×
سیاسی
شناسه خبر : 81423
تاریخ انتشار : شنبه 1400/09/06 ساعت 10:00
اِکو حلقه تکمیلی شانگهای و دیپلماسی اقتصادی-منطقه‌ای

نورنیوز بررسی کرد؛

اِکو حلقه تکمیلی شانگهای و دیپلماسی اقتصادی-منطقه‌ای

حضور در نشست سران اکو پس از نشست شانگهای نشانه‌ای از نقش‌آفرینی ارزنده ایران در معادلات منطقه و گامی مهم در تحقق دیپلماسی اقتصادی و منطقه‌ای برای بی‌اثر کردن تحریم‌هاست.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: در ادامه نقش‌آفرینی منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران و در رویدادی مهم پس از اجلاس سران شانگهای، «سیدابراهیم رئیسی» امروز شنبه ششم آذرماه به دعوت «قربانقلی بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان، در رأس هیئت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی برای حضور در نشست سران اکو عازم عشق آباد پایتخت ترکمنستان می‌شود.

ایران و ترکمنستان بر اساس اشتراکات و ظرفیت‌های موجود طرفین همواره بر اصل توسعه مناسبات تاکید داشته‌اند که از آن جمله می‌توان به تبادلات گازی اشاره کرد. سفر آقای رئیسی نشانگر عزم و اراده دو کشور برای توسعه همه‌جانبه مناسبات است.

بعد دیگر این سفر حضور در نشست سران اکو به عنوان یکی از مهمترین سازمان‌های همکاری‌های اقتصادی منطقه است. سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه در سال ۱۳۴۱ نخستین بار این سازمان را با نام «آر سی دی» یا «سازمان همکاری عمران منطقه‌ای» پایه‌ریزی کردند و در سال ۱۳۶۴ با نام «اکو» دوران نوینی از فعالیت خویش را آغاز نمود.

در ادامه روند روبه گسترش این همگرایی منطقه‌ای، کشورهای افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز به سازمان اکو پیوستند تا جمعا 10 کشور ساختار این همکاری اقتصادی منطقه‌ای را تشکیل دهند.

نگاهی به ساختار اکو نشان می‌دهد که این سازمان هم‌اکنون با 10 عضو، حدود ۴۸۰ میلیون نفر جمعیت و ۸٬۶۲۰٬۶۹۷ کیلومتر مربع وسعت، امکانات نفت، گاز و صنعت زیادی در اختیار دارد و می‌تواند به عنوان بازیگری مهم در معادلات اقتصادی ایفای نقش کند.

نکته آنکه؛ کشورهای عضو اکو با وجود ظرفیت‌های گسترده‌ای که دارند هنوز نتوانسته‌اند از آن به شکل مطلوب برای ارتقاء توان اقتصادی خویش و ایفای نقش در اقتصاد جهانی بهره گیرند، حال آنکه از اهداف این سازمان هماهنگی و همکاری میان اعضا برای ارتقاء سطح توسعه انسانی و اقتصادی تعریف شده است.

در این میان ایران همواره بر لزوم همگرایی میان اعضا تاکید کرده و آمادگی خود را برای در اختیار قرار دادن ظرفیت‌های گسترده خویش برای تحقق این مهم اعلام داشته است.

این حقیقتی انکارناپذیر است که ایران با برخورداری از منابع طبیعی خدادادی بی‌شمار، دانش فنی و مهندسی بومی و گسترده، موقعیت جغرافیایی و ترانزیتی ویژه، توان نظامی و امنیتی بالا که می‌تواند تامین کننده امنیت منطقه برای تحقق اهداف اقتصادی همکاری‌های منطقه‌ای همچون اکو باشد و... می‌تواند نقشی بس مهم در فعال‌تر شدن اکو در سطح منطقه‌ای و جهانی ایفا نماید.

