×
اقتصادی
شناسه خبر : 81143
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/08/23 ساعت 16:48
پاسخی کوتاه به چهار پرسش اقتصادی رئیس‌جمهور

نورنیوز بررسی کرد؛

پاسخی کوتاه به چهار پرسش اقتصادی رئیس‌جمهور

اقتصاد مقوله‌ای وابسته به بخش‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور است و بیاد هر نوع تصمیم‌گیری برای اقتصاد با شناسایی میزان اثربخشی در سایر عرصه‌ها و ایجاد یکپارچگی بین این بخش‌ها در دستور کار رئیس‌جمهور قرار گیرد.

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: رئیس‌جمهور در جلسه هم‌اندیشی با اقتصاددانان کشور 4 پرسش اقتصادی را مطرح کردند که پرسش بسیاری از مردم ایران است. 

وجود فراوانی منابع طبیعی مناسب و داشتن نیروی انسانی مستعد، تحصیل‌کرده و جوان و همچنین موقعیت جغرافیایی خاص از جمله ظرفیت‌های ایران برای رشد و بهره‌مندی اقتصادی است. با این‌حال  اقتصاد در ایران یکی از چالش‌های دائمی دولت‌ها در هر دوره بوده است.
رئیس‌جمهور این چهار پرسش را بدین صورت عنوان کرده است که:
ـ چرا شاخص‌های کلان اقتصاد کشور مطلوب نیست؟
ـ چرا تورمی که قرار بود تک رقمی شود اتفاق نیفتاده است؟
ـ چرا ده‌ها میلیارد دلار یارانه پنهانی که دولت پرداخت می‌کند، مردم آثار مطلوب آن را در زندگی خود نمی‌بینند؟
ـ چرا با وجود هزاران هزار میلیارد تومان مصارف دولت در 8 سال گذشته، رشد اقتصادی کمتر از یک درصد داشته‌ایم؟

خسرو سلجوقی کارآفرین اجتماعی و فعال اقتصادی شناخته شده ایرانی به این چهار پرسش چنین پاسخ داده است.

او با توجه به اهمیت حل مسائل اقتصادی ایران می‌گوید بیش از آنکه به چرایی مسائل اقتصادی ایران بیاندیشد، به چگونگی حس مسائل ایران فکر می‌کند.

او بر همین اساس به چهار پرسش رئیسی پاسخ گفته است.

سلجوقی در پاسخ به این پرسش که چگونه و چطور شاخص‌های کلان اقتصاد کشور را مطلوب کنیم؟ پاسخ می‌دهد:
اساسا اقتصاد مقوله‌ای وابسته به سایر بخش‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور است و ضروری است هر نوع تصمیم‌گیری برای اقتصاد با شناسایی میزان اثربخشی در سایر عرصه‌ها و ایجاد یکپارچگی بین این بخش‌ها در دستور کار رئیس‌جمهور قرار گیرد. 

اتخاذ تصمیم در این‌باره باید با توجه به ساختار سیاسی، اجتماعی، اقتصادی دولت باشد. چگونه و چطور می‌توان این یکپارچگی را بین زیر مجموعه حاکمیت، دولت و ملت فراهم کرد و مسئله نقش دولت در اقتصاد را حل کرد.
پرسشی که می‌بایست تنها با توجه به تفاوت دولت در کشورهای مختلف از نظر گستردگی بدنه و پراکندگی وظایف آن بدان پاسخ داده شود.

این فعال اقتصادی پرسش دوم رئیس جمهور را چنین تفسیر می‌کند که: چگونه و چطور تورم را تک رقمی کنیم؟

تورم ناشی از چاپ اسکناس و یا ایجاد انواع پول بدون وابسته به تولید است و این پول هم برای تأمین پرداخت هزینه دولت است. بهترین راهکار کاهش هزینه مصرفی هم‌زمان با ایجاد فضای مناسب برای تولید است. کوچک‌سازی دولت و اصلاح نظام پرداخت حقوق و دستمزد از موضوعات مهم اقتصاد ماست که می‌تواند نیاز به چاپ اسکناس و تولید انواع پول کاهش یابد.

