×
سیاسی
شناسه خبر : 84445
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/10/07 ساعت 12:18
بازخوانی اهداف واقعی مذاکره کنندگان در وین

نورنیوز بررسی کرد؛

بازخوانی اهداف واقعی مذاکره کنندگان در وین

بررسی پیچیدگی‌های حاکم بر مذاکرات وین موید این واقعیت است که اصرار طرف‌های غربی بر محدود بودن زمان، تلاشی هدفمند برای بر هم زدن آرامش و تمرکز تیم مذاکره کننده ایرانی برای حصول دو دستاورد مورد نظر اروپا و آمریکا است: «عدم توافق با مقصرنمایی ایران و یا توافق بد»

نورنیوز ـ گروه سیاسی: شکل‌گیری توافق برجام در سال ۲۰۱۵ حاصل فراز و نشیب‌های زیادی بود که از یک سو ریشه در برآورد طرفین نسبت به قصد طرف مقابل از ورود به توافق داشت و از سوی دیگر به شرایط خاص زمان گفتگوها و رویکرد دولت‌های مستقر در سال ۲۰۱۵ در ایران و آمریکا مرتبط بود.

گذشت زمان و اجرای ناقص برجام ضمن آنکه ابعاد راهبردهای طرفین نسبت به یکدیگر را با وضوح بیشتری مشخص کرد، میزان واقعی بودن نتایج گفتگوها در مرحله عملی را هم تعیین نمود.

اکنون و در روزهای پایانی سال ۲۰۲۱ و با گذشت بیش از ۶ سال از زمان امضاء برجام و با تصمیمی که طرفین برای ادامه گفتگوها به منظور احیاء توافقات قبلی گرفته‌اند، تحولات بسیار گسترده و عمیقی در حوزه‌های مختلف رخ داده که به طور قطع تاثیر خود را بر شکل‌گیری توافق احتمالی جدید خواهد گذاشت.

اگر بپذیریم که توافق برجام دارای دو رکن اصلی شامل «رفع نگرانی اروپا و آمریکا نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران» و «لغو تحریم‌های اقتصادی علیه کشورمان» بوده است، ارزیابی شرایط فعلی حاکم بر دو محور ذکر شده به پیش‌بینی چشم‌انداز پیشِ‌رو در مذاکرات جاری کمک شایانی خواهد کرد.

برجام و افزایش قابل ملاحظه اقدامات نظارتی آژانس نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران، کمک بسیار موثری به غرب کرد که از این طریق با ابعاد فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز ایران آشنا شود و به این باور برسد که ایران با وجود پیشرفت سریع در این بخش، هیچ اراده‌ای برای ساخت سلاح هسته‌ای ندارد.

بی‌رغبتی و حتی کارشکنی اروپا در مسیر شکل‌گیری توافق در مذاکرات جاری وین نیز بیشتر ناشی از اطمینان نسبت به عدم انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت ساخت سلاح است. چرا که تا پیش از این و در سال ۲۰۱۵ اروپا بدلیل اینکه به اصطلاح تهدید هسته‌ای ایران را از نقطه نظر جغرافیایی به خود نزدیک‌تر می‌دید تلاش بسیار زیادی داشت که با دستیابی به توافق با ایران ضمن افزایش نظارت‌های آژانس، برنامه‌های هسته‌ای ایران نیز کاملا محدود شود.

در موضوع لغو تحریم‌ها نیز دو رخداد بسیار مهم موجب شده که طرفین توافق برجام به صورت دیگری به نقش و کارکرد تحریم‌ها توجه کنند.

جمهوری اسلامی ایران پس از اجرای برجام مطمئن شد که طرف‌های غربی به هیچ وجه اراده‌ای برای کنار گذاشتن ساختار تحریم‌ها ندارند و میان آنچه که در کاغذ برجام نگاشته شده با اقدام عملی متعهدین به لغو تحریم‌ها، فاصله بسیار زیادی وجود دارد.

علاوه بر این بر خلاف دیدگاه ساده‌انگارانه مسئولین سابق دستگاه سیاست خارجی کشورمان که معتقد بودند تضامین کافی‌ از آمریکا و اروپا برای متعهد ماندن به برجام اخذ شده و آنها به هیچ وجه نمی‌توانند به تعهداتشان پشت پا بزنند، مشخص شد که هم می‌شود به راحتی از برجام خارج شد و هم می‌شود ضمن حضور در برجام با بهانه‌تراشی‌های مضحک از اجرای تعهدات سر باز زد.

