×
سیاسی
شناسه خبر : 76488
تاریخ انتشار : شنبه 1400/08/08 ساعت 12:01
بحران اقتصادی در ترکیه نظام سیاسی را تهدید می‌کند؟

نورنیوز بررسی کرد؛

بحران اقتصادی در ترکیه نظام سیاسی را تهدید می‌کند؟

اقتصاد ترکیه پس از سال‌ها رشد، اکنون و با سقوط کم‌سابقه ارزش لیر در برابر دلار و یورو به کمترین سطح خود رسیده و موجب بروز اعتراضات مردمی طی هفته گذشته و مطالبه استعفای اردوغان شده است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: این روزها اوضاع داخلی ترکیه بدلیل سیاست‌هایی که موجب شکل‌گیری بحران اقتصادی و کاهش شدید ارزش پول ملی ترکیه شده مناسب نیست و اعتراضات شدید افکار عمومی و جریان‌های سیاسی را به دنبال داشته است.

بالا گرفتن اعتراضات سیاسی کم‌سابقه در ترکیه موجب شد که در هفته گذشته هشتگ «#اردوغان_ استعفا» در میان کاربران فضای مجازی این کشور داغ شود.

شاید از اواخر دهه هفتاد میلادی که رجب طیب اردوغان با پیوستن به حزب «رستگاری ملی» به رهبری مرحوم «نجم‌الدین اربکان» وارد گود سیاست شد تا به امروز، هیچ‌گاه چنین شرایطی را تجربه نکرده باشد.

اردوغان 76 ساله که پس از انحلال احزاب سیاسی در پی کودتای سال 1980 به حزب رفاه پیوسته بود به دلیل نگاه سیاسی و اعتقادی متفاوت به عرصه سیاست و حکومت به مرور از هم‌حزبی‌های سابق خود فاصله گرفت و به همراه دوست دیرین خود «عبدالله گل» در آگوست 2001 حزب «عدالت و توسعه» را تاسیس کرد.

حضور حزب عدالت و توسعه در سطح اول قدرت ترکیه در برابر احزاب لائیک به ویژه در دهه اول قرن ۲۱ بارقه‌های امید بسیاری را نزد مردم ایجاد کرد و همزمان با احترام گذاردن به اعتقادات و ارزش‌های اسلامی توانست در حوزه اقتصادی و معیشتی نظر شهروندان ترکیه‌ای را به خود جلب کند.

جریان حاکم بر ترکیه در این مدت مناسبات خوبی را نیز با همسایگان ایجاد کرد و به کشوری محبوب در جهان اسلام تبدیل شد، تا جایی که در ماجرای کودتای 2016 بیشتر کشورهای اسلامی به ویژه ایران با حمایت و پشتیبانی از دولت این کشور نقش مهمی را در فائق آمدن اردوغان بر مشکلات ایجاد شده ایفا نمودند. 

پس از آغاز بحران ناشی از توسعه فعالیت‌های تروریسم تکفیری در منطقه و جنگ نیابتی غرب علیه محور مقاومت رویکردهای جریان سیاسی حاکم بر ترکیه با چرخشی معنادار، دست‌خوش تغییر شد و زمینه شکل‌گیری چالش‌های شکننده‌ای را در تعامل این کشور با بازیگران اصلی در منطقه پدید آورد.

جریان سیاسی حاکم بر ترکیه پیش از تبدیل سیستم پارلمانی به ریاستی در این کشور در سال ۲۰۱۸، به نوعی تسویه شد و حتی عبدالله گل، «علی باباجان» و «احمد داود اوغلو» از رهبری حزب فاصله گرفته و در کنار سیاسیونی چون «کمال قلیچدار اوغلو» و «صلاح‌الدین دمیرتاش» به مخالفان حزب حاکم تبدیل شدند.

جریان حاکم بر دولت ترکیه اما طی سه سال اخیر حجم فعالیت‌‌ها و مواضع تنش‌زای خود به ویژه در حوزه سیاست خارجی را افزایش داده که نه تنها میراث حزب عدالت و توسعه برای مردم این کشور به سمت نابودی هدایت نموده بلکه بر خلاف ادعاهای صورت گرفته، عملا با کاهش مستمر ارزش لیر موجبات کوچک شدن اقتصاد این کشور را نیز فراهم آورده است.  

