×
سیاسی
شناسه خبر : 84469
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

آیا نقش روسیه و چین در مذاکرات اخیر تغییر کرده است؟

چین و روسیه در گذشته احساس می‌کردند که دولت ایران آنها را ابزاری برای بهبود روابط خود با غرب می‌داند و پس از برجام هم در جلسات با مقامات ایران به این موضوع صراحتا اشاره کرده بودند.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: فرآیند جدید مذاکرات میان ایران و ۱+۴ در حالی دور سوم خود را در وین ادامه می‌دهد که تغییرات زیادی را نسبت به گذشته، چه در مذاکرات منتج به برجام و چه در شش دور مذاکرات پیش از انتخاب دولت سیزدهم شاهد است.

یکی از مهمترین تغییرات در فضای حاکم بر مذاکرات جاری نسبت به گذشته، تغییر نقش روسیه و چین و ایفای نقش مثبت و حمایتی آنان نسبت به ایران است، موضوعی که بنابر اظهارات محمدجواد ظریف در فایل صوتی که پیش از انتخابات اخیر ریاست جمهوری از او منتشر شد، در جریان مذاکرات برجام شمایل دیگری داشت.

ظریف در آن مصاحبه درباره نقش روسیه در مذاکرات می‌گوید: «روسیه در هفته آخر مذاکرات برجام حداکثر تلاش خود را کرد که برجام به نتیجه نرسد و همانطور که می‌بینید در آن عکس معروف نیز وزیر خارجه روسیه نیست. روس‌ها فکر نمی‌کردند که برجام به نتیجه برسد.»

اگر سخنان وزیر سابق امور خارجه را که هیچگاه تکذیبشان نکرد قرین به صحت بدانیم، باید بپذیریم که نقش و کارکرد مسکو و پکن در مذاکرات جدید دست‌خوش تغییرات زیادی شده است.

البته باید اذعان کرد که دستِ‌کم در مقام اعلام مواضع رسمی، همراهی روسیه بیش از چین است که بخشی از آن هم به طور طبیعی به اصول حاکم بر سیاست خارجی نسبتا محافظه‌کارانه پکن مربوط می‌شود.

برای فهم چرائی تغییر رویکرد چین و روسیه در مذاکرات جاری دستِ‌کم به سه دسته دلیل اصلی باید توجه جدی شود:

نخست؛ روسیه و چین در طول شش سال گذشته، زخم‌خورده تحریم‌های آمریکا شده‌اند و می‌خواهند از فرصت پیش آمده برای تثبیت گزاره «شکست سیاست‌های تحریمی آمریکا» در اذهان جهانی استفاده کنند. به طور قطع موفقیت چین و روسیه در این عرصه منافع سیاسی قابل توجهی برای آنها بدنبال خواهد داشت و موضع این کشورها را در موازنه با ایالات متحده آمریکا به صورت جدی تقویت خواهد کرد.

دوم؛ ایران نگرانی‌های عدم اشاعه‌ای این دو کشور را با ایجاد زمینه مشارکت آنها در فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز خود تا حدود زیادی رفع نموده و از طریق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب پادمان، هرگونه ابهام در مورد احتمال انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت ساخت سلاح را عملا بر طرف کرده است.

سوم؛ استقرار دولت سیزدهم و تعامل جدی با این دو کشور و ایجاد باور در  پکن و مسکو نسبت به اینکه رویکرد همکاری با شرق از سوی دولت سیزدهم جدی و واقعی است، آنها را به همکاری نزدیک با ایران ترغیب کرده است.

نکته آنکه؛ چین و روسیه در گذشته احساس می‌کردند که دولت ایران آنها را ابزاری برای بهبود روابط خود با غرب می‌داند و پس از برجام هم در جلسات با مقامات ایران به این موضوع صراحتا اشاره کرده بودند، اما شرایط فعلی و سیاست‌های اعلامی و اعمالی دولت سیزدهم این تلقی را تغییر داده است.

اتخاد رویکرد رسانه‌ای کاملا متفاوت از سوی «اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات که عملا به سخنگوی غیر رسمی آوردگاه وین تبدیل شده نشان می‌دهد که روسیه اصرار دارد از طریق او، نقش سازنده و حمایتی خود نسبت به پیشبرد مذاکرات و دستیابی به توافق را در معرض نگاه همگان قرار دهد.

