×
سیاسی
شناسه خبر : 84259
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/09/30 ساعت 19:52
نشست اسلام‌آباد و کارکرد سازمان همکاری اسلامی برای کمک به افغانستان

نورنیوز بررسی کرد؛

نشست اسلام‌آباد و کارکرد سازمان همکاری اسلامی برای کمک به افغانستان

نگاهی به تحولات افغانستان نشان می‌دهد که این کشور با مجموعه‌ای از چالش‌ها مواجه است که بخشی از آن ناشی از عرصه داخلی و بخشی نیز برگرفته از مولفه‌های بیرونی است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: هفدهمین نشست اضطراری وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی درباره افغانستان با حضور جمعی از وزرای خارجه کشورهای عضو از جمله حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در پاکستان آغاز به کار کرد.

این اجلاس در شرایطی برگزار می‌شود که پس از گذشت چند ماه از خروج غیر مسئولانه آمریکا و ناتو از افغانستان، این کشور همچنان از یک سو با بحران سیاسی و عدم تشکیل دولت فراگیر مواجه است و از سوی دیگر فاجعه انسانی ناشی از پیامدهای 20 سال اشغال این کشور می‌رود تا به یک نسل‌کشی از قحطی و گرسنگی منجر شود.

در همین حال مجموع این نابسامانی‌ها فرصتی برای گروه‌های تروریستی شده تا به گسترش دامنه جنایاتشان و ماموریت ناامن‌سازی منطقه بپردازند.

نگاهی به تحولات افغانستان نشان می‌دهد که این کشور با مجموعه‌ای از چالش‌ها مواجه است که بخشی از آن ناشی از عرصه داخلی و بخشی نیز برگرفته از مولفه‌های بیرونی است.

در چنین شرایطی اما؛ آیا نشست اسلام‌آباد می‌تواند در حل بحران افغانستان موثر باشد و راهکار تحقق اهداف این نشست چه خواهد بود؟

به رغم گذشت چند ماه از محوریت طالبان در اداره افغانستان همچنان رویکرد ملموسی از سوی طالبان برای تشکیل دولت فراگیر با مشارکت تمام گروه‌ها و اقوام صورت نگرفته است، رویه‌ای که موجب شده تا عملا افغانستان نتواند به سمت یک ثبات سیاسی  و بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌ها برای امنیت پایدار و محقق ساختن مطالبات مردم گام بردارد.

بخش دیگر مشکلات افغانستان ناشی از رفتارهای اشغالگران به ویژه آمریکاست که نه تنها طی 20 سال اشغالگری به وعده‌های خود برای رفع مشکلات و تامین امنیت افغانستان عمل نکرد که اکنون نیز از آنچه وعده داده سر باز می‌زند.

در همین حال میلیاردها دلار دارایی‌های افغانستان به بهانه تغییر دادن رفتار طالبان توسط آمریکا بلوکه و موجب آوارگی میلیون‌ها افغان شده است.

این دخالت‌ها چنان است که حتی آمریکا برای روابط افغانستان با سایر کشورها تعیین تکلیف کرده و رسما خواستار دوری این کشور از کشورهای منطقه از جمله ایران و چین شده است.

با توجه به این شرایط می‌توان گفت که نشست اسلام‌آباد زمانی می‌تواند به اهدافش مبنی بر حل بحران افغانستان دست یابد که بر چند اصل تمرکز داشته باشد:

نخست؛ تشکیل دولت فراگیر همچنان حلقه مفقوده عرصه داخلی افغانستان بوده که نیازمند نزدیک کردن دیدگاه‌های جریان‌های درونی افغانستان است. حمایت از این ابتکار عمل‌ها که در نشست همسایگان افغانستان در تهران بر آن تاکید شد، مولفه‌ای مهم برای کمک به رفع مشکلات افغانستان خواهد بود.

تفاوت مهم میان دیدگاه ایران با رویکرد آمریکا در قبال افغانستان این است که تهران به دنبال میانجی‌گری میان گروه‌های افغان برای تحقق ثبات و آرامش مردم است حال آنکه واشینگتن به دنبال تعیین تکلیف برای گروه‌های افغان در جهت منافع خویش است.

