×
سیاسی
شناسه خبر : 75705
تاریخ انتشار : شنبه 1400/07/03 ساعت 12:59
آیا انتصابات ضرغامی هم‌سو با وعده‌های اوست؟

نورنیوز بررسی کرد؛

آیا انتصابات ضرغامی هم‌سو با وعده‌های اوست؟

در سالیان گذشته و در شرایطی که هنوز سازمان میراث‌فرهنگی به وزارت‌خانه ارتقا نیافته بود این نهاد به‌نوعی محل قرارگیری نیروهای سیاسی بود که به هر دلیلی نتوانسته بودند در دولت پست و مقامی بگیرند. اکنون با استقرار دولت جدید باید انتصابات و رویه‌های آتی به‌گونه‌ای تنظیم شود که تجربه تلخ سپردن میراث‌فرهنگی به نیروهای ناآشنا با این حوزه تکرار نشود.

نورنیوز ـ گروه جامعه: همراهی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سفر رئیس‌جمهور به کشور تاجیکستان یکی از نشانه‌های مثبت دولت جدید به اهالی فرهنگ و علاقه‌مندان به میراث‌فرهنگی بود، اقدامی که جای خالی آن طی سال‌ها در حوزه ارتباطات فرهنگی با همسایگان احساس می‌شد.

این نقد که ظرفیت‌های عظیم فرهنگ ایرانی در ادوار گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته است همواره شنیده می‌شد چرا که دایرة زبان‌های ایرانی در شرق و غرب ایران و ریشه‌های مشترک تمدنی موجب نشده است ظرفیت دیپلماسی فرهنگی، و به دنبال آن دیپلماسی عمومی و اقتصادی ایران فعال گردد. اینک با آمدن دولت جدید وزارت میراث‌فرهنگی در مرکز توجه‌ها قرار دارد و باید منتظر ماند و دید که این وزارت‌خانة تازه‌تأسیس چه مسیری را طی خواهد کرد.  

چگونگی و کیفیت عملکرد وزیر میراث‌فرهنگی از جهاتی بیش از هر نهاد دیگری موردتوجه قرار خواهد گرفت. وزیر میراث‌فرهنگی از معدود چهره‌هایی است که تا پیش از حضور در این وزارت‌خانه خودش شخصاً یک چهرة رسانه‌ای بود. حضورش در رأس بزرگ‌ترین رسانة کشور و اقدام برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری نیز علتی برای توجه بیشتر رسانه‌ها و جامعه به شخص وزیر است. حالا او سکان‌دار وزارت‌خانه‌ای است که قرار است بار حراست از میراث‌فرهنگی و تمدنی ایران بزرگ را به دوش بکشد.

هرچند هنوز برنامه‌های دقیق وزارت میراث‌فرهنگی برای این حوزه وسیع و حساس مشخص نشده است اما واضح است چالش‌هایی که از سال‌ها قبل در این زمینه وجود داشته است می‌تواند راه پیش رو را برای این وزارت‌خانه سخت‌تر کند.

موج تخریب آثار ثبت نشده، عدم تخصیص بودجه مناسب برای مرمت، عدم آشنایی مردم بسیاری از مناطق باارزش میراث‌فرهنگی و ... تنها بخشی از مسائل پیش روی میراث فرهنگی ماست. پیچیدگی موضوع میراث‌فرهنگی آنجا بیشتر نمایان می‌شود که مسئولیت این وزارتخانه در بسیاری از محوطه‌ها، منظرها و بافت‌های فرهنگی با نهاد‌های دیگری مانند اوقاف، شهرداری‌ها و راه و شهرسازی تداخل دارد.

بااین‌وصف آنچه در برابر وزارت میراث‌فرهنگی قرار دارد راهی سخت است که برای حل مسائل آن ظرافت‌های خاصی در سیاست‌گذاری لازم است. لازمه این ظرافت‌ها نیز چیزی جز آشنایی سیاست‌گذاران با حوزه میراث‌فرهنگی و تاریخی ایران نیست.

این‌جهت می‌توان علت نقدهای مکرر به انتصابات وزیر میراث‌فرهنگی را یافت. حضور افرادی با سوابقی غیرمرتبط در سطح معاونت‌های این وزارت‌خانه این گمانه را ایجاد می‌کند که امیدواری به رفع چالش‌های حوزه میراث‌فرهنگی در کوتاه مدت، نمی تواند خیلی جدی باشد.

در سالیان گذشته و در شرایطی که هنوز سازمان میراث‌فرهنگی به وزارت‌خانه ارتقا نیافته بود این نهاد به‌نوعی محل قرارگیری نیروهای سیاسی بود که به هر دلیلی نتوانسته بودند در دولت پست و مقامی بگیرند. اکنون با استقرار دولت جدید باید انتصابات و رویه‌های آتی به‌گونه‌ای تنظیم شود که تجربه تلخ سپردن میراث‌فرهنگی به نیروهای ناآشنا با این حوزه تکرار نشود. این دغدغه‌ای است که بسیاری از دوستداران و متخصصین میراث‌فرهنگی نیز آن را بیان می‌کنند.

