×
سیاسی
شناسه خبر : 75887
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/07/14 ساعت 11:31
مدعی‌العموم مانع تضییع حقوق مشتریان دیجی‌کالا شود

نورنیوز بررسی کرد؛

مدعی‌العموم مانع تضییع حقوق مشتریان دیجی‌کالا شود

بسیاری از بلاگرها و ارزیابان حوزه فروش آنلاین (دیجیتال مارکتینگ) معتقدند دست‌کم به سه دلیل نباید از دیجی‌کالا خرید کرد: «غیر رقابتی بودن کالا»، «زمان‌بندی نامناسب برای تحویل کالا» و «محتوای غیرقابل ‌اعتماد».

نورنیوز-گروه جامعه: بیش از 16 سال از فعال شدن نخستین بازار‌های اینترنتی و فروش آنلاین کالا در ایران می‌گذرد اما این تجربه نسبتاً طولانی هنوز نتوانسته است توازنی میان حقوق مشتری و فروشنده ایجاد کند. 

در بازار فروش آنلاین کالا و خدمات به‌خصوص در مورد فروشگاه‌های بزرگ هیچ سازوکار مؤثری که بتواند شکایت مشتری را تا احقاق حق او پیش ببرد وجود ندارد و عمده سازوکارهای نظارتی در این باره فقط و فقط جنبه نمایشی دارند و در بهترین شرایط صرفاً منجر به فسخ معامله می‌شوند که البته در بیشتر موارد چنین اتفاقی نیز رخ نمی‌دهد.

موضوعی که باعث کم اثر شدن سازوکارهای رسیدگی به حقوق مشتریان شده این است که بیشتر آنها فضای داخلی سایت‌ها یا بخشی از روابط‌ عمومی همین فروشگاه‌ها هستند. این سازوکارها بیش از آنکه نهادی نظارتی باشند، تنها قانع‌کننده مشتری به کمتر از حق خود هستند نه اینکه بخواهند حقوق مصرف‌کننده را استیفا کنند.

یکی از مجموعه‌های فروش آنلاین که از سال 85 در این زمینه فعالیت می‌کند «دیجی‌کالا» است. این گروه اقتصادی که در نبود رقبای جدی توانست بخش زیادی از بازار فروش آنلاین کالای دیجیتال را در اختیار بگیرد، رفته‌رفته کسب‌وکار خود را گسترش داد و حالا در حوزه‌های مختلفی از مواد غذایی گرفته تا کالای فرهنگی و لوازم‌خانگی فعالیت می‌کند. 

با این‌حال رشد چشمگیر این مجموعه به‌جای آنکه به افزایش توجه به حقوق مشتری معطوف شود به سوداگری و عدم پاسخگویی در برابر مصرف‌کنندگان منجر شده است.

یک جستجوی ساده از نقدهای مشتریان دیجی‌کالا نشان می‌دهد که بسیاری از آنها با سانسور نقدهایشان در سایت مذکور مواجه شده‌اند. 

مثلا یکی از مشتریان نوشته است که نظرش در نقد یک کالا چهار بار پاک شده است، حال آنکه او تنها به عدم تطابق کالا با تصاویر موجود در سایت اشاره کرده است. 

بسیاری از بلاگرها و ارزیابان حوزه فروش آنلاین (دیجیتال مارکتینگ) معتقدند دست‌کم به سه دلیل نباید از دیجی‌کالا خرید کرد: «غیر رقابتی بودن کالا»، «زمان‌بندی نامناسب برای تحویل کالا» و «محتوای غیرقابل ‌اعتماد».

جمعی از مشتریان این مجموعه در شبکه‌های اجتماعی از عدم مطابقت کالا و عکس نوشته‌اند، برخی از قیمت بالا و برخی نیز از عدم عمل به تعهد زمانی این مجموعه صحبت کرده‌اند. 

برای مثال این مجموعه در قبال دیرکرد در رساندن کالا، هیچ تعهدی برای خود قائل نیست و دیرکرد چندروزه در رساندن کالای مربوطه را تنها با پیامک تلفنی یک‌سویه اعلام می‌کند و هیچ تعهدی در قبال آن ندارد، حال‌آنکه برای بسیاری از مشتریان دیرکرد چندروزه در رساندن کالا تفاوتی با فسخ معامله ندارد.

