×
سیاسی
شناسه خبر : 75230
تاریخ انتشار :

رضا گنجی

شناخت ایران از افغانستان فرای تصور آمریکاست

این یک واقعیت است که توده افغان به همان میزان که از کشورهایی چون شوروی سابق، بریتانیای کبیر و بعضی از کشورهای مداخله گر همچون پاکستان گله مند و ناراضی بودند از ایالات متحده شکوه ای نداشتند.

 نورنیوز-گروه بین‌الملل: گزارشی از روزهای پر التهاب در افغانستان بعد از حملات یازده سپتامبر در سال ۲۰۰۱ و زمانی که طالبان قربانی بازی  CIA و القاعده شدند را به روایت رضا گنجی روزنامه‌نگار که آن روزها در افغانستان حضور داشت را  از نظر خواهید گذراند:

 

 

بعد از پیروزی نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا بر رژیم طالبان و راندن آنها از شهرهای افغانستان و کابل، زمان آن فرا رسیده بود که آمریکا بدنبال بازسازی ساختار سیاسی و اجتماعی آن کشور باشد. تقویت حکومت مرکزی، ایجاد دولت قوی و پاسخگو، نهادینه کردن دموکراسی، احیای حقوق زنان و حقوق بشر بخشی از برنامه هایی بود که آمریکایی ها در فصل دوم برنامه هایشان بعد از پیروزی نظامی می بایست دنبال می کردند.  

فرار نزدیک به پنج میلیون افغانی به عنوان نیروهای فکری و علمی بعد از سلطه طالبان به سایر کشورها که عمده آنها به ایران و پاکستان گریخته بودند، سرعت دولت سازی در افغانستان را دچار مشکل می کرد. جنگ های طولانی و فرسایشی حتی قبل از ورود طالبان، مردان و زنان خوش فکر بسیاری که می توانستند در دولت سازی موثر باشند را به کام مرگ فرستاده بود. ارتش ملی دیگر وجود نداشت.

پلیسی که توانا در ایجاد نظم و انضباط باشد در دوران طالبان به کلی از هم پاشید. نظام آموزشی دستخوش تغییرات عجیب و غریبی شده بود. دختران برای سالهای طولانی از تحصیل محروم شدند. نظام دیوانی کشور تضعیف شد. سختگیری های طالبان طی سالهایی که حاکم بودند در حوزه دینی نوعی سرخوردگی در مردم ایجاد کرد. از طرفی بی خانمانی بسیاری از افغان ها موضوعی نبود که بتوان به سرعت به آن سروسامان داد. امید به زندگی کم شده بود و ...  حالا مردان نظامی و سیاسی آمریکا کشوری را به تسخیر خود در آورده بودند که عمده ی اطلاعاتشان از طریق بنگاههای بزرگ رسانه ای بود. اطلاعاتی سطحی که اغلب تنها منتهی به وحشی گری های طالبان و القاعده در افغانستان می شد. آنها به همان میزان که از فرهنگ غنی، ارزشهای خانوادگی، نوع دوستی و مهرورزی افغان ها بی اطلاع بودند از مشکلات عدیده و عمیق شان که در طی سالیان سال بوجود آمده بود هم خبر نداشتند.        

این جمله ی " لیون پاولادای " و همسرش که برای مطالعات افغانستان شناسی به آن کشور سفر کرده بودند می تواند به ما در میزان فقر دانش دستگاه دیپلماسی آمریکا از افغانستان کمک کند. آنها معتقد بودند که : " همواره افغانستان به عنوان یک "نقطه نامرئی" در خطوط سیاست خارجی ایالات متحده نمود داشته است " چند کتاب و سفرنامه به همراه گزارش های رسمی و غیر رسمی برای سالهای متمادی تنها منابع اطلاعاتی مردم و سیاستمداران آمریکا از اوضاع افغانستان بوده است.

این درست است که روابط و فعالیت های دیپلماتیک فی ما بین دو کشور در مقاطعی به شکل های مختلف وجود داشت اما وقایع جنگ جهانی دوم و جایگاه افغانستان در آسیای مرکزی بود که باعث شد تا آمریکایی ها بیشتر پی به اهمیت سوق الجیشی افغانستان به عنوان کشوری در همسایگی شوروی و هند ببرند. افغانستان دهه ها میدان بازی قدرت های بزرگ بود با فراز و نشیب های متفاوت اما گویا هیچوقت تا قبل از حادثه یازده سپتامبر برای آمریکایی ها تبدیل به یک موضوع جدی در سیاست خارجی نشده بود.  

