×
اقتصادی
شناسه خبر : 84392
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/10/05 ساعت 17:22
الزامات مدیریت صحیح و آینده‌نگرانه موضوع آب

نورنیوز بررسی کرد؛

الزامات مدیریت صحیح و آینده‌نگرانه موضوع آب

موضوع آب در کشور نیازمند یک عزم ملی و همه‌جانبه با مشارکت آحاد مردم و تمام دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی از همین امروز است، چه، فردا قطعا دیر خواهد بود و پشیمانی سودی نخواهد داشت.

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: سه ماه‌ نخست سال آبی جاری در حالی پایان یافت که بارش‌های تاثیرگذار بر افزایش حجم ذخایر آبی کشور رخ نداد.

برخی تصور می‌کردند بارش‌های مقطعی اخیر بتواند بخشی از ظرفیت خالی منابع آب زیرزمینی و سدها را جبران کند، اما به گفته نهادهای متولی وضعیت منابع آبی کشور به گونه‌ای است که بارش‌های پراکنده و موقت نمی‌تواند تاثیری اساسی در آن داشته باشد.

به‌واسطه تبعات کم‌بارانی شدید در سال آبی گذشته و الگوی مصرف نامناسب، علاوه بر وضعیت وخیم سفره‌های آب زیرزمینی، شرایط عموم سدهای کشور نیز نامساعد است و این موضوع مثلا در حوضه آبریز سدهای تهران در نیم‌قرن اخیر بی‌سابقه بوده است.

این مسائل و مرور وضعیت آب‌ ایران در سال‌های اخیر نشان می‌دهد از این پس برای مدیریت آب نباید به وضعیت بارش هر سال اکتفا کرد و باید آب را برای بازه‌های طولانی‌تری مدیریت کرد که مستلزم تغییر نگرش کلی مسئولین و مردم به مقوله آب است.

نگاه ما به مقوله آب باید فراتر از سال آبی و در چارچوب تغییرات اقلیمی باشد به گونه‌ای که برای هر نوع بهره‌برداری جدید از منابع آبی بتوان به یک آمایش سرزمینی کلان استناد کرد. از این رو تهیه نقشه آب کشور برای صنایع، کشاورزی و توسعه‌های شهری الزامی است.

مدیریت آب با نگرش جامع و طولانی‌‌مدت می‌تواند نتایج عملی گسترده‌ای داشته باشد، از تحول در معماری شهر‌ها و حرکت به سوی معماری پایدار تا نزدیک شدن قیمت آب به عدد واقعی آن تنها بخشی از نیاز آبی ایران برای آینده است.

بی‌بارانی، استمرار خشکسالی و برداشت بی‌رویه آب برای مصارف صنعتی و کشاورزی دیگر فرصتی برای احیای منابع آبی چندهزارساله باقی نگذاشته و سفره‌های آب زیرزمینی کشور را کاملا فقیر کرده است.

در همین حال توسعه سد‌های کشورهای منطقه بر روی سرچشمه‌ها و رودهای مشترک با ایران نیز موجب آسیب‌پذیری بیشتر این منابع شده است.

فقدان مدیریت منسجم و کارآمد و عدم رعایت اصول فنی و علمی مدیریت منابع، همین مقدار آب محدود و موجود را نیز تحت‌تاثیر قرار داده است. از این رو باید اقدامات عاجلی برای پایدار شدن منابع و کاهش بهره‌برداری‌های غیر ضروری صورت گیرد.

در نظر گرفتن آمایش سرزمینی در احداث کارخانه‌های جدید صنایع آب‌بَر، آزادسازی قیمت آب برای صنایع پرمصرف، الزام مشارکت تمام دستگاه‌های سیاست‌گذار برای برخورد با چاه‌های غیرمجاز و اضافه برداشت‌ها بخشی از راهکارهای اساسی برای توقف آسیب به منابع آبی است.

در همین حال برخی از فعالیت‌ها نیز باید روزآمد شوند تا با فاصله کوتاهی، آسیب وارد شده از بی‌آبی به امنیت اقتصادی و اجتماعی جبران شود.

استفاده از پساب‌ها در آبیاری اراضی و صنایع داخلی، بازسازی تکنولوژی‌های صنعتی و بهینه‌سازی آن، استفاده از آب‌های نامتعارف در مصارف غیرشرب شهری و بهره‌گیری از آب‌های خاکستری نخستین‌ گام‌های این راه دشوار است که گرچه سخت اما گریزناپذیر بوده و آینده را تامین خواهد کرد.

بر این اساس به نظر می‌رسد موضوع آب در کشور نیازمند یک عزم ملی و همه‌جانبه با مشارکت آحاد مردم و تمام دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی از همین امروز است، چه، فردا قطعا دیر خواهد بود و پشیمانی سودی نخواهد داشت.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(0) - الاهلی قطر (1) /بازی به وقت اضافه کشیده شد+ فیلم گل مردود
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است
در ادامه بازی‌های لیگ نخبگان آسیا؛ اولسان از صعود بازماند
رکورد حداکثر دما در آذربایجان‌شرقی شکسته شد
انتشار سومین بیانیه مرکز اطلاعات مالی در پاسخ به شایعات مرتبط با FATF
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ترامپ خواهان دستیابی به توافق با ایران است
زیرساخت‌های راه‌آهن آلمان مورد حمله سایبری قرار گرفت
گزارش تصویری | آماده شدن کشورهای اسلامی برای ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
پیش‌بینی افزایش بی‌سابقه دما در مازندران/ هشدار درباره وقوع آتش‌سوزی
هلال ماه رویت شد
پاداش میلیون یورویی در انتظار طارمی
آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران خودداری می‌کند
پزشکیان: بحران‌های ریشه‌دار اجتماعی و تربیتی، با نسخه‌های یک‌شبه درمان نمی‌شوند
آیت‌الله سیستانی نخستین روز ماه رمضان را اعلام کرد
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید
آغاز ثبت‌نام نخبگان برای عضویت در هیئت علمی از جمعه + لینک سامانه
توضیحات وکیل تاجزاده درباره حکم جدید موکلش
غیبت مهره‌های کلیدی پرسپولیس در بازی با خیبر
اختصاص 252 هزار میلیارد تومان برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
نورنما | حلول ماه پر برکت رمضان مبارک باد
نتایج قرعه‌کشی محصولات ایران‌خودرو اعلام شد + لینک
درخواست مسکو از واشنگتن: از محاصره نظامی کوبا دست بردار