×
فرهنگی
شناسه خبر : 76364
تاریخ انتشار : دوشنبه 1400/08/03 ساعت 11:28
نویسنده کتاب «زخم‌های نشمرده»از فاو تا سوریه را روایت می‌کند

نویسنده کتاب «زخم‌های نشمرده»از فاو تا سوریه را روایت می‌کند

متاسفانه نمی‌توان گفت زخم‌های نشمرده تصویر واقعی و کاملی از حاج عباس‌نژاد به ما می‌دهد. اولا هر شخص از دید خود و تنها از یک زاویه به مسائل نگاه می‌کند. ثانیا به علت محرمانه بودن عملیات در سوریه خیلی از وقایع ناگفته ماند. ثالثا به علت فوت ایشان خیلی از خاطرات را در سینه با خود برد. این کتاب تنها نمایی از زندگی جانبازی و ایثارگری اوست.

نورنیوز-گروه فرهنگ: «زخــم‌هـــای نشمرده» عنوان تازه‌ترین اثر منتشرشده‌ حسین غفاری در انتشارات سوره مهر است. او یکی از نویسندگان و خاطره‌نگاران دفاع مقدس است که در این کتاب، مجموعه‌‌ خاطرات حاج‌جعفر عباس‌نژاد را از دوران کودکی تا انقلاب و بعد از آن حضور در جبهه‌های جنگ بیان کرده است. عباس‌نژاد یکی از فداکارترین رزمندگان جنگ ایران و عراق و پس از آن مواجهه با داعش در سوریه بوده است. او درکل عمر خود لحظه‌ای استراحت نکرده و همیشه یک پایش در میدان جنگ بوده، در عملیات والفجر 8 اسیر می‌شود و بعد از آزادی هم مترصد فرصتی دوباره برای حضور در جبهه و جنگ علیه باطل می‌ماند، تا اینکه آتش جنگ در سوریه بالا می‌گیرد و او برای حفاظت از حرم راهی سوریه و جنگ با داعش می‌شود.با غفاری درباره دلایل نگارش کتاب «زخم‌های نشمرده» و شخصیت زنده‌یاد عباس‌نژاد گفت‌وگو کردیم. او از دغدغه‌اش برای ثبت خاطرات رزمندگان حرف زده و گفت نوشتن و ثبت و ضبط خاطرات رزمندگان، تلاش برای حفظ اسنادی مهم برای آیندگان است؛ اسنادی که نشان می‌دهد ما به‌عنوان نسل گذشته چه مسیری را طی کرده‌ایم و چرا این مسیرها را طی کرده‌ایم.


چه شد نوشتن خاطرات حاج‌جعفر عباس‌نژاد را شروع کردید؟‌

دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری آذربایجان‌غربی از من خواست یک شخص را برای روایت خاطراتش در حوزه دفاع مقدس معرفی کنم.حاج‌جعفر عباس‌نژاد را مناسب این کار دیدم. چون او را از سال‌های جنگ می‌شناختم و پس از آن نیز با کمک اقوام ایشان، که در جبهه با هم بودیم، از او شناخت بیشتری پیدا کرده بودم. مصاحبه‌ها توسط دوستان از خرداد سال 1398 آغاز شد اما متاسفانه عباس‌نژاد در اسفند 1398 فوت کرد. به دلیل آشنایی با خانواده، دوستان و همرزمان او تصمیم گرفتم نگارش کتاب را انجام دهم.

 این نوع کتاب‌ها در واقع زندگی خصوصی شهدا را بیان کرده و ما را به لحظه‌هایی می‌برد که این سال‌ها کمتر درباره‌شان حرف زده شده است. این نگاه چه تاثیری بر مخاطب دارد؟

عباس‌نژاد متولد سال 1345 بود. او در اوج نوجوانی و هنگامی که دانش‌آموز بود وارد جبهه می‌شود. در عملیات والفجر8 به اسارت می‌رود. بعد از اسارت و بازگشت به کشور، مجددا در جبهه‌های جنگ در سوریه خدمت می‌کند. او تمام هستی خود را در این راه می‌گذارد و در آخر به علت جراحت‌های زیاد از دوران اسارت و جنگ در سوریه، فوت می‌کند. مسلما چنین شخصی که دارای خصوصیات ویژه‌ای است الگوی بسیار خوبی برای مخاطب است؛ الگویی چه در قبل از جنگ و چه بعد از جنگ.

