×
سیاسی
شناسه خبر : 75632
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/06/31 ساعت 10:46

تبعات دو دهه اشغال افغانستان توسط آمریکا

هزینه 2 دهه اشغالگری آمریکا و حضور نظامی در افغانستان اینک بر دوش مردم این کشور جنگ زده قرار گرفته است. اگر چه دولت «جو بایدن» همواره از تصمیم خود در زمینه خروج غیرمسوولانه از افغانستان حمایت می کند اما بی تردید پیامدهای بحران افغانستان تا مدت‌ها دامن دولت او را خواهدگرفت.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: از سال 2001 که آمریکا به بهانه مقابله با تروریسم، افغانستان را به اشغال خود درآورد، مردم این کشور تا کنون در فقر و ناامنی روزگار گذرانده اند اما این اشغالگری برای خود آمریکا نیز پرهزینه بوده است؛ موضوعی که ترامپ و متعاقب آن، بایدن را به این نتیجه رساند به هر قیمتی که شده باید خاک افغانستان را برای همیشه ترک کنند.

در ارتباط با هزینه های دو دهه ای آمریکا در افغانستان به تازگی «دانشگاه براون» در یک بررسی همه‌جانبه، برآورد کرده که این کشور در 20 سال گذشته که از 11 سپتامبر 2001 میلادی آغاز شده، در مجموع 2.26 تریلیون دلار برای جنگ در افغانستان هزینه کرده است. این بدان معناست که این جنگ روزانه 300 میلیون دلار برای آمریکا خرج برداشته و سرانه آن به ازای هر فرد افغانستانی معادل ۵۰ هزار دلار بوده است.

در ادامه این بررسی آمده است که 2.26 هزار میلیارد دلار هزینه شده در افغانستان شامل بیش از 800 میلیارد دلار هزینه‌های مستقیم جنگ و افزون بر 85 میلیارد دلار صرف شده برای آموزش ارتش مغلوب افغانستان بوده است. اما از نظر جانی نیز جنگ افغانستان موجب جان باختن دو هزار و 500 سرباز آمریکایی و نزدیک به چهار هزار پیمانکار غیرنظامی آمریکایی شده است. همزمان 69 هزار نظامی افغانستان، 47 هزار غیرنظامی و 51 هزار ستیزه‌جو نیز کشته شده‌اند.

حال این پرسش به ذهن می رسد که این همه هزینه مالی و جانی آمریکا چه سودی برای مردم افغانستان داشته است؟

آمریکا پس از دو دهه اشغال نظامی افغانستان درحالی نیروهای خود را از این کشور خارج کرد که اوضاع امنیتی، اقتصادی و اجتماعی افغانستان در مقایسه با 20 سال قبل بهبودی نیافته بود. تحلیلگران معتقدند که حضور نظامی طی این سال ها جز میلیاردها دلار خسارت و کشته شدن تعداد زیادی از سربازان آمریکایی و اعضای ناتو، کشته شدن هزاران شهروند افغانستان دستاوردی نداشته است.

همچنین تجربه افغانستان بر ادعاهای گذشته حامیان آمریکا خط بطلان می کشد؛ ادعاهایی مبنی بر اینکه آمریکا به هر نقطه ای از جهان وارد شده به توسعه آنجا کمک کرده است. اگر آمریکا طی دو دهه اخیر در زمینه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی افغانستان سرمایه گذاری می‌کرد، افغانستان بی تردید از نظر توسعه یافتگی بسیار جلوتر از شرایط اسفبار کنونی بود.

ضمن اینکه دموکراسی مد نظر آمریکا در افغانستان حتی به شکل ظاهری از ارگ حکومتی در کابل فراتر نرفت. عدم اجماع سیاسی، فقر، فساد اداری و ضعف حاکمیت قانون نیز پس از حضور نیروهای خارجی مهم‌ترین چالش‌های داخلی بوده است.

در زمینه ریشه کن کردن تروریسم و افراط گرایی در افغانستان نیز آمریکا ناکام ماند. طی سال های اخیر همواره خاک افغانستان جولانگاه تروریست هاو حملات تروریستی بود و پس از خروج نظامیان آمریکا نیز گروه های افراطی دیگری سربرآورده اند که گروهک تروریستی موسوم به «داعش خراسان» از آن جمله است؛ این گروه تندرو اخیرا با حملات مرگبار به فرودگاه کابل 170 نفر از مردم بیگناه افغانستان و 13 نیروی نظامی آمریکایی را کشتند.

بی تردید پس از خروج غیرمسوولانه آمریکا، تحرکات گروه های تروریستی افزایش خواهد یافت. چندی پیش «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) تاکید کرد این یک واقعیت است که با خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان توانایی دولت ایالات متحده برای جمع‌آوری اطلاعات و واکنش به موقع به تهدیدهای تروریستی کاهش می‌یابد.

وضعیت ناگوار زنان و دختران در افغانستان برایند راهبرد ناکارمد آمریکا دراین کشور است. بایدن پیشتر به زنان و دختران افغان وعده داده بود که پس از خروج نظامیان آمریکایی از حقوق‌ آنها حمایت می کند؛ وعده ای که مانند بسیاری از وعده های دیگر تو خالی بود. در پیوند با تداوم کمک های بشردوستانه به افغانستان نیز قضیه به همین منوال است.

