×
سیاسی
شناسه خبر : 76391
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/08/04 ساعت 10:57
تفاوت مالیات مستقیم و غیر مستقیم چیست؟

نورنیوز بررسی کرد؛

تفاوت مالیات مستقیم و غیر مستقیم چیست؟

مالیات یکی از اصلی‌ترین شیوه‌های تامین نیازمندی‌های مالی دولت‌ها برای اداره کشور محسوب شده و در مفهوم کلی به دو دسته مالیات‌های مستقیم و مالیات‌های غیرمستقیم تقسیم‌بندی می‌شود.

نورنیوز ـ گروه جامعه: مالیات یک هزینه اجتماعی به شمار می‌رود که شهروندان یک جامعه برای بهره‌برداری و استفاده از امکانات موجود و فراهم آوردن امکان جایگزینی خدمات و سرمایه‌گذاری جدید در بخش‌های مختلف، آن را پرداخت می‌کنند.

در یک تقسیم‌بندی کلی می‌توان مالیات را به دو دسته مالیات‌های مستقیم و مالیات‌های غیرمستقیم تقسیم کرد.

تفاوت مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم در اهداف و نحوه وصول آن بوده و از این جهت مصادیق متفاوتی می‌توان برای آن در نظر گرفت.

مالیات مستقیم به مالیاتی اطلاق می‌شود که بی‌واسطه و به صورت مستقیم از درآمد یا دارایی مودیان مالیاتی اخذ می‌شود. این مالیات به وسیله مامورین مالیاتی و به طور مستقیم دریافت می‌شود.

به طور کلی تمام کسانی که در ایران درآمد دارند حتی اگر خارج از ایران زندگی کنند، مشمول مالیات بر درآمد هستند.

همچنین کسانی که در ایران دارایی و اموالی دارند نیز برای حفظ و نگهداری از اموالشان باید مالیات بپردازند. 

مهم‌ترین قانون موجود در خصوص مالیات‌های مستقیم، قانون مالیات‌های مستقیم است که در سال ۱۳۴۵ به تصویب رسید و پس از آن چند بار اصلاح شده است.

مالیات‌های مستقیم دسته‌بندی‌های گوناگونی را شامل می‌شود که از جمله آنها می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

۱- مالیات حق تمبر: مالیاتی که به واسطه هزینه تمبر از اشخاص اخذ می‌شود، یکی از انواع مالیات‌های مستقیم بوده و مالیات حق تمبر نام دارد.

۲- مالیات بر ارث: برای تقسیم اموال بین وراث متوفی ابتدا باید دیون و بدهی‌های او پرداخت شود که یکی از این دیون، مالیات بر ارث می‌باشد. در واقع هر کدام از وراث به نسبت نوع مال و طبقه‌ای که از ارث دارند، باید میزان مشخصی از مالیات را برای انجام انتقال ماترک متوفی بپردازند. مالیات بر ارث نیز یکی از انواع مالیات‌‌های مستقیم است.

۳- مالیات بر درآمد: شیوه تعیین مالیات بر درآمد در کشور ما براساس خود اظهاری است، به این معنا که اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات، حساب سود و زیان و درآمد خود را در قالب یک اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی تسلیم می‌کنند. 

مالیات غیر مستقیم نیز وجوهی است که از تمام شهروندان به صورت غیر محسوس اخذ می‌شود. 

در واقع بر روی بیشتر کالاها و خدمات مبلغی به عنوان مالیات از مصرف کننده دریافت می‌شود که به این نوع از مالیات، مالیات غیر مستقیم گفته می‌شود.

مالیات‌های غیر مستقیم نیز انواع مختلفی دارد که در زیر به برخی از آنها  اشاره می‌شود:

الف) مالیات بر واردات: برای حمایت از تولید داخلی و سایر دلایلی که دولت در دستور کار قرار داده است، مالیاتی را از کالاهای وارداتی اخذ می‌کند.

ب) مالیات بر معاملات: در موقع خرید و فروش کالا، مالیاتی از فروشنده دریافت می‌شود و فروشنده در هنگام فروش کالا، این مالیات را از خریدار اخذ می‌کند. مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات بر معاملات است.

بهترین شیوه تامین نیازمندی دولت‌ها برای اداره کشور، اخذ مالیات هدفمند و اصولی است که موجب شکل‌گیری تعادل در نظام اقتصادی و اجتماعی و فراهم شدن امکان سرمایه‌گذاری در بخش‌های تولیدی، خدماتی، رفاهی و حمایتی خواهد شد.

