×
سیاسی
شناسه خبر : 76663
تاریخ انتشار : شنبه 1400/08/15 ساعت 16:21

آنها شناختی از مفهوم قدرت در نظام بین‌الملل ندارند

عملیات مقتدرانه‌ نیروهای مسلح با محوریت نیروی دریایی سپاه، نشان‌دهنده این است که جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از منافع خودش به‌خوبی دفاع کند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: انتشار خبر توقیف نفتکش آمریکایی در آستانه چهل‌ودومین سالگرد تسخیر لانه جاسوسی، آمریکایی‌ها را که پیش از این ترجیح داده بودند درمورد این اتفاق سکوت کنند، مجبور به واکنش انفعالی کرد. در همین راستا مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بعد از چند روز سکوت و بلافاصله بعد از انتشار فیلم عقب‌نشینی نیروهای تحت امرش در اظهارنظری در واکنش به این اتفاق، جملاتش را با این عبارت که ایران خواهان رویارویی آشکار با ما نیست، آغاز می‌کند.  بعد از این اتفاق رسانه‌های خارجی نیز اقدام به بازنشر خبر توقیف نفتکش توسط ایران می‌کنند و حتی روزنامه هاآرتص رژیم‌صهیونیستی در خبری فوری با پرداختن به این موضوع نوشت که نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مانع از دزدی نفت ایران توسط ایالات‌متحده در دریای عمان شده‌اند.  این خبر در ایران نیز غالبا با واکنش‌های حمایت‌گرانه روبه‌رو شد، اما بودند برخی افراد که هم‌راستا با آمریکا، توقیف نفتکش توسط نیروی دریایی سپاه را کوچک به‌حساب آوردند و اینگونه اقدامات را فاقد دستاورد برای ایران بیان کردند و حتی پارا فراتر گذاشته و در جبران موضع انفعالی آمریکا خود به زبان آمریکا تبدیل شده و این اقدام را تقبیح کردند.  در گفت‌وگویی که با سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل بین‌الملل داشته‌ایم، او اینگونه اظهارنظرها را ناشی از عدم‌شناخت مفهوم قدرت در نظام بین‌الملل می‌داند. مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

اقدامی که رخ داده توسط یک‌سری از فعالان سیاسی داخلی نادیده گرفته شده یا مورد طعن و تمسخر آنها قرار گرفته است. مثلا عده‌ای از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب معتقدند این اتفاق آنقدر مهم نبوده که ارزش پوشش دادن توسط رسانه‌های داخلی داشته باشد و معتقدند بیشتر تلاش ایران برای برای اقتدارنمایی در آغاز مذاکرات است. یا معتقدند اینگونه اقدامات برای ایران هیچ دستاوردی ندارد. اینگونه تحلیل‌ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ با توجه به اینکه رسانه‌های آمریکایی تا الان واکنش درخوری ندادند، ولی برعکس ما در داخل کشور با طیفی مواجه هستیم که از جانب آمریکا هم واکنش نشان می‌دهند، به‌طوری‌که نه‌تنها این اقدامی که می‌تواند ابعاد و تاثیرات مهمی داشته باشد را تایید نمی‌کنند، بلکه آن را تضعیف نیز می‌کنند.

دیدگاه اصلاح‌طلبانی که در این باره نظر دادند، کاملا مشخص است. به‌نظر می‌آید غرب‌زدگان داخلی در شرایط کنونی نشان دادند که هیچ شناختی از مفهوم قدرت در نظام بین‌الملل ندارند و قدرت را فقط خاص آمریکا می‌دانند. اگر نگاهی کنیم به سابقه‌ کسانی که در این رابطه اظهارنظر منفی کرده‌اند، متوجه می‌شویم که رابطه فکری آنها با غرب چگونه بوده و همانطور که بعضی از افراد این جریان غرب‌گرا در داخل ایران را به‌عنوان سربازان خط مقدم نظام سلطه دانستند، یک‌بار دیگر نشان داده شد که این اصطلاح برای اینها کاملا برازنده است.

تا قبل از اینکه سپاه فیلم توقیف نفتکش و مداخله نظامی بی‌نتیجه رزم‌ناو‌های آمریکایی را منتشر کند، مقامات رسمی آمریکا تقریبا واکنش و موضع خاصی نسبت به این اتفاق مهم نگرفتند. بعد از انتشار نیز آمریکایی‌ها مدعی بودند آنچه ایران از آن به مداخله نظامی و شکست آمریکا یاد می‌کند، درست نیست و آنها صرفا به‌عنوان نظارت‌کننده در منطقه حاضر شده بودند. درحالی ‌که اضافه شدن رزم‌ناو‌های کمکی و شلیک فلر از جانب بالگرد آمریکایی، خلاف این موضوع را نشان می‌داد. علت این سکوت و موضع تقریبا منفعلانه آمریکا را چه چیزی می‌دانید؟

