شناسه خبر : 86966
تاریخ انتشار : 1400/10/25 13:43
تکیه‌گاه مطمئن چین برای مناسبات خارجی راهبردی

نورنیوز بررسی کرد؛

تکیه‌گاه مطمئن چین برای مناسبات خارجی راهبردی

در حال حاضر ماهیت روابط اقتصادی و تجاری پکن با کشورهای منطقه به ویژه بعد از فرار مفتضحانه آمریکا از افغانستان و انفعال ایالات متحده در عراق در حال تغییر است و چین خواسته و یا ناخواسته تنها کشوری است که ظرفیت پُر کردن خلاء قدرت برآمده از شکست آمریکا در منطقه را دارد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: سیاست خارجی چین طی دهه‌های گذشته به طور سنتی در توسعه همکاری با برخی کشورها و حداکثر در جهت بهبود روابط با کشورهای شرق آسیا به منظور توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی متمرکز بود تا اینکه با به قدرت رسیدن «شی‌جین پینگ» در سال 2012 این روش تغییر کرد.

چین از آن زمان به بعد، منافع ژئو استراتژیک منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خود را در ساختارمند کردن روابط تجاری و اقتصادی با اهداف بلندمدت در نظر گرفت.

پکن با اتخاذ سیاست ساختارسازی مناسبات، اکنون در عرصه جهانی نقش یک ابرقدرت را بازی می‌کند و به عنوان رقیب خاموش آمریکا در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی در میان کشورهای جهان از اعتبار ویژه‌ای برخوردار شده است.

این جایگاه به چین اعتماد به نفسی داده است که حتی حاضر شد از رویارویی‌های ایدئولوژیک حزب کمونیست در سیاست خارجی دست بکشد.

اکنون گستره سیاست خارجی چین حوزه‌های آسیا-پاسیفیکی را درنوردیده و در حدفاصل پیوندهای راهبردی منطقه‌ای مبتنی بر رقابت در سطح جهانی قرار گرفته است.

در همین راستا منطقه غرب آسیا در چند سال گذشته از جنبه‌های اقتصادی، سیاسی و ژئواستراتژیک برای چین اهمیت بیشتری پیدا کرده، اما این پرسش اساسی وجود دارد که سیاست خاورمیانه‌ای چین تا چه اندازه عمق پیدا خواهد کرد و نقطه کانونی آن در غرب آسیا بر کدام کشور متمرکز است و ابزارها و سرمایه‌های چین برای تحقق اهداف خود تا چه میزان در رقابت با ایالات متحده در منطقه به کار گرفته خواهند شد؟

غرب آسیا مدت‌های مدیدی در راهبردهای سیاست خارجی چین فاقد اولویت‌های لازم بود و منافع چین صرفا در حوزه تأمین و تضمین انرژی در این منطقه محدود می‌شد. حتی پکن با هدف تامین امنیت واردات انرژی خود از منطقه، ساختار امنیتی موجود در خلیج فارس تحت قدرت هژمونیک آمریکا را هم پذیرفته بود.

به عبارت بهتر؛ چین در دوران «خفتگیِ راهبردی» رقابت با آمریکا در منطقه غرب آسیا را مد نظر نداشت و عملا حضور ایالات متحده در منطقه را قابل قبول می‌دانست.

سیاست خارجی و امنیتی چین که در دو دهه گذشته مصادف با تهاجم آمریکا  و متحدین اروپایی‌اش به افغانستان و عراق بود، با دیپلماسی فعال در انتظار فرصت ناشی از اشتباه کشورهای غربی به سر می‌برد.

با بی‌ثباتی که آمریکا در غرب آسیا ایجاد کرد، شی‌جین پینگ در سال 2014 همکاری با کشورهای این منطقه را در چند محور اساسی تحت عناوین «انرژی دارای اولویت اول در همکاری‌ها است»، «تجارت خارجی باید ساختارمند شود» و «همکاری در زمینه صنایعِ های-تک و انرژی‌های تجدیدپذیر باید برای جهانی شدن قدرت آغاز گردند» شروع نمود.

با اتخاذ برنامه‌های متنوع به مرور نیازهای نفتی چین از کشورهای غرب آسیا به صورت غیر متمرکز تأمین شد، به طوری که در سال 2019 مجموعا 43 کشور به چین صادرات نفت داشتند که البته در میان آنها 9 کشور غرب آسیا حدود 45 درصد نفت چین را تامین می‌کردند.

