×
سیاسی
شناسه خبر : 81425
تاریخ انتشار : شنبه 1400/09/06 ساعت 12:39
بافت قدرت‌های بین‌المللی در آینده‌ی نزدیک؛ برخواستن چین و افول آمریکا

بافت قدرت‌های بین‌المللی در آینده‌ی نزدیک؛ برخواستن چین و افول آمریکا

خبرگزاری الجزیره در گزارشی به قلم مروان بشارا، تحلیلگر ارشد سیاسی ضمن اشاره به «نشست مجازی اخیر روسای جمهور آمریکا و چین» که به گفته نویسنده «به طیف گسترده‌ای از موضوعات، از تجارت گرفته تا امنیت و حقوق بشر پرداخت، اما در پایان چیزی عوض نشد و مشکلی حل نشد» این نشست را «ترش و شیرین» نامیده که «بسیار محترمانه حتی دوستانه آغاز، اما به زودی به اتهامات و تهدیدهای آشکار و نهان منجر شد».

نورنیوز-گروه بین‌الملل: این نویسنده که بیشتر در مورد سیاست جهانی می‌نویسد دلیل برخوردهای دو کشور را «گسترش و تعمیق بیش از حد شکاف بین این دو قدرت پیشرو جهانی» عنوان کرده است: «تضادی چنان گسترده که دیگر نمی‌توان با زیبایی‌های دیپلماتیک بین‌شان پل زد. دو کشوری که تقریباً در مورد همه چیز، از تجارت و امنیت گرفته تا حقوق بشر با هم اختلاف نظر دارند و البته در موارد نادری نیز که بر سر نتیجه توافق دارند، در مورد روند آن به اختلاف نظر می‌رسند».

مروان بشارا که در مجامع جهانی به عنوان مرجعی برجسته در حوزه سیاست خارجی ایالات متحده، خاورمیانه و امور استراتژیک بین‌المللی شناخته می‌شود؛ اختلافات آمریکا و چین بر سر آینده تایوان را «در حال جوشش» نامیده که «خطر مواجهه مستقیم دو قدرت را به همراه دارد». اختلافی که به خاطر فشارهای چین برای بازگشت جزیره خودگردان تایوان به آغوش سرزمین مادری و در نقطه مقابل نیز تاکید و اصرار آمریکا به عقب‌نشینی چین از ارعاب نظامی و باج‌خواهی اقتصادی و دیپلماتیک ایجاد شده است.

این نویسنده که پیش‌تر استاد دانشگاه آمریکایی پاریس در رشته روابط بین‌الملل بود؛ در ادامه به ادامه اختلافات آمریکا و چین در نشست بین روسای جمهور دو کشور اشاره می‌کند: در حالی که «پرزیدنت شی» به آمریکا نسبت به مداخله در امور داخلی چین هشدار داد که با آتش بازی نکند؛ جو بایدن نیز با تاکید بر وعده دفاع از تایوان در برابر هرگونه تجاوز پکن، به چین در مورد عواقب وارد کردن زور و فشار بر تایوان اخطار داد.

الجزیره در ادامه، نشست سران آمریکا و چین را در این چند جمله خلاصه کرده است: «نشستی که در آن درباره همه‌چیز، از امنیت گرفته تا تجارت و حقوق بشر صحبت شد، اما جای تعجبی نیست که در پایان هیچ چیزی حل نشد. چرا که اختلاف نظر آمریکا و چین در مورد تایوان، مانند اختلافاتی که این دو کشور در مورد هنگ کنگ و کره شمالی دارند، نشان از یک درگیری بسیار بزرگ‌تر بر سر تسلط و هژمونی در آسیا و در واقع جهان دارد که می‌توان آن را با جنگ سرد بین آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی مقایسه کرد».