مداخله در تحولات سوریه، لیبی، افغانستان، آذربایجان، موضوع دالان توران، اشغال خاک عراق و سوریه و بلند‌پروازی‌های سیاسی و نظامی که هیچ تناسبی با ظرفیت‌های راهبردی این کشور ندارد به علاوه مواضع دوگانه در خصوص رژیم صهیونیستی به عنوان بزرگترین و منفورترین دشمن جهان اسلام، نمونه‌هایی از این رفتارهای تنش‌زا بوده است.

این رفتارهای مداخله‌جویانه همچنان از سوی دولت ترکیه ادامه دارد، چنانچه پارلمان این کشور حضور پایگاه‌های نظامی این کشور در سوریه و عراق را دو سال تمدید کرده و حتی در روزهای اخیر، آنکارا حمله نظامی خود به شهر تل رفعت در شمال سوریه را از سر گرفته است.

دولت حاکم بر ترکیه که به زعم بسیاری از کارشناسان رویای احیای امپراتوری عثمانی را در سر می‌پروراند با این اقدامات، عملا خود را به شریکی غیر قابل اعتماد در خارج کشور تبدیل کرده و بسیاری از دوستان و همسایگان خود را نسبت به تداوم مناسبات دوجانبه با آنکارا به تردید واداشته است.

با این وجود؛ عمده نگرانی افکار عمومی داخل ترکیه که بسیاری از آنها در مقاطع مختلف زمانی از هواداران اصلی حزب حاکم به حساب می‌آمده‌اند، این است که این اقدامات هزینه‌زا در حالی صورت می‌گیرد که اساسا ترکیه ظرفیت و توان مواجهه با این حجم از تنش در چند جبهه را ندارد.

اقتصاد ترکیه پس از سال‌ها رشد، اکنون دچار بحران است و ارزش لیر در برابر دلار و یورو به کمترین سطح خود رسیده است. همین امر موجب شده تا طی هفته گذشته مردم و به ویژه جوانان علاوه بر حضور فعال در شبکه‌های اجتماعی در میادین اصلی شهرهایی چون آنکارا و استانبول تجمع کرده و فریاد «اردوغان از ترکیه خارج شو.. اردوغان بگذار زندگی کنیم و...» را سر دهند.

معترضان که البته با برخورد نیروهای ضد شورش پلیس ترکیه مواجه شده‌اند معتقدند که سیاست‌های دولت نه تنها افق روشنی را به تصویر نمی‌کشد، بلکه زندگی آنها را به شدت تحت تاثیر قرار داده و آینده آنها را به خطر انداخته است. 

با این حال؛ گرچه مخالفان با توجه به نتیجه انتخابات اخیر شهرداری‌ها به انتخابات ریاست جمهوری 2023 امیدوارند و تقریبا همه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حزب عدالت و توسعه و شریک ائتلافی آن دیگر اکثریت را ندارند، اما این سوال در ذهن همه وجود دارد که آیا چرخش مسالمت‌آمیز قدرت در این کشور اتفاق می‌افتد؟ 

این نگرانی بسیار جدی است و دموکراسی نهادینه شده در ترکیه به هیچ وجه حاضر به پذیرش خدشه به این میراث نیست، چنانچه در جریان کودتای سال 2016، تمام مخالفین دولت یک صدا علیه کودتا و به حمایت از نظام حاکم واکنش نشان داده و نمایش بزرگ همبستگی در ساحل مرمره را رقم زدند.  

بر این اساس به نظر می‌رسد؛ سران ترکیه در ادامه حیات سیاسی خود باید قواعد بازی در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی به ویژه در رابطه با همسایگان را پذیرفته و با رویکردی منطقی جایگاه خود را در داخل و خارج تقویت کنند که طبعا اثرات مثبتی نیز در حوزه اقتصادی این کشور و بازگشت سرمایه اجتماعی حزب حاکم خواهد داشت.


