×
فرهنگی
شناسه خبر : 81035
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/08/18 ساعت 16:41
لزوم توجه جدی مدیریت جدید صداوسیما بر عملکرد ساترا

نورنیوز بررسی کرد؛

لزوم توجه جدی مدیریت جدید صداوسیما بر عملکرد ساترا

توسعه کمی تولیدات نمایش خانگی زمانی مطلوب تلقی می‌شود که در مسیر ارزش‌های فرهنگی و اخلاقی جامعه بوده و فربه شدن اقتصاد آن در گرو اجحاف به مخاطبین نباشد.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ: «ساترا» سازمانی است که مستقیماً زیر نظر سازمان صداوسیما اداره شده و وظیفه‌ی نظارت بر تولیدات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی را بر عهده دارد.
شبکه نمایش خانگی و سریال‌هایی که در پلتفرم‌های مختلف پخش می‌شود به ویژه پس از پاندمی کرونا و تعطیلی سالن‌های نمایش، اکنون بخش مهمی از سبد فرهنگی جامعه را در اختیار گرفته‌ و سهمشان در پر کردن اوقات فراغت خانواده‌ها روز به روز بیشتر می‌شود.
سریال‌های شبکه‌های خانگی گرچه با سرمایه‌های خصوصی تولید می‌شوند و از این جهت با تولیدات صداوسیما که وصل به بودجه عمومی است تفاوت دارند اما آنچه وجود نهادی مانند ساترا را ضروری کرده ‌ مسئله محتوای تولیدات فرهنگی از این دست و تطابق آن با باورها و هنجارهای فرهنگی جامعه است.
به طور قطع ایجاد زمینه برای افزایش تولیدات فرهنگی حتی با هدف پرکردن هدفمند اوقات فراغت بخش‌های مختلف جامعه اقدامی پسندیده و نیازمند پشتیبانی جدی است. 
گرم شدن این بازار هم به تامین نیازمندی‌های فرهنگی جامعه کمک کرده و هم اقتصاد این حوزه را با رونق روبرو می‌سازد اما توسعه و ارتقاء این روند زمانی مطلوب تلقی می‌شود که در مسیر ارزش‌های فرهنگی و اخلاقی جامعه بوده و یا دستِ‌کم در مقابل آن نباشد.
بدون شک این مهم مورد توجه مدیران ساترا نیز قرار دارد و آنها نیز به خوبی بر این مهم واقفند و می‌دانند فلسفه‌ی وجودی این ساختار، نظارت بر محتوا‌ بر اساس اثر فرهنگی و اجتماعی آنهاست. 
بر همین اساس قائم مقام رئیس ساترا درباره شاخص‌های ارزیابی به تهیه‌کنندگان این سریال‌های شبکه خانگی گفته بود: آسیب به ارزش‌های نهاد خانواده، آسیب به باورها و اعتقادات، آسیب به ارزش‌های ملی و انقلابی و گفتار نامناسب در ردیف  شاخص‌های دارای ممنوعیت هستند.
برای فهم کیفیت این نظارت اما؛ می‌توان به سریال‌های پر مخاطب این روزهای شبکه خانگی نظری انداخت. کمتر مخاطبی وجود دارد که با پیگیری سریال‌های شبکه نمایش خانگی به این نتیجه نرسیده باشد که در اغلب آنها نه‌تنها موارد گفته شده از سوی مسئولین ساترا اجرا نمی‌شود بلکه در برخی موارد محتوایی خلاف این شاخص‌ها نیز ترویج می‌شود. 
قبح‌زدایی از روابط زن و مرد پیش از ازدواج، عادی نشان‌دادن شرب‌خمر، پوشش‌های نامناسب، خیانت، استعمال افراطی مواد مخدر و دخانیات و فحاشی تنها بخشی از مواردی است که در سریال‌های مذکور به وفور دیده شده و ظاهرا نظارتی بر آنها نیست.
در یکی از سریال‌های این مجموعه که بنابر پایان‌بندی آن فصل جدیدی را نیز ارایه خواهد کرد به گونه‌ای در خصوص قدرت در ایران صحبت می‌شود که اساسا انگار هیچ اقتدار عالی و قانونی در کشور وجود ندارد و افراد به هر شکلی که بخواهند مبادرت به قتل، غارت، کلاه‌برداری و نفوذ در ارکان مختلف کشور می‌کنند.
الگوبرداری زمخت برخی از این سریال‌ها از تولیدات مشهور غربی و بازتولید سکانس به سکانس‌ آن و انتقال مفاهیمی مانند خشونت و بی‌بند و باری مسئله‌ای کاملا ضدفرهنگی است که ساترا باید در نظارت بر آن‌ها فعال عمل‌ کند.
در حقیقت شبکه‌های خانگی به جای تولید مفاهیمی با ارزش‌های ملی، به جذاب کردن سریال‌ها از طریق خطوط قرمز آن هم در ابعاد شخصی روی آورده و هرچه این محتواها پررنگ‌تر شده، نقدهای اجتماعی و رفتاری در این بخش از رسانه‌ کمرنگ‌تر شده است.
البته مشکلات شبکه‌های خانگی تنها به محتوا محدود نمی‌شود و انواع تضییع حقوق مصرف‌کننده مانند گران‌فروشی و عدم تعهد به منافع مخاطب نیز در این بازار وجود دارد. 