البته از نگاه نویسنده چین تفاوت‌های آشکاری با اتحاد جماهیر شوروی دارد: «بله، من به مشکلات چنین قیاسی آگاهم و از شباهت‌ها و تفاوت‌های دو دوره نیز اطلاع دارم. هم‌چنین به این واقعیت نیز آگاهم که چین، بر خلاف اتحاد جماهیر شوروی، عمیقاً خود را در سیستم و مجامع بین‌المللی تحت رهبری غرب ادغام کرده و هنوز به دنبال سلطه بر جهان از طریق ایدئولوژی بدیل جهانی نیست. به هر حال شاید هنوز نه».

ولی به عقیده تحلیلگر ارشد سیاسی الجزیره؛ «شباهت‌ها دارند به نحو غیرعادی بیشتر و بیشتر می‌شوند. به خصوص که چین شروع به ایجاد یک چالش عظیم استراتژیک برای سیستم جهانی کرده و از این نظر عملکردی شبیه سیستم اتحاد جماهیر شوروی دارد. چنان‌که می‌بینیم بایدن نیز این موضوع را دریافته و درگیری بین ایالات متحده و چین را چالشی در قالب ایدئولوژیک (تضاد بین دموکراسی و خودکامگی) چارچوب‌بندی کرده است. البته درگیری آمریکا و چین از یک نظر دیگر هم با تنش‌های آمریکا با شوروی شباهت دارد و این جایی بروز می‌کند که می‌بینیم هیچ کدام از طرفین تمایلی به یک رویارویی نظامی بزرگ یا یک جنگ واقعی مخرب برای دستیابی به اهداف خود نشان نمی‌دهند».

نویسنده الجزیره با تاکید بر این‌که «چین در قیاس با شوروی و البته روسیه امروز که در تلاش است شکوه و نفوذ قدیمی خود را احیا کند رقیب مهم‌تری است»؛ رئیس جمهور چین را نیز در قیاس با ولادیمیر پوتین قاطع‌تر می‌داند و می‌گوید که «دیکتاتور چین با رد کردن نظم مبتنی بر قوانین بین‌المللی که غرب دیکته می‌کند اصرار دارد اصول نظم جدید جهانی بازتعریف و بازنویسی شود». یا به عبارت دیگر «آمریکا شاید تحرکات مسکو را به عنوان مانورهای ناامیدانه یک قدرت منطقه‌ای کم‌اهمیت دانسته و حتی زیر سبیلی رد کند، اما وقتی نوبت به پکن می‌رسد، چاره‌ای جز توجه به این ابرقدرت قلدر ندارد».

دلیل توجه بیشتر آمریکا به چین اما چیزی نیست مگر موفقیت چین در جایی که قبلا اتحاد جماهیر شوروی شکست خورده بود: اقتصاد! در حقیقت اقتصاد چین در سال‌های اخیر با سرعتی باورنکردنی گسترش یافته و اگر اوضاع به همین منوال ادامه داشته باشد، قرار است در این دهه از اقتصاد آمریکا پیشی بگیرد. چین هم‌چنین در حال توسعه یک دکترین استراتژیک است که سزاوار کشوری با چنین برتری اقتصادی محسوسی باشد. دکترین استراتژیک این کشور نیروی نظامی متعارف، دریایی، دیجیتال، فضایی و هسته‌ای نظامی را شامل است.

در سطور بعدی، مروان بشارا با ذکر این واقعیت که «ارزیابی دلایل این معجزه چینی نیازمند مرور تاریخی صد سال اخیر ظهور آمریکا به عنوان یک قدرت جهانی و البته تأسیس حزب کمونیست چین در سال 1921 - است»، روند متضاد ظهور و قدرت‌نمایی این دو ابرقدرت را مورد اشاره و تاکید قرار می‌دهد: «در نیمه اول این صد سال، هم‌زمان با تبدیل آمریکا به یک ابرقدرت جهانی که 40 تا 50 درصد از اقتصاد جهان را تشکیل می‌دهد، چین با آشفتگی، تجزیه، اشغال و قحطی وحشتناکی که ده‌ها میلیون نفر را کشت، درگیر بود. در طی پنجاه سال اخیر، بعد از شناسایی دولت کمونیستی توسط آمریکا و دیدار تاریخی ریچارد نیکسون از چین در سال 1972 ، اما، چین عزم خود را جزم کرد و دست به اقداماتی چون آزادسازی و صنعتی‌سازی گسترده در اقتصاد خود زد».