تجارت چین با کشورهای حوزه خلیج فارس نیز در سال‌های اخیر به شدت افزایش پیدا کرد و به تدریج پکن به مهمترین شریک اقتصادی و سرمایه‌گذاری در منطقه تبدیل شد. چین در سال 2020 بزرگترین طرف تجاری کشورهای منطقه خلیج فارس بود و حجم مناسبات تجاری‌اش با عربستان 67 میلیارد دلار (4.1 درصد کل تجارت خارجی چین)، با امارات 3.49 میلیارد دلار (1.1 درصد)، با عراق 30 میلیارد دلار (0.6 درصد) و با ایران به 15 میلیارد دلار (0.3 درصد) بالغ گردید.

در حال حاضر ماهیت روابط اقتصادی و تجاری پکن با کشورهای منطقه به ویژه بعد از فرار مفتضحانه آمریکا از افغانستان و انفعال ایالات متحده در عراق در حال تغییر است و چین خواسته و یا ناخواسته تنها کشوری است که ظرفیت پُر کردن خلاء قدرت برآمده از شکست آمریکا در منطقه را دارد.

چین با عبور از سیاست خویشت‌ندارانه و عدم مداخله، به طور نسبی و با احتیاط وارد عرصه رقابت ژئواستراتژیک با ایالات متحده در غرب آسیا شده است.

در همین راستا آشکار شدن همکاری‌های انرژی هسته‌ای چین با عربستان و همین‌طور تحویل موشک‌های بالستیک و در اختیار گذاردن فنآوری‌های مربوطه به عربستان در کنار تفاهم  25 ساله همکاری‌های بلندمدت راهبردی با ایران، حکایت از آن دارد که چین با دیپلماسی پویای خود فعال‌تر از گذشته تصمیم گرفته که موقعیت خود را در منطقه غرب آسیا از راه توسعه روابط با ایران و سایر کشورهای منطقه خلیج فارس، با همکاری‌های متعادل اقتصادی و حتی امنیتی ارتقاء دهد.

شاید بتوان گفت که در شرایط کنونی، چین سیاست عدم مداخله را جایگزین سیاست موازنه‌سازی احتیاط آمیز با مجموعه کشورهای منطقه به ویژه میان ایران و همسایگانش نموده، در حالی که آمریکا رویارویی همه‌جانبه در منطقه هندو-پاسیفیک با چین را در سر می‌پروراند و با انواع اتحادهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی مانند «آکوس» و «کواد» تلاش می‌کند پیرامون امنیتی چین را با تهدید روبرو کند.

البته طبق قانون ظروف مرتبطه سیاست، چین هم به نوعی در مقابل حوزه سنتی امنیتی ایالات متحده غرب آسیا قد علم کرده است.

بنابراین برنامه‌های جدید سیاسی، اقتصادی و امنیتی چین در غرب آسیا با مواضع و حضور آمریکا و متحدین اروپایی‌اش به ویژه انگلیس، فرانسه و آلمان در این منطقه دچار برخورد و تعارض منافع شده است.

چین بدون متحد استراتژیک منطقه‌ای و جهانی، در دوگانه بالانس قدرت با آمریکا و متحدین عرب منطقه‌ی‌اش در یک بزنگاه تاریخی برای گسترش و تثبیت نفوذ خود در منطقه قرار گرفته که تنها با همکاری با یک شریک راهبردی قدرتمند در غرب آسیا می‌تواند حضور خود را حفظ و تثبیت نماید.

ایران تنها کشوری است که به دلیل موقعیت ژئوپولیتیکی ممتاز و همین‌طور به دلیل ظرفیت‌های اقتصادی و نیروی انسانی خود و همچنین پیوندهای بین‌المللی که در اختیار دارد، می‌تواند شریک راهبردی موثری برای پکن باشد.

ایران به عنوان هاب منطقه و فرامنطقه و برخورداری از اتصال چند وجهی ژئوپولیتیکی با خاورمیانه، اروپا، شبه قاره، آسیای مرکزی و قفقاز، ظرفیت اتصال اقتصاد شصت کشور در سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا را دارد.

