×
سیاسی
شناسه خبر : 81388
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/09/03 ساعت 19:47
ائتلافی برای امنیت منطقه یا سازش‌کاری جدید؟

نورنیوز بررسی کرد؛

ائتلافی برای امنیت منطقه یا سازش‌کاری جدید؟

تاسیس ستاد فرماندهی نظامی مشترک از سوی سعودی به دلیل وابستگی سعودی به آمریکا و نیز نگاه سازش‌کارانه با رژیم صهیونیستی گامی در جهت ناامن‌سازی منطقه خواهد بود.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس روز دوشنبه از افتتاح ستاد فرماندهی نظامی مشترک کشورهای عضو این شورا شامل عمان، بحرین، امارات، قطر، سعودی و کویت در ریاض خبر داد.

در همین چارچوب دبیرکل شورای همکاری گفت که افتتاح مقر فرماندهی نظامی مشترک با هدف حفظ ثبات کشور‌های عضو و توانمندی‌ آنها برای داشتن نیروی متحد متشکل از پدافند زمینی، هوایی و دریایی متناسب با تهدیدات پیش روی منطقه و عامل بازدارنده برای حفاظت از شهروندان در برابر هرگونه تهدیدات خارجی صورت گرفته است.

نگاهی بر کارنامه شورای همکاری خلیج فارس نشان می‌دهد که اعضای این شورا پس از 4 دهه نتوانسته‌اند هیچ انسجام و وحدتی داشته باشند چنانچه حتی توان ایجاد پول واحد را نیز نداشته‌اند.

تحولات سال 2017 و چند پاره شدن شورا در میان تنش‌های عربستان و قطر گواهی بر این امر است که شورا توانی برای انسجام در هیچ حوزه‌ای نداشته و ائتلاف نظامی-امنیتی کنونی بیشتر به یک رویاپردازی روی کاغذ شباهت دارد تا یک واقعیت قابل اجرا.

رژیم سعودی از سال 2014 یعنی از زمان به قدرت رسیدن خاندان سلمان همواره به دنبال عرض اندام برای ایجاد ائتلاف به رهبری ریاض بوده که طرح ناتوی عربی و نیز طرح ارتش واحد اسلامی نمونه‌ای از آن است.

نکته آنکه؛ تمام این ائتلاف‌ها در حد برگزاری چند نشست ظاهری و نیز بعضا معرفی ریاض به عنوان مرکز هماهنگی اعضا باقی مانده و سعودی نتوانسته هیچ‌یک از این ائتلاف‌ها را اجرایی کند. 

این تجربه‌ها نشان‌گر ناتوانی سعودی در اجماع‌سازی است که بر مبهم بودن اهداف و سرنوشت ستاد فرماندهی نظامی مشترک کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که اکنون مطرح شده افزوده است.

از سویی؛ کارنامه شورای همکاری خلیج فارس نشان می‌دهد که هدف‌گذاری برخی از اعضای شورا تنها در مسیر تحقق اهداف آمریکا بوده و نه تنها به منافع و امنیت منطقه بلکه حتی به منافع اعضای شورا نیز توجهی ندارند و فقظ مجری خواسته‌های آمریکا هستند.

نتیجه این رویکرد را می‌توان در حمایت این کشورها از تروریسم تحمیلی به منطقه، مقابله با خواست ملت‌های منطقه در حمایت از مقاومت علیه رژیم صهیونیستی و اخراج آمریکا از منطقه و جنگ‌افروزی مستقیم آنها نظیر جنگ و کشتار مردم یمن می‌توان مشاهده کرد.

از سوی دیگر؛ آمریکا با دزدی دریایی آب‌راه‌های منطقه را ناامن کرده، لذا اتحاد نظامی با این کشور یعنی زمینه‌سازی برای تشدید رفتارهای خراب‌کارانه و گسترش دزدی‌های دریایی این کشور.

با توجه به آنچه بیان شد، این سوال مطرح است که هدف از تشکیل مرکز نظامی مشترک کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس چیست؟

نخست؛ سعودی در سال‌های اخیر کوشیده شورای همکاری خلیج فارس را به زیر سلطه خود در آورد. حال که سعودی در باتلاق یمن گیر افتاده و وضعیت داخلی و جهانی خاندان سلمان نیز بسیار متزلزل است، آل‌سعود می‌خواهد با چنین اقدامات حاشیه‌ای و تبلیغاتی خود را قدرت برتر منطقه و پدرخوانده شورا نشان دهد.

دوم؛ سعودی که خود را متعهد به اجرای خواسته‌های آمریکا می‌داند، اکنون که دولتمردان آمریکا در داخل و خارج با بحران مواجه هستند سعی در گسترش این خوش خدمتی دارد تا در بازیابی اقتدار و تحقق اهداف آمریکا موثر باشد. 
از شعارهای دوران بایدن حمایت از متحدان از جمله در غرب آسیا برای تشکیل ائتلاف برای تامین منافع آمریکا بوده است که در سفر اخیر مقامات نظامی و سیاسی این کشور به منطقه نیز مکرر تکرار شد.