اقتصاد رقابتی باید جایگزین اقتصاد پوپولیستی شود و این هم جراحی فرهنگی می‌خواهد. در واقع اقتصاد باید از شعارزدگی به سوی دستیابی به شعارها حرکت کند.

فضای تولید باید با اصلاح قوانین مرتبط با این حوزه مانند قانون کار، قانون بیمه، قانون مالیات و امثالهم بهبود یابد!

موضوع بهره‌وری منابع کشور امری فراموش شده است. موضوعی که حتی اعضای کابینه در هیئت دولت هم کمتر بر آن متمرکز شده‌اند.

او عقیده دارد که باید به سوال سوم رئیس جمهور چنین پاسخ داد. چگونه و چطور یارانه پرداخت کنیم تا مردم آثار مطلوب آن را در زندگی خود ‌بینند؟

تنظیم نظام پرداخت یارانه‌ها، یکی مهمترین موضوعات در پاسخ به این پرسش است. یارانه‌ها باید به اقشار نیازمند پرداخت شود و نه همه گروه‌ها. در نتیجه پرداخت یارانه در قالب انواع بیمه از درمانی، بهداشتی، عمر، سرمایه‌گذاری و در نهایت امکان خرید کالاهایی اساسی با کارت اعتباری فراهم شود. عزت افراد حفظ و زمینه برای تلاش جامعه در انجام فعالیت اقتصادی فراهم گردد. در مقابل برای تولیدکنندگان پرداخت یارانه قدرت رقابت را از بین برده و مبنای تولید رانت می‌شود و فضای لازم برای انواع معضلات را مهیا می‌کند.

این کارآفرین ایرانی به پرسش چهارم این‌گونه می‌پردازد: چگونه و چطور مصارف دولت را کاهش دهیم تا رشد اقتصادی افزایش پیدا کند؟

یکی از اولویت‌های مهم دولت تغییر نظام پرداخت حقوق و دستمزد بر مبنای عملکرد است تا در نتیجه نیروی انسانی فاقد عملکرد و یا بدون نیاز به‌سرعت از سامانه خارج گردد و دستگاه‌های اجرایی فاقد نیاز تعطیل گردد.
دومین مسئله بهبود نظام بهره‌وری در بخش‌ها و بین بخشی و در دستگاه‌های اجرایی و بین دستگاهی و غیره فعال است. برای نمونه هم‌اکنون از اطلاعات ایجاد شده بین دستگاه‌های اجرایی به همدیگر خدمات کمی حاصل می‌شود. به عبارتی هر دستگاهی موظف است چرخ را از نو اختراع کند. در حالی که با تمرکز بر این مسائل می‌توان هزینه‌ها را کاهش و بهره‌وری را بالا برد.