چنین پرداخت‌هایی ما را به داشتن تصویری کامل‌تر و واقعی‌تر از آدم‌های سال‌های جنگ می‌کشاند؟

متاسفانه نمی‌توان گفت زخم‌های نشمرده تصویر واقعی و کاملی از حاج عباس‌نژاد به ما می‌دهد. اولا هر شخص از دید خود و تنها از یک زاویه به مسائل نگاه می‌کند. ثانیا به علت محرمانه بودن عملیات در سوریه خیلی از وقایع ناگفته ماند. ثالثا به علت فوت ایشان خیلی از خاطرات را در سینه با خود برد. این کتاب تنها نمایی از زندگی جانبازی و ایثارگری اوست.

کتاب‌های خاطره را مواد خام خوبی برای نویسندگان می‌دانند.آیا شما کارتان را خاطره‌نگاری می‌دانید؟

کتاب به سبک خاطره‌نگاری است. نگارش داستانی نیاز به تخیل و فضاسازی دارد. این کتاب با استفاده از خاطرات خام عباس‌نژاد و مواد اولیه‌ای که در دسترس داشتم روایت شده‌ است.

خاطره‌نگاری‌ها تا چه‌ اندازه می‌توانند به نویسندگان رمان‌ها کمک کنند؟

اگر بتوانیم در روایت خاطرات شخصیت فرد را به‌طور کامل شرح دهیم همین موضوع به نویسندگان رمان کمک بسزایی می‌کند. البته نگارش باید در قالب خاطره باشد. باید تمام عواطف و احساسات و افکار آن شخص به‌طور کامل تفسیر شود. در این کتاب افکار، تصمیمات، ترس‌ها و... عباس‌نژاد به خوبی بیان شده ‌است. همان‌طور که در بخشی از کتاب می‌خوانیم {یک جایی توی همان معبر یکی از مجروحان چسبید به پای من. به ما گفته بودند که اصلا کاری به کار مجروحان و شهدا نداشته باشیم. امدادگرها خودشان به مجروحان می‌رسند. از ترس پایم را هی می‌کشیدم و می‌گفتم: «الان امدادگر می‌آید، ما باید برویم جلو.» گفت: «یک لحظه برگرد.» برگشتم دیدم یک خشاب توی دستش گرفته. گفت: «تو را جان امام اینها را عوض من شلیک کن» گریه‌کنان خشابش را گرفتم و خشاب خودم را درآوردم و آن را گذاشتم توی کلاش.} در این قسمت یکی از دغدغه‌های او را می‌خوانیم. بیان این قبیل مسائل، تصویر کامل‌تری از شخص برای ما ایجاد کرده و به رمان‌نویسان کمک می‌کند.

آیا میان رمان‌نویس‌ها و فیلمنامه‌نویس‌ها با کتاب‌های خاطره ارتباط خوبی برقرار شده است؟

اکثریت فیلم‌هایی که ساخته یا رمان‌هایی که نوشته می‌شود به صورت یک نگاه عمومی به زندگی آن رزمنده یا شهید است. چون هیچ فردی اطلاعات کامل ندارد. آن نویسنده یا کارگردان فقط از نگاه خود به موضوع می‌نگرد و نگاه آنها از دید شخصی که زندگی کرده، نیست. چون فیلم‌ها و رمان‌ها براساس دید شخصی خودشان است. درنتیجه فیلم یا رمان حاصل واقعی نیست و در انتها آن چیزی که باید نیست.

حاج‌جعفر عباس‌نژاد از نگاه حسین غفاری به چه صورت است؟

حاج‌جعفر عباس‌نژاد به عهد خود وفادار ماند و با تمام سختی و رنجی که در این راه کشید هیچ‌گاه از پیمان خود خارج نشد. خیلی از افراد از مسیری که رفته بودند، برگشتند یا حتی تعدادی خود را نقد کردند اما عباس‌نژاد وفادار بود و ماند و ادامه داد. او در دوران جنگ تا توانست به کشور خود خدمت کرد تا اسیر شد. بعد از اسارت هم هنگام سیل و زلزله در کشور، دائما در حال خدمت‌رسانی به مردم بود. در آغاز جنگ سوریه نیز به جبهه جنگ و نبرد با داعش رفت. او برای این راه ساخته شده بود و همچنان در این راه هم ادامه داد.