تشکیل ناگهانی مرکز نظامی مشترک کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را می‌توان در چارچوب نمایش توان آمریکا برای متحدسازی اعضای شورا در اجرای آنچه مقابله با ایران و گروه‌های مقاومت و تامین منافع آمریکا می‌نامند ارزیابی نمود.

سوم؛ برخی اعضای شورا با وجود مخالفت سایر اعضا و ملت‌های منطقه در مسیر سازش با رژیم صهیونیستی قرار گرفته و توافقات امنیتی و نظامی با این رژیم نیز امضا کرده‌اند که نام امارات و بحرین به صورت آشکار و سعودی نیز به صورت غیر علنی در این لیست مشاهده می‌شود.

با توجه به طراحی آمریکا و سازشکاران برای توجیه و گسترش همگرایی امنیتی و نظامی با رژیم صهیونیستی به بهانه امنیت منطقه به ویژه امنیت دریایی می‌توان تاسیس این مرکز را اقدامی در جهت ابعاد جدید سازشکاری با رژیم صهیونیستی دانست.

بر این اساس؛ تاسیس این مرکز از سوی سعودی در چنین شرایطی نه تنها گامی برای امنیت منطقه نیست بلکه به دلیل وابستگی سعودی به آمریکا و نیز نگاه سازش‌کارانه آن با رژیم صهیونیستی در نهایت گامی در جهت ناامن‌سازی منطقه خواهد بود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اسرائیل با نقض آتش‌بس جنوب غزه را بمباران کرد
آب طالقان سرانجام به تهران رسید
جهش بورس همراه با افزایش عرضه‌ها
حضور گسترده غرفه ملی نشر ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت 2026
کشف محوله تریاکی که بوی قهوه می‌داد
فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی آبان ماه سال 1404
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(104) « بندر دیر»
داور کره‌ای دیدار شارجه - تراکتور را سوت می زند
واکنش حماس به بیانیه وزارت خارجه آمریکا
کاهش 60 درصدی خرید جهیزیه
سقوط خریداران خارجی در بازار مسکن ترکیه
خودکشی عامل جنایت در روستا اندیکا
غرب به‌جای صلح، به‌دنبال نابودی کامل اوکراین است
لیست قیمت جدید محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول قیمت ها
مرگ قاتل پیش از اجرای حکم قصاص
چندصدایی «درباره اسنپ‌بک»؛ چگونه ایستادگی ایران شکاف عمیق در نظم جهانی را آشکار کرد
جهش 5500 همتی در تجارت الکترونیک ایران
مداردیپلماسی | پایان برجام و آغازی بر دیپلماسی هسته‌ای جدید ایران
130 هزار مرگ سالانه در ایران به دلایل تغذیه‌ای مرتبط است
رئیس‌جمهور فردا به دانشگاه تربیت مدرس می رود
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 27 مهر1404+ جدول
واگذاری کامل دونتسک شرط پوتین برای پایان جنگ اوکراین
دولت چهاردهم بستر «ما می‌توانیم» را در تحول دیجیتال فراهم کرد
55 درصد پیش‌ثبت‌نامی‌های حج تمتع 1405 بانوان هستند
افزایش ذخایر طلا برای تقویت پول ملی و کاهش وابستگی ارزی
مسیر تهران-اصفهان با راه آهن سریع السیر 2 ساعته می‌شود
حماس: میانجی‌ها اسرائیل را برای بازگشایی گذرگاه رفح تحت فشار قرار دهند
نه به دعوا‌های تاریخ‌مصرف‌دار
بازی ناعادلانه FATF و پالرمو در نظام مالی جهانی
آزادی 185 زندانی در تهران با مرخصی منتهی به آزادی
روز تاریخی پایان قطعنامه 2231
تخلیه قدرت
طلب 150 همتی تأمین اجتماعی از کارفرمایان
امروز آخرین مهلت استعفای مقامات برای کاندیداتوری در شوراها
کشف 31 حلقه فیلم قاجاری در کاخ گلستان
شوخی تلخ با آرمان حکمرانی علم
اولیانوف: نظارت قطعنامه 2231 از دستورکار آژانس حذف می‌شود
افشای شکنجه گسترده اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی
نتانیاهو نامزدی مجدد در انتخابات 2026 را اعلام کرد
مجلل در روئینگ قهرمانی آسیا مدال طلا گرفت
توافق پاکستان و طالبان بر آتش‌بس و صلح در دوحه
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 27 مهر+ وضعیت استان ها
چرا نشستن طولانی برای سلامتی مفید نیست ؟
میلیون‌ها نفر حس بویایی خود را از دست داده‌اند
از دیابت بی مزه چه می دانید؟
خوردنی محبوب کاهش کلسترول را بشناسید
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
X
آگهی تبلیغاتی