برای مثال در برخی از این شبکه‌ها برای دیدن نیم فصل از یک سریال هشت قسمتی باید بیش از هشت هفته اکانت‌های گران این سایت‌ها را خریداری کرد. 
یا در مثالی دیگر این پلتفرم‌ها در حالی پیش از پخش، تبلیغات منتشر می‌کنند که هزینه‌ آن را از مخاطب دریافت کرده‌اند. 
این در حالی است که معمولا روال ساختارهای مشابه در دنیا این است که هزینه‌های خود را یا از پخش تبلیغ یا از فروش اکانت در می‌آورند و گرفتن هزینه هم از مخاطب و هم از تبلیغات، شیوه متداولی نیست.
با این توصیفات، دلایل متعددی برای بازنگری در مدیریت این مجموعه و شیوه‌های نظارت آن وجود دارد.
انتظار عمومی از مدیریت جدید صداوسیما این است که با توجه به رشد تصاعدی اثرگذاری تولیدات نمایش خانگی، برای ساماندهی روند موجود و نظارت دقیق و سیستماتیک ساترا بر تولید و پخش صوت و تصویر فراگیر اهتمام جدی داشته باشد و مسیر غیر قابل قبول فعلی را به ریل فرهنگی متناسب با باورها و ارزش‌های اعتقادی و اخلاقی جامعه اسلامی بازگرداند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
یمن: حل مساله تنگه هرمز به پایان تجاوزات علیه ایران بستگی دارد
کارشناس حوزه انرژی: تولید بنزین در کشور با مشکل مواجه نمی‌شود
ایروانی: شورای امنیت باید اسرائیل را وادار به رعایت کامل آتش‌بس در لبنان کند
زاخارووا: آماده کمک به حل وضعیت وخیم در خاورمیانه هستیم
9 گل در 90 دقیقه! پاریسی ها مونیخی ها را میخکوب کردند
ذخایر راهبردی کالاهای اساسی در سطح بی‌سابقه
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
چارلز سوم: پیوند آمریکا و بریتانیا ناگسستنی است
رحمانی فضلی: ایران تسلیم خواسته‌های غیرقانونی نمی‌شود
پوتین درباره پیامدهای حمله پهپادی به پالایشگاه توآپس هشدار داد
مهار فشارهای تورمی در اولویت کار ملونی
دیدارهای دوستانه تیم ملی فوتبال لغو شد
حزب‌الله: مذاکرات مستقیم با اسرائیل به نفع مردم نیست
واکنش ترامپ به اظهارات مرتس درباره ایران: «او نمی‌داند چه می‌گوید»
ترکیه خواستار تضمین ادامه مذاکرات اسلام‌آباد شد
کریستی: ویتکاف و کوشنر به درد مذاکره با ایران نمی خورند
طرح مجدد دموکرات‌ها در سنا برای مهار جنگ ‌افروزی ترامپ علیه ایران
پدافند سفارت آمریکا در بغداد در پی رصد پهپاد فعال شد
خدمت اجباری سربازی، حریدی‌ها را باز به‌خیابان‌های تل‌آویو کشاند
ادعای مأمور سابق سی‌آی‌ای درباره ساختگی بودن سوءقصد به ترامپ
سقوط کم‌سابقه ذخایر گاز اروپا
هشدار سازمان ملل: وضعیت غزه و کرانه باختری در حال وخامت است
نورویدئو | محاصره ای که قبل از ایران جهان را هدف می گیرد !
ادعای مقام‌های غربی درباره همکاری روسیه در جنگ اخیر به ایران
توییت عراقچی نفت آمریکا را 3 رقمی کرد
اعلام تحریم‌های خصمانه جدید آمریکا علیه ایران
راه‌اندازی مسیرهای جدید ترانزیتی برای تجارت
توضیحات وزارت بهداشت درخصوص افزایش قیمت دارو
خبرنگار سی‌بی‌اس: ایران در وضعیت فروپاشی نیست
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید/6 نفر راهی بیمارستان شدند
تخفیف 30 درصدی در انتظار مشترکان کم مصرف برق
برقراری پرواز مستقیم تهران- شانگهای
روایت خبرنگاران خارجی از تنگه هرمز
حماس: دشمن به گسترش خط زرد به سمت غرب ادامه می‌دهد
اصلاح قانون حمل سلاح به زودی به صحن مجلس می‌رود
رئیسی: اجرای طرح پزشک خانواده وارد فاز سوم شد
دانشگاه شریف بازگشایی می‌شود
افسر بازنشسته آمریکایی: فروپاشی ایران توهم ترامپ است
صدها مقام و نظامی آمریکایی هدف حملات سایبری ایران
سناتور دموکرات: نحوه رهبری هگست خیانت پشت خیانت است
ازسرگیری پروازهای روسیه و چین به ایران پس از 2 ماه
وزارت بهداشت لبنان: شمار زخمی‌های حملات اخیر به 7863 نفر رسید
ترامپ: آمریکایی‌ها هیچ دوست نزدیک‌تری از بریتانیایی‌ها ندارند
پولیتیکو: ناتو در برابر ایران و روسیه آسیب‌پذیر است
برگزاری حضوری کلاس‌ها در دانشگاه‌های دور از مناطق درگیر
انتشار فایل صوتی سفیر بریتانیا جنجالی شد
اختیار اعلام فهرست گروه‌های تروریستی به شعام واگذار شد + تصویر
تحریم و فشار نظامی نتوانسته ایران را به فروپاشی اقتصادی بکشاند
رکوردزنی نیروگاه بیستون در فروردین