بدیهی است که ایران در چارچوب نگاه راهبردی همکاری با شرق ضمن آنکه از ظرفیت روسیه و چین برای پیشبرد مذاکرات و دستیابی به توافق خوب و حفظ منافع ملی خود بهره‌مند می‌شود، از فرصت ایجاد شده برای تحکیم هرچه بیشتر مناسبات جدید با قدرت‌های نیمه شرقی جهان بر اساس تعریف منافع مشترک و بلند مدت استفاده خواهد کرد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
دلیل عدم مذاکره ایران با آمریکا
چهارشنبه 1400/10/15 ساعت 22:30
دلیل عدم مذاکره ایران با آمریکا
با خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، تنها محور قابل گفتگو میان ایران و آمریکا به عنوان کشور عضو 1+5 موضوعیت خود را از دست داده است.
چرا ایران با آمریکا مذاکره نمی‌کند؟
چهارشنبه 1400/10/15 ساعت 10:43
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا ایران با آمریکا مذاکره نمی‌کند؟
با خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، تنها محور قابل گفتگو میان ایران و آمریکا به عنوان کشور عضو 1+5 موضوعیت خود را از دست داده است.
چرا مذاکرات وین فضای اجتماعی کشور را ملتهب نکرد؟
دوشنبه 1400/10/13 ساعت 15:36
چرا مذاکرات وین فضای اجتماعی کشور را ملتهب نکرد؟
پرونده مذاکرات در شرایط جدید با همه پیچیدگی‌های آن به صورتی مدیریت می‌شود که طی آن اشخاص و نهادهای ذیربط با هدایت نهاد امنیت ملی صرفا بر انجام وظایف تخصصی‌شان متمرکز بوده و خود را از حاشیه‌ها به دور نگاه داشته‌اند.
چرا مذاکرات وین فضای اجتماعی کشور را ملتهب نکرد
یکشنبه 1400/10/12 ساعت 17:16
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا مذاکرات وین فضای اجتماعی کشور را ملتهب نکرد
پرونده مذاکرات در شرایط جدید با همه پیچیدگی‌های آن به صورتی مدیریت می‌شود که طی آن اشخاص و نهادهای ذیربط با هدایت نهاد امنیت ملی صرفا بر انجام وظایف تخصصی‌شان متمرکز بوده و خود را از حاشیه‌ها به دور نگاه داشته‌اند.
چرا همراهی روسیه و چین با ایران وارونه روایت می‌شود؟
شنبه 1400/10/11 ساعت 15:02
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا همراهی روسیه و چین با ایران وارونه روایت می‌شود؟
در خلال مذاکرات وین، برخی در داخل با روایت وارونه از همراهی ضلع شرقی مذاکرات با ایران، مدعی راهبری مذاکره‌کنندگان ایرانی توسط روسیه و چین هستند.
دلیل تغییر فاز روسیه و چین در مذاکرات اخیر
شنبه 1400/10/11 ساعت 10:05
دلیل تغییر فاز روسیه و چین در مذاکرات اخیر
چین و روسیه در گذشته احساس می‌کردند که دولت ایران آنها را ابزاری برای بهبود روابط خود با غرب می‌داند و پس از برجام هم در جلسات با مقامات ایران به این موضوع صراحتا اشاره کرده بودند.
بازخوانی اهداف واقعی مذاکره کنندگان در وین
سه‌شنبه 1400/10/07 ساعت 12:18
نورنیوز بررسی کرد؛
بازخوانی اهداف واقعی مذاکره کنندگان در وین
بررسی پیچیدگی‌های حاکم بر مذاکرات وین موید این واقعیت است که اصرار طرف‌های غربی بر محدود بودن زمان، تلاشی هدفمند برای بر هم زدن آرامش و تمرکز تیم مذاکره کننده ایرانی برای حصول دو دستاورد مورد نظر اروپا و آمریکا است: «عدم توافق با مقصرنمایی ایران و یا توافق بد»
ادامه سیاست فشار حداکثری ترامپ منجر به توافق نخواهد شد
دوشنبه 1400/10/06 ساعت 19:15
نورنیوز بررسی کرد؛
ادامه سیاست فشار حداکثری ترامپ منجر به توافق نخواهد شد
دولت بایدن برای اثبات مخالفت واقعی با سیاست‌های ترامپ و نشان دادن حسنِ‌نیت و صداقت خود، باید لغو همه تحریم‌های برجامی و پسابرجامی با هر عنوانی را که مانع انتفاع ایران از منافع برجام می‌شود را در دستور کار قرار دهد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
پرداخت مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی از فردا آغاز می‌شود +جدول زمان واریز برای دهک‌ها
وزیر علوم: مدت دوره‌ی کارشناسی سه ساله می‌شود
رئیس مجلس: تروریسم در زاهدان انتقام دشمن از مقاومت مردم ایران بود
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 5 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
X
آگهی تبلیغاتی