دستیابی به این تجربیات موجب شد که جمهوری اسلامی از پایان سال ۹۷ با مبنا قرار دادن سیاست «مقاومت فعال»، همه ظرفیت‌های داخلی و خارجی خود را در مسیر دور زدن تحریم‌ها و بی‌اثر کردن آثار آن بر اقتصاد کشور بکار بگیرد و شرایطی را رقم بزند که ابزار تحریم‌ها از دایره کارآمدی مورد ادعای آمریکا و اروپا خارج شده و ارزش آن برای استفاده در توافق جدید به شدت کاهش یابد.

در چنین شرایطی مولفه‌های سیاسی متعددی چون استقرار دولت جدید در ایران و آمریکا، نزاع چین و روسیه با آمریکا در موضوع سیاست‌های تحریمی این کشور، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و آثار آن بر سیاست‌های داخلی و خارجی اتحادیه، تغییر اولویت‌های سیاست خارجی آمریکا و کاهش حضور در خاورمیانه و تلاش برای مهار چین و همچنین راهبردهای جدید فرانسه برای جایگزین شدن به جای آمریکا در خاورمیانه، موجب شده که مولفه‌های سیاسی اصلی تاثیرگذار بر مذاکرات وین نیز دستخوش تغییرات ماهوی شود.

از مجموع تحولات ذکر شده و همچنین رفتاری که بازیگران اصلی مذاکرات وین تاکنون داشته‌اند می‌شود این‌گونه نتیجه گرفت که:

نخست؛ ایران بدلیل نداشتن هیچگونه برنامه‌ای برای گریز هسته‌ای، تمایل دارد در قالب دستیابی به «توافق خوب» از ظرفیت رفع تحریم‌ها برای توسعه سریع‌تر اقتصاد خود بهره‌برداری کند.

دوم؛ آمریکا در تلاش است با حفظ ساختار تحریم‌ها و تداوم فشار به ایران به توافقی برسد که ستانده‌اش بیشتر از برجام و داده‌اش کمتر از آن باشد.

سوم؛ اروپا بدلیل رفع نگرانی‌اش در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران بیشتر تمایل دارد،هیچگونه منافع اقتصادی متوجه ایران نشود و انتقام رفتار تحقیر‌آمیز ترامپ با اروپا را در موضوع خروج از برجام با کارشکنی در مذاکرات وین از بایدن بگیرد.

چهارم؛ روسیه و چین در تلاش هستند که ضمن پاسخگویی مناسب به رویکرد دولت سیزدهم در حوزه همکاری راهبردی با شرق، شکست سیاست‌های تحریمی آمریکا را که متوجه خود آنها نیز هست با شکل‌گیری توافق جدید، اثبات کنند.

بررسی پیچیدگی‌های حاکم بر مذاکرات در شرایط جدید، موید این واقعیت است که اصرار طرف‌های غربی بر محدود بودن زمان، تلاشی هدفمند برای بر هم زدن آرامش و تمرکز تیم مذاکره کننده ایرانی برای حصول دو دستاورد مورد نظر اروپا و آمریکا است: «عدم توافق با مقصرنمایی ایران و یا توافق بد»