 


اخبار مرتبط
ضرورت‌ها و الزامات تحقق طرح «ترمیم قدرت خرید مردم»
یکشنبه 1400/08/16 ساعت 15:09
نورنیوز بررسی کرد؛
ضرورت‌ها و الزامات تحقق طرح «ترمیم قدرت خرید مردم»
در دولت جدید قرار است با تجدید نظر در روند گذشته، طرحی با هدف «ترمیم قدرت خرید مردم» به مورد اجرا گذارده و به جز دو مورد «دارو» و «گندم»، ارز تخصیصی 4200 تومانی برای دیگر کالاها برداشته شود.
روایت استاندار خوزستان از ذرت و برنج غیرقابل ترخیص در این استان
دوشنبه 1400/08/10 ساعت 17:46
روایت استاندار خوزستان از ذرت و برنج غیرقابل ترخیص در این استان
صادق خلیلیان اعلام کرد: 20 هزار تن ذرت آلوده متعلق به یک شرکت بخش خصوصی مربوط به سال 92 در بندر امام خمینی وجود دارد که قابل ترخیص نیست.
رئیس جمهور: توجه به معیشت و سفره مردم اولویت اصلی دولت است
دوشنبه 1400/08/10 ساعت 10:50
رئیس جمهور: توجه به معیشت و سفره مردم اولویت اصلی دولت است
سید ابراهیم رئیسی گفت: خدمت به مردم، گره‌گشایی از مشکلات و توجه به معیشت و سفره مردم اولویت اصلی دولت است.
معاون اقتصادی رئیس جمهور: قطع کامل چاپ پول بدون پشتوانه
یکشنبه 1400/08/09 ساعت 17:57
معاون اقتصادی رئیس جمهور: قطع کامل چاپ پول بدون پشتوانه
معاون اقتصادی رئیس‌جمهور گفت: در راستای پیشرفت اقتصادی کشور از ایرانیان خارج از کشور دعوت می‌کنیم سرمایه‌های فکری و مالی خود را وارد ایران کنند.
عدالت‌گستری و گره‌گشایی از کار مردم راهبرد دولت و خبرگزاری ایرنا است
سه‌شنبه 1400/07/27 ساعت 14:14
عدالت‌گستری و گره‌گشایی از کار مردم راهبرد دولت و خبرگزاری ایرنا است
«علی نادری» مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی عدالت گستری و گره‌گشایی از کار مردم را راهبرد دولت و خبرگزاری ایرنا معرفی کرد.
تبیین روابط دوستانه ایران به آذربایجان طی سه دهه اخیر
شنبه 1400/07/24 ساعت 11:51
در نشستی تخصصی صورت گرفت؛
تبیین روابط دوستانه ایران به آذربایجان طی سه دهه اخیر
نشست تخصصی «روشنگری و تبیین کمک‌های جمهوری اسلامی ایران به دولت و ملت آذربایجان در سه دهه گذشته» در زنجان برگزار شد.
تعطیلی میز ایران در «سیا» به چه معناست؟
شنبه 1400/07/17 ساعت 11:57
نورنیوز بررسی کرد؛
تعطیلی میز ایران در «سیا» به چه معناست؟
این تصمیم آمریکا در حوزه امنیتی نه تنها به معنی کاهش تقابل با ایران نیست بلکه به دنبال فشار بیشتر و در برگیرنده تغییرات پنهان و آشکار آنها در منطقه است از جمله اینکه بیش از پیش به دنبال تضعیف روابط همسایگان با ایران خواهند بود.
چین در تقابل با رمز ارزها
یکشنبه 1400/07/04 ساعت 15:19
چین در تقابل با رمز ارزها
جدی‌ترین تلاش برای تقابل با معاملات ارزهای دیجیتال توسط دولت چین اجرایی شد. مقایسه نسخ قبلی قوانین محدودکننده‌ بانک خلق چین با نسخه‌‌ فعلی، نشان می‌دهد که این نسخه جدی‌ترین محدودیت‌ها را برای فعالان بازار ارزهای دیجیتال به همراه خواهد داشت.
‍ خروج 8 هزار میلیارد تومان از ایران توسط یک شرکت کلاهبردارِ هرمی/نقش سینا ولی‌الله در این کلاهبرداری چیست؟
سه‌شنبه 1400/06/30 ساعت 23:09
‍ خروج 8 هزار میلیارد تومان از ایران توسط یک شرکت کلاهبردارِ هرمی/نقش سینا ولی‌الله در این کلاهبرداری چیست؟
مدتی است نام شرکتی کلاهبردار و جعلی به نام «یونیک فایننس» از افراد مختلف شنیده می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
راهزنی دریایی دوباره ارتش تروریستی آمریکا در اقیانوس
تأکید پزشکیان بر حکمرانی محلی؛ مساجد محور سازماندهی اجتماعی
جزئیات جدیدی از زمان اجرای مرحله سوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان
ماجرای اعدام 8 زن ایرانی چه بود؟
تمرینات تیم فوتبال استقلال تعطیل شد
قیمت نفت برنت صعودی شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
اتحادیه اروپا: برگزاری دور دوم مذاکرات اسلام‌آباد ضروری است
عکس های منتخب ایران، سه شنبه 1 اردیبهشت 1405
برپایی دومین تمرین تاکتیکی ملی‌پوشان زیر نظر قلعه‌نویی
پنیر سر تله موش رایگان است اما مرگبار!
بقائی: تاکنون تصمیمی برای حضور در مذاکرات اسلام‌آباد گرفته نشده است
پیام رهبر انقلاب به اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
چین: ادعای آمریکا دروغ است
خلافی 350 میلیونی یک پژو 405 در ابهر!
پکن: زیاده خواهی آمریکا علت اصلی بن بست در مذاکرات با ایران است
واکنش بی‌ادبانه ترامپ به جدایی تیم کوک از شرکت اپل
افزایش حقوق در برخی واحدها توافقی شد+ جزئیات
روسیه: اوضاع پیرامون مذاکرات ایران -آمریکا دائما در حال تغییر است
عامل تیراندازی در رومشکان دستگیر شد
آلمان مانع اعمال تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه رژیم صهیونیستی
دانش آموختگان دانشگاه ملزم به دریافت کد صحت مدارک تحصیلی شدند
تاکید پزشکیان بر توسل به زبان فاخر و بازخوانی اندیشه سترگ سعدی
تعطیلی تالارهای موزه سینمای ایران تا اطلاع ثانوی
تمدید خودکار کارت‌های بازرگانی تا 9 خرداد
پوتین: پیروزی روسیه در درگیری اوکراین برای همه آشکار است
اورتگا: ترامپ دارای اختلال روانی است
انتقاد بلژیک از عملکرد رژیم صهیونیستی در لبنان
سفیر ایران در عربستان: گفتگو یک ضرورت منطقه‌ای است
کنایه قالیباف به شعار «آمریکا را دوباره با عظمت می‌کنیم»
کشته شدن دو مامور سیا در مکزیک
توافقی بهتر و متفاوت از برجام هدف ترامپ
فوران احساسات ضدصهیونیستی در غرب
هشدار درباره پیشنهاد فروش «دلار ارزان‌تر از نرخ روز»
هدف ترامپ از جنگ با ایران لغو یا ابطال انتخابات آمریکاست
احتمال جیره‌بندی مواد غذایی در کشورهای اروپایی
پیام رهبر انقلاب به امامان جمعه اهل‌سنت چابهار و سراوان
پایان کارِ وزیر کار آمریکا!
حمله مرگبار به هافبک تیم میتیلند دانمارک با سلاح سرد
دوحه: ادامه بسته بودن تنگه هرمز بحران منطقه را بین‌المللی می‌کند
قطع ارائه خدمات از سوی 2 سامانه حمایت و شمیم!
عدم پایبندی رژیم صهیونیستی به آتش‌بس لبنان
مدودف: اروپا متحد قابل اتکایی نیست
پرداخت خسارت‌های کمتر از 30 میلیون تومان خودروهای آسیب‌دیده
حدود 8 هزار مهاجر غیرقانونی جان باخته یا مفقود شدند
تمدید قرارداد خدمات بیمه تکمیلی درمان بازنشستگان کشوری + جزئیات
هشدار سنتکام درباره سناریوی حمله زمینی آمریکا به ایران
تهاجم صهیونی- آمریکایی علیه امت اسلامی وارد مرحله خطرناکی شده است
تولید نفت روسیه به کمترین سطح 6 سال اخیر رسید
افزایش بهای خدمات در آرامستان‌های پایتخت