×
فرهنگی
شناسه خبر : 82994
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/09/23 ساعت 18:29
دندان لق سلامت؛ نگاهی به وضعیت بهداشت دهان و دندان در ایران

دندان لق سلامت؛ نگاهی به وضعیت بهداشت دهان و دندان در ایران

برای یافتن ریشه‌ی 12 تا 13 دندان خراب در دهان هر ایرانی باید عوامل مختلفی را بررسی کرد، از جدی نگرفتن غربالگری‌ها و عدم آموزش کافی تا هزینه‌های بالای مراقبت و درمان دندان تنها بخشی از علل این آمار هستند.

نورنیوزـگروه جامعه: یک شوخی عامیانه میان مردم وجود دارد که می‌گوید: هرکسی که به دندان پزشک مراجعه می‌کند اول بیماران را در مطب می‌شمارد و بعد آن را در مبلغ ویزیتی که پرداخته است، ضرب می‌کند و درآمد دندان پزشک را در آن روز حساب می‌کند. احتمالا این شوخی به جز اشاره به درآمد بالای دندان‌پزشکان، یادآور هزینه‌های بسیار بالای درمان بیماری‌های دهان و دندان نیز هست.

آمارهای پیمایشی سلامت می‌گویند در ایران کودکان زیر ۶ سال به طور متوسط دارای ۵ دندان پوسیده هستند و فقط ۱۲ درصد از کودکان در این گروه سنی پوسیدگی دندان ندارند. برخی از خانواده‌ها با این تصور که دندان‌های شیری از سن شش سالگی شروع به افتادن و جایگزین شدن با دندان‌های دائمی می‌کنند، سلامت دندان در کودک را جدی نمی‌گیرند در حالی که متخصصین عقیده دارند: هنگام رویش دندان‌های دائمی در دهان، دندان‌های شیری پوسیده وجود داشته باشد خطر انتقال میکروب‌ها از دندان‌های شیری به دندان‌های دائمی وجود دارد.

عدم مراقبت از دندان به سنین بالای 12 سال که تقریبا تمام دندان‌های شیری با دندان‌های دائمی جایگزین شده‌اند در ایران به شکل چشمگیری قابل مشاهده است. هر نوجوان ایرانی از سن ۱۲ سالگی به بعد دارای ۵-۲ دندان پوسیده است و در سن ۴۵-۳۵ سالگی این آمار به ۱۳-۱۲ دندان پوسیده می رسد، همچنین بیش از ۵۰ درصد سالمندان ایرانی بدون دندان هستند.

برای یافتن ریشه‌ی ۱۲ تا ۱۳ دندان خراب در دهان هر ایرانی باید عوامل مختلفی را بررسی کرد. از جدی نگرفتن غربالگری‌ها و عدم آموزش کافی تا هزینه‌های بالای مراقبت و درمان دندان تنها بخشی از علل این آمارها هستند. هزینه‌‌ی درمان انواع  بیماری‌های دندان در حال حاضر از 400 هزار تومان شروع می‌شود و برای برخی بیماری‌ها به چند ده میلیون تومان می‌رسد. البته به جز کشیدن دندان که معمولا به عنوان جایگزین درمان انتخاب می‌شود.

باید به رقم‌های گفته شده هزینه‌های مراقبت از دندان درمان شده را نیز اضافه کرد. این در شرایطی است که سال‌های گذشته هزینه مواداولیه دندان پزشکی افزایش قیمت چشمگیری داشته و این هزینه عملا در کاهش کیفیت مواد یا بالا بردن نرخ خدمات خودش را نشان داده است.

پیشگیری و مراقب از سلامت دندان‌ها نیز چندان کم هزینه نیست. برخی محاسبات نشان می‌دهد هزینه‌ی یک خانواده سه نفره در طول یک سال بیش از یک میلیون تومان است. از خرید اقلام بهداشتی تا معاینه‌ و تحت نظر پزشک بودن همگی هزینه‌هایی است که بر دوش دهک‌های پایین جامعه سنگینی می‌کند. هرچند اضافه شدن برخی خدمات دندان پزشکی به بیمه‌ها توانسته است بر بهبود این موضوع تاثیر به سزایی داشته باشد اما هنوز راه زیادی تا رسیدن به نقطه مطلوب در این زمینه باقی مانده است.

آمارهای مربوط به سلامت دندان در ایران نشان می‌دهد عوامل مختلفی از جمله هزینه‌های درمان، تغزیه و سبک زندگی‌ در کشورما نیاز به برنامه ریزی و اقدام جدی دارد. واقعیت تلخ این است که در حال حاضر تمرکز اصلی سیاست‌گذاری سلامت در این حوزه بر درمان به جای پیشگیری متمرکز شده است. از این جهت ضرورت تغییر رویکرد نظام سلامت به سمت درمان‌های پیشگیرانه و رعایت اصول بهداشتی سلامت دهان با استفاده از آموزش‌های عمومی به شدت احساس می‌شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
خاموشی برق کرمان فردا جمعه 20 شهریور + لینک برنامه خاموشی
مدودف: در صورت تهدید حیاتی از سلاح هسته‌ای استفاده خواهیم کرد
برق این مناطق فارس جمعه 20 شهریور قطع می‌شود؛ زمان‌بندی خاموشی
گاردین: ترامپ درباره 11 سپتامبر 6 دروغ شاخدار گفته است
پیش‌بینی قیمت دلار فردا جمعه 20 شهریور؛ موج گرانی در راه است؟
الجزایر روابط دیپلماتیک با امارات را قطع کرد
افزایش دما، معادله تازه امنیت و اقتصاد جهان
سازمان ملل: غزه در آستانه فاجعه جدیدی قرار دارد
نماینده پوتین: جنگ‌افروزان اروپا از توافق روسیه و آمریکا می‌ترسند
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/ ترامپ از پایان جنگ گفت، نفت از 105 دلار عبور کرد
پکن و واشنگتن بر سر کاهش تعرفه‌های متقابل مذاکره می‌کنند
نیکزاد: دشمنان تصور می‌کردند تهران را سه‌روزه می‌گیرند، اما ایران را نشناختند
جاده چالوس جمعه یک‌طرفه می‌شود؛ جزئیات محدودیت‌های ترافیکی
میزان خسارت های طوفان و سیل در مازندران اعلام شد؛ 750 واحد مسکونی آسیب دید
آخرین قیمت طلای جهانی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ اونس طلا از 4400 دلار عبور کرد
کارمزد جدید بانک‌ها اعلام شد؛ هزینه دسته‌چک، چک برگشتی و گواهی تمکن چقدر شد؟
لغو 4 بازی هفته هفتم لیگ برتر؛ پرسپولیس و سپاهان بازی ندارند
عوارض 10 درصدی کرایه حمل مایعات نفتی و گازی متوقف شد
جدول پخش فیلم‌های تلویزیونی پنجشنبه 19 شهریور؛ از «دوازدهمین مرد» تا «اخراجی‌ها 2»
دو معاونت ریاست جمهوری مأمور پیگیری طرح مقابله با نفوذ شدند
دستور پزشکیان برای بسیج همه ظرفیت‌ها در مناطق سیل‌زده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ سکه امامی به 240 میلیون تومان رسید
پهپاد کاریال عربستان به دست نیروهای یمن ساقط شد
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری با وعده درآمد دلاری از لایک کردن
هشدار بغداد؛ استفاده از خاک عراق برای حمله به کشورهای دیگر ممنوع است
قیمت خودروهای داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ تارا و اکستریم رکورد زدند
آخرین قیمت دلار امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ جهش 10 هزار تومانی یورو
وزارت دفاع: صنعت دفاعی ایران نابودشدنی نیست
مخالفت دولت با طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه
تعطیلی استخرها و سالن‌های همایش دولتی با دستور رئیس‌جمهور
رویترز: تصرف زهپاد آمریکایی فرصتی برای مهندسی معکوس ایران است
هزینه وام مسکن زوجین تهرانی به 470 میلیون تومان رسید
استقلال - پیکان / ترکیب احتمالی آبی ها ؛ 2 تغییر مهم بختیاری‌زاده
نورنما | نمایش هوایی جنگنده های ترکیه ای بر فراز اهرام مصر
آخرین اخبار از پیشتازی مخالفان نتانیاهو در آستانه انتخابات کنست
تعرفه تلفن ثابت بازهم گران شد؛ مکالمه با موبایل از فردا چقدر می‌شود؟
حمایت اسلام‌آباد از حق هسته‌ای ایران در نشست آژانس
یمن عربستان را به تشدید حملات متهم کرد؛ درگیری‌ها وارد مرحله جدید شد
قیمت گوشت قرمز امروز 19 شهریور 1405 + جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
عرب‌ها در انتخابات اسرائیل چه می‌کنند؟
گسترش جغرافیایی تنش
هشدار سازمان غذا و دارو درباره تبلیغات دارویی در فضای مجازی
رکوردشکنی دولت در اسقاط خودرو؛ 700 هزار دستگاه طی دو سال
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ گرانترین محصول 7 میلیارد تومان
موشک‌های ایران به کشتی‌های جنگی آمریکا نزدیک‌تر شدند
قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + جدول کامل قیمت ها
افشاگری اژه‌ای درباره دو وزیر دولت سیزدهم: ترک فعل نکرده بودند؛ جرم مرتکب شده بودند
فروش 42 هزار سکه در نخستین عرضه اوراق سلف
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ عبور شاهین اتوماتیک از 3 میلیارد
وزیر نیرو: 20 هزار مگاوات از ناترازی برق کشور برطرف شد