حجم انبوه تولیدات رسانه‌ای از سوی ضلع غربی مذاکرات و تکرار کلیدواژه‌های انحرافی، نشان‌دهنده این واقعیت است که طرف‌های غربی گفتگوکننده در وین بیش از آنکه به دنبال تحقق اهداف خود از طریق مذاکره باشند تلاش می‌کنند تا با وارونه‌نمائی واقعیت‌ها از طریق فضاسازی‌های جعلی، اتمسفر حاکم بر مذاکرات را مسموم سازند و عملیات روانی را جایگزین دیپلماسی و گفتگو نمایند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
هنر متوازن‌سازی نقش طرف‌های مذاکره در وین
دوشنبه 1400/10/20 ساعت 13:02
نورنیوز بررسی کرد؛
هنر متوازن‌سازی نقش طرف‌های مذاکره در وین
مذاکره برای تامین منافع ملی و استیفای حقوق ملت، هیچگاه برای جمهوری اسلامی ایران تابو نبوده و همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب روز گذشته بر آن تاکید نمودند حتی «مذاکره، صحبت و تعامل با دشمن در مقطعی به معنی تسلیم شدن نیست.»
رویکرد رسانه‌ای غرب در مذاکرات وین به زبان ساده
شنبه 1400/10/18 ساعت 09:26
نورنیوز بررسی کرد؛
رویکرد رسانه‌ای غرب در مذاکرات وین به زبان ساده
غرب با «روایت‌گری تحریف‌شده» بر آن است تا ایران را در صورت شکست مذاکرات، «مقصر اصلی» و در صورت حصول توافق، «بازنده اصلی» معرفی نموده و در هر دو صورت ضمن دوقطبی‌سازی جامعه موجبات شکاف میان مردم و حاکمیت را رقم بزند.
سبک مذاکراتی جدید ایران و بی‌اثر شدن ترفند «چکش و سندان»
جمعه 1400/10/17 ساعت 00:13
نورنیوز بررسی کرد؛
سبک مذاکراتی جدید ایران و بی‌اثر شدن ترفند «چکش و سندان»
در دور هشتم مذاکرات علاوه بر شکل‌گیری پیشرفت نسبی، طرف غربی فعلا در ریل مذاکراتی تعیین شده از سوی ایران قرار گرفته است.
دلیل عدم مذاکره ایران با آمریکا
چهارشنبه 1400/10/15 ساعت 22:30
دلیل عدم مذاکره ایران با آمریکا
با خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، تنها محور قابل گفتگو میان ایران و آمریکا به عنوان کشور عضو 1+5 موضوعیت خود را از دست داده است.
چرا ایران با آمریکا مذاکره نمی‌کند؟
چهارشنبه 1400/10/15 ساعت 10:43
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا ایران با آمریکا مذاکره نمی‌کند؟
با خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، تنها محور قابل گفتگو میان ایران و آمریکا به عنوان کشور عضو 1+5 موضوعیت خود را از دست داده است.
چرا مذاکرات وین فضای اجتماعی کشور را ملتهب نکرد
یکشنبه 1400/10/12 ساعت 17:16
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا مذاکرات وین فضای اجتماعی کشور را ملتهب نکرد
پرونده مذاکرات در شرایط جدید با همه پیچیدگی‌های آن به صورتی مدیریت می‌شود که طی آن اشخاص و نهادهای ذیربط با هدایت نهاد امنیت ملی صرفا بر انجام وظایف تخصصی‌شان متمرکز بوده و خود را از حاشیه‌ها به دور نگاه داشته‌اند.
چرا همراهی روسیه و چین با ایران وارونه روایت می‌شود؟
شنبه 1400/10/11 ساعت 15:02
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا همراهی روسیه و چین با ایران وارونه روایت می‌شود؟
در خلال مذاکرات وین، برخی در داخل با روایت وارونه از همراهی ضلع شرقی مذاکرات با ایران، مدعی راهبری مذاکره‌کنندگان ایرانی توسط روسیه و چین هستند.
آیا نقش روسیه و چین در مذاکرات اخیر تغییر کرده است؟
سه‌شنبه 1400/10/07 ساعت 19:49
نورنیوز بررسی کرد؛
آیا نقش روسیه و چین در مذاکرات اخیر تغییر کرده است؟
چین و روسیه در گذشته احساس می‌کردند که دولت ایران آنها را ابزاری برای بهبود روابط خود با غرب می‌داند و پس از برجام هم در جلسات با مقامات ایران به این موضوع صراحتا اشاره کرده بودند.
تاریخ دور بعدی مذاکرات تعیین شد
سه‌شنبه 1400/10/07 ساعت 16:04
