×
سیاسی
شناسه خبر : 76397
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/08/04 ساعت 13:11
تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند

نورنیوز بررسی کرد؛

تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند

موضوع «لزوم توجه کشورهای همسایه به حساسیت‌های راهبردی یکدیگر» و «تاثیر نپذیرفتن روابط دوجانبه از طرف‌های ثالث» جزو مهمترین اصول پذیرفته شده در عرف دیپلماتیک است که برای تثبیت ثبات و بقای مناسبات دوستانه گریزی از آن نیست.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: جمهوری اسلامی ایران همواره بر اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت همسایگانش تاکید داشته و در این چارچوب نیز برای توسعه مناسبات همه‌جانبه از هیچ اقدامی فروگذار نکرده است. 

نمود این رفتار را در اقدامات سازنده ایران در قبال جنگ اخیر میان ارمنستان و آذربایجان در مناطق اشغالی قره‌باغ می‌توان مشاهده کرد که در کنار تلاش‌های دیپلماتیک برای حل مسالمت‌آمیز مناقشات مذکور بر لزوم بازگشت اراضی اشغالی به آذربایجان تاکید نمود. 

این رویکرد که جوهره آن مسالمت‌جویی و تاکید بر مشترکات است در حالی از سوی کشورمان دنبال می‌شود که در برخی مقاطع به دلیل سوء تفاهمات ایجاد شده در اثر شیطنت بدخواهان و مخالفان ایجاد ثبات در منطقه با پاسخ‌هایی نه چندان شایسته از سوی همسایگان مواجه می‌شود.

رفتارهای هفته‌های اخیر مقامات جمهوری آذربایجان در قبال ایران که با ادبیاتی غیر اصولی و اتهام‌زنی‌های غیر منطقی همراه بوده نمونه‌ای از این رفتارهاست که متاسفانه مورد سوء استفاده بحران‌سازان در منطقه و ناراضیان روابط مسالمت‌آمیز همسایگان قرار گرفت.  

آنچه در این میان قابل توجه است اینکه؛ تهران و باکو به دلایل متعدد از جمله قرابت‌های فرهنگی، دینی و تعاملات سیاسی و اقتصادی که از گذشته تا به امروز داشته‌اند، نیازمند تلاش‌های مجدانه برای رفع سوء تفاهمات و بازگشت به نقطه مطلوب برای توسعه مناسبات هستند. 

در این میان هوشمندی دو طرف و گام‌های قابل توجهی که مشترکا برای کاهش این تنش‌ها برداشته شد، شرایط مناسب برای بازگشت آرامش به روابط گرم و دیرینه دو کشور را فراهم کرد.

ابلاغیه سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای ایران که برای دومین بار طی یک‌ماه اخیر با محتوای مشابه صادر شد و در آن به لزوم توجه دقیق شرکت‌های حمل‌ونقل نسبت به تغییر مرزهای جمهوری‌های آذربایجان و ارمنستان بعد از جنگ اخیر و ضرورت رعایت دقیق قوانین و حساسیت کشورها در شرایط جدید تاکید شد در کنار اقدام سریع دولت آذربایجان در خصوص آزادی دو راننده ایرانی بی‌گناه و بی‌اطلاع از شرایط منطقه، گام‌های مهمی بود که در جهت بهبود شرایط و رفع سوء تفاهمات برداشته شد.

در همین حال گفتگوی تلفنی «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه کشورمان با «جیحون بایرامف» وزیر خارجه جمهوری آذربایجان و تاکید طرفین بر عبور از وضعیت موجود به عنوان اقدامی مکمل در سرعت گرفتن رفع دلخوری‌های هفته‌های اخیر بسیار تعیین کننده بود.

وزیر خارجه ایران پس از گفتگوی تلفنی با وزیر خارجه آذربایجان در صفحه شخصی خود توضیح داد: «با همکارم آقای جیحون بایرامف در مورد نقشه‌راه رو به جلوی مناسبات همه‌جانبه، گفت‌وگویی صریح، صمیمی و سازنده داشتیم. روابط دو دولت و دو ملت در سایه احترام متقابل توسعه می‌یابد.»