دغدغه شما در نگارش ادبیات پایداری و خاطره‌نویسی چیست؟

من رزمنده بودم و در جبهه جنگ حضور داشتم. خیلی از این افراد از دست رفتند و اطلاعات و خاطرات آنان نیز از بین رفته است. خاطره‌های شهدا و رزمندگان را جمع‌آوری کنیم قبل از اینکه آنها و کسانی که در اطراف‌شان بودند از میان ما بروند. این افراد کم‌کم فوت می‌کنند. یک‌سری ساختارها در زمان جنگ اتفاق افتاد که هیچ‌گونه سابقه‌ای از آنها نیست. تا اطلاعات در دسترس است و هنوز نابود نشدند به آنها بپردازیم. این اطلاعات تاریخچه کشور برای آیندگان هستند. لازم است افراد و یگان‌هایی که در آن زمان حضور داشته و درحال حاضر نیز بین ما هستند، تخلیه اطلاعاتی شوند و کتاب‌های بیشتری در این زمینه منتشر شود.

 

روزنامه فرهیختگان


اخبار مرتبط
یارانه معیشتی آبان فردا شب واریز می‌شود
یکشنبه 1400/08/09 ساعت 10:52
یارانه معیشتی آبان فردا شب واریز می‌شود
سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها اعلام کرد: یارانه معیشتی آبان 1400، فردا شب 10 آبان، به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود.
حمله به پایگاه آمریکایی التنف و سئوالاتی که بی‌پاسخ ماند
پنج‌شنبه 1400/08/06 ساعت 13:24
نورنیوز بررسی کرد؛
حمله به پایگاه آمریکایی التنف و سئوالاتی که بی‌پاسخ ماند
آنچه در پایگاه التنف روی داده بیانگر این اصل بدیهی است که زوال یک‌جانبه‌گرایی آمریکا در صحنه جهانی سرعت گرفته و آنها جز خروج از منطقه‌ غرب آسیا گزینه دیگری ندارند.
آذرماه مدارس بازگشایی می‌شوند
پنج‌شنبه 1400/07/29 ساعت 13:16
آذرماه مدارس بازگشایی می‌شوند
سرپرست وزارت آموزش و پرورش گفت: از 15 آبان تا اول آذرماه مدارس با رعایت فاصله‌های اجتماعی بازگشایی می‌شوند.
به نام پدر
چهارشنبه 1400/07/28 ساعت 18:14
یادداشت
به نام پدر
تجربه درک محضر بزرگانی چون آیت الله مهدوی کنی، آنقدر شیرین است که بزرگی های برخی دیگر را در قلب و ذهن ناچیز می کند.
نامه قربانیان تسلیحات شیمیایی صدام به وزیر دادگستری انگلیس
چهارشنبه 1400/07/28 ساعت 15:54
نامه قربانیان تسلیحات شیمیایی صدام به وزیر دادگستری انگلیس
در متن نامه آماده است: زمینه‌ دسترسی به عدالت برای قربانیان فاجعه شیمیایی سردشت را فراهم نمایید.
نیاز ضروری جهان اسلام به وحدت و پرهیز از تفرقه
سه‌شنبه 1400/07/27 ساعت 17:48
نورنیوز بررسی کرد؛
نیاز ضروری جهان اسلام به وحدت و پرهیز از تفرقه
دو چالش عمده تروریسم و اشغالگری بیگانه که دامن‌گیر جهان اسلام شده، مولود رویکرد ضدانسانی و منفعت‌طلبانه غرب است که راهکاری جز وحدت و هم‌افزایی جهان اسلام ندارد.
ضرورت‌های قانونی ابطال شناسنامه افراد متوفی
شنبه 1400/06/20 ساعت 11:02
نورنیوز بررسی کرد؛
ضرورت‌های قانونی ابطال شناسنامه افراد متوفی
پس از فوت یک شخص، ابطال کلیه‌ مدارک هویتی او بر مبنای صدور گواهی رسمی ضروری بوده و انجام آن برای طی سایر مراحل قانونی الزامی است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
درخت‌ها چطور با هم صحبت می‌کنند؟
ربات‌های میکرونی هوشمند، جراحان آینده در درون بدن انسان