 این رویکرد تعاملی را در پیشنهادهای سازنده و عملی ایران در اجلاس‌های گذشته می‌توان مشاهده کرد که مسائلی همچون گردشگری سلامت، مبارزه با فساد، روند تسهیلات گمرکی میان اعضا، تقویت همکاری‌های علمی و فناوری، گسترش همکاری‌های اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، انرژی، به کارگیری شیوه تهاتر و مبادله با پول‌های ملی و ایجاد مقررات هماهنگ گمرکی و... بخشی از آن بوده است.

در همین حال ایران بخش قابل ملاحظه‌ای از تجارت منطقه‌ای خود را به اعضای اکو اختصاص داده است، چنانچه بر اساس آمار در هفت ماه نخست امسال ۲۰ میلیون و ۳۲۷هزار و ۸۳۹ تن کالا به ارزش ۹ میلیارد و ۲۳۳ میلیون و ۵۳۶ هزار و ۷۹۲ دلار بین ایران و ۹ کشور دیگر اکو تبادل شد که ۱۷ میلیون و ۴۴۰ هزار و ۶۱۷ تن به ارزش شش میلیارد و ۳۰ میلیون و ۵۴۴ هزار و هفت دلار آن سهم صادرات و دو میلیون و ۸۸۷ هزار و ۲۲۲ تن به ارزش سه میلیارد و ۳۰۲ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۷۸۵ دلار نیز سهم واردات از این کشورها بوده است.

بسیاری از اعضای اکو عضو سازمان شانگهای نیز هستند و این می‌تواند مولفه‌ای برای پیوند این دو نهاد بزرگ اقتصادی و سیاسی در جهت توسعه مناسبات منطقه‌ای باشد. این هم‌گرایی به ویژه در حوزه اقتصادی و امنیتی امری ضروری است.

حل بحران تحمیلی اشغالگران به افغانستان که میلیون‌ها آواره جدید بر جای گذاشته و تاثیرات مخربی بر منطقه دارد با همگرایی همسایگان از جمله در قالب اکو و شانگهای امری ضروری است.

ایران که در ماه‌های اخیر نشست‌های متعددی را برای حل بحران افغانستان برگزار و یا در نشست‌های برگزار شده در این زمینه نقشی فعال داشته اکنون نیز آماده است تا در اکو برای کمک به ملت افغانستان، مقابله با تهدیدات و چالش‌های پیش روی منطقه و از جمله مقابله با تروریسم اقتصادی تحمیلی نقشی فعال ایفا نماید.

حضور در نشست سران اکو پس از نشست شانگهای نشانه‌ای از نقش‌آفرینی مهم و ارزنده ایران در معادلات منطقه و گامی مهم در تحقق دیپلماسی اقتصادی و منطقه‌ای برای بی‌اثر کردن تحریم‌هاست که برگرفته از سیاست صحیح عدم دلبستن به برجام و وعده‌های غرب است.

دولت سیزدهم در کنار استمرار رایزنی‌ها برای برچیدن تحریم‌ها، به اقتصاد درون‌زا و منطقه محور تاکید دارد. اروپا و آمریکا نیز باید دریابند که حربه تحریم عملا شکست خورده و آنها نیز  جز لغو کامل تحریم‌ها گزینه‌ای در قبال ایران نخواهند داشت.