تغییر حرکت تاکتیکی آمریکا از غرب آسیا به سوی منطقه هندو-پاسیفیک و لغزش نسبیِ ژئواستراتژیک کشورهای جهان از اروپا و غرب آسیا به سوی هندو-پاسیفیک، در حال حاضر ایران را به ‌طور بالقوه از موقعیت مشابه ترکیه در دوران جنگ سرد یعنی زمان رویارویی آمریکا و اروپای غربی با شوروی سابق برخوردار کرده است.

تسلط ایران بر تنگه هرمز و تضمین امنیت انتقال انرژی از این تنگه به سوی آسیا و اروپا به طور بالقوه ابعاد ژئوپولیتیکی کشورمان را در اقتصاد چین مضاعف می‌کند خاصه اینکه چین نیز برای تامین امنیت انرژی خود هنوز به نفت خلیج فارس می‌اندیشید، زیرا مقرون به صرفه‌ترین کانال تامین بلندمدت انرژی برای چین است و از وابستگی چین به تنگه مالاکا هم می‌کاهد.

تنکه مالاکا گلوگاه و پاشنه آشیل چین در صورت بروز درگیری با آمریکا است، اما با احداث پروژه خط لوله انرژی میان چین-پاکستان-ایران-ترکیه که در سال 2015 مطرح شد از اهمیت تهدیدآمیز تنگه مالاکا برای چین کاسته خواهد شد و زمینه واردات انرژی ارزان‌تر و مطمئن‌تر برای چین را فراهم می‌سازد.

پروژه بزرگ و تاریخی دیگر نیز وجود دارد که می‌تواند زمینه اتصال خط آهن در مسیر استانبول-تهران- اسلام‌آباد و چین را فراهم کند. این پروژه در ابتدای سال 2021 میان دولت‌های ایران، ترکیه و پاکستان مطرح شد.

این اتصال می‌تواند به نوبه خود باعث بهبود و تسریع ارتباطات جاده‌ای برای پروژه یک کمربند-یک جاده‌ چینی‌ها در این منطقه از جهان باشد، به ویژه اینکه پکن برای احداث هر دو پروژه، سرمایه و دانش فنی لازم را هم در اختیار دارد.


نورنیوز
نظرات

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

ظریف: علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

قاتل نوجوان 12 ساله دستگیر شد

شکسته شدن رکورد 5 ساله مخاطبان روزانه سینما

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت اول) +فیلم

آغاز تک نرخی کردن ارز با راه اندازی بازار ارز تجاری

حمله راکتی از داخل غزه به اراضی اشغالی

«مقدم زاده» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس شد

ضرورت هوشیاری در مقابل تهدیدات رقبا و دشمنان منطقه

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد

رژیم صهیونیستی کدام مواضع حساس سوریه را درهم کوبید؟

رژیم صهیونیستی می‌خواهد سوریه را به سرزمینی سوخته تبدیل کند

پارس خودرو هم گران کرد+ لیست قیمت جدید

«سالیوان» در راستای ایجاد آتش بس در غزه به خاورمیانه سفر می‌کند

سیب ایرانی به ریاض رسید

امکان پرداخت عوارض آزادراه‌ها از حساب بانکی اشخاص

هواپیمای سبک سیمرغ رونمایی شد

مشکلات تولید کنندگان پوشاک/ همکاری ایران و روسیه در حوزه پوشاک

پارامترهای جدید ایران در معادله‌ نظم نوین غرب آسیا

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های چهارشنبه 21 آذر 1403

فروپاشی سوریه از نظرگاه جنگ شناختی

سیاست ایران در سوریه؛ عقلانیت بدون انقضا

آمریکا یک شرکت چینی و کارمند آن را به ادعای هک گسترده تحریم کرد

در آشفته بازار منطقه‌ای؛ مراقب ایران باشید

معمای مرگ دو زن سوخته در تهران/قاتل کیست؟

دمشق در گرداب خیانت، تجاوز و جهل

اخطار به جایگاه‌های سوخت درباره بخارات بنزین

تحولات منطقه پس از سقوط بشار اسد

اقتصاد نگار | واردات خودرو؛ چرا خبری از خودروهای وارداتی در خیابان‌ها نیست +فیلم

مالیات خانه‌های لوکس تعیین شد

تیرباران مجروحان در بیمارستان منبج/کرملین: کناره‌گیری اسد از ریاست‌جمهوری تصمیم شخصی اوست

در معنای شکست؛ آیا ایران به اهداف خود در سوریه رسید؟

اسد در بزنگاه آتش‌بس لبنان

آلودگی هوا؛ این شهرها همچنان آلوده هستند / مدارس و ادارات تعطیل شد

غیر از تعطیلی،‌چاره‌ای نیست؟!

