×
سیاسی
شناسه خبر : 84259
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/09/30 ساعت 19:52
نشست اسلام‌آباد و کارکرد سازمان همکاری اسلامی برای کمک به افغانستان

نورنیوز بررسی کرد؛

نشست اسلام‌آباد و کارکرد سازمان همکاری اسلامی برای کمک به افغانستان

نگاهی به تحولات افغانستان نشان می‌دهد که این کشور با مجموعه‌ای از چالش‌ها مواجه است که بخشی از آن ناشی از عرصه داخلی و بخشی نیز برگرفته از مولفه‌های بیرونی است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: هفدهمین نشست اضطراری وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی درباره افغانستان با حضور جمعی از وزرای خارجه کشورهای عضو از جمله حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در پاکستان آغاز به کار کرد.

این اجلاس در شرایطی برگزار می‌شود که پس از گذشت چند ماه از خروج غیر مسئولانه آمریکا و ناتو از افغانستان، این کشور همچنان از یک سو با بحران سیاسی و عدم تشکیل دولت فراگیر مواجه است و از سوی دیگر فاجعه انسانی ناشی از پیامدهای 20 سال اشغال این کشور می‌رود تا به یک نسل‌کشی از قحطی و گرسنگی منجر شود.

در همین حال مجموع این نابسامانی‌ها فرصتی برای گروه‌های تروریستی شده تا به گسترش دامنه جنایاتشان و ماموریت ناامن‌سازی منطقه بپردازند.

نگاهی به تحولات افغانستان نشان می‌دهد که این کشور با مجموعه‌ای از چالش‌ها مواجه است که بخشی از آن ناشی از عرصه داخلی و بخشی نیز برگرفته از مولفه‌های بیرونی است.

در چنین شرایطی اما؛ آیا نشست اسلام‌آباد می‌تواند در حل بحران افغانستان موثر باشد و راهکار تحقق اهداف این نشست چه خواهد بود؟

به رغم گذشت چند ماه از محوریت طالبان در اداره افغانستان همچنان رویکرد ملموسی از سوی طالبان برای تشکیل دولت فراگیر با مشارکت تمام گروه‌ها و اقوام صورت نگرفته است، رویه‌ای که موجب شده تا عملا افغانستان نتواند به سمت یک ثبات سیاسی  و بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌ها برای امنیت پایدار و محقق ساختن مطالبات مردم گام بردارد.

بخش دیگر مشکلات افغانستان ناشی از رفتارهای اشغالگران به ویژه آمریکاست که نه تنها طی 20 سال اشغالگری به وعده‌های خود برای رفع مشکلات و تامین امنیت افغانستان عمل نکرد که اکنون نیز از آنچه وعده داده سر باز می‌زند.

در همین حال میلیاردها دلار دارایی‌های افغانستان به بهانه تغییر دادن رفتار طالبان توسط آمریکا بلوکه و موجب آوارگی میلیون‌ها افغان شده است.

این دخالت‌ها چنان است که حتی آمریکا برای روابط افغانستان با سایر کشورها تعیین تکلیف کرده و رسما خواستار دوری این کشور از کشورهای منطقه از جمله ایران و چین شده است.

با توجه به این شرایط می‌توان گفت که نشست اسلام‌آباد زمانی می‌تواند به اهدافش مبنی بر حل بحران افغانستان دست یابد که بر چند اصل تمرکز داشته باشد:

نخست؛ تشکیل دولت فراگیر همچنان حلقه مفقوده عرصه داخلی افغانستان بوده که نیازمند نزدیک کردن دیدگاه‌های جریان‌های درونی افغانستان است. حمایت از این ابتکار عمل‌ها که در نشست همسایگان افغانستان در تهران بر آن تاکید شد، مولفه‌ای مهم برای کمک به رفع مشکلات افغانستان خواهد بود.

تفاوت مهم میان دیدگاه ایران با رویکرد آمریکا در قبال افغانستان این است که تهران به دنبال میانجی‌گری میان گروه‌های افغان برای تحقق ثبات و آرامش مردم است حال آنکه واشینگتن به دنبال تعیین تکلیف برای گروه‌های افغان در جهت منافع خویش است.