یکی از دلایلی که آمریکایی‌ها تاکنون موضعی نسبت به این اقدام ایران نشان ندادند، این است که نوعی ضعف آمریکا در حوزه نیروی دریایی محسوب می‌شود. شرایط دولت بایدن هم به گونه‌ای نیست که بتواند این شکست‌های مستمر را تحمل کند. افکار عمومی آمریکا بعد از فرار خفت‌بار و مفتضحانه ارتش آمریکا از افغانستان، دیگر علاقه‌مند نیست که نسبت به اقدامات غیراصولی خودش برای تامین منافع مردم آمریکا، این موضوعات را رسانه‌ای کند. ضمنا پس از رسانه‌ای شدن این مساله در جمهوری اسلامی، آنها فقط به این بسنده کردند که این حقیقت ندارد. به همین خاطر آنها هیچ واکنش رسانه‌ای در این باره نداشتند، به این دلیل که می‌دانند از همه این جریان‌های رخ‌داده، جمهوری اسلامی مستندات غیرقابل انکاری دارد، برای همین آمریکایی‌ها در طول ایام گذشته این اقدام را انجام ندادند. و از این به بعد هم اگر انجام بدهند، با مخالفت مستند جمهوری اسلامی روبه‌رو می‌شوند.

این اقدام ایران، در انجام عملیات موفق‌آمیز توقیف نفتکش متعلق به آمریکایی‌‌ها، در عرصه بین‌المللی چه پیامی را بازتاب می‌کند؟

عملیات مقتدرانه‌ نیروهای مسلح با محوریت نیروی دریایی سپاه، نشان‌دهنده این است که جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از منافع خودش به‌خوبی دفاع کند. امروز در نظام بین‌الملل یکی از مشکلات اساسی، عدم‌وجود توانمندی برای دفاع از منافع ملی و تامین آن است. بسیاری از کشورها کلید امنیت خودشان را به دست دیگر کشورها سپردند، اما جمهوری اسلامی، با توانمندی‌های بومی و نظامی خودش، امروز ثابت کرد که می‌تواند در حوزه دریا نیز از منافع ملی خودش دفاع کند و به‌نظر می‌رسد یک امتیاز قابل‌توجهی را در این حوزه توانسته کسب کند. به عبارتی جمهوری اسلامی توانست واقعیت توانمندی‌های عمومی خود در حوزه دفاع مشروع را به تصویر بکشد.

باتوجه به اینکه عملیات توقیف نفتکش حدودا چند روز قبل از سالگرد 13 آبان (تسخیر لانه جاسوسی) رخ داده و خبر آن همزمان با ایام تسخیر لانه جاسوسی در رسانه‌ها منتشر شده است، می‌شود این اقدام را در راستای یادآوری عزم جدی ایران در دفاع از استقلال و منافع خود برشمرد. از آنجایی که این یادآوری اراده برای دفاع از منافع با ایام مذاکرات هسته‌ای که قرار است مجددا آغاز شود، همزمان شده است. این اتفاق چقدر می‌تواند به مذاکرات پیش‌رو کمک‌کننده باشد؟ آیا می‌شود گفت دستاورد‌های میدانی به کمک دیپلماسی آمده و دست ما را در مذاکرات پر کرده است؟

واقعیت این است که همراهی میدان و دیپلماسی در این موضوع مشخص است. درحقیقت این اقدام باعث استحکام و پر شدن دست نمایندگان جمهوری اسلامی و افزایش اعتمادبه‌نفس تیم مذاکره‌کننده ایرانی در گفت‌وگوها و مذاکرات آینده خواهد بود. این اقدامی که چند روز گذشته صورت گرفت، این پیام را مخابره کرد که طرف‌های اروپایی درمقابل جمهوری اسلامی صدای خودشان را باید تنظیم کنند و به‌هیچ‌عنوان تصور نشود که جمهوری اسلامی توانمندی برای دفاع از منافع ملی خودش در حوزه اقتصادی و به‌ویژه در دریا، که ویژگی‌های خاص خودش را دارد، ندارد. بنابراین به‌نظر می‌آید که یک‌بار دیگر میدان به کمک دیپلماسی آمده تا در گفت‌وگوهای آینده، دیپلماسی بتواند با دست برتر و پر، منافع ملت ایران را در مذاکرات پیگیری کند.

 

