×
فرهنگی
شناسه خبر : 81046
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/08/19 ساعت 10:42
زیر زمینی سازی!

حسین انتظامی

زیر زمینی سازی!

در کشورهایی مثل ما ٣ گفتمان یا ٣ سبک زندگی وجود دارد : رسمی، عرفی و زیر زمینی. طبیعی است که اینها صفر و یکی نیستند بلکه یک طیف را تشکیل می دهند.

نورنیوز ـ گروه جامعه: سبک زندگی رسمی یعنی آن چه که حکومت تبلیغ می کند یا آن چه که باید باشد. نمونه بارزش تلویزیون است. آن خانم محجبه و محجوبه بازیگر یا مجری که در قاب تلویزیون می‌بینیم و ما را به حقیقت دعوت می‌کند، نماد سبک زندگی رسمی است و عکس‌های مهمانی‌ها و سفرهای خارجی او، نماد زندگی عرفی همان شخص است. این مساله در سایر کشورها حل شده است و کسی از آنتونی کوئین انتظار ندارد در زندگی  شخصی هم حمزه (ع) باشد؛ اما در اینجا و با سرک کشیدن در اندرونی مردم و ایدئولوژیک کردن همه چیز، پاپاراتزی‌گری را ترویج می‌دهیم.

هر چقدر تضادهای سبک زندگی رسمی و عرفی بیشتر شود (یعنی آن را صفر و یکی ببینیم) نتایج زیر به بار می آید:

1- رذایل اخلاقی نظیر ریا ، نفاق، دروغ ، آدم فروشی و ... بیشتر می شود. این رذایل، آدمی  را از انسانیت به دور و پستی را جایگزین می کند.

2- دامنه اضطراب ها فزونی می گیرد؛ نظیر ترس، نگرانی از لو رفتن رفتار عرفی و ...

3- در رابطه حکومت و مردم، جاسوس پروری و خریداری این شغل توسط پلیس مخفی در رابطه ای هم افزا ، رشدِ نمایی (نه حتی تصاعد حسابی یا هندسی) می کند و طبعا بخش قابل توجهی از بودجه عمومی، صرف آن می شود و مدام هم افزایش می یابد.

4- این دو سبک زندگی ، به جای همنشینی روی یک طیف، به تضادی غیر قابل جمع تبدیل می شود . با این دو قطبی‌سازی که وجه ایدئولوژیک هم می‌یابد، اولا خشونت اجتماعی بالا می رود و ثانیا هر رفتار ناشی از سبک زندگی عرفی به نشانه ای از اعتراض با حکومت ، تاویل می شود. نقل است که ابتدای انقلاب، عده ای با فشار بر امام راحل (ره) به دنبال ممنوعیت سیگار بودند اما امام با هوشمندی زیر بار نرفتند. فکرش را بکنید؛ هر کسی که گوشه ای سیگار به لب داشت نمادی از براندازی و ضدیت با جمهوری اسلامی می شد!

5- نزاع بین این دو، به ایجاد و توسعه سبک زندگی زیرزمینی می انجامد. وقتی چیزی که ذاتا زیرزمینی نیست اما جایی برای بروز یا تخلیه ندارد به زیرزمین برود یعنی تمام مخاطرات فردی و اجتماعی پدیده زیرزمینی را پذیرفته‌ایم. بتدریج کار به جایی می رسد که شهری چه بسا بزرگتر از شهری که روی آن زندگی می کنیم در زیر پایمان جریان دارد و اکثر ملت، پس کوچه هایش را هم بلدند اما ما از آن بی‌خبریم.

6- مهاجرت نخبگان و جوانان(یعنی جمعیت کیفی) شدت می گیرد. تجربه نشان داده در مهاجرت، مسائل اجتماعی بیشتر از انگیزه های اقتصادی موثر است. دیوار برلین حدود بیست سال پس از تقسیم آلمان و توسط شرقی‌ها ساخته شد. دلیل اصلی، جدا سازی ایدئولوژیک یا اقتضائات جنگ سرد نبود بلکه مواجهه حاکمان آلمان شرقی با این پدیده بود که یک ششم جمعیت کشورشان، آن هم عمدتا جوانان و متخصصان، راهی غرب شده بودند و راهی جز دیوارکشی نماند!

7- مهاجرت فقط مهاجرت نیروی انسانی نیست – که البته اصلی ترین دارایی است - بلکه مهاجرت سرمایه را نیز به دنبال دارد. در همین نقطه و به‌دلیل تاثیر سایر عوامل، صفر شدن سرمایه‌گذاری خارجی و انزوا هم رخ می دهد.