این نکته را باید در نظر گرفت که با در اختیار گرفتن پول هر یک مشتری به مدت چند روز عملاً این بنگاه اقتصادی با سرمایه مردم در حال بازی ‌کردن است. تصور کنید چند صدهزار مصرف‌کننده خرید شخصی خود را از طریق این سایت انجام می‌دهند و پول این افراد برای مدت چند روز یعنی از زمان خرید کالا تا تحویل آن در اختیار صاحبان این مجموعه است.

این گروه در بیشتر موارد با یک پیامک عدم موجودی کالا را اعلام کرده و تحویل آن را به چند روز بعد موکول می‌کند. این ادعا حتی در صورت صحت نیز نوعی تضییع حقوق مصرف‌کننده است، چرا که معمولاً خریدار با پذیرش این شرایط محکوم به صبر کردن می‌شود، حال‌آنکه هزینه خرید خود را روزهاست در اختیار این سایت قرار داده است.

در شرایط منصفانه و با در نظرگیری حقوق مشتری، چنین مجموعه‌هایی در صورت دیرکرد تحویل کالا باید ملزم به جبران خسارت باشند تا این شائبه که حجم زیادی از پول مردم در این چرخه معیوب برای روزها بلوکه می‌شود از بین برود. 

این مجموعه‌ها اکنون به جز چرخه تأمین خدمات و کالا با در اختیار داشتن کلان‌داده‌های بازار ایران می‌توانند در حوزه‌های غیراقتصادی نیز فعالیت کنند و در بیشتر موارد بازار را به‌صورت تک‌قطبی در اختیار گرفته‌اند.

مسئله بنگاه‌های بزرگ اقتصادی و نظارت بر آنها نه فقط در ایران بلکه برای بسیاری دیگر از نظام‌های اقتصادی نیز موضوعی جدی است. با این‌حال پیشینه بنگاه‌داری کلان در اقتصاد کشورهای دیگر موجب شده تا نهادهای حامی حقوق مصرف‌کننده بر  روند فعالیت این عرضه‌کننده‌ها تا حدی اشراف و نظارت داشته باشند. 

باید دید آیا نهادهای نظارتی، تقنینی و اجرایی کشور برای این شرایط برنامه و راهکاری دارند یا خیر؟ در چنین شرایطی به نظر می‌رسد دستگاه قضایی که با رویکرد تحولی در حال سامان‌بخشی به بسیاری از نابسامانی‌ها است در این حوزه نیز می‌تواند بیش از هر نهاد دیگری مانع سوداگری این مجموعه‌ها و تضییع حقوق مردم باشد.