دوم؛ چنانچه ذکر شد رفتارهای بازیگران فرامنطقه‌ای از ابعاد مهم استمرار بحران در افغانستان است. بر این اساس ایجاد اجماع میان کشورهای اسلامی برای پایان دادن به دخالت‌های بحران‌ساز آمریکا، ایجاد اجماع برای رفع بحران انسانی و امنیتی در افغانستان، بهره گیری از ابزارهای اقتصادی و سیاسی سازمان همکاری اسلامی برای متعهد ساختن اشغالگران برای اجرای تعهداتشان در قبال این کشور، ظرفیت‌سازی 57 کشور اسلامی در سازمان ملل برای حمایت از ملت افغانستان و مواخذه اشغالگران و عاملان بحران تحمیلی به این کشور و... می‌تواند از کارکردهای محوری سازمان همکاری اسلامی برای حل بحران افغانستان باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
واحدهای 2و3 نیروگاه هسته ای بوشهر تکمیل می شود
صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر فردا اعلام می شود
نقض مجدد آتش‌بس در لبنان از سوی رژیم صهیونیستی
رشد مبادلات تجاری ایران و تاجیکستان
خانه تکانی با آب شرب ممنوع!
مخالفت سناتور امریکایی با جنگ امریکا و ایران
آمریکا در حال برنامه‌ریزی برای احداث پایگاه نظامی گسترده در غزه
شیب ملایم افزایش قیمت دلار آزاد
ثبت نام بیش از 22 هزار نفر در انتخابات شوراهای روستا
روزانه 2500 کارت سوخت یک‌روزه تحویل متقاضیان می‌شود
بادبان‌های برافراشته بر دریای وابستگی
واریز عیدی 10 میلیون تومانی بازنشستگان کشوری آغاز شد
اوسمار می‌تواند شرایط پرسپولیس را تغییر دهد
کیفرخواست قاتل شهید بخشیان صادر شد
آمریکا به دنبال کنار زدن روسیه از بازارهای انرژی جهانی است
چه کسانی منتظر یارانه نباشند؟ همراه با جزئیات
پایبندی اسرائیل به قطعنامه‌های شورای امنیت ضروری است
بازنگری قیمت گندم در دستور کار دولت
گروسی: در خطر بودن فرصت دیپلماسی با ایران، نیاز به سرعت در گفت‌وگوها
پنجمین شارژ کارت‌های بانکی «یسنا» در سال جاری
سازمان ملل نگران نسل‌کشی در غزه و کرانه باختری
افزایش چشمگیر قیمت آش و حلیم نسبت به سال گذشته
قیمت مسکن ملی پرند مشخص شد + شرایط خرید
ایالت‌های آمریکا علیه ترامپ: بودجه انرژی پاک را آزاد کنید
آمادگی اقتصادی و نظامی کشور پشتوانه مذاکرات هسته‌ای است
دیدار فرمانده نیروی دریایی ایران با همتایان آفریقای جنوبی و سریلانکا
وزیر علوم: دانشگاه‌ها باید به ماموریت اصلی خود بازگردند
تراکتور رکورد درآمدزایی باشگاه‌های ایران را شکست
اعتراض گسترده کنگره آمریکا به سیاست‌های تهاجمی ترامپ
پایان رزمایش مشترک ایران و روسیه
شمع توسعه در باد ناترازی
قیمت نفت در بازار آسیا افزایش یافت
واردات برنج باز شد اما نقدینگی کافی برای تامین محموله‌ها وجود ندارد
زاکربرگ : ایجاد محدودیت سنی در اینستاگرام دشوار است
کالابرگ مادران و کودکان شارژ شد
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در 2 روز آینده
روسیه: به توسعه روابط با ایران ادامه می‌دهیم
سقف وام ازدواج 1405 مشخص شد
بازداشت برادر پادشاه انگلیس در رابطه با پرونده اپستین
اذان صبح و اذان مغرب تهران در طول کل ماه رمضان 1404+ جدول ساعت اذان
افزایش آمادگی اقتصادی و نظامی کشور نسبت به «جنگ 12 روزه»
لندن به حکم حبس زوج بریتانیایی در ایران واکنش نشان داد
گفت‌وگوی عراقچی و وزیر خارجه عربستان درباره مذاکرات هسته‌ای
پرونده تجاوز سازمان‌یافته کودکان زیر سایه تاج‌وتخت انگلیس
تمرین مشترک ایران و روسیه برای آزادسازی کشتی ربوده‌شده
آبفا هشدار داد: مدیریت مصرف در خانه‌تکانی اسفند حیاتی است
روسیه و چین هیچ آزمایش هسته‌ای انجام نداده‌اند
فشارخون‌تان را روزی دو بار اندازه بگیرید
رایزنی شهباز شریف در واشنگتن درباره ایران
جزئیات حج 1405 اعلام شد ؛ مدت سفر کوتاه‌تر می شود