اخبار مرتبط
ادامه بحران اقتصادی در فرانسه
دوشنبه 1401/03/16 ساعت 20:29
ادامه بحران اقتصادی در فرانسه
امانوئل مکرون که به تازگی دوباره در انتخابات پیروز شده است، مسیری دشوار برای مقابله با تورم و بحران اقتصادی در این کشور پیش رو دارد.
تغییر نام خیابان ریاض به جرج قرداحی در صنعا
دوشنبه 1400/08/10 ساعت 15:07
تغییر نام خیابان ریاض به جرج قرداحی در صنعا
جنبش انصار الله یمن علاوه بر آویختن تصاویری از «جرج قرداحی» ، وزیر اطلاع رسانی لبنان در صنعا ، خیابان «الریاض» در این شهر را به نام این وزیر لبنانی تغییر داد.
اپل علیه دیگر ساکنین دره سیلیکون
دوشنبه 1400/08/10 ساعت 11:45
اپل علیه دیگر ساکنین دره سیلیکون
سیاست جدید اپل برای جلوگیری از کنترل کاربران از طریق اپلیکیشن‌های ثالث به ضرر غول‌های فناوری در آمریکا تمام شده و در مجموع ده میلیارد دلار به آنها خسارت زده است.
همسویی یونان و عربستان علیه ترکیه
یکشنبه 1400/08/09 ساعت 10:22
همسویی یونان و عربستان علیه ترکیه
پس از جنایت قتل خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، تلاش برای عادی سازی روابط به نتیجه مطلوبی نرسیده و یونان هم به دنبال استفاده از این فرصت است.
حزب الله: برخی قصد دارند انتقام شکست در جنگ یمن را از لبنان بگیرند
یکشنبه 1400/08/09 ساعت 09:31
حزب الله: برخی قصد دارند انتقام شکست در جنگ یمن را از لبنان بگیرند
رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان با اشاره تلویحی به عربستان تاکید کرد کسانی که در جنگ یمن شکست خورده اند قصد دارند انتقام این شکست را از لبنان بگیرند.
وضعیت ترکیبی بازار رمزارزها
شنبه 1400/08/08 ساعت 12:18
وضعیت ترکیبی بازار رمزارزها
از سرگیری مجدد رشد اتریوم‌ و‌ بیت‌کوین موجب شد وضعیت بازار به صورت ترکیبی ادامه یابد.
آخرین نرخ ارز در بازار امروز
چهارشنبه 1400/08/05 ساعت 13:44
آخرین نرخ ارز در بازار امروز
جدیدترین نرخ ارز را در تابلو نورنیوز مشاهده کنید.
قیمت ارز بر اساس آخرین نرخ معاملات امروز
سه‌شنبه 1400/08/04 ساعت 14:01
قیمت ارز بر اساس آخرین نرخ معاملات امروز
تازه ترین قیمت ارز را در تابلوی نورنیوز ببینید.
کاهش غیر منتظره ارزش لیر ترکیه
دوشنبه 1400/08/03 ساعت 10:56
کاهش غیر منتظره ارزش لیر ترکیه
ارزش لیر ترکیه که از قبل هم تحت تاثیر کاهش غیرمنتظره نرخ بهره قرار داشت، با سخنان رئیس‌جمهور این کشور مبنی بر اخراج سفرای 10 کشور به خاطر طرفداری از یکی از منتقدان دولت، باز هم کاهش یافت.
قیمت ارز بر اساس نرخ معاملات امروز 27 مهر
سه‌شنبه 1400/07/27 ساعت 13:17
قیمت ارز بر اساس نرخ معاملات امروز 27 مهر
جدیدترین قیمت ارز را در تابلوی نورنیوز ببینید.
قیمت روز ارز چهارشنبه 21 مهر ماه 1400
چهارشنبه 1400/07/21 ساعت 13:29
قیمت روز ارز چهارشنبه 21 مهر ماه 1400
قیمت امروز ارز را در تابلو نورنیوز ببینید
نظرات