اخبار مرتبط
ترخیص 140 هزار تن روغن دپو شده از گمرک پیگیری قضایی
یکشنبه 1400/08/16 ساعت 09:45
ترخیص 140 هزار تن روغن دپو شده از گمرک پیگیری قضایی
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان از آغاز روند ترخیص و بارگیری 140 هزار تن روغن خوراکی وارداتی دپو شده در گمرک شهید رجایی بندرعباس در پی ضرب‌الاجل دستگاه قضایی خبر داد.
گفتمان سیاسی-اجتماعی جدید؛ گذرگاهی سهل و ممتنع!
شنبه 1400/08/15 ساعت 18:32
نورنیوز بررسی کرد؛
گفتمان سیاسی-اجتماعی جدید؛ گذرگاهی سهل و ممتنع!
تحول گفتمانی و رفتاری جدید به همان میزان که می‌تواند امیدآفرین و انگیزه‌بخش بوده و جامعه را برای هر نوع تغییر و جهشی همراه سازد در صورت عدم انطباق شعار و عمل می‌تواند به سونامی وحشتناکی تبدیل شود که پایان آن متصور نیست.
جوابیه دیجی‌کالا به گزارش «مدعی‌العموم مانع تضییع حقوق مشتریان دیجی‌کالا شود»
شنبه 1400/07/24 ساعت 12:12
جوابیه دیجی‌کالا به گزارش «مدعی‌العموم مانع تضییع حقوق مشتریان دیجی‌کالا شود»
در تاریخ 17 شهریورماه «نورنیوز» در گزارشی به موضوع تضییع حقوق مشتریان در فرآیند کاری شرکت «دیجی‌کالا» پرداخت و در آن ضمن بر شمردن مواردی از این دست، از نهادهای تقنینی و نظارتی خواست تا ضمن تدوین قوانین لازم و نظارت‌های موثر در جهت حفظ حقوق شهروندان بکوشند.
بسیاری از آب معدنی‌ها در بازار آب آشامیدنی هستند
چهارشنبه 1400/07/21 ساعت 13:18
بسیاری از آب معدنی‌ها در بازار آب آشامیدنی هستند
مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: بسیاری از آب معدنی های موجود در بازار آب شرب است و نباید مردم را گمراه کرد.
دلار در تابلوی صرافی‌ ها با قیمت 26800 تومان نمایان شد
یکشنبه 1400/07/18 ساعت 11:45
دلار در تابلوی صرافی‌ ها با قیمت 26800 تومان نمایان شد
امروز قیمت دلار در صرافی‌ها نسبت به روز گذشته حدود 500 تومان کاهش یافت.
آیا بعد از فوت افراد قرادادها اعتبار دارند؟
پنج‌شنبه 1400/07/15 ساعت 15:49
آیا بعد از فوت افراد قرادادها اعتبار دارند؟
یک قرارداد با توجه به ماهیتش از حیث لازم و جایز بودن سرنوشت متفاوتی پس از مرگ طرفینش خواهد داشت. اگر قرارداد لازم باشد پس از مرگ طرفین باقی و معتبر است و اگر جایز باشد پس از مرگ و جنون طرفینش از بین رفته و به پایان می‌رسد.
تغییرات جدید اینستاگرام در بخش ویدئوها
چهارشنبه 1400/07/14 ساعت 13:35
تغییرات جدید اینستاگرام در بخش ویدئوها
اگرچه اینستاگرام دوشنبه هفته جاری برای ساعاتی از دسترس کاربران خارج شد اما با تغییرات جدید در بخش ویدیوها بازگشت.
رشد 33 درصدی پروازهای عبوری از آسمان ایران
دوشنبه 1400/07/12 ساعت 13:16
رشد 33 درصدی پروازهای عبوری از آسمان ایران
بر اساس آمار شرکت فرودگاههای کشور و ناوبری هوایی ایران،‌پروازهای عبوری و نشست و برخاست هواپیما نسبت به مرداد 99 به ترتیب 33 و 11 درصد رشد داشته است.
امتناع از زدن واکسن کرونا، نقض حقوق شهروندی
یکشنبه 1400/07/11 ساعت 16:32
امتناع از زدن واکسن کرونا، نقض حقوق شهروندی
از آنجا که نزدن واکسن می تواند ضمن به خطر انداختن سلامت تمام مردم، سیستم بهداشتی را نیز دچار اختلال کند،این اقدام نوعی تعرض به حقوق دیگران و نقص حقوق شهروندی محسوب می شود.
پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما شد
چهارشنبه 1400/07/07 ساعت 11:25
پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما شد
با حکم رهبر معظم انقلاب، پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران شد.
ماموریت ویژه وزیر اقتصاد به رئیس سازمان خصوصی سازی
سه‌شنبه 1400/07/06 ساعت 14:21