نورنیوز
اخبار مرتبط
فواید عضویت در پیمان شانگهای/ از جهش صادرات تا دلارزدایی از مبادلات تجاری
یکشنبه 1401/07/03 ساعت 11:20
فواید عضویت در پیمان شانگهای/ از جهش صادرات تا دلارزدایی از مبادلات تجاری
عضویت ایران در این پیمان به معنای دست یافتن ما به یک بازار مطمئن و بزرگ است؛ بازار مطمئنی برای مبادلات ایران با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای.
عضویت در سازمان همکاری شانگهای نشانه شکست طرح انزوای ایران است
دوشنبه 1401/06/28 ساعت 10:11
سیدرضا صدرالحسینی
عضویت در سازمان همکاری شانگهای نشانه شکست طرح انزوای ایران است
کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به تحرک قابل توجه سیاست خارجی دولت سیزدهم در حوزه روابط با همسایگان گفت: تکمیل عضوت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای و تأثیر آن بر عضویت در سایر پیمان‌های بزرگ اقتصادی و سیاسی جهان از جمله بریکس نشان می‌دهد که در وضعیت کنونی نظام بین‌الملل صحبت از تحریم و انزوای ایران بیشتر به یک لطیفه سیاسی می‌ماند و جمهوری اسلامی از همه این مراحل عبور کرده است.
بیانیه پایانی سازمان همکاری شانگهای با تاکید اعضا بر اجرای کامل برجام
جمعه 1401/06/25 ساعت 23:32
بیانیه پایانی سازمان همکاری شانگهای با تاکید اعضا بر اجرای کامل برجام
سازمان همکاری شانگهای در بیانیه پایانی خود در ازبکستان، خواستار اجرای کامل توافق هسته‌ای ایران توسط تمام طرف‌ها شد.
حضور در سازمان شانگهای، عضویت ایران را به یکی از تحولات مهم تاریخ این سازمان تبدیل می‌کند
جمعه 1401/06/25 ساعت 18:51
آیت‌الله رئیسی در بیست و دومین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای:
حضور در سازمان شانگهای، عضویت ایران را به یکی از تحولات مهم تاریخ این سازمان تبدیل می‌کند
رئیس جمهور "تعامل و پیوستگی حداکثری" با کشورهای منطقه از جمله اعضای سازمان شانگهای و حضور موثر در ترتیبات منطقه‌ای و بین‌المللی را در کانون سیاست خارجی ایران دانست و گفت: با حضور فعال و موثر ایران در فعالیت‌های سازمان شانگهای، این عضویت به عنوان یکی از تحولات مهم در تاریخ این سازمان ثبت خواهد شد.
اعلام رسمی عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای
جمعه 1401/06/25 ساعت 13:14
اعلام رسمی عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای
به صورت رسمی عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای توسط رئیس‌جمهور ازبکستان اعلام شد.
نظرات

آخرین اخبار
دیدگاه اسرائیلی‌ها درباره مذاکرات هسته‌ای
توصیه‌های طب ایرانی برای روزه‌داری بدون تشنگی
مخالفت‌ها در کنگره آمریکا با رویکردهای تقابلی علیه تهران
رویترز: ایران امروز آزمایش موشکی انجام می‌دهد
آیا جنگ نزدیک است؛ ترامپ کدام مسیر را انتخاب می کند؟
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون پنجشنبه 30 بهمن+جدول پخش
برنامه مسابقات ورزشی امروز 30 بهمن 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 30 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
آیا برنج درمان ریزش موست؟
ارتباط آلودگی هوا با یک بیماری شایع قرن
هشدار شیوع یک عفونت ویروسی از طریق پشه
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(1) - الاهلی قطر (3) / باخت سپاهان در دوحه+ فیلم
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است
در ادامه بازی‌های لیگ نخبگان آسیا؛ اولسان از صعود بازماند
رکورد حداکثر دما در آذربایجان‌شرقی شکسته شد
انتشار سومین بیانیه مرکز اطلاعات مالی در پاسخ به شایعات مرتبط با FATF
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ترامپ خواهان دستیابی به توافق با ایران است
زیرساخت‌های راه‌آهن آلمان مورد حمله سایبری قرار گرفت
گزارش تصویری | آماده شدن کشورهای اسلامی برای ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
پیش‌بینی افزایش بی‌سابقه دما در مازندران/ هشدار درباره وقوع آتش‌سوزی
هلال ماه رویت شد
پاداش میلیون یورویی در انتظار طارمی
آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران خودداری می‌کند
پزشکیان: بحران‌های ریشه‌دار اجتماعی و تربیتی، با نسخه‌های یک‌شبه درمان نمی‌شوند
آیت‌الله سیستانی نخستین روز ماه رمضان را اعلام کرد
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