میراث شوم دیگر آمریکا برای مردم افغانستان، سیل مهاجران و پناهجویان به کشورهای دیگر  گسیل شده است. تا امروز کشورهای همسایه افغانستان میزبان چند میلیون پناهجوی افغان بوده اند و سازمان ملل روز جمعه پنجم شهریور هشدار داد که احتمال دارد تا پایان سال 2021 حدود نیم میلیون نفر پناهجوی دیگر از افغانستان مهاجرت کنند.

در همین ارتباط بود که چند روز پیش «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص اوضاع انسانی در افغانستان گفت وضعیت کنونی افغانستان نتیجه رویکرد آمریکا در این کشور است.

در این مدت بیشترین انتقادات و سیل اعتراضات در جهان به سوی کاخ سفید روانه شده اما بایدن تاکنون همواره از تصمیم خود دفاع کرده است. از نگاه ناظران اگر چه کاخ سفید در ظاهر خود را پیروز میدان نشان می دهد ، اما پیامدهای این تصمیم نسنجیده روزی دامن آمریکا را خواهد گرفت.

ترس از تبعات این خروج غیرمسوولانه باعث شده که متحدان نزدیک آمریکا و اعضای ناتو در سیاست های اعلانی، راه خود را جدا از آمریکا به ترسیم کنند. «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس اگر چه از سوی نمایندگان پارلمان این کشور به خیانت علیه مردم افغانستان متهم شده اما در اظهاراتی تقصیر را به گردن بایدن انداخت و اواخر مردادماه پس از پایان نشست اضطراری اعضای کابینه (موسوم به کبرا) درباره تحولات افغانستان به خبرنگاران گفت  این تحولات نتیجه غیرقابل اجتناب تصمیم دولت بایدن برای خروج نیروهای ناتو از این کشور است.

 