ماموریت ویژه وزیر اقتصاد به رئیس سازمان خصوصی سازی
وزیر اقتصاد 8 ماموریت ویژه به حسین قربان زاده رئیس جدید سازمان خصوصی سازی داده است.
حقوق و تکالیف قانونی زن و شوهر
یکشنبه 1400/07/04 ساعت 16:13
نورنیوز بررسی کرد؛
حقوق و تکالیف قانونی زن و شوهر
واقع شدن عقد ازدواج میان زن و مرد به صورت صحیح موجب شکل‌گیری روابط زوجیت بین طرفین شده و بر اساس قانون مدنی، حقوق و تکالیف زوجین در مقابل یکدیگر برقرار می‌شود.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سیاست جدید ترامپ علیه غول‌های فناوری
فناوری جدید؛ کنترل ویلچر و رایانه تنها با حرکات صورت
چگونه شکلات تلخ می‌تواند روند پیری را کند، کند؟
ثروتمندترین خانواده‌های جهان معرفی شدند
راهکارهایی ساده برای جلوگیری از خشکی چشم در زمستان
ژن RNA غیر کدکننده به‌عنوان کنترل‌کننده رشد سلول‌های بزرگ شناسایی شد
هشدار مادورو درباره پیامدهای تهدیدهای واشنگتن بر صلح منطقه‌ای
پیشروی اشغالگران اسرائیلی بار دیگر در قنیطره سوریه
الازهر حکم اعدام بیماران سرطانی غزه توسط اسرائیل را محکوم کرد
تحریم‌ها نتوانستند واردات نفت هند از روسیه را کاهش دهند
ساختمان‌های شهرداری تهران صاحب شناسنامه پدافندی می‌شوند
هدف‌گذاری ایران و پاکستان برای تحقق تجارت 10 میلیارد دلاری
تامین بازار شب یلدا با عرضه گسترده هندوانه
انتصاب یک بانوی به‌عنوان معاون سیاسی فرمانداری مراغه
حمله سنگین سایبری به وزارت کشور فرانسه
ارتش ونزوئلا: تهدیدهای ترامپ ما را نمی‌ترساند
عون: گفت‌وگو با اسرائیل برای تثبیت امنیت است نه تسلیم شدن
رونمایی دولت از یک یارانه جدید
بیانیه سفارت روسیه درباره آزادی شهروند روسی زندانی در ایران
نتایج آزمون زبان دانشگاه آزاد اعلام شد
مجری آمریکایی: ترامپ ممکن است امشب به ونزوئلا اعلان جنگ کند
انگلیس دارایی‌های آبراموویچ روسی را به اوکراین واگذار می‌کند
نیروهای جدایی‌طلب جنوب یمن با تل‌آویو تماس برقرار کردند
یک دانشمند هسته‌ای صهیونیست در آمریکا به قتل رسید/جزئیات جدیدی از ترور
سهمیه بنزین به کارت بانکی منتقل می‌شود+ آیین‌نامه جدید سوخت
آمریکا مجوز فروش نفت پروژه ساخالین-2 روسیه را صادر کرد
گوشی نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی هک شد/نام گروسی در میان مخاطبان موبایل هک‌شده‌
آخرین وضعیت رضا امیرخانی پس از سانحه سقوط + مغز تغییرات منفی ندارد
نورنما | مجسمه آزادی سقوط کرد
آزادی گروگان بشاگردی پس از تلاش‌های قضائی در جاسک
سوارس اینتر میامی ماندنی شد
بولتون: پوتین ترامپ را فریب می‌دهد
ترامپ حین مذاکرات مشغول برنامه‌ریزی برای حمله به ایران بود
آخرین وضعیت مجری «گزارش ورزشی» پس از گازگرفتگی
شرایط حذف افراد از دریافت کالابرگ اعلام شد+جزئیات
خط 8 مترو تهران با 34 ایستگاه پرتقاضا وارد فاز اجرایی می‌شود
احتمال انتقال دیدار ایران و مصر به ونکوور/اختصاص بخشی از درآمد جام جهانی برای غزه/
پزشکیان: امام خمینی (ره) پیام آور وحدت و انسجام بود
پزشکیان: دعوت دولت به مشارکت به معنای فقدان برنامه نیست
ونزوئلا: صادرات نفت خام ما بی‌وقفه ادامه دارد
تراکتور-پرسپولیس با 50 هزار تماشاگر
هواشناسی بوشهر 2 هشدار قرمز صادر کرد
انصارالله یورش نتانیاهو به مسجدالاقصی را اهانتی آشکار خواند
توضیحات آتیه‌سازان حافظ درباره بیمه تکمیلی بازنشستگان
هشدار هلال احمر درخصوص ورود موج جدید بارشی به جنوب کشور
ارز مسافری و دانشجویی بر مبنای نرخ تالار دوم مرکز مبادله است
انار شب یلدا تامین شد
جهان باید فرصت تعامل با تهران را دریابد
هشدار درباره تبعات اقتصادی مصادره دارایی‌های روسیه
چه خبر از وضعیت مصدومان استقلال ؟
X
آگهی تبلیغاتی