الجزیره با اشاره به این‌که «در 20 سال اخیر اقتصاد چین از معادل 13 درصد اقتصاد آمریکا تا 73 درصد اقتصاد این کشور در سال جاری افزایش یافته» نوشته که «این افزایش پنج برابری، صدها میلیون چینی را از فقر بیرون کشیده است».

در ادامه می‌خوانیم:

علاوه بر این، ابتکار چند تریلیون دلاری کمربند و جاده که بیش از 60 کشور را در بر می‌گیرد، گسترش استراتژیک و توسعه ژئوپلیتیک چین را تضمین کرده است. جالب توجه این که سرمایه‌گذاری‌های چین در انرژی‌های تجدیدپذیر نیز به بالاترین حد خود یعنی 57 درصد رسیده که خود نشانی دیگر از رشد اقتصادی چینی‌ها و حرکت‌شان به سوی هژمونی سیاسی دنیاست.

البته شاید ایالات متحده امیدوار بود که دولت چین هم‌چنان مترادف با کالاهای وارداتی ارزان و لزوم اعتدال و دموکراتیزاسیون قلمداد شود. اما در نهایت، صعود چین به کسری تجاری سالانه 300 میلیارد دلاری آمریکا در قبال این کشور منجر شد و حزب کمونیست، نیز هم‌زمان کنترل خود را بر قدرت تنگ‌تر کرد.

حالا با استمرار افزایش قدرت و معجزه چین، قدرت آمریکا نیز به طور مستمر تحت تاثیر بحران مالی 2008 ، شکست‌های آمریکا در افغانستان، عراق و در کل خاورمیانه و البته به دلیل ریاست جمهوری فاجعه‌بار ترامپ و حالا هم بایدن، در حال کاهش بوده، و در واقع این کشور دارایی، اعتبار و نفوذ خود را در میان دوستان و دشمنان به طور یکسان در سراسر جهان از دست داده است. در حقیقت در طی این روند، سهم ایالات متحده از اقتصاد جهانی تقریباً به نصف کاهش یافته و به 22 درصد رسیده است.

و حرف آخر از زبان الجزیره:

بایدن، علاوه بر تلاش برای جلوگیری از تبدیل رقابت کشورش با چین به درگیری نظامی، باید این اطمینان را ایجاد کند که ایالات متحده دارای نفوذ ژئوپلیتیک لازم برای بازدارندگی چین از انجام هرگونه حرکت تهاجمی در آسیا است. از سوی دیگر رهبر چین نیز که این روزها اعتماد به‌نفس فوق‌العاده‌ای احساس می‌کند، باید از توسل به وسایل ناپسند یا تهدیدهای غیرضروری که می‌تواند به یک رویارویی بزرگ با عواقب خطرناک تبدیل شود، خودداری کند.

یادداشت‌نویس الجزیره در سطر پایانی نوشته: «سعادت و در واقع بقای جهان به این خویشتنداری بستگی دارد»!