در نامه‌ای که جمعی از باستان‌شناسان خطاب به وزیر میراث‌فرهنگی نوشته‌اند آمده است: «انتظار ما این است که نگاه شما به میراث‌فرهنگی به سبب جایگاهی که بر آن ایستاده‌اید دقیق‌تر و جامع‌تر باشد و با بهره‌گیری از رأی و نظر صاحب‌نظران و کارشناسان این حوزه برای آسیب‌های فرهنگی و غیرفرهنگی کشور راه‌حل‌هایی بیابید. میراث‌فرهنگی می‌تواند آن‌چنان که به‌مثابه دانایی و آگاهی است، به‌مثابه اقتصاد و دیپلماسی نیز باشد».

بسیار واضح است که میراث‌فرهنگی محل اجرای سیاست‌های متضاد نیست و هر خسارتی که در یک دورة مدیریتی رخ بدهد هرگز قابل‌جبران نخواهد بود. اگر یک آیین بومی یا یک بنای تاریخی پیش از آنکه به طور بایسته شناخته شود فراموش و یا تخریب گردد دیگر هرگز بازیابی نخواهد شد. همانگونه‌که بخش زیادی از میراث هویتی ایران و اسلام به دلیل نداشتن یک رویکرد مناسب در یک سده اخیر در مواجهه با امواج مدرن‌سازی نابود شده است.

چنان که گفته شد وزیر میراث‌فرهنگی به‌عنوان کسی که بار عظیم محافظت از میراث تمدنی ایران بزرگ را بر عهده دارد باید ضمن دانستن تمام حساسیت‌ها بتواند یک درک درست از این حوزه میان مردم و دیگر مسئولین ایجاد کند. وزارت میراث‌فرهنگی تنها وزارت موزه‌ها و اشیاء عتیقه نیست بلکه وزارت مجموعه‌ای از میراث، آگاهی‌ها، بناها، محوطه‌ها، منظرها و فرهنگ‌های متکثر ایرانی است که در عین پرشمار بودن، دارای ویژگی‌ها و ارزش‌های منحصربه‌فرد هستند و نمی‌توان بدون اتکا به تخصص، خلاقیت و آموزش فراگیر همگانی آن را به نسل‌های بعد منتقل کرد.

 