مخبر: مهاجرت نخبگان ناشی از عدم حس تاثیرگذاری در اداره کشور است

عکس های منتخب جهان، 10 دسامبر 2024

ملاقات سفیر جدید ارمنستان در ایران با وزیر خارجه

سفر فرمانده سنتکام به سوریه و عراق برای تقویت همکاری‌های نظامی

مقامات ارشد آمریکا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و انگلیس رایزنی کردند

کماندار بانوی ایرانی نامزد بهترین پاراکماندار سال 2024 جهان شد

353 فوتبالیست فلسطینی شهید شدند

پادکست | غروب تحریم یا طلوع تنش ؟

حملات مکرر رژیم صهیونیستی به سوریه؛ ادامه جنایات علیه ملت‌های منطقه

فرصت بهره‌مندی از 10 گیگابایت اینترنت هدیه برای مشترکان غیرفعال همراه اول

بانک‌های پایتخت چهارشنبه و پنجشنبه تعطیل است

فروش مجوز روزانه طرح ترافیک در تهران ممنوع شد

سود سهام عدالت شب یلدا واریز می‌شود

راننده پیک موتوری فقط برای 3 هزار تومان به قتل رسید

نور ویدئو | سقوط بشار اسد و آینده محور مقاومت +فیلم

چهارشنبه و پنجشنبه تمام مراکز معاینه فنی تهران فعالیت می‌کنند

«محسن پاک‌نژاد» رئیس دوره‌ای اوپک شد

امام خامنه‌ای درباره تحولات منطقه سخنرانی خواهند کرد

عارف: نباید مبارزه با فساد را سیاسی کنیم

حضور نظامیان در سیاست +فیلم

پادکست | سقوط بشار اسد و آینده محور مقاوت

برگزاری دادگاه نتانیاهو بعد از 8 سال

چرخه اصلاح و اعتراضات +فیلم

صدور احکام دهنوی، قربان‌زاده و خاندوزی توسط قالیباف

مهاجرانی: در زمان مناسب مذاکره و در فرصت مناسب وعده صادق را اجرا می‌کنیم

لغو امتحانات آزمون جامع واحدهای دانشگاه آزاد تهران و پیش دفاع دکتری تخصصی

اعلام برنامه‌های هفته پژوهش در پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی

معرفی مدیرعامل همراه اول به‌عنوان کارفرمای سلامت‌محور ملی سال 1403

پزشکیان: سلامت اداری درستی نداریم/ اجرای دقیق دولت هوشمند ضروری است

محور هراز بازگشایی شد

غروب تحریم یا طلوع تنش/ سه اصلی که تروییکای اروپا نمی‌بیند

احتمال انجام مذاکرات صلح اوکراین در زمستان امسال

بقائی: نباید از گفتمان‌ حقوق بشر برای مطامع سیاسی استفاده ابزاری کرد

قیمت انواع ارز در مرکز مبادله ایران افزایش یافت

اردوغان: از حکومت شورشیان در سوریه حمایت می‌کنیم

مجلس فردا تعطیل نیست

نور ویدئو | استاندازد های دوگانه آمریکا در بحران سوریه +فیلم

تکذیب حضور امام موسی صدر در زندان «صیدنایا» سوریه

بانک ها و بورس تعطیل نیستند

دیدار استقلال - مس برگزار می‌شود

بازگشت ترامپ؛ رشد صادرات چین از شتاب افتاد

وزیر فرهنگ: از هوش مصنوعی فرصت‌های زیادی برای حوزه رسانه دارد

سکوت معنادار «اردوغان» و «الجولانی» در پی حملات رژیم اسرائیل به سوریه!

طرح «خاورمیانه جدید» پس از سقوط بشار اسد

تراشه جدید گوگل؛ جابه‌جایی مرزهای محاسبات ریاضی

روابط لبنان و ایران بر پایه ارزش‌ها بنا شده است

خطای راهبردی اردوغان از نگاه «دوگین»

X
آگهی تبلیغاتی