×
سیاسی
شناسه خبر : 76397
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/08/04 ساعت 13:11
تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند

نورنیوز بررسی کرد؛

تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند

موضوع «لزوم توجه کشورهای همسایه به حساسیت‌های راهبردی یکدیگر» و «تاثیر نپذیرفتن روابط دوجانبه از طرف‌های ثالث» جزو مهمترین اصول پذیرفته شده در عرف دیپلماتیک است که برای تثبیت ثبات و بقای مناسبات دوستانه گریزی از آن نیست.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: جمهوری اسلامی ایران همواره بر اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت همسایگانش تاکید داشته و در این چارچوب نیز برای توسعه مناسبات همه‌جانبه از هیچ اقدامی فروگذار نکرده است. 

نمود این رفتار را در اقدامات سازنده ایران در قبال جنگ اخیر میان ارمنستان و آذربایجان در مناطق اشغالی قره‌باغ می‌توان مشاهده کرد که در کنار تلاش‌های دیپلماتیک برای حل مسالمت‌آمیز مناقشات مذکور بر لزوم بازگشت اراضی اشغالی به آذربایجان تاکید نمود. 

این رویکرد که جوهره آن مسالمت‌جویی و تاکید بر مشترکات است در حالی از سوی کشورمان دنبال می‌شود که در برخی مقاطع به دلیل سوء تفاهمات ایجاد شده در اثر شیطنت بدخواهان و مخالفان ایجاد ثبات در منطقه با پاسخ‌هایی نه چندان شایسته از سوی همسایگان مواجه می‌شود.

رفتارهای هفته‌های اخیر مقامات جمهوری آذربایجان در قبال ایران که با ادبیاتی غیر اصولی و اتهام‌زنی‌های غیر منطقی همراه بوده نمونه‌ای از این رفتارهاست که متاسفانه مورد سوء استفاده بحران‌سازان در منطقه و ناراضیان روابط مسالمت‌آمیز همسایگان قرار گرفت.  

آنچه در این میان قابل توجه است اینکه؛ تهران و باکو به دلایل متعدد از جمله قرابت‌های فرهنگی، دینی و تعاملات سیاسی و اقتصادی که از گذشته تا به امروز داشته‌اند، نیازمند تلاش‌های مجدانه برای رفع سوء تفاهمات و بازگشت به نقطه مطلوب برای توسعه مناسبات هستند. 

در این میان هوشمندی دو طرف و گام‌های قابل توجهی که مشترکا برای کاهش این تنش‌ها برداشته شد، شرایط مناسب برای بازگشت آرامش به روابط گرم و دیرینه دو کشور را فراهم کرد.

ابلاغیه سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای ایران که برای دومین بار طی یک‌ماه اخیر با محتوای مشابه صادر شد و در آن به لزوم توجه دقیق شرکت‌های حمل‌ونقل نسبت به تغییر مرزهای جمهوری‌های آذربایجان و ارمنستان بعد از جنگ اخیر و ضرورت رعایت دقیق قوانین و حساسیت کشورها در شرایط جدید تاکید شد در کنار اقدام سریع دولت آذربایجان در خصوص آزادی دو راننده ایرانی بی‌گناه و بی‌اطلاع از شرایط منطقه، گام‌های مهمی بود که در جهت بهبود شرایط و رفع سوء تفاهمات برداشته شد.

در همین حال گفتگوی تلفنی «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه کشورمان با «جیحون بایرامف» وزیر خارجه جمهوری آذربایجان و تاکید طرفین بر عبور از وضعیت موجود به عنوان اقدامی مکمل در سرعت گرفتن رفع دلخوری‌های هفته‌های اخیر بسیار تعیین کننده بود.

وزیر خارجه ایران پس از گفتگوی تلفنی با وزیر خارجه آذربایجان در صفحه شخصی خود توضیح داد: «با همکارم آقای جیحون بایرامف در مورد نقشه‌راه رو به جلوی مناسبات همه‌جانبه، گفت‌وگویی صریح، صمیمی و سازنده داشتیم. روابط دو دولت و دو ملت در سایه احترام متقابل توسعه می‌یابد.»

مجموع این رفتارها بیانگر اراده دو کشور برای خروج از مسیر سوء تفاهمات و رسیدن به نقطه مشترک و مطلوب برای توسعه مناسبات است. 

آنچه در تحقق این رویکرد تعاملی مهم است، اراده برگزاری نشست‌ها و دیدارهای دو جانبه و فراگیر و عبور از فضای انتقادی و اعتراضی و موضع‌گیری‌های غیر منطقی رسانه‌ای است که جز خشنودی تفرقه‌افکنان حاصلی به همراه نخواهد داشت. 

بر این اساس؛ قطعا شفافیت جمهوری آذربایجان درباره مباحث مطرح در مورد حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی و آمریکا در این کشور علیه امنیت ملی ایران و منطقه مسئله‌ای مهم در بهبود مناسبات دو کشور خواهد بود. 

به بیان دقیق‌تر؛ موضوع «لزوم توجه کشورهای همسایه به حساسیت‌های راهبردی یکدیگر» و «تاثیر نپذیرفتن روابط دوجانبه از طرف‌های ثالث» جزو مهمترین اصول پذیرفته شده در عرف دیپلماتیک است که برای تثبیت ثبات و بقای مناسبات دوستانه گریزی از آن نیست.

بر این اساس؛ تنظیم روابط خارجی باید به گونه‌ای باشد که پای کشورهای فرامنطقه‌ای با امیال سوء و ضد امنیتی به منطقه باز نشود، چرا که تجربه نشان داده در غیر این صورت نه تنها آرامش و ثبات حاصل نخواهد شد، بلکه همسایگان دچار اختلافات فرسایشی خواهند شد.

نکته حائز اهمیت در این خصوص آن است که کشورهای همسایه در سایه روابط مناسب و بدون تنش می‌توانند نقش مکمل در حوزه‌های اقتصادی، دفاعی و امنیتی نسبت به یکدیگر ایفا کنند و لذا منطق سیاست‌ورزی حکم می‌کند که از این ظرفیت استفاده شود.  

حقیقت امر آن است که اختلافات و چالش‌های موجود میان همسایگان تنها در چارچوب مذاکرات و تعاملات طرفین و بدون اثرپذیری از بیگانگان قابل رفع است و می‌تواند ضمن تامین منافع همسایگان خنثی‌کننده توطئه‌ها و طرح‌های دشمنان باشد.

 


اخبار مرتبط
همکاری ایران، روسیه و آذربایجان نقش کریدور شمال-جنوب را برجسته می‌کند
جمعه 1401/07/15 ساعت 09:53
سفیر ایران در باکو:
همکاری ایران، روسیه و آذربایجان نقش کریدور شمال-جنوب را برجسته می‌کند
سفیر ایران در جمهوری آذربایجان گفت: بهره‌برداری از ظرفیت کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب می‌تواند با همکاری نزدیک سه کشور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان دسترسی آسان‌تر محصولات کشاورزی را از روسیه و دیگر کشورها به مقاصد مختلف فراهم کند.
پاسخ سفیر ایران به سفیر رژیم صهیونیستى در باکو
سه‌شنبه 1401/07/05 ساعت 09:52
پاسخ سفیر ایران به سفیر رژیم صهیونیستى در باکو
سفیر ایران در باکو آغاز با اشاره به «روز نکبت» سال نو یهودیان را تبریک گفت.
رزمایش مشترک تکاوران نداجا و نزاجا + فیلم
یکشنبه 1400/08/16 ساعت 12:28
رزمایش مشترک تکاوران نداجا و نزاجا + فیلم
تفنگداران نیروی دریایی و تکاوران نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در یک عملیات مشترک مواضع دشمن فرضی را منهدم کردند.
تشدید فشار بر ایران با کمک همه ابزار؛ چرا؟
جمعه 1400/08/14 ساعت 11:25
سیدرضا صدرالحسینی
تشدید فشار بر ایران با کمک همه ابزار؛ چرا؟
دزدی دریایی امریکا و تلاش ناکام برای توقیف و سرقت نفتکش ایرانی از دیدگاه‌های مختلف نظامی، سیاسی و اقتصادی قابل بررسی است.
مقام آذربایجانی: باکو علاقه‌مند تقویت سطح روابط دوستانه با تهران است
پنج‌شنبه 1400/08/06 ساعت 17:47
مقام آذربایجانی: باکو علاقه‌مند تقویت سطح روابط دوستانه با تهران است
"المان نصیراف" نماینده مجلس ملی جمهوری آذربایجان گفت: باکو علاقمند است تا روابط با جمهوری اسلامی ایران را به سطح دوستانه برساند.
تخصیص سهام عدالت به 10 میلیون جامانده در فاز اول
چهارشنبه 1400/08/05 ساعت 13:51
تخصیص سهام عدالت به 10 میلیون جامانده در فاز اول
پورابراهیمی گفت: موافقت دولت برای قبول بار مالی طرح جاماندگان سهام عدالت کافی است و نیازی به ارائه لایحه از سوی دولت ندارد.
روایت تخت روانچی از نقش همسایگان افغانستان در کمک به این کشور
چهارشنبه 1400/08/05 ساعت 10:29
روایت تخت روانچی از نقش همسایگان افغانستان در کمک به این کشور
نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد خواستار کمک جامعه جهانی به افغانستان و مردم این کشور شد.
ویدئو: تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند
سه‌شنبه 1400/08/04 ساعت 22:42
ویدئو: تهران و باکو با هوشمندی به سوء تفاهمات پایان دادند
ایران گرچه همواره بر اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت همسایگان تاکید داشته، اما بعضا با پاسخ‌هایی نه چندان شایسته مواجه می‌شود.
تبیین روابط دوستانه ایران به آذربایجان طی سه دهه اخیر
شنبه 1400/07/24 ساعت 11:51
در نشستی تخصصی صورت گرفت؛
تبیین روابط دوستانه ایران به آذربایجان طی سه دهه اخیر
نشست تخصصی «روشنگری و تبیین کمک‌های جمهوری اسلامی ایران به دولت و ملت آذربایجان در سه دهه گذشته» در زنجان برگزار شد.
تکذیب خبرسازی رسانه‌های آذربایجان درباره ورود نظامیان ایرانی به این کشور
یکشنبه 1400/07/18 ساعت 19:42
اختصاصی نورنیوز؛
تکذیب خبرسازی رسانه‌های آذربایجان درباره ورود نظامیان ایرانی به این کشور
یک منبع آگاه در گفتگو با «نورنیوز» به تحریف واقعیات و خبرسازی برخی رسانه‌های آذربایجانی واکنش نشان داد و خبرسازی درباره ورود نظامیان ایران به این کشور در جنگ سال گذشته قفقاز را تکذیب کرد.
ترانزیت کالا‌های ایرانی به روسیه متوقف نشده است
یکشنبه 1400/07/18 ساعت 10:34
ترانزیت کالا‌های ایرانی به روسیه متوقف نشده است
رایزن اقتصادی ایران در جمهوری آذربایجان هرگونه اخلال و مسدود شدن صادرات و ترانزیت کالا‌های ایران به روسیه را از مسیر جمهوری آذربایجان تکذیب کرد.
مشارکت ایران با ارمنستان برای تکمیل جاده "تاتو" در ارمنستان
دوشنبه 1400/07/12 ساعت 13:36
مشارکت ایران با ارمنستان برای تکمیل جاده "تاتو" در ارمنستان
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه با اشاره به مشارکت ایران و ارمنستان برای تکمیل جاده ترانزینی "تاتو"، گفت: آذربایجان از مسیر ترانزیتی ایران به اروپا حذف می‌شود.
باکو مراقب دوستان ناباب خود باشد
جمعه 1400/07/09 ساعت 23:18
نورنیوز بررسی کرد؛
باکو مراقب دوستان ناباب خود باشد
شاید بد نباشد اگر تحلیل‌گران آذربایجانی این مهم را به سیاست‌مداران خود گوشزد کنند که گسترش همکاری جمهوری آذربایجان با رژیم اشغالگر قدس در منطقه‌ای که عموم مردم از دولت جعلی اسرائیل نفرت دارند بزرگ‌ترین تهدید علیه امنیت منطقه و بی‌ثبات کردن روابط میان کشورهاست.
نظرات

آخرین اخبار
پرش نفت برنت از مرز 112 دلار؛ واکنش سریع بازار به تحولات جدید
وضع عوارض روی تنگه‌ها یکی پس از دیگری از باب‌المندب تا مالاکا
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
بازار بورس چه زمانی بازگشایی می‌شود؟
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
جنجال بزرگ در فوتبال ایتالیا؛ سقوط اینتر در راه است؟
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 8 اردبهشت 1405 / دلار 5 هزار تومان رشد کرد
چین: آمریکا عامل وضعیت کنونی تنگه هرمز است