اخبار مرتبط
طرح تعجب آور برخی نمایندگان مجلس و آثار آن بر میراث تاریخی و تمدنی ایران
چهارشنبه 1401/02/21 ساعت 10:42
نورنیوز بررسی کرد؛
طرح تعجب آور برخی نمایندگان مجلس و آثار آن بر میراث تاریخی و تمدنی ایران
مطرح شدن طرحی با عنوان «استفاده بهینه از اشیا باستانی و گنج‌ها» از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس موجب نگرانی‌های زیادی در خصوص حفظ اشیا تاریخی ایران شده است.
رئیس جمهور: مدارس و دانشگاه‌ها از ابتدای آذر باز شوند
شنبه 1400/08/08 ساعت 12:57
رئیس جمهور: مدارس و دانشگاه‌ها از ابتدای آذر باز شوند
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت و نقش فضای علمی و آموزشی کشور در پویایی جامعه گفت: وزارت بهداشت، با همکاری وزارتخانه‌های علوم و آموزش و پرورش، طوری برنامه‌ریزی کند تا مدارس و دانشگاه‌ها از اول آذر طبق شیوه‌نامه‌ها بازگشایی شوند.
ضرورت توجه بیشتر به حقوق اجتماعی نابینایان
چهارشنبه 1400/07/21 ساعت 13:36
نورنیوز بررسی کرد؛
ضرورت توجه بیشتر به حقوق اجتماعی نابینایان
اشتغال کامل نابینایان و کم بینایان و مناسب سازی شهری، حمل و نقل عمومی رایگان و اشتغال از اصلی‌ترین خواسته‌های یک فرد نابینا برای حضور در جامعه و خروج از انزواست.
فراکسیون فرهنگیان بر اجرای کامل رتبه بندی معلمان تاکید دارد
سه‌شنبه 1400/07/20 ساعت 12:19
فراکسیون فرهنگیان بر اجرای کامل رتبه بندی معلمان تاکید دارد
رییس فراکسیون فرهنگیان مجلس شورای اسلامی گفت که در جلسه امروز این فراکسیون با سرپرست وزارت آموزش و پرورش، نمایندگان بر اجرای کامل و دقیق نظام رتبه بندی معلمان و پرداخت پاداش پایان خدمت فرهنگیان تاکید کردند.
قلعه فلک الافلاک سنددار شد
یکشنبه 1400/07/18 ساعت 13:58
قلعه فلک الافلاک سنددار شد
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان لرستان از صدور سند قلعه فلک الافلاک خرم آباد خبر داد.
پیام‌های تسلیت در پی ارتحال علامه حسن زاده آملی
یکشنبه 1400/07/04 ساعت 12:40
پیام‌های تسلیت در پی ارتحال علامه حسن زاده آملی
در پی ارتحال علامه حسن زاده آملی، مسئولین، شخصیت‌ها، اندیشمندان، علما، اساتید حوزه و دانشگاه در پیام هایی جداگانه درگذشت این عالم وارسته را تسلیت گفتند.
مرزهای بسته ایران و مشکلات ادامه دار طلاب پاکستانی
شنبه 1400/07/03 ساعت 13:36
مرزهای بسته ایران و مشکلات ادامه دار طلاب پاکستانی
شیوع بیماری کرونا باعث بسته شدن مرزهای کشور شد ولی طلاب پاکستانی که در میانه راه تحصیل به قصد تبلیغ به کشورشان رفته بودند این روزها به موضوعی برای جامع حوزوی تبدیل شده است.
تسلیت رهبر معظم انقلاب به خانواده نوجوان ایذه‌ای
شنبه 1400/07/03 ساعت 12:42
تسلیت رهبر معظم انقلاب به خانواده نوجوان ایذه‌ای
در تماسی از دفتر رهبر انقلاب اسلامی با خانواده علی لندی نوجوان غیور ایذه‌ای، مراتب تسلیت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ابلاغ و با این خانواده داغدیده همدردی شد.
اعتراض به ورود زبان‌های آلمانی‌ و فرانسه به مدارس/ بیچاره زبان فارسی!
چهارشنبه 1400/06/31 ساعت 13:34
«مهدی صالحی»
اعتراض به ورود زبان‌های آلمانی‌ و فرانسه به مدارس/ بیچاره زبان فارسی!
دبیر انجمن ویرایش و درست‌نویسی در واکنش به ورود زبان «آلمانی» و «فرانسه» به مدارس نوشت: در دو دولت گذشته آموزش زبان فارسی در مدارس نیز از صدر و قدر افتاده بود.
دلایل قطع بیمه بی‌کاری و راه‌کار برقراری مجدد آن
دوشنبه 1400/06/29 ساعت 11:35
نورنیوز بررسی کرد؛
دلایل قطع بیمه بی‌کاری و راه‌کار برقراری مجدد آن
بیمه بی‌کاری مقرری است که از جانب دولت برای افراد بی‌کار در نظر گرفته شده و دریافت آن تابع شرایطی است که در صورت عدم رعایت آن، منجر به قطع بیمه بی‌کاری خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی: ساخت یک میلیون مسکن تورم‌زا نیست
چهارشنبه 1400/06/24 ساعت 14:39
وزیر راه و شهرسازی: ساخت یک میلیون مسکن تورم‌زا نیست
رستم قاسمی از تهیه روش‌های تامین مالی غیر تورم‌زا برای احداث یک میلیون واحد مسکونی در سال خبر داد.
ویژگی‌های یک «ابوالمشاغل» چیست؟
دوشنبه 1400/05/18 ساعت 13:07
ویژگی‌های یک «ابوالمشاغل» چیست؟
«ابوالمشاغل» به کسی می‌گویند که همیشه به دنبال کسب موقعیت جدید و به دست آوردن پست های مدیریتی یکی پس از دیگری است چنین فردی در یک بستری توان رشد و بالندگی دارد که خواجه نظام الملک به خوبی آن را برایمان شرخ داده است.
نظرات

آخرین اخبار
ارائه 188 هزار خدمت سلامت به زائران ایرانی حج
پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در شنبه 16 خرداد 1405
آخرین تصمیم درباره سوابق تحصیلی و قوانین کنکور اعلام شد
آغاز روند کاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بازار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران
هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 8 استان
قول پینگ‌پنگ باز 61 ساله ایرانی برای گرفتن طلا در بازی های پاراآسیایی
ماجرای پرواز جنگنده‌ها در ارتفاع پایین بر فراز اصفهان چه بود؟
جزئیات جدید از پرونده 2 دختر سنندجی؛ روایت تکان‌دهنده مادر نارین و آیلین
از همسایگی تا قدرت‌سازی؛ نقشه جدید ایران در آسیا
شلیک اخطار موشکی - پهپادی نداجا به سمت ناوشکن‌های متجاوز و مزاحم آمریکایی
برنامه های جدید رادیو و تلویزیون در تابستان + جزئیات
غیبت 4بازیکن تیم ملی در دیدار مقابل مالی
مرگ 4نفر در بنگلادش در اثر گرمازدگی
گروسی: مذاکره تنها راه‌حل موضوع هسته‌ای ایران است
تکذیب خبر موافقت تهران با انتقال ذخایر اورانیوم کشور
جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا؛ شرط تهران برای آزادسازی دارایی‌ها
قرمزپوشان لیورپول هجومی تر بازی می کنند