تاریخ دور بعدی مذاکرات تعیین شد
بنابر توافق صورت گرفته میان اعضاء حاضر در گفتگوها، امروز سه‌شنبه جلساتی با تمرکز بر رفع تحریم‌ها به صورت دو و چندجانبه در سطح روسای هیأت‌ها برگزار خواهد شد.
ادامه سیاست فشار حداکثری ترامپ منجر به توافق نخواهد شد
دوشنبه 1400/10/06 ساعت 19:15
نورنیوز بررسی کرد؛
ادامه سیاست فشار حداکثری ترامپ منجر به توافق نخواهد شد
دولت بایدن برای اثبات مخالفت واقعی با سیاست‌های ترامپ و نشان دادن حسنِ‌نیت و صداقت خود، باید لغو همه تحریم‌های برجامی و پسابرجامی با هر عنوانی را که مانع انتفاع ایران از منافع برجام می‌شود را در دستور کار قرار دهد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کارگردان سریال های تلویزیونی درگذشت + آثار
راز مرگ زوج ایرانی در آتش‌سوزی ریچموندهیل فاش شد؛ دستگیری دو مظنون اهل تورنتو
تهران؛ پایتختی که شب‌ها آب ندارد!
منشأ آلودگی هوای جنوب تهران چیست؟
آمریکا کنترل ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه را به دست می‌گیرد
طرح اصلاح سهمیه‌های کنکور را هنوز دریافت نکردیم
آب؛ سرمایه‌ای برای زندگی مسئولیتی برای همگان
گروسی: درگیری هسته‌ای یک رویداد محتمل است
پیروزی کمپین «ممدانی»
آغاز ثبت‌نام وام‌های دانشجویی از امروز + جزئیات مبالغ و شرایط پرداخت
رونمایی یمن از یک دستاورد امنیتی بزرگ
برنامه مسابقات ورزشکاران ایران در بازی‌های کشورهای اسلامی
احضار مدیرعامل و مدیران پرسپولیس به کمیته اخلاق
جزئیات جدید تغییرات در قوانین بازنشستگی در قانون برنامه هفتم پیشرفت+جدول
استقبال حماس از صدور حکم بازداشت 37 مقام صهیونیست در ترکیه
ترامپ: برگزاری نشست گروه 20 در آفریقای جنوبی ننگین است
سازمان ملل خواستار بازگشایی همه گذرگاه‌های غزه شد
منشور کوروش راهنمای حکمرانی
واکنش سفارت ایران در مکزیک به دروغ بزرگ رسانه آمریکایی
رمزگشایی اعتراف ترامپ
برنامه مسابقات فوتبال و والیبال امروز + ساعت بازی تراکتور
وزیر خارجه عراق:‌ به روابط خود با ایران احترام می‌گذاریم
هشدار بی‌سابقه نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی از نابودی صهیونیسم
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 17 آبان+ وضعیت استان ها
تحویل جسد اسیر صهیونیست به صلیب سرخ در جنوب غزه
میلیونرها در کدام کشورها هستند؟
چرا باید ورزش در میانسالی متفاوت باشد؟
هوش مصنوعی در مراقبت از چشم
امید به درمان نارسایی قلبی با سلول‌های بنیادی
نوراینفو| نوشیدنی‌های گرم پاییزی
معجزه‌ای برای نجات جان نوزادان نارس
جزئیات نامه ایران به شورای امنیت درباره اعترافات اخیر ترامپ
قطار مرگ، جان 6 زن هندی را گرفت
سخنگوی سپاه : محاسبات دشمن با دفاع مقدس 12 روزه به هم ریخت
لغو هزاران پرواز همزمان با تعطیلی طولانی دولت آمریکا
پیام پزشکیان در واکنش به تصویب منشور کوروش
واکنش استقلال به اقدام هواداران و باشگاه پرسپولیس
پایان حزب نتانیاهو بر اساس یک نظرسنجی
درخواست 125 عضو دموکرات کنگره برای اجرای آتش‌بس در غزه
دستور صدراعظم آلمان برای نوسازی سریع ارتش
گزارش تصویری | رونمایی از مجسمه «زانو زنندگان برابر ایران»
داستان‌سرایی تازه یک رسانه آمریکایی علیه ایران!
شوک در پیکان؛ سعید دقیقی از سرمربیگری استعفا داد!
ریزش سازه‌ نیروگاه برق 6 نفر را محبوس کرد
حمایت جمهوری خواهان به رهبری ترامپ از حزب افراطی آلمان
اوسمار: پرسپولیس هنوز بهترینش را نشان نداده است
نورنما |شهر زیرزمینی عجیب
صدور حکم بازداشت نتانیاهو و 37 مظنون از سوی دادستانی استانبول
رویترز : ترامپ جنایات جنگی اسرائیل در غزه را نادیده می‌گیرد
جزئیات درگیری مسلحانه پلیس با سارقان خطرناک در زاهدان
X
آگهی تبلیغاتی