8- روز به روز، بخش بیشتری از منابع کشور، صرف تولید محتوا یا رفتار و پروژه های پروپاگاندایی می شود که باز به نوبه خود، شکاف و دوقطبی‌سازی را عمقی بیشتر می بخشد. این البته برای پروژه‌بگیران حرفه‌ای -که بعضی از آنان اعتقاد چندانی به گفتمان رسمی ندارند- نان می‌شود اما آیا برای کشور هم آب می شود؟

هر کدام از عوامل بالا در رفتاری هم افزا به رشد سایر عوامل کمک می کند. در مکانیک به این پدیده، افزایش شتاب می گویند که با افرایش سرعت، تفاوت دارد. فروپاشی‌های اجتماعی یا سیاسی یا ساختاری دقیقا در همین فرایند رخ می‌دهد. در ثابت بودن سرعت (شتاب صفر) و حتی افزایش سرعت (شتاب ثابت) فرمان در دست راننده است اما در افزایش شتاب، کنترل از دست او خارج می شود و حتی بعدا و البته به شرط حیات! باور نمی‌کند که با چه سرعتی چنان اتفاقاتی افتاده است.

ابتدای انقلاب، سبک زندگی رسمی، درصد خیلی بالایی از این طیف را تشکیل می داد و تقریبا همه مردم ، همسو با گفتمان رسمی انقلاب  و دفاع مقدس بودند. سبک زیرزمینی هم تقریبا وجود نداشت. بتدریج و با برجسته شدن سبک عرفی در میانه طیف (مثلا ماجرای ممنوعیت ویدئو) سبک رسمی به عقب رانده شد و هر روز با وقوع پدیده‌ها یا ماجراهای جدید، سهم آن کمتر می شود. خود مردم این همزیستی را تا حدی حل کرده‌اند به شرطی که مداخلات دولتی و مرزبندی‌های تندروها به حداقل برسد.

طرف، نماز می‌خواند بعضی وقت‌ها هم نمی‌خواند، عفیف است اما مویش پیداست، در تشییع باشکوه حاج قاسم شرکت می‌کند و در عین حال موزیک به قول خودش شاد هم گوش می‌دهد؛ چه اصراری داریم بگوییم از ما نیست؟! حتی نماز نمی‌خواند (چه بسا با مشاهده عملکرد ما)، بی حجاب هم است اما در شبهای قدر، قرآن بر سر می‌گذارد، وطن پرست هم است، می خواهد زندگی کند، دوست دارد مشارکتش یعنی پشتیبانی از نظام را در انتخابات نمایش دهد اما با قرائت جناحی از نظارت، راهی جز عدم مشارکت برایش نمی‌گذاریم. چرا؟ سیره رهبری و مکتب به قول ایشان، حاج قاسم همین است؟

حکمت حکومت‌داری ایجاب می‌کند این طیف سه‌گانه ، مستمرا پایش و سیاستگذاری‌های متناسب، اِعمال شود؛ اعم از مقررات گذاری، مقررات زدایی، مشوق‌ها و محدودیت‌ها. سکوت و غمض عین هم از ابزار سیاستگذاری است که معمولا به آن بی توجهیم. گرانیگاه مدیریت استراتژیک، دقیقا در همین نقطه نهفته است: رصد مداوم محیطی. ضمنا عنان سیاستگذاری به کوته‌بینان ، شعارزدگان، نمایش‌گران و بیگانگانِ تفکیکِ اهم از مهم سپرده نشود.

درک درست از مدیریت این طیف، مانع از گسیختگی جامعه می‌شود. گفته می‌شود مهمترین مؤلفه امنیت ملی، انسجام اجتماعی (ملی) است. این مؤلفه، پیشتر و بیشتر از سایر مؤلفه‌ها نظیر ادوات جنگی، آمادگی رزمی، وضعیت ژئو پلیتیکی، توان دفاعی ، سرانه و ... اهمیت دارد. چرا باید کار به جایی برسد که مردم اروپای شرقی یا عراق و لیبی از چتربازان ارتش بیگانه استقبال کنند؟ یعنی آنان عِرق ملی نداشته‌اند؟