ایرنا


اخبار مرتبط
رادار بومی «قدس» نیروی هوافضای سپاه عملیاتی شد
چهارشنبه 1400/07/21 ساعت 13:12
رادار بومی «قدس» نیروی هوافضای سپاه عملیاتی شد
رادار بومی «قدس» نیروی هوافضای سپاه برای نخستین بار در رزمایش تخصصی مشترک مدافعان آسمان ولایت 1400 عملیاتی شد.
اعتراف آمریکا به کلاهبرداری و سوءاستفاده در افغانستان
دوشنبه 1400/07/19 ساعت 14:57
اعتراف آمریکا به کلاهبرداری و سوءاستفاده در افغانستان
اظهارات اخیر رئیس‌دفتر بازرسی کل آمریکا در خصوص سوءاستفاده این کشور به نام بازسازی افغانستان ابعاد جدیدی از فساد آمریکا در افغانستان را نمایش داد.
کارشناس حوزه قفقاز: رزمایش فاتحان خیبر پیام چند وجهی داشت
شنبه 1400/07/10 ساعت 22:19
کارشناس حوزه قفقاز: رزمایش فاتحان خیبر پیام چند وجهی داشت
یک کارشناس حوزه قفقاز گفت: واقعیت این است که نمی‌توان همه موضوعات دو طرف آذری و ارمنی در نظر گرفت. حتمی گروه‌های دیگر و دولت‌های دیگر نیز در این موضوع را تحت تأثیر قرار می‌دهند.
در ماجرای پنجشیر در حق ایران ناحقی شد
پنج‌شنبه 1400/07/08 ساعت 22:31
در ماجرای پنجشیر در حق ایران ناحقی شد
گفتگوی زنده‌ نورنیوز با موضوع روایت‌های میدانی افغانستان با حضور جواد موگویی برگزار شد.
اعتراض به ورود زبان‌های آلمانی‌ و فرانسه به مدارس/ بیچاره زبان فارسی!
چهارشنبه 1400/06/31 ساعت 13:34
«مهدی صالحی»
اعتراض به ورود زبان‌های آلمانی‌ و فرانسه به مدارس/ بیچاره زبان فارسی!
دبیر انجمن ویرایش و درست‌نویسی در واکنش به ورود زبان «آلمانی» و «فرانسه» به مدارس نوشت: در دو دولت گذشته آموزش زبان فارسی در مدارس نیز از صدر و قدر افتاده بود.
درخواست طالبان برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل
چهارشنبه 1400/06/31 ساعت 11:48
درخواست طالبان برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل
سخنگوی سازمان ملل گفت که طالبان در نامه‌ای خواستار سخنرانی در جریان نشست سالانه مجمع عمومی این سازمان شده است.
صدرالحسینی: آمریکا با نفوذ در افغانستان به دنبال براندازی نرم ایران بود
دوشنبه 1400/06/22 ساعت 11:57
صدرالحسینی: آمریکا با نفوذ در افغانستان به دنبال براندازی نرم ایران بود
این کارشناس غرب آسیا معتقد است آمریکایی‌ها می‌خواستند با نفوذ در افغانستان به براندازی نرم ایران برسند، لذا نباید از تلاش‌ها و هزینه‌های ۲۰ ساله آنها غافل شد.
رابطه دوسویه اشتغال غیررسمی و فقر در ایران
سه‌شنبه 1400/05/26 ساعت 11:09
رابطه دوسویه اشتغال غیررسمی و فقر در ایران
در ایران از مجموع 8/23 میلیون نفر افراد شاغل کل کشور 60 درصد آنان در مشاغل غیررسمی فعال بوده و حتی سهم اشتغال غیررسمی در بسیاری از استان ­های فقیر کشور بیش از 70 درصد است.
شمخانی: سقوط کابل نشانه نفوذ آمریکا در دولت افغانستان بود
دوشنبه 1400/05/25 ساعت 10:12
شمخانی: سقوط کابل نشانه نفوذ آمریکا در دولت افغانستان بود
دبیر شورای عالی امنیت ملی در توئیتی نوشت: همچون ۴۰ سال گذشته پشتیبان مردم افغانستان و خواست و اراده آنها هستیم.
افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود
شنبه 1400/05/23 ساعت 15:03
نورنیوز بررسی کرد؛
افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود
راه‌کار برون‌رفت افغانستان از مسیر بی‌راهه‌ای که در آن قرار گرفته، نه جنگ میان گروه‌های افغان و یا تن دادن به بازگشت نظامی آمریکا و شرکایش، بلکه همگرایی افغانی-افغانی با حمایت کشورهای منطقه است.
هوشیاری مردم افغانستان در برابر جنگ نرم آمریکا
سه‌شنبه 1400/04/29 ساعت 16:19
نورنیوز بررسی کرد؛
هوشیاری مردم افغانستان در برابر جنگ نرم آمریکا
آنچه امروز پیش از هر چیز نیاز افغانستان است رسیدن به وفاق ملی و اجرای راهکار سیاسی به جای رویکرد غیر سازنده نظامی است که در کنار بهره‌گیری از ظرفیت‌های کشورهای منطقه می‌تواند زمینه ساز برقراری ثبات و امنیت پایدار در این کشور گردد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترامپ در انتظار برگزاری نشست پوتین - زلنسکی
پزشکیان: از سوزاندن 700 میلیون دلار ثروت ملی در سال جلوگیری شد
لاریجانی: دشمن 10 سال برای حمله برنامه‌ریزی کرد اما در برابر مقاومت ایران ناکام ماند
امنیت غذایی در گرو سوءمدیریت وزارت جهاد
تنیسور ایرانی با پیروزی مقابل روسیه فینالیست شد
یک رسوایی اخلاقی دیگر در ارتش اسرائیل
وزر و وبال «مسیر ترامپ»
چه معاملاتی از مالیات بر سوداگری و سفته بازی معاف است؟
ثبت‌نام آزمون استخدامی بانک مرکزی آغاز شد+ لینک سایت
خرازی: امیدواریم دولت ارمنستان نگرانی‌های ایران را برطرف کند
تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاسیاد پسر خاک» منتشر می‌شود
هوش مصنوعی انتخاب رشته کنکور را هموار کرد
چرا انتشار تصویر سفیر اسرائیل در امارات جنجالی شد؟
آلمان از هماهنگی اروپا و نقش آمریکا در حمایت از اوکراین استقبال کرد
زمان افتتاح مسیر رفت فاز دوم آزادراه تهران-شمال اعلام شد
مذاکره پس از جنگ دوم؟
کاخ سفید تکذیب کرد!
درس‎های استراتژیک هفت‎گانه در جنگ 12 روزه
اقتصاد، سلامت و زندگی؛ قربانیان پنهان آلودگی هوا
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(70) «بشاگرد»
میراث ایستادگی؛ از اردوگاه‌های بعث تا میدان جنگ 12 روزه
واریز سود سهام عدالت 1403 چه زمانی آغاز می شود؟
سخنگوی وزارت خارجه ایران: با چشمانی باز تحولات قفقاز را رصد می‌کنیم
دعوت ترامپ از رهبران اروپایی برای نشست مشترک با زلنسکی در کاخ سفید
دلیل هجمه کاتس علیه شیخ نعیم قاسم چیست؟
هری کین و دیاز، فرشته‌های نجات بایرن در شب تاریخی سوپرجام + خلاصه بازی
جزییات شهادت مأمور انتظامی در درگیری مسلحانه ایرانشهر+ فیلم لحظه به شهادت رسیدن استوار
واگذاری مسکن به نخبگان قطعی شد/ بیشترین تقاضا در کدام استان است؟
نورنما | 26 مرداد سالروز بازگشت آزادگان سرافراز به میهن اسلامی گرامی باد
برنامه مسابقات ورزشی امروز یکشنبه 26 مرداد + پخش زنده
امروز، آخرین مهلت انتخاب گروه آزمایشی کنکوری‌ها
اختلال موقت در حرکت قطارهای خط 5 متروی تهران/ شرکت مترو توضیح داد
وضعیت آب و هوا امروز یک‌شنبه 26 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار
علیه رهبری به نام رهبری
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
X
آگهی تبلیغاتی