مجموع این رفتارها بیانگر اراده دو کشور برای خروج از مسیر سوء تفاهمات و رسیدن به نقطه مشترک و مطلوب برای توسعه مناسبات است. 

آنچه در تحقق این رویکرد تعاملی مهم است، اراده برگزاری نشست‌ها و دیدارهای دو جانبه و فراگیر و عبور از فضای انتقادی و اعتراضی و موضع‌گیری‌های غیر منطقی رسانه‌ای است که جز خشنودی تفرقه‌افکنان حاصلی به همراه نخواهد داشت. 

بر این اساس؛ قطعا شفافیت جمهوری آذربایجان درباره مباحث مطرح در مورد حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی و آمریکا در این کشور علیه امنیت ملی ایران و منطقه مسئله‌ای مهم در بهبود مناسبات دو کشور خواهد بود. 

به بیان دقیق‌تر؛ موضوع «لزوم توجه کشورهای همسایه به حساسیت‌های راهبردی یکدیگر» و «تاثیر نپذیرفتن روابط دوجانبه از طرف‌های ثالث» جزو مهمترین اصول پذیرفته شده در عرف دیپلماتیک است که برای تثبیت ثبات و بقای مناسبات دوستانه گریزی از آن نیست.

بر این اساس؛ تنظیم روابط خارجی باید به گونه‌ای باشد که پای کشورهای فرامنطقه‌ای با امیال سوء و ضد امنیتی به منطقه باز نشود، چرا که تجربه نشان داده در غیر این صورت نه تنها آرامش و ثبات حاصل نخواهد شد، بلکه همسایگان دچار اختلافات فرسایشی خواهند شد.

نکته حائز اهمیت در این خصوص آن است که کشورهای همسایه در سایه روابط مناسب و بدون تنش می‌توانند نقش مکمل در حوزه‌های اقتصادی، دفاعی و امنیتی نسبت به یکدیگر ایفا کنند و لذا منطق سیاست‌ورزی حکم می‌کند که از این ظرفیت استفاده شود.  

حقیقت امر آن است که اختلافات و چالش‌های موجود میان همسایگان تنها در چارچوب مذاکرات و تعاملات طرفین و بدون اثرپذیری از بیگانگان قابل رفع است و می‌تواند ضمن تامین منافع همسایگان خنثی‌کننده توطئه‌ها و طرح‌های دشمنان باشد.

 