دوم؛ چنانچه ذکر شد رفتارهای بازیگران فرامنطقه‌ای از ابعاد مهم استمرار بحران در افغانستان است. بر این اساس ایجاد اجماع میان کشورهای اسلامی برای پایان دادن به دخالت‌های بحران‌ساز آمریکا، ایجاد اجماع برای رفع بحران انسانی و امنیتی در افغانستان، بهره گیری از ابزارهای اقتصادی و سیاسی سازمان همکاری اسلامی برای متعهد ساختن اشغالگران برای اجرای تعهداتشان در قبال این کشور، ظرفیت‌سازی 57 کشور اسلامی در سازمان ملل برای حمایت از ملت افغانستان و مواخذه اشغالگران و عاملان بحران تحمیلی به این کشور و... می‌تواند از کارکردهای محوری سازمان همکاری اسلامی برای حل بحران افغانستان باشد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وزیر دفاع: توان دفاعی کشور در وضعیت مطلوبی قرار دارد
باهنر: با خودی‌ها و رقبا حرف‌ مشترک زیاد داریم
تیم کامپوند بانوان ایران به برنز رسید
درخواست الجولانی از آمریکا برای ایجاد مسیر امنیتی و سیاسی جدید با تل‌آویو
هدیه معنوی پاپ برای رابرت دنیرو
ثبت روز «اورژانس» در تقویم کشور
سفر معنادار پوتین به دهلی‌نو در میانه تنش‌های هند با آمریکا
امروز امنیت بیشتری را در جامعه احساس می‌کنیم
شرط ریاض برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل
130 زخمی در برخورد دو قطار در اسلواکی
ارتباط سازمان انرژی اتمی با وزارت امور خارجه پیوسته و پایدار است
شیب نزولی ابتلا به ایدز و هپاتیت
مسئله جمعیت ارتباط مستقیم با توسعه پایدار کشور دارد
درخواست مادورو از سران آمریکای لاتین: علیه نظامی‌سازی در کارائیب اقدام کنید
هشدار نمایندگان مجلس درباره تبعات افزایش قیمت بنزین
مهلت ثبت‌نام آزمون سراسری شرکت کار و تأمین سال 1404 تمدید شد
تداوم سلسله حملات پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
محمد دشتی ، بازیگری که در سکوت خبری از دنیا رفت +‌آثار
عراقچی: مشکل غرب با پیشرفت علمی ایران است نه سلاح هسته‌ای
پیشرفت سریع پروژه انتقال آب از لار به شرق استان تهران
جزئیات جدید از پرونده تزریق ژل تقلبی؛ متهم اصلی به قتل غیرعمد متهم شد
نبی: ویزای ملی‌پوشان به دلیل تعطیلی امارات صادر نشده است
زمستان فضایی در راه است؛ پرتاب 3 ماهواره تا 2 ماه دیگر
پزشکیان: نارسایی‌ها با ذهن خلاق جوانان قابل حل است
آغاز پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه تهران
محدودیت‌های جدید آبی اطلاع‌رسانی می‌شود
توضیح دادستان اهواز درباره خودسوزی جوان اهوازی و بازداشت شهردار
رقابت جهانی برای ثروت سبز
قابلیت تماس گروهی در پیام‌رسان سروش‌پلاس راه‌اندازی شد
کاهش فشار فروش در بورس با وجود افت شاخص ها
14 درصد جمعیت کشور دیابتی‌اند
صدور «گواهینامه موتورسیکلت برای زنان» نیازمند پاسخ حقوقدانان و مجلس
سهام عدالت به سبک آمریکایی
افزایش قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 19 آبان + جدول
هشدار نسبت به افزایش تحرکات داعشی‌ها در سوریه
بلاتکلیفی تیم ملی فوتبال در فرودگاه؛ ویزای امارات صادر نشد
اژه‌ای: دادستان کل کشور ناهنجاری‌های اجتماعی را با جدیت پیگیری کند
850 شهید و زخمی در دوره آتش بس غزه
دریادار سیاری: ارتقای توان در تمام ابعاد همواره در دستور کار ارتش است‌
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 19 آبان 1404
قیمت خودرو داخلی و مونتاژی امروز دوشنبه 19 آبان 1404
تخمین وجود 3 میلیون بیمار نادر در کشور
پیدا شدن جسد سومین کوهنورد گمشده در ماسوله
کارت ورود به جلسه آزمون پذیرش دانشجوی پزشکی منتشر شد
رونمایی از پوستر شانزدهمین جشنواره فیلم عمار
مربی بدنساز اوسمار ویرا به تهران رسید
واردات 74 هزار تن برنج برای تنظیم بازار داخلی
دو کشته در آتش‌سوزی یک واحد مرغداری
ایران زیربار حرف مفت تسلیم نمی رود
ترامپ بار دیگر هو شد + فیلم
X
آگهی تبلیغاتی