نکته دیگر و پایانی اینکه باید اقتصاد پوپولیستی به اقتصاد رقابتی تغییر کند. میزان حضور سازمان‌های  دولتی و خصولتی در اقتصاد کشور شفاف و امکان رقابت بخش غیردولتی و حضور در بازار تبیین شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
متخصصان سلامت روان در طرح مشاوره تلفنی همکاری کنند
اهتزاز بزرگترین پرچم ایران در اجتماع مردم در روز جمهوری اسلامی
تهدیدات ترامپ فاقد اعتبار و صرفاً فضاسازی رسانه‌ای است
حمله موشکی باعث توقف تولید آلومینیوم در امارات شد
انفجار در شهرک محل سکونت نتانیاهو/گسترده ترین حمله موشکی ایران
تأکید معاون راهبردی رئیس‌جمهور بر مقاومت مردم و پایداری ساختار کشور
دست رد فرانسه به سینه ترامپ/ کار ناتو دخالت در تنگه هرمز نیست
هشدار سپاه فارس درباره خطر بمب‌های عمل‌نکرده در ارتفاعات شیراز
رسانه سعودی: ترامپ به ایران می‌بازد
نسبتاً سریع از جنگ با ایران کنار خواهیم کشید
تخلیه 7 بیمارستان و آسیب به 41 آمبولانس در جنگ رمضان
انسداد چالوس و ترافیک سنگین در محورهای شمالی
موضع ایران درباره شرایط پایان جنگ تغییر نکرده است
جنگ علیه ایران جنگ ما نیست و وارد آن نمی‌شویم
بازارهای جهانی زیر فشار تنش‌ها؛ جهش کم‌سابقه در قیمت انرژی و کالاهای اساسی
نورویدئو | پیامدهای واقعی جنگ زمینی علیه ایران
اطلاعیه سپاه ثارالله کرمان در پی شهادت چهار پاسدار وطن‌ در جبهه جنوب کشور
بزرگترین اختلال نفتی تاریخ در راه است
پیام اینفانتینو درباره حضور ایران در جام جهانی 2026
حمله سنگین موشکی ایران به اراضی اشغالی/ هدف قرار گرفتن بالگرد اسرائیلی از سوی مقاومت
پیکر شهید سیدعبدالرحیم موسوی در قم تشییع می‌شود
نگرانی تل‌آویو از پایان جنگ با ایران
بازگشت تیم ملی فوتبال به ایران
جزئیات آیـیـن تشییـع و تدفـیـن پیـکـر شهید تنگسیری در آبادان
اوج بازگشت مسافران از فردا؛ تهران و البرز پرترددترین استان‌ها
با شهادت دریابان تنگسیری، خللی در اقتدار ایران ایجاد نمی شود
کشف محموله بزرگ مخابراتی جاسوسی/ بازداشت 8 عضو گروهک‌های تجزیه‌طلب
قانون اعدام اسرای فلسطینی عقب‌گردی خطرناک به سوی بربریت است
شهادت 24 کادر درمان در جنگ رمضان
هشدار دوباره سپاه نسبت به هرگونه اقدام تروریستی علیه ایران
مسافران جاده ای بخوانند
ضربات سنگین ایران به تل‌آویو، مقامات صهیونیستی را به محل حادثه کشاند
یک فروند پهپاد «لوکاس»در غرب کشور منهدم شد
نورنما| فلز زدن جنگنده برای فرار از موشک پدافندی ایران
پزشکیان: 12 فروردین، روز تثبیت اراده تاریخی ملت ایران است
ادامه موج 89 عملیات وعده صادق 4/ انهدام یک فروندپهپاد لوکاس/هدف قرار گرفتن نفتکش صهیونیستی
کنترل تنگه هرمز در اختیار کامل نیروی دریایی سپاه است
واکنش شکیب شجره و الهام پاوه‌نژاد به حملات اخیر امریکا و اسرائیل
حیات سیاسی نتانیاهو به خون‌های جنگ علیه ایران گره خورده است
توصیه فرمانده نیروی زمینی ارتش به خانواده نظامیان آمریکایی
سفر زمینی به عراق برقرار است
قالیباف خطاب به فعالان بازارهای جهانی: فریب نخورید
نورویدئو| فرجام خطرناک امنیت فروشی آمریکا در خلیج فارس
خسارت جنگ به 115 هزار واحد غیرنظامی/ بیشترین تخریب در تهران
آمریکا به دلیل محاسبه غلط و تحریک اسرائیل وارد جنگ شد
هیچ اختلافی در داخل وجود ندارد
تعطیلی 4 بوستان تهران در روز طبیعت
ظریف: ترامپ به زودی می‌رود اما ایران همیشه می‌ماند
نامه نرگس آبیار به اعضای آکادمی اسکار: «سکوت خود را بشکنید»
ایران مصوبه اعدام اسرای فلسطینی را محکوم کرد