اخبار مرتبط
همکاری ایران، روسیه و آذربایجان نقش کریدور شمال-جنوب را برجسته می‌کند
جمعه 1401/07/15 ساعت 09:53
سفیر ایران در باکو:
همکاری ایران، روسیه و آذربایجان نقش کریدور شمال-جنوب را برجسته می‌کند
سفیر ایران در جمهوری آذربایجان گفت: بهره‌برداری از ظرفیت کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب می‌تواند با همکاری نزدیک سه کشور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان دسترسی آسان‌تر محصولات کشاورزی را از روسیه و دیگر کشورها به مقاصد مختلف فراهم کند.
پاسخ سفیر ایران به سفیر رژیم صهیونیستى در باکو
سه‌شنبه 1401/07/05 ساعت 09:52
پاسخ سفیر ایران به سفیر رژیم صهیونیستى در باکو
سفیر ایران در باکو آغاز با اشاره به «روز نکبت» سال نو یهودیان را تبریک گفت.
رزمایش مشترک تکاوران نداجا و نزاجا + فیلم
یکشنبه 1400/08/16 ساعت 12:28
رزمایش مشترک تکاوران نداجا و نزاجا + فیلم
تفنگداران نیروی دریایی و تکاوران نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در یک عملیات مشترک مواضع دشمن فرضی را منهدم کردند.
تشدید فشار بر ایران با کمک همه ابزار؛ چرا؟
جمعه 1400/08/14 ساعت 11:25
سیدرضا صدرالحسینی
تشدید فشار بر ایران با کمک همه ابزار؛ چرا؟
دزدی دریایی امریکا و تلاش ناکام برای توقیف و سرقت نفتکش ایرانی از دیدگاه‌های مختلف نظامی، سیاسی و اقتصادی قابل بررسی است.
مقام آذربایجانی: باکو علاقه‌مند تقویت سطح روابط دوستانه با تهران است
پنج‌شنبه 1400/08/06 ساعت 17:47
مقام آذربایجانی: باکو علاقه‌مند تقویت سطح روابط دوستانه با تهران است
"المان نصیراف" نماینده مجلس ملی جمهوری آذربایجان گفت: باکو علاقمند است تا روابط با جمهوری اسلامی ایران را به سطح دوستانه برساند.
تخصیص سهام عدالت به 10 میلیون جامانده در فاز اول
چهارشنبه 1400/08/05 ساعت 13:51
تخصیص سهام عدالت به 10 میلیون جامانده در فاز اول
پورابراهیمی گفت: موافقت دولت برای قبول بار مالی طرح جاماندگان سهام عدالت کافی است و نیازی به ارائه لایحه از سوی دولت ندارد.
روایت تخت روانچی از نقش همسایگان افغانستان در کمک به این کشور
چهارشنبه 1400/08/05 ساعت 10:29
روایت تخت روانچی از نقش همسایگان افغانستان در کمک به این کشور
نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد خواستار کمک جامعه جهانی به افغانستان و مردم این کشور شد.
ویدئو: تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند
سه‌شنبه 1400/08/04 ساعت 22:42
ویدئو: تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند
ایران گرچه همواره بر اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت همسایگان تاکید داشته، اما بعضا با پاسخ‌هایی نه چندان شایسته مواجه می‌شود.
تبیین روابط دوستانه ایران به آذربایجان طی سه دهه اخیر
شنبه 1400/07/24 ساعت 11:51
در نشستی تخصصی صورت گرفت؛
تبیین روابط دوستانه ایران به آذربایجان طی سه دهه اخیر
نشست تخصصی «روشنگری و تبیین کمک‌های جمهوری اسلامی ایران به دولت و ملت آذربایجان در سه دهه گذشته» در زنجان برگزار شد.
تکذیب خبرسازی رسانه‌های آذربایجان درباره ورود نظامیان ایرانی به این کشور
یکشنبه 1400/07/18 ساعت 19:42
اختصاصی نورنیوز؛
تکذیب خبرسازی رسانه‌های آذربایجان درباره ورود نظامیان ایرانی به این کشور
یک منبع آگاه در گفتگو با «نورنیوز» به تحریف واقعیات و خبرسازی برخی رسانه‌های آذربایجانی واکنش نشان داد و خبرسازی درباره ورود نظامیان ایران به این کشور در جنگ سال گذشته قفقاز را تکذیب کرد.
ترانزیت کالا‌های ایرانی به روسیه متوقف نشده است
یکشنبه 1400/07/18 ساعت 10:34
ترانزیت کالا‌های ایرانی به روسیه متوقف نشده است
رایزن اقتصادی ایران در جمهوری آذربایجان هرگونه اخلال و مسدود شدن صادرات و ترانزیت کالا‌های ایران به روسیه را از مسیر جمهوری آذربایجان تکذیب کرد.
مشارکت ایران با ارمنستان برای تکمیل جاده "تاتو" در ارمنستان
دوشنبه 1400/07/12 ساعت 13:36
