×
سیاسی
شناسه خبر : 81388
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/09/03 ساعت 19:47

نورنیوز بررسی کرد؛

ائتلافی برای امنیت منطقه یا سازش‌کاری جدید؟

تاسیس ستاد فرماندهی نظامی مشترک از سوی سعودی به دلیل وابستگی سعودی به آمریکا و نیز نگاه سازش‌کارانه با رژیم صهیونیستی گامی در جهت ناامن‌سازی منطقه خواهد بود.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس روز دوشنبه از افتتاح ستاد فرماندهی نظامی مشترک کشورهای عضو این شورا شامل عمان، بحرین، امارات، قطر، سعودی و کویت در ریاض خبر داد.

در همین چارچوب دبیرکل شورای همکاری گفت که افتتاح مقر فرماندهی نظامی مشترک با هدف حفظ ثبات کشور‌های عضو و توانمندی‌ آنها برای داشتن نیروی متحد متشکل از پدافند زمینی، هوایی و دریایی متناسب با تهدیدات پیش روی منطقه و عامل بازدارنده برای حفاظت از شهروندان در برابر هرگونه تهدیدات خارجی صورت گرفته است.

نگاهی بر کارنامه شورای همکاری خلیج فارس نشان می‌دهد که اعضای این شورا پس از 4 دهه نتوانسته‌اند هیچ انسجام و وحدتی داشته باشند چنانچه حتی توان ایجاد پول واحد را نیز نداشته‌اند.

تحولات سال 2017 و چند پاره شدن شورا در میان تنش‌های عربستان و قطر گواهی بر این امر است که شورا توانی برای انسجام در هیچ حوزه‌ای نداشته و ائتلاف نظامی-امنیتی کنونی بیشتر به یک رویاپردازی روی کاغذ شباهت دارد تا یک واقعیت قابل اجرا.

رژیم سعودی از سال 2014 یعنی از زمان به قدرت رسیدن خاندان سلمان همواره به دنبال عرض اندام برای ایجاد ائتلاف به رهبری ریاض بوده که طرح ناتوی عربی و نیز طرح ارتش واحد اسلامی نمونه‌ای از آن است.

نکته آنکه؛ تمام این ائتلاف‌ها در حد برگزاری چند نشست ظاهری و نیز بعضا معرفی ریاض به عنوان مرکز هماهنگی اعضا باقی مانده و سعودی نتوانسته هیچ‌یک از این ائتلاف‌ها را اجرایی کند. 

این تجربه‌ها نشان‌گر ناتوانی سعودی در اجماع‌سازی است که بر مبهم بودن اهداف و سرنوشت ستاد فرماندهی نظامی مشترک کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که اکنون مطرح شده افزوده است.

از سویی؛ کارنامه شورای همکاری خلیج فارس نشان می‌دهد که هدف‌گذاری برخی از اعضای شورا تنها در مسیر تحقق اهداف آمریکا بوده و نه تنها به منافع و امنیت منطقه بلکه حتی به منافع اعضای شورا نیز توجهی ندارند و فقظ مجری خواسته‌های آمریکا هستند.

نتیجه این رویکرد را می‌توان در حمایت این کشورها از تروریسم تحمیلی به منطقه، مقابله با خواست ملت‌های منطقه در حمایت از مقاومت علیه رژیم صهیونیستی و اخراج آمریکا از منطقه و جنگ‌افروزی مستقیم آنها نظیر جنگ و کشتار مردم یمن می‌توان مشاهده کرد.

از سوی دیگر؛ آمریکا با دزدی دریایی آب‌راه‌های منطقه را ناامن کرده، لذا اتحاد نظامی با این کشور یعنی زمینه‌سازی برای تشدید رفتارهای خراب‌کارانه و گسترش دزدی‌های دریایی این کشور.

با توجه به آنچه بیان شد، این سوال مطرح است که هدف از تشکیل مرکز نظامی مشترک کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس چیست؟

نخست؛ سعودی در سال‌های اخیر کوشیده شورای همکاری خلیج فارس را به زیر سلطه خود در آورد. حال که سعودی در باتلاق یمن گیر افتاده و وضعیت داخلی و جهانی خاندان سلمان نیز بسیار متزلزل است، آل‌سعود می‌خواهد با چنین اقدامات حاشیه‌ای و تبلیغاتی خود را قدرت برتر منطقه و پدرخوانده شورا نشان دهد.

دوم؛ سعودی که خود را متعهد به اجرای خواسته‌های آمریکا می‌داند، اکنون که دولتمردان آمریکا در داخل و خارج با بحران مواجه هستند سعی در گسترش این خوش خدمتی دارد تا در بازیابی اقتدار و تحقق اهداف آمریکا موثر باشد. 
از شعارهای دوران بایدن حمایت از متحدان از جمله در غرب آسیا برای تشکیل ائتلاف برای تامین منافع آمریکا بوده است که در سفر اخیر مقامات نظامی و سیاسی این کشور به منطقه نیز مکرر تکرار شد.

تشکیل ناگهانی مرکز نظامی مشترک کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را می‌توان در چارچوب نمایش توان آمریکا برای متحدسازی اعضای شورا در اجرای آنچه مقابله با ایران و گروه‌های مقاومت و تامین منافع آمریکا می‌نامند ارزیابی نمود.

سوم؛ برخی اعضای شورا با وجود مخالفت سایر اعضا و ملت‌های منطقه در مسیر سازش با رژیم صهیونیستی قرار گرفته و توافقات امنیتی و نظامی با این رژیم نیز امضا کرده‌اند که نام امارات و بحرین به صورت آشکار و سعودی نیز به صورت غیر علنی در این لیست مشاهده می‌شود.

