نورنیوزـگروه بینالملل: نشست تخصصی چشم انداز تحولات یمن و تاثیر آن بر معادلات منطقه با حضور کارشناسان ارشد مسائل منطقه در محل جمعیت دفاع از ملت فلسطین برگزار شد.
در این نشست آقایان مهدی عزیزی مدیر کل اخبار خارجی خبرگزاری مهر، سیدرضا صدرالحسینی کارشناس ارشد مسائل منطقه و حسین ریوران رئیس کمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت آخرین تحولات یمن را بررسی کردند.
در ابتدای این نشست «مهدی عزیزی» تاکید کرد: تحولات عراق کمی از فرصت پرداختن به تحولات یمن را کمتر کرده است، در این نشست نگاه ویژه ای به تحولات میدانی در یمن که تحولات تعیین کننده ای است خواهیم داشت.
همه این تحولات را نمی توان عنصر جدای از رژیم صهیونیستی توصیف کرد. در هفتمین سال مقاومت یمن ، فشارها تهدیدات نظامی برای آسیب رساندن به یمن به عنوان یک کشور که در کنار گفتمان مقاومت قرار گرفته است، ادامه دارد. یک طرف از این مواجهه عربستان سعودی است که با عملیات موسوم به طوفان قاطعیت فکر می کرد دو سه هفته ای می تواند تکلیف یمن را یکسره کند.
یمن بر خلاف همه توطئه ها و پیش بینی ها توانست موفق شود، امروزه قدرت پهپاد ها و موشک های یمنی و دسترسی به عمق عربستان ، یک شکست بزرگ برای سعودی ها محسوب می شود که تلاش دارد به صورت آبرومندانه از این باتلاق خارج شود.
در ادامه این نشست «سید رضا صدرالحسینی» کارشناس ارشد مسائل منطقه تاکید کرد: من تحولات یمن را به سه بخش تقسیم می کنم؛ 1 . مسائل میدانی 2.مسائل اقتصادی و 3 . مسائل سیاسی.
در موضوع مهم میدانی چند تحول مهم داریم؛
در منطقه مارب سیطره انصارالله بر این منطقه یک تحول بسیار بزرگ بود که تحولی موثر و راهبردی در عرصه زمینی محسوب می شود.
حدود چهار هفته پیش نیمی از جبل البلق شرقی در دست انصارالله قرار گرفت که باعث شد این جنبش در نبرد دست برتر را داشته باشد.
این نکته حائز اهمیت است که این عملیات ها یک نوع عملیاتهای تلفیقی از سوی انصارالله و قبائل مختلف بود که با انصارالله وارد همکاری شدند. این پیروزیها که با این وسعت جغرافیایی و با این سرعت انجام شد با حضور توامان انصارالله و قبائل یمنی بدست آمد که مساله بسیار مهمی محسوب می شود. این موفقیت ها با وجود تلاش های جدی عربستان سعودی برای تغییر نگاه قبائل به همکاری با انصارالله رخ داد.
عربستان سعودی با توجه به شکست هایی که داشته سعی دارد که این طور جلوه دهد که در برابر ایران قرار دارد و نه انصارالله و این مساله با وجود تلاش های آنها از سوی محافل منطقه ای مورد پذیرش قرار نگرفت.
تحولات دیگری در مناطق الجوف و الیطمه رخ داده که انصارالله طی آن توانست1200 کیلومتر را آزادسازی کند و مناطق را از لوث اشغالگران پاکسازی کند.
در ارتباط با مسائل اقتصادی ذکر این نکته لازم است که در ارتباط با تحولات یمن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بحث یمن به تنهایی بحث آوارگی تخریب و کشتار نیست . ما وارد سال هفتم مقاومت مردم یمن شده ایم و مردم صبور و مقاوم یمن توانسته اند توانمندی های ویژه ای برای تامین نیاز های خود بدست آوردند.
موضوع توقیف یک فروند کشتی اماراتی حامل گازوئیل ، نشان داد که یمنی ها در تامین نیازهای خود به خوبی و هوشمندانه در حال اقدام هستند. امروز ارزش پول ملی یمن در مناطقی که جنگ هست بیشتر از مناطقی است که دشمنان آن را در دست دارند و این نشان دهنده موفقیت سیاست اقتصاد مقاومتی در یمن است.
دولت نجات ملی یمن برگرفته از بسیاری از اقوام و قبایلی است که شاید در حوزه مسائل اعتقادی یک اعتقاد ثابت نداشته باشند اما با تاکید بر اینکه باید در یمن وحدت داشته باشند در حال تمرکز بر اولویت های اساسی هستند و مدیریت عالی را بر عهده دارند. بنابراین در حوزه اقتصادی مردم شمال یک شرایط قابل توجهی دارند علاوه بر کشاورزی مردم رضایت نسبی از توزیع کالای اساسی دارند. در طول شش سال گذشته مورد جدی در زمینه اعتراضات مردمی وجود نداشته است. درباره اقتصاد توزیع عادلانه کالا و اقتصاد مقاومتی باید توجه ویژه ای به مسائل یمن داشته باشیم.
باید توجه داشت مبنای حرکت مردم یمن با حضور انصارالله کاملا قرآنی است ؛ نکته بعد چشم انداز یمن است که باید ارزیابی کنیم چگونه است؟ سال 2011 که بیداری اسلامی آغاز شد یک نقطه عطف و تحول برای انصارالله یمن بود که آغازگر همه تحولات مهم پس از آن شد.
امروز شرایطی پیش آمده که نه از علی عبدالله نه از حکومت منصور هادی نه از سلطه گران بر یمن خبری نیست، این نشان می دهد که در یمن مردم خواستند و مستبدان را به تاریخ سپردند. برای رسیدن به چشم انداز باید یک نوع روندنگاری انجام دهیم ، یمن در حال تاثیرگذاری بر قیمت نفت جهانی، بورس عربستان، آرامکو و دیگر عرصه های مهم و حیاتی اقتصادی و تجاری در جهان است. هم اکنون انصارالله یمن به چنان قدرتی رسیده که عربستان از این گرداب خود ساخته در تلاش برای فرار و بیرون رفتن است.
درباره بحث سیاسی ، باید توجه کنیم که در گذشته نمایندگان متعدد به ویژه آقای گریفیتس با دیگران روبروی هم مینشستند و برای آینده یمن تصمیم گیری می کردند. امروز اما محافل جهانی و سازمان ملل خودش اذعان دارد که قطعنامه های قبلی پاسخگوی شرایط کنونی در یمن نیست و باید قطعنامه ای تکمیلی صادر شود.
بخش قابل توجهی از گفتگوهای کشورهای اروپایی و بازیگران بین المللی تلاش برای رسیدن به مصالحه در یمن است. البته انصارالله با توجه به اینکه مردم را نمایندگی می کند ، هرگز زیر بار فشارهای خارجی نمی رود.
درباره امارات متاسفانه در فضای رسانه ای کشورمان مسائلی مطرح می شود که نشان می دهد خط امارات متفاوت از عربستان سعودی است که این اصلا صحیح نیست. در طول دوهفته گذشته مجموعه عملیات های انصارالله با رویکرد ضد امارات است این نشان می دهد که نباید نقش امارات را در ویرانی و جنگ در یمن فراموش کنیم. نکته بعد نگاه خائنانه امارات است که خواهان تسلط ارضی بر برخی مناطق یمن از جمله جزیره سوقطرا است که نباید این مسائل فراموش شود.
مهمترین جمع بندی درباره تحولات یمن این است که دست برتر انصارالله و ارتش ملی یمن در حوزه میدانی و دست برتر انصارالله در حوزه سیاسی مشورعیت مردمی و حوزه سیاست خارجی و بین المللی است.
نکته دیگر تشتت میان انگلیس وفرانسه درباره تحولات یمن است که باعث شد آمریکایی ها نتوانند برنامه ای جدی درباره یمن طراحی کنند همه این مسائل موجب بیشتر گرفتار شدن عربستان سعودی در باتلاق یمن شد.
همچنین مصادره کشتی اماراتی از سوی انصارالله در واقع به معنای رونمایی از یگان قدرتمند دریایی انصارالله بود که یک برگ برنده جدید را بر ای ملت مقاوم یمن در جریان تحولات سالهای اخیر ایجاد کرد. شرایط به گونه ای ترسیم شد و این پیام داده شد که در صورت دخالت د رحوزه دریایی ، انصارالله توان مقابله را به خوبی دارد.
باید توجه داشت که عملیات دریایی انصارالله یک چالش جدی برای صهیونستها ایجاد کرد که اگر بخواهند در روند عادی سازی روابط خوابهای تازه ای ببینند و اقدامات تازه ای را عملی کنند که این ملت یمن است که می تواند معادلات آنها را برهم بزند.
در ادامه این نشست «حسین رویوران» رئیس کمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین تاکید کرد: جنگ یمن در اصل جنگ فلسطین است که به پتانسیل های درون یمن مرتبط است. زمانی که رژیم سابق سقوط کرد و قدرت دست علی عبدالله صالح افتاد نظام سیاسی اهل معامله بود و به هیچ اصلی پایبندی نداشت ، در حالی که نظام حاکم کنونی در صنعا یک نظام ایدئولوژیک است. نظامی که علیه رژیم صهیونیستی گرایشات مبارزاتی جدی دارد و آنچه در یمن از روز نخست رخ داده کاملا مرتبط با فلسطین است.
درباره تحولات یمن واقعا انصارالله توانسته است که معادلات جدید را تحمیل کند، منطقه الیطمه حتی در گذشته دست دولت یمن هم نبود و در کنترل سعودیها قرار داشتاما الان انصارالله با سیطره بر منطقه در یک قدمی مرزهای سعودی قرار گرفته است.
در منطقه جبل البلق نیز انصارللله یک اقدام راهبردی نظامی انجام داد که تنها چیزی که آنرا کمی متوقف کرد، سیاست زمین سوخته عربستان سعودی بود که همه مراکز همه مراسمات بیمارستان ها و .. را به شدت هدف قرار داد که توانسته پیشروی انصارالله را تا حدودی متوقف کند.
البته درباره این تحولات تا حدودی انصارالله سکوت کرده و عربستانی ها در حال دروغ پراکنی درباره موفقیت های خود هستند که تلاش دارند با راهبرد دروغ پردازی و استفاده از رسانه ها معادله را تغییر یافته جلوه دهند، این در حالی است که هیچ تغییری در معادلات به وجود نیامده است و تنها عربستان سعودی به جنایات ضدبشری خود افزوده است. اما با وجود همه این تلاش ها هیچ تغییری درمعادلات میدانی یمن ایجاد نشده است.
دو سه نکته کوچک دیگر که پازل تصویری از جامعه یمن را تکمیل می کند. در یمن یک جریان است و یک تشکل. جریان اتباع مدرسه قرانیه یک جریان مردمی است که انصارالله در عمق آن قرار دارد. در یمن یک پدیده ای است که در کل جهان اسلام نیست هیچ مسجد مخصوص به شیعه و یا اهل سنت نیست ، شیعه و سنی کنار هم در مساجد هستند واین بحث وحدت بسیار نمود دارد.
قطعنامه 2216 اشاره دارد به مشروعیت نظام و نامشروعیت مخالفان نظام...الان سازمان ملل ناچار به تغییراین قطعنامه است چون واقعیت ها در یمن تغییر کرده است. تحولات یمن باعث شده که مشروعیت دولت سابق یمن ازبین برود و دولت وابسته به انصارالله مشروعیت مردمی را پیدا کرده است.
انصارالله یک بازیگر سیاسی با مشروعیت مردمی است که سازمان ملل نمی تواند این مسائل را نادیده بگیرد و باید در تصمیمات جدید خود موضوع مشروعیت انصارالله را بگنجاند.
در ادامه این نشست «شیخ پور» مدیر بخش بین الملل خبرگزاری فارس تاکید کرد: در بحث یمن نکات اصلی اشاره شد نکته ای که هم اکنون اهمیت دارد این است که نقطه ثقل در محور مقاومت همواره در حال گردش بوده است، اما این زنجیره در کل منطقه فعال بود. امروزه انصارلله به یک نقطه ثقل مهم برای محور مقاومت تبدیل شده است. همچنین استقلال یمنی ها با وجود این همه توطئه ها قابل توجه است. همچنین بحث تشکیل دولت نجات ملی توانست مساله نبرد نظامی را وارد فازسیاسی کند به نحوی که انصارالله توانست ثابت کند که در عرصه سیاسی وملی می تواند برای مردم یمن آرامش وثبات را به ارمغان بیاورد.
قدسنا