مشارکت ایران با ارمنستان برای تکمیل جاده "تاتو" در ارمنستان
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه با اشاره به مشارکت ایران و ارمنستان برای تکمیل جاده ترانزینی "تاتو"، گفت: آذربایجان از مسیر ترانزیتی ایران به اروپا حذف می‌شود.
باکو مراقب دوستان ناباب خود باشد
جمعه 1400/07/09 ساعت 23:18
نورنیوز بررسی کرد؛
باکو مراقب دوستان ناباب خود باشد
شاید بد نباشد اگر تحلیل‌گران آذربایجانی این مهم را به سیاست‌مداران خود گوشزد کنند که گسترش همکاری جمهوری آذربایجان با رژیم اشغالگر قدس در منطقه‌ای که عموم مردم از دولت جعلی اسرائیل نفرت دارند بزرگ‌ترین تهدید علیه امنیت منطقه و بی‌ثبات کردن روابط میان کشورهاست.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اجرا نکردن قانون حجاب، مخالفت با اصل حجاب نیست
ریزش هم‌زمان طلا، نقره، نفت و بیت‌کوین
تماشای بارش شهابی در شامگاه سه‌شنبه
احساس می‌کنیم با حمله اسرائیل به قطر به ما خیانت شد
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 26 مهر+ وضعیت استان ها
پایان محدودیت‌های برجامی ایران با انقضای قطعنامه 2231
برجام تمام شد، ایران در مسیر جدید دیپلماسی مستقل
قاتلان خاموش ریه‌ها / عامل 85 درصد از سرطان‌های ریه کشف شد
طراحی هوشمند پپتیدها برای مقابله با مقاومت آنتی‌بیوتیکی
چهره پنهان مریخ: بادهایی به تندی 160 کیلومتر در ساعت
افق‌های تازه‌ای در پزشکی ترمیمی با رشد ساختارهای شبه‌جنین
کنار زدن موانع سنتی آموزش رشته کامپیوتر با استارتاپ CS12
کاربران اپ‌های هوش مصنوعی از یک میلیارد کاربر گذشت
8 نشانه‌ای که می‌گویند بدن‌تان بیش از حد خسته است
پیش‌بینی عفونت‌های تنفسی کودکان با هوش مصنوعی
اجساد کشته شدگان اسرائیلی بهانه‌ آزار فلسطینیان است
رقابت عشقی خونین / پسر جوان در دعوا بر سر یک دختر کشته شد
محبوبیت بالای پوتین بر اساس نظرسنجی اخیر روسیه
درخواست اعدام برای نخست‌وزیر سابق بنگلادش
حمایت قاطع شورای امنیت از دولت لبنان
نامه ایران، روسیه و چین به سازمان ملل درباره قطعنامه 2231
رسوایی‌های شاهزاده کار دستش داد
قتل عمد در تصادفات مربوط به خودروهای با چراغ زنون صحت ندارد
با وجود تمدید آتش بس صورت گرفت؛ حمله هوایی پاکستان به پکتیکا افغانستان
اعلام قوی‌ترین گذرنامه‌های جهان/ایران در رتبه چندم قرار دارند؟
طلایی‌پوشان سپاهان برنده از آبادان بیرون آمدند
ترکیه و سوریه درصدد گسترش توافق میان خود
تعطیلی مدارس تمام مقاطع مشهد فردا 26 مهر
فیلمبرداری با تلفن همراه از مسابقات لیگ برتر ممنوع شد
لحن ترامپ نرم شد/تعرفه‌های سنگین چین پایدار نخواهد بود
نتایج اولیه انتخابات نظام پزشکی اعلام شد؛ مشارکت بیش از 76 هزار نفر
بیانیه تند ایران در واکنش به ادعاهای ضدایرانی مقام انگلیس
وزیر خارجه: ایران تحت هیچ فشاری قرار نمی‌گیرد/حقوق حاکمیتی ایران قابل مذاکره نیست
آثار شکنجه بر پیکر 120 شهید فلسطینی
ترامپ به زلنسکی : تاماهاوک‌ها را نمی‌دهیم!
تمدید 4 ماهه خدمت سربازی اجباری در رژیم اسرائیل
پاداش عجیب عربستان صدای قهرمان جام جهانی را درآورد
کاهش 10 درصدی ارزش بورس تهران در نیمه نخست امسال
چین همزمان با رزمایش مشترک فیلیپین و آمریکا قدرت‌نمایی کرد
جان بولتون خود را به مقامات قضایی تسلیم کرد
ساپینتو: به باخت عادت نداریم / فکر نکنید رئال مادرید هستیم
حماس خواستار تکمیل روند آتش بس شد
واکنش تند هاشمیان به شایعات درباره جانشینش
فوت رهبر اپوزیسیون آرژانتین در پخش زنده تلویزیونی
فایننشال تایمز:عربستان در پی پیمان دفاعی با آمریکاست
هشدار حماس: خلع سلاح مقاومت، آغاز ناآرامی هاست
جدول لیگ برتر پس از بازی‌های امروز / استقلال در یک قدمی صدرنشینی!
پیشنهاد پرسپولیس به سرمربی سابق سپاهان!
سناتورهای آمریکایی قطعنامه‌ای برای جلوگیری از حمله آمریکا به ونزوئلا ارائه می‌دهند
جزییات جدید از ثبت‌نام وام 50 میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی
X
آگهی تبلیغاتی