ابزار هوش مصنوعی برای محافظت از زیرساخت‌های حیاتی در حملات سایبری
کشف بی‌سابقه کاوشگر پارکر/خورشید چگونه مواد خود را بازیافت می‌کند؟
سفر 40 دقیقه‌ای به‌جای 6 ساعت با تونل جدید جهانی
افزایش 15 درصدی ظرفیت باتری سدیم‌یونی با یک تغییر شیمیایی هوشمندانه
ماجرای عجیب مردی که با خوردن یک همبرگر ساده مُرد!
5 تکنیک کاربردی برای مقابله با استرس در زندگی روزمره
حماس بدون اکسیژن هم زنده می ماند
تانک‌های آبرامز استرالیا در راه اوکراین
اعتراف ترامپ به نارضایتی‌های اقتصادی مردم آمریکا
حماس: طرح ساخت شهرک‌ جدید در شرق قدس، در چارچوب پروژه الحاق است
حضور مقامات اروپایی در گفت‌وگوهای نمایندگان آمریکا و اوکراین
بیانیه دفتر نتانیاهو درباره نشست الناقوره
دیدار نفت و گاز گچساران - پیکان به تعویق افتاد
رکورد تقاضای ثبت نام در ایران خودرو شکست!/فردا آخرین مهلت ثبت نام
هشدار درباره یخ‌زدگی کنتورهای آب
هشدار بغداد و رم درباره تبعات هرگونه تنش جدید علیه ایران
سفیر آمریکا: درباره غزه و ایران اختلافی با اسرائیل نداریم
کاهش بیش از 50 درصدی ابتلا به آنفلوانزا در کرمانشاه
نخست‌وزیر مصر: اسرائیل باید فوری و بدون قیدوشرط از خاک لبنان خارج شود
فرد توهین‌کننده به رئیس‌جمهور شهید احضار شد
حمله توپخانه‌ای به مدرسه محل اسکان آوارگان فلسطینی
کدام مدارس شنبه 29 آذرماه تعطیل هستند؟/نام استانهایی که کار ادارات با تاخیر آغاز می شود
بیانیه سفارت آمریکا در لبنان درباره نشست کمیته ناظر بر آتش‌بس
عکس های منتخب ایران، جمعه 28 آذر 1404
مدودف: اجلاس اتحادیه اروپا «نشست دزدها» است
ربیعی: 37 درصد جوانان در سن کار، نه شاغلند و نه محصل
رشد بیت‌کوین و اتریوم در معاملات امروز
حماس: نشست میامی باید به اجرای کامل آتش بس منجر شود
تکرار ادعاهای بی‌اساس آمریکا علیه ونزوئلا
اوکراین: به نفت‌کش روسیه در آب‌های مدیترانه حمله کردیم
بارش‌های گسترده و کاهش دما؛ موج بعدی بارش‌ها از راه می‌رسد/افزایش شمار جانباختگان به 7 نفر
واکنش چین به فروش تسلیحات آمریکا به تایوان
بهانه جدید تل‌آویو برای اعزام نیرو به کرانه باختری
طالبان: هرگونه تجاوز به افغانستان با پاسخ قاطع روبه‌رو می‌شود
عضو دفتر پزشکیان: نقد گذشته لازم است اما به شرط ادب
دستگیری مرد متجاوز به 35 زن در لباس تعمیرکار
تحریم‌های جدید لندن در پرونده خشونت‌های سوریه
جان‌ باختن کودک 6 ساله در سیلاب روستای مهرگی سیریک
الحکیم: عراق نه میدان جنگ دیگران خواهد بود و نه خط تماس به نیابت از دیگران
روایت‌هایی از دیدار سیاسیون با رئیس‌جمهوری
آغاز پرداخت حقوق آذرماه بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی+جزییات
بیانیه تند باشگاه پرسپولیس/ آنچه در تبریز رخ داد، عبور از مرز انسانیت و عقده‌گشایی بود
تجمع میلیونی در صنعا در حمایت از قرآن کریم و فلسطین
پیروزی چهارگله پرسپولیس در بازی تدارکاتی مقابل عقاب
روسیه بشار اسد را به سوریه تحویل نمی‌دهد
«بهار شیراز» اول زمستان به تلویزیون می‌آید
بازدهی هفتگی؛ چرخش سرمایه ها به کدام سمت؟
یورش اشغالگران به نمازگزاران در مسجد الاقصی
X
آگهی تبلیغاتی