با توجه به طراحی آمریکا و سازشکاران برای توجیه و گسترش همگرایی امنیتی و نظامی با رژیم صهیونیستی به بهانه امنیت منطقه به ویژه امنیت دریایی می‌توان تاسیس این مرکز را اقدامی در جهت ابعاد جدید سازشکاری با رژیم صهیونیستی دانست.

بر این اساس؛ تاسیس این مرکز از سوی سعودی در چنین شرایطی نه تنها گامی برای امنیت منطقه نیست بلکه به دلیل وابستگی سعودی به آمریکا و نیز نگاه سازش‌کارانه آن با رژیم صهیونیستی در نهایت گامی در جهت ناامن‌سازی منطقه خواهد بود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رفیع‌زاده: سامانه های سازمانی باید به پایگاههای اطلاعاتی متصل شود
اسلواکی نیروی نظامی به اوکراین اعزام نمی کند
دور سوم مذاکرات فنی ایران و آژانس در وین برگزار شد
عکس های منتخب ایران ؛ شنبه 16 شهریور 1404
ریزش پل در کربلا/تعداد مصدومان
برگزیدگان هشتاد و دومین جشنواره فیلم ونیز معرفی شدند
شهربانو منصوریان برای ششمین‌بار قهرمان جهان شد
زمان پرداخت سود سهام عدالت اعلام شد+فیلم
نورنما | لحظه تشکیل یک جزیره در میان آب‌های بی‌انتهای اقیانوس
ترکیه ادعای رسانه‌ رژیم صهیونیستی درباره تلاش آنکارا برای ترور وزیر امنیت داخلی را رد کرد
مدیرکل آموزش‌وپرورش تهران: خانواده‌ها زمان ثبت‌نام وجه پرداخت نکنند+فیلم
مودی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت نمی‌کند
سبد غذایی؛ قافله عقب مانده درآمد
مدافع سابق تیم ملی ایتالیا در راه تهران؟
استقرار 10 «اف-35» آمریکا در کارائیب برای حمله محتمل به ونزوئلا
عراقچی: هر وقت آمریکا آمادگی مذاکره عادلانه و با احترام داشته باشد مذاکره را آغاز می‌کنیم
نحوه پرداخت خسارت وسایل منازل آسیب‌دیده در دفاع مقدس 12 روزه اعلام شد+فیلم
پرتغال(5) - ارمنستان (0) |پرتغال همچنان با ستاره 40 ساله خود می‌درخشد + خلاصه بازی
انگلیس(2) - آندورا(0) | شروعی آهسته و بی‌روح در رقابت‌های انتخابی جام جهانی + خلاصه بازی
استوری منیر الحدادی که با قرارداد 2 ساله به استقلال پیوست
دفتر اطلاع‌رسانی دولتی در غزه، فعالیت‌های نظامی » در برج‌های مسکونی را تکذیب کرد
مادورو: ونزوئلا آماده مبارزه مسلحانه در صورت حمله است
هتل‌های سبز ایران به‌زودی نشان ملی دریافت می‌کنند
پلیس راهور: حضور معلم در سرویس مدارس ممنوع شد+فیلم
زهرا کیانی نخستین طلای تالوی ایران در جهان را کسب کرد
خطوط 2 و 5 مترو تهران به هم متصل شد
تیم امید ایران(6) - گوام(0) پیروزی بی‌دردسر تیم ملی امید ایران برابر گوام + خلاصه بازی
اسلواکی اعزام نیرو به اوکراین را رد کرد
حماس:هدف نابودی کامل شهر غزه، جنایتی بی‌سابقه در تاریخ معاصر به‌شمار می‌رود
فرمان ترامپ، نقاب حمایت از جاسوسان
سازمان ملل قطعنامه همکاری با اکو را تصویب کرد
آخرین خبر از افتتاح مسیر رفت فاز 2 آزادراه تهران - شمال
متوسط عمر زنان و مردان در ایران چقدر است؟
واکنش فدراسیون فوتبال به تمسخر تیم‌ملی
سامانه اعلام قیمت خودرو مشخص شد
انتقاد تند وزارت صمت به وزارت نیرو
بادبان‌های انسانیت روی عرشه قایق‌های امید
دولت فرانسه، ادعای واشنگتن درخصوص به رسمیت شناختن کشور فلسطین را رد کرد
پرتکرارترین نام‌های زن در ایران چه نامهایی هستند؟
روند عادی‌سازی با کشورهای عربی را خدشه دار می کند
نیم کیلو طلا در انتظار کاربران؛ کمپین مشترک روبیکا و ملی‌گلد آغاز شد
تمدید فرصت ثبت‌نام کتب درسی تا 30 شهریور
ابلاغ دستورالعمل جدید تنظیم بازار خودرو + جزئیات
محرومیت سنگین جام اتحادیه برای لوئیس سوارز
انتقاد از طرح مسکن 15 متری/رکود بی سابقه بازار مسکن در 50 سال اخیر
سقف وام خرید خودرو جانبازان تعیین شد
ثبت‌نام نکردن در سامانه املاک مساوی است با قبض برق نجومی
نظام نوین جهانی در حال ظهور است
باشگاه استقلال همچنان درگیر مطالبات سنگین بازیکنان و مربیان پیشین
طرح صلح احتمالی واشنگتن برای پایان جنگ روسیه و اوکراین
X
آگهی تبلیغاتی