این یک واقعیت است که توده افغان به همان میزان که از کشورهایی چون شوروی سابق، بریتانیای کبیر و بعضی از کشورهای مداخله گر همچون پاکستان گله مند و ناراضی بودند از ایالات متحده شکوه ای نداشتند. بلکه آمریکا را کشوری قدرتمند، دلسوز، پیشرفته و تاثیرگذار در مناقشات بین المللی می دانستند اما آنها هرگز نتوانستند دلیل غیبت طولانی آمریکایی ها در اتفاقات مهم و مختلف آنهم طی دهه های متمادی را درک نمایند. به همان اندازه که کشورهای خارجی حاضر در افغانستان بعد از سرنگونی طالبان، در خلأ درک تمدن کهن، رفتارشناسی و خواسته های آنان به سر می بردند کشور همسایه آن ایران، بخاطر اشتراکات فراوان در حوزه های مختلف همچون فرهنگ، معماری، مذهب، زبان و از همه مهمتر بدلیل میزبانی میلیونها افغانی طی چند دهه، غنی از شناخت مطالبات و خواسته های شان بود.

بچه های بسیاری از این مقامات بیش از فرهنگ افغان با فرهنگ ایرانی مأنوسند. وجود اینهمه افغان در ایران و رفت و آمدهای متعدد سیاسی و نظامی در سطوح مختلف با طیف ها، قوم ها و احزاب گوناگون این امکان را به ایران می داد که بهتر از دیگر کشورها بتواند در دولت و ملت سازی به افغان ها و آمریکایی ها کمک کند. دولتمردان ایالات متحده به خوبی می دانستند که حکومت ایران در کمک به آمریکا علاوه بر سرنگونی طالبان بعنوان یک دشمن بالقوه در مرزهای شرقی اش و رفع خطر از ناحیه تندروهای به اصطلاح مذهبی القاعده، بدنبال مشارکت و اثر گذاری در امر دولت سازی در افغانستان هم هست.

ایران نمی خواست یکبار دیگر شاهد بر سر کار آمدن دولتی ضد منافع کشورش در همسایگی اش باشد. از همه مهمتر ایران نمی توانست تحت هیچ شرایطی به آمریکا بعنوان بزرگترین دشمن اش اعتماد کند و موضوعی به این مهمی را تماما" به آنها واگذار نماید. ایران هرگز این اتهام را نمی پذیرد که در افغانستان بدنبال مداخله سیاسی، نظامی و یا فرهنگی است. آنها هر اقدام دولت شان در افغانستان را در راستای تامین امنیت و جلوگیری از حاکمیت یک و یا چند جریان شبیه به طالبان و القاعده در همسایگی خود قلمداد می کنند و معتقدند که اندک صداهای ضد ایرانی در داخل افغانستان به خواست و تحریک دیگر کشورهاست و اتهام دخالت ایران در افغانستان هم حربه ای برای دور نگه داشتن ایران از منافع اش در افغانستان است.   

ساختار ضعیف اطلاع رسانی در ایران بعلاوه عدم آشنایی مقامات تصمیم ساز با مقوله ای به نام تبادل خبر و تعامل با رسانه ها باعث شد که اغلب ایرانیان و مخاطبین غیر ایرانی از فعالیت های گسترده و مستمر جمهوری اسلامی بی اطلاع باشند. همچنین ضعف رسانه ای ایران در افغانستان باعث شده حتی بسیاری از افغانها هم اطلاع کافی از همکاری ایران در براندازی مهم ترین دشمن شان یعنی طالبان نداشته باشند. اندک اخبار بدست آمده حاکی از آن است که حجم بالایی از رفت و آمدها و لابی ها در همین مقطع زمانی صورت گرفته و ایران برای استقرار یک نظام جدید و مردمی به اندازه بضاعت و توانش تلاش کرده است.

اغلب رهبران گروههای افغانی از طریق مرز "اسلام قلعه" وارد ایران و سپس شهر مشهد در شرق کشور که دارای مرز مشترک با افغانستان است می شدند. سران جبهه شمال هم غالبا" خط هوایی تاجیکستان به فرودگاه بین الملی مشهد را انتخاب می کردند.   زابل هم بدلیل هم مرزی با کشور افغانستان می توانست پذیرای دیگر سران افغان باشد. اطلاعی از انجام پروازهای اختصاصی برای آوردن و یا رفتن جهت دیدار و گفتگو با سران احزاب و گروههای افغانی با توجه به شرایط امنیتی آن زمان افغانستان در دست نیست اما آنچه مسلم است ملاقات های متعددی در تهران، مشهد و بعضی دیگر از شهرهای هم مرز با افغانستان صورت گرفته است. در نهایت  و بعد از رایزنی های متعدد چشم‌اندازی که ایران ترسیم کرده بود به ‌اجرا درآمد. پس از سقوط طالبان محمد کرزی به عنوان رییس‌جمهور دولت انتقالی افغانستان انتخاب و بعدها با رای مردم رسما" رئیس دولت شد و حالا این کشور در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلاتی است که در مسیر رسیدن " جمهوری اسلامی افغانستان " به ثبات و آرامش کامل است.

 

*کارشناس علوم سیاسی

منبع: مشرق

 


اخبار مرتبط
باز هم تکرار یک سناریوی کثیف غربی؛ این بار افغانستان
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 17:04
نورنیوز بررسی کرد؛
باز هم تکرار یک سناریوی کثیف غربی؛ این بار افغانستان
آمریکا که در نشست‌های پیشین درباره افغانستان با ادعای کمک‌های بشردوستانه هزینه‌های اشغال‌گری را تامین می‌کرد اکنون پس از اخراج بر آن است تا به نام پناه‌جویان افغان و امدادرسانی، درآمدهای جدیدی را کسب کند.
الزامی شدن برقع در دانشگاه‌های افغانستان از سوی طالبان
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 09:59
الزامی شدن برقع در دانشگاه‌های افغانستان از سوی طالبان
طالبان دانشجویان دختر دانشگاه‌های افغانستان را ملزم به پوشیدن چادر یا عبای مشکی و پوشاندن صورت‌هایشان با برقع کرده است.
7 اقدام راهبردی حاج قاسم برای افغانستان
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 17:16
7 اقدام راهبردی حاج قاسم برای افغانستان
درس مهم افغانستان برای اروپا
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 16:55
نورنیوز بررسی کرد؛
درس مهم افغانستان برای اروپا
دوری از ناتو و آمریکا و تشکیل ارتش مستقل گرچه می‌تواند گام اول و لازم اروپا برای رسیدن به امنیت باشد اما قطعا گام کافی نیست و تا زمانی که «اراده استقلال از حکمرانی آمریکایی» در میان سران اروپا به وقوع نپیوندد، «تحقق امنیت» برای آنها سرابی بیش نخواهد بود.
آخرین گزارش‌ها از وضعیت پنجشیر و تداوم درگیری‌ها
شنبه 1400/06/13 ساعت 19:41
نورنیوز بررسی کرد؛
آخرین گزارش‌ها از وضعیت پنجشیر و تداوم درگیری‌ها
منابع نزدیک به طالبان معتقدند؛ طولانی شدن عدم اعلام رسمی حکومت جدید در افغانستان به دلیل تعیین نشدن تکلیف موضوع پنجشیر است. آنها می‌گویند تلاش خود را برای حل مسئله از طریق گفتگو انجام داده‌اند. در مقابل هم نیروهای احمد مسعود معتقدند گفتگو با طالبان راه به جایی نبرده است.
ستون های گفتمان رسانه ای طالبان
شنبه 1400/06/13 ساعت 16:03
سعید غفاری
ستون های گفتمان رسانه ای طالبان
پس از تصرف و اشغال افغانستان، تجزیه و تحلیل پیام ها ، بیانیه ها و رفتارهای رسانه ای این گروه نشان می دهد انها روی گزاره های راهبردی مشخصی تمرکز کرده اند.
صدرالحسینی: داعش در افغانستان با طراحی آمریکایی‌‌ها فعالیت می‌کند
سه‌شنبه 1400/06/09 ساعت 12:40
صدرالحسینی: داعش در افغانستان با طراحی آمریکایی‌‌ها فعالیت می‌کند
پس از چهل سال جنگ و خونریزی در افغانستان طالبان بدون هیچ گونه مقاومتی از سوی مردم افغانستان و یا ارتش این کشور توانست به طور کامل افغانستان را دوباره تحت کنترل خود در بیاورند تنها ولایتی که هنوز تحت کنترل طالبