی جهان است.
این امر زمانی آشکارتر میشود که بایدن مدعی است چالشهای موجود میان آمریکا با روسیه و چین ناشی از رفتارهای ترامپ است حال آنکه حقیقت امر آن است که بایدن همان سیاست بحرانساز ترامپ را با ادعای اصلاح سیاستهای نادرست ترامپ ادامه میدهد.
سوم؛ برجستهسازی نام ترامپ درباره وضع موجود برجام در حالی صورت میگیرد که بایدن نه تنها تلاش دارد خود را آخرین فرصت ایران برای رسیدن به توافق معرفی و ایران را مجبور به پذیرش خواستههای خود کند بلکه با ادعای توسعه هستهای نا متعارف ایران سعی دارد بُعد دیگری از ایرانهراسی را ایجاد کرده تا توجیهکننده تحریمها و تهدیدات علیه ایران باشد.
به بیان دقیقتر؛ بایدن همزمان با ادعای مذاکره، همان سیاست فشار حداکثری ترامپ را در لوای جبران اشتباهات ترامپ اجرا میکند با این تفاوت که ترامپ با خروج از برجام این رفتارها را توجیه میکرد و بایدن با ادعای جبران خسارتهای خروج ترامپ از برجام این رویه را ادامه میدهد.
در این میان؛ ایران به دور از فضای غبارآلودی که آمریکاییها برای گرفتارسازی ایران در اشتباه محاسباتی و تن دادن به توافق هیجانی ایجاد کردهاند، بر اصل غیر قابل اعتماد بودن ساختار حاکم بر آمریکا و یکسان بودن تفکرات ضد ایرانی ترامپ و بایدن تاکید داشته و بر اصل مذاکره منطقی اصرار دارد.
نورنیوز