آخرین اخبار
اورونوف خبر مصدومیتش را تکذیب کرد
مواضع دوگانه انگلیس علیه ایران؛ حمایت از دیپلماسی و تشدید فشار اقتصادی
رایزنی وزیران خارجه قطر و عمان درباره ایجاد کریدور موقت مشترک در تنگه هرمز
جنگنده‌های اسرائیلی جنوب لبنان را بمباران کردند
غریب آبادی: تفاهم ایران و عمان به منزله بازگشایی تنگه هرمز نیست
علی آبادی: نیروگاه‌های بادی از سال آینده به شبکه برق اضافه می‌شوند
نورویدئو | جنگ مالی واشنگتن ؛وقتی تحریم ، به نقطه آسیب پذیری آمریکا می رسد
رایزنی تلفنی عراقچی و عاصم منیر
گزارش عراقچی از رایزنی با مقامات پاکستان و عمان
پاسخ قالیباف به لفاظی‌های بسنت: نمایش مضحکت، «روز پیروزی» نبود؛ «روز دلقک» بود!
نیروی دموکراتیک سوریه منحل شد
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و قطر
سخنگوی دولت: سهمیه بنزین 1500 و 3000 تومانی تغییر نمی‌کند
قالیباف: آمریکا در جنگ نظامی و سیاسی از ایران شکست خورد
رئیس‌جمهور کوبا: تحریم‌های آمریکا نسل‌کشی است
قطعی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد/ جدول خاموشی
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا چهارشنبه 4 شهریور + جدول
قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا چهارشنبه 4 شهریور + لینک
خروج یک هواپیما از باند فرودگاه مشهد؛ حادثه هیچ مصدومی نداشته است
هشدار بقائی به تبعات سکوت کشورها در برابر قلدری آمریکا
واشنگتن‌پست: ایران قادر است تحریم‌های آمریکا را دور بزند
البوسعیدی از گفت‌وگوی سازنده با عراقچی خبر داد
واکنش دمشق به بازدید یسرائیل کاتس از جنوب سوریه
جزئیات بیانیه مشترک ایران و عمان؛ کریدور دریانوردی موقت در تنگه هرمز
در جلسه 7 ساعته رئیس‌جمهور با رهبر معظم انقلاب چه گذشت؟
عکس های منتخب ایران؛ سه شنبه ،3شهریور 1405
طلا و سکه ارزان شد+ قیمت جدید
نتایج اولیه آزمون ارشد اعلام شد
گوترش: بن‌بست آمریکا در جنگ علیه ایران محدودیت‌ ابرقدرت‌ها را آشکار کرد
رکورد جدید در حراج شمش طلا؛ 116 کیلوگرم طلا در مرکز مبادله معامله شد
تفاهم‌نامه اسلام‌آباد بحث اعتماد به آمریکا نیست، بحث انتخاب ابزار است
هشدار فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا درباره نقشه دشمن برای تهاجم از محور شمال‌غرب
ثبت‌نام وام ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری آغاز شد
برنامه قطعی برق تهران فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد
ترامپ متوهم مدعی مین‌زدایی تنگه هرمز شد
نیروی دریایی سوئد خواستار مصادره ملک شهروند روس شد
سفر محرمانه رئیس سیا به مسکو؛ مذاکرات پشت پرده آمریکا و روسیه
شناسایی معاملات مشکوک به پولشویی 130 هزار میلیارد تومانی در بازار ارز و طلا
ما بر ایستادگی در کنار جمهوری اسلامی ایران و وحدت میادین تأکید داریم
آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور؛ ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
پزشکیان: امضای توافقنامه نه از روی وادادگی، بلکه از روی منطق بود
ماجرای 300 کتاب کهنه‌ای که رهبر شهید انقلاب آنها را صحافی کردند
واکنش کرملین به ایده حاکمیت خارجی بر دونباس
پزشکیان رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی را منصوب کرد
چرا مس رفسنجان 3 فصل محروم شد؟
پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه 4 شهریور
قیمت سکه پارسیان امروز 3 شهریور 1405؛ هر گرم به 22 میلیون تومان رسید
خبر خوش برای صنعت خوراک دام؛ برداشت 3.9 میلیون تن جو در سال جاری
شهادت رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر در درگیری با قاچاقچیان
آخرین قیمت طلا و سکه امروز 3 شهریور 1405؛ طلا در مرز 22 میلیون تومان