خبرآنلاین
نظرات

آخرین اخبار
وقتی لبنیات کالای لوکس می‌شود؛ روایت مجلس از پشت‌پرده افزایش قیمت‌ها
مرگ تلخ زوج سرنشین لندکروز در آزادراه قزوین–کرج
افزایش قربانیان زلزله در ونزوئلا
قلعه‌نویی: مهار مصر تنها به صلاح خلاصه نمی‌شود
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 5 تیر 1405 +جدول
اعتراض نماینده سوریه به اسرائیل در شورای امنیت
کاهش موقت نیروهای ارتش متجاوز اسرائیل در لبنان
هشدار پلیس آگاهی؛ شگرد جدید کلاهبرداران با استفاده از هوش مصنوعی
خداحافظی شیک از تیم ملی در جام جهانی
راز موفقیت 5 صبح بیدار شدن نیست / پایان دوران «جغدهای شب» و «پرندگان سحرخیز»
چگونه دنیای مجازی عزت‌نفس نوجوانان را شکار می‌کند؟
راز «سیاره صورتی» فاش شد؛ کشف ابرهای نمکی در جَو یک جهان مرموز
راز تنبلی تنبل ها کشف شد
علائم گرمازدگی را جدی بگیرید؛ چه زمانی باید با اورژانس تماس گرفت؟
حادثه در جنوب شرقی بندری عمان
ادعای ارتش صهیونیستی درباره هدف قرار دادن نیروهای حزب‌الله
واکنش حماس به بیانیه واشنگتن و اعراب
شکاف عمیق در ساختار امنیتی صهیونیست‌ها
مازندران در انتظار سامانه بارشی جدید؛ شنا در دریای خزر ممنوع
بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ ساعت بازی آلمان، هلند و ژاپن
واکنش صریح ایتالیا :ما در جنگ ایران مشارکت نداشتیم
جادوی تاکتیکی در خدمت آلمان/پایان طلسم 10 ساله ژرمن ها با ناگلزمان
پشت‌پرده تغییرات نظامی رژیم صهیونیستی در جبهه لبنان؛ تخلیه یا جابه‌جایی؟
پاسخ تأمین اجتماعی به ابهامات متناسب‌سازی بازنشستگان+ نحوه اعتراض
ستاره 80 میلیون یورویی که با دعای مادرش می‌جنگد؛ راز شماره 6 اکوادور چیست؟
روسیه: توافق ایران و آمریکا باید در شورای امنیت تصویب شود
ایران 0 - 3 آمریکا ؛شاگردان پیاتزا حریف قدرت سوم جهان نشدند
نورویدئو | وقتی جنگ نتیجه نداد؛ ترامپ در جست‌و‌جوی پیروزی روی کاغذ
فردا دیدار سرنوشت‌ساز پرسپولیس و چادرملو برای سهمیه آسیا
چراغ سبز اعراب به تفاهم ایران و آمریکا؛ جزئیات بیانیه راهبردی شورای همکاری
حسرت 100 ساله برای 127 کشور؛ کدام تیم‌ها هرگز به جام جهانی نرسیده‌اند؟
پزشکیان: کشور امام حسینی نباید جایگاه فقر، گرسنگی و تبعیض باشد
رونمایی از هفتمین نخست وزیر انگلیس
ایتالیا خبر در اختیار گذاشتن پایگاه برای حمله به ایران را تکذیب کرد
گزارش تصویری| عزاداری عاشورای حسینی در سراسر کشور
مستند تاریخچه انستیتو پاستور ؛ روایت یک قرن بالندگی
آماده باش حشد الشعبی و نیروهای امنیتی درپی انفجار انبار مهمات
بیانیه حماس علیه طرح کوچ اجباری
تنش در نزدیکی تنگه هرمز / نفتکش‌ها تغییر مسیر دادند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفدهم
عراقچی: ایران آماده کمک به مردم زلزله زده ونزوئلا است
اعترافی که تکذیب شد؛ یا تکذیبی که اعتراف بود؟
تداوم هماهنگی‌های تهران و مسقط با محوریت تنگه هرمز
خروج عراق از اوپک؛ از شایعه تا واقعیت
ابراز همدردی پزشکیان و اعلام آمادگی برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
محورهای راهبردی گفت‌وگوی عربستان و آمریکا در منامه
ادعای جنجالی جی‌دی ونس: توافق برای ایجاد کانال نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا
وعده رفع اختلال بانکی محقق نشد؛ تداوم مشکلات در همراه‌بانک‌ها
رایزنی وزرای خارجه ایران و ایتالیا
عملیات فرانسه علیه «ناوگان سایه» روسیه با توقیف نفتکش