روزنامه فرهیختگان


اخبار مرتبط
آزمون موفق پهپاد انتحاری «آرش»
دوشنبه 1400/08/17 ساعت 11:33
آزمون موفق پهپاد انتحاری «آرش»
سخنگوی رزمایش مشترک ذوالفقار 1400 ارتش گفت: پهپاد انتحاری «آرش» نیروی زمینی ارتش در عملیاتی سریع و دقیق با طی مسافتی طولانی با اصابت به نقطه تعیین شده، دقت پهپادهای ایرانی را در صحنه رزم نشان داد.
برخورد قاطع نیروی دریایی سپاه با ناو آمریکایی در دریای عمان
چهارشنبه 1400/08/12 ساعت 13:21
برخورد قاطع نیروی دریایی سپاه با ناو آمریکایی در دریای عمان
با اقدام به موقع و مقتدرانه جان برکفان دلاور نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عملیات دزدی دریایی و سرقت نفت ایران توسط آمریکا ناکام ماند.
اجرای محدودیت‌های هوشمند کرونایی از ابتدای آذر
دوشنبه 1400/08/10 ساعت 11:06
اجرای محدودیت‌های هوشمند کرونایی از ابتدای آذر
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه طرح در محدودیت‌های هوشمند که از ابتدای آذر اجرا می‌شود، افرادی که واکسن تزریق کرده‌اند، آزادی عمل بیشتری خواهند داشت، گفت:‌ امروز جلسه کارشناسی درباره منع تردد شبانه در وزارت کشور برگزار می‌شود.
اذعان رسانه صهیونیستی به اهداف پشت پرده اسرائیل علیه ملت ایران
شنبه 1400/08/08 ساعت 20:59
نورنیوز بررسی کرد؛
اذعان رسانه صهیونیستی به اهداف پشت پرده اسرائیل علیه ملت ایران
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در گزارشی نه تنها تلویحا حمله سایبری اخیر را از جانب رژیم غاصب اسرائیل دانسته بلکه رسما هدف آن را بدتر کردن وضعیت زندگی روزمره ایرانیان عنوان کرده است.
مقام آذربایجانی: باکو علاقه‌مند تقویت سطح روابط دوستانه با تهران است
پنج‌شنبه 1400/08/06 ساعت 17:47
مقام آذربایجانی: باکو علاقه‌مند تقویت سطح روابط دوستانه با تهران است
"المان نصیراف" نماینده مجلس ملی جمهوری آذربایجان گفت: باکو علاقمند است تا روابط با جمهوری اسلامی ایران را به سطح دوستانه برساند.
بازتاب گسترده سفر سرلشکر باقری در رسانه های روسیه
دوشنبه 1400/07/26 ساعت 13:31
بازتاب گسترده سفر سرلشکر باقری در رسانه های روسیه
سفر سردار سرلشکر محمدباقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به مسکو و اهداف دیدارها و مذاکرات وی با طرف های روس در رسانه های روسیه بازتاب داشت و در این گزارش ها خاطرنشان شد که تهران و مسکو در مورد موضوعات دوجانبه و نیز مسائل منطقه ای گفت و گو و رایزنی خواهند کرد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
افشای گاف امنیتی؛ اسناد مذاکرات ترامپ با پوتین در هتل جاماند!
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
تعلیق افزایش قیمت بلیت کنسرت؛ انتظار برای ابلاغ نرخ‌های جدید
ابراز رضایت پوتین از سفر به آلاسکا
تاکید مصر، آلمان و فرانسه بر حل‌ مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران
کارنامه ملاک انتخاب رشته کنکور 1404 چه زمانی منتشر می شود؟
هشدار دوباره ستاد کل نیروهای مسلح به دشمنان
پوتین در ازای کنترل دونتسک، پیشروی در اوکراین را متوقف می‌کند
روزهای گرم تهران در آخرین روزهای مرداد ادامه دارد
نامه تمجیدآمیز رئیس‌جمهور روسیه به رهبر کره شمالی
عارف: امنیت اجتماعی و اقتصادی دو مسیر اصلی سازمان تأمین اجتماعی است
عراقچی: پیوند دوستی ایران و ارمنستان ریشه‌دار و پایدار است
زلنسکی: صلحی می‌خواهیم که پایدار باشد
کاهش 16 درصدی جانباختگان در طرح ترافیکی اربعین 1404
باکیچ بالاخره پرسپولیسی شد
وزارت اطلاعات پایگاه یکپارچه شناسایی اتباع خارجی ایجاد می‌کند
سنگ‌اندازی‌های بدون استدلال در مسیر عادی‌سازی پرونده ایران در FATF
امکان شرکت در امتحانات پیام‌نور بدون محدودیت جغرافیایی فراهم شد
واکنش رهبران اروپایی به ملاقات ترامپ و پوتین در الاسکا
اضافه شدن 250 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور
بررسی تحولات غزه و پرونده هسته‌ای ایران در مکالمه وزرای خارجه مصر و آلمان
بازگشایی جاده چالوس بصورت دو طرفه
وضعیت بحرانی سوء تغذیه در غزه؛ 40 هزار کودک در معرض خطر جدی هستند
موفقیت تیم ملی المپیاد علوم زمین ایران با کسب 4 نشان برنز در چین
نتایج نهایی انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی اعلام می شود
پزشکیان: دولت همه توان خود را برای توقف سوزاندن گازهای مشعل به کار گرفته است
پیکر استاد فرشچیان روز دوشنبه به اصفهان منتقل می شود +اعلام جزئیات مراسم
اخبار مرتبط قیمت طلا و سکه امروز شنبه 25 مرداد 1404 +جدول
آغاز لیگ برتر با کسر امتیاز سه تیم و محرومیت بازیکنان کلیدی
محمد حسین طاهری آکردی سرپرست جدید ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور شد
X
آگهی تبلیغاتی