شفقنا
کلید واژگان
آمریکاچینافول
نظرات

آخرین اخبار
نتانیاهو با طرح ادعاهای تازه، نقض آتش‌بس در لبنان را توجیه کرد
هشدار حزب‌الله : فریب وعده‌های توخالی نتانیاهو را نخورید
اقرار به گناه تنها راه نجات نتانیاهو در پرونده های فساد
تصمیم جدید دولت برای کالاهای اساسی و بهبود معیشت مردم
چرا جلسات علنی مجلس برگزاری نمی شود؟
مشاور سابق پنتاگون: بسته ماندن تنگه هرمز جهان را به سمت قحطی می‌برد
مأموریت جدید پزشکیان به بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت
عراقچی در دیدار با سلطان عمان: حضور نظامی آمریکا موجب ناامنی منطقه است
کشف اموال مسروقه 50 میلیارد ریالی توسط پلیس آگاهی
یک بار دیگر محاصره اقتصادی؛ یک بار دیگر اقتصاد مقاومتی
55 درصد مردم آمریکا موافق استیضاح ترامپ هستند
جهش قیمت خودرو در بازار؛ افزایش 13 درصدی در یک هفته
بازیکن کنگویی پرسپولیس: جنگ را با تمام وجودم حس کردم
تونل توحید امشب از ساعت 24 تا 5 صبح مسدود است
ترامپ چه‌کاره دنیاست که از ایران تحویل اورانیوم می‌خواهد؟
تعویق کنکور قطعی شد؛ زمان جدید هنوز مشخص نیست
باران، رعدوبرق و برف در ارتفاعات آذربایجان‌غربی
شایعه آزار زائران ایرانی در عربستان صحت ندارد
زلزله سیاسی در راست‌گرایان اسرائیل؛ طرح تشکیل حزب جدید علیه نتانیاهو
45 درصد شهدای جنگ اخیر غیرنظامی هستند
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405+ بازار طلا درجا زد
جنوب لبنان زیر آتش؛ آغاز حمله پهپادی و توپخانه‌ای اسرائیل
طرح مدیریت راهبردی تنگه هرمز در پیچ بررسی کمیسیون‌ها
صعود فوتبال ساحلی به مرحله حذفی با عبور از عربستان
هشدار پلیس به افزایش کلاهبرداری «بیعانه» در سایت‌های آگهی
مجلس: امنیت بازیکنان تیم ملی خط قرمز است
شرط اروپا برای وام 90 میلیارد یورویی به اوکراین اعلام شد
توانیر: چاه‌های فاقد پروانه در لیست قطع برق قرار می‌گیرند
مامیاشویلی: رقابت های جهانی کشتی احتمالاً در یک کشور آسیایی برگزار می‌شود
معاریو: ارتش اسرائیل در «گل‌ولای لبنان» گیر افتاده است
پاسخ آتشین پپ به شعارهای آرسنالی‌ها
نقش کلیدی فارس در تأمین پروتئین کشور پررنگ‌تر شد
811 شهید از زمان آتش‌بس در غزه
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405 ؛ افزایش 2 هزار تومانی دلار
چین دومین جنگنده رادارگریز خود را عملیاتی می‌کند
تاثیر آتش‌بس بر جهش اسمی قیمت‌ها در بازار مسکن
هر 80 ثانیه یک تشخیص سرطان در بریتانیا
دلیل غیبت روبیو در مذاکرات ایران و آمریکا
ورود 20 همت پول حقیقی به بورس از آغاز جنگ
جنگ‌ های آمریکایی-صهیونیستی برای امنیت‌ است یا غارت منابع؟
اعلام سرفاصله‌های جدید قطارهای متروی تهران با افزایش مسافران
احتمال غیبت ستاره مصر در جام جهانی 2026
روسیه فضاپیمای باری «پروگرس 95» را به ایستگاه فضایی پرتاب کرد
پیشنهاد جنجالی فرانسه برای تعویق بازپرداخت بدهی‌های اتحادیه اروپا
خبر خوش برای اصناف؛ حذف اظهارنامه مالیاتی تا سقف فروش 70 میلیارد تومان
نورنما | مردم ، خدا مراقب ماست ...
کمک میلیاردی آلمان به اوکراین جنگ را طولانی‌تر می‌کند
انتقاد نایب‌رئیس کمیسیون آموزش از تاثیر قطعی معدل یازدهم در کنکور
حادثه هوایی در هند؛ تخلیه اضطراری هواپیما با چند مصدوم
دانشگاه آزاد مسیرهای متنوعی برای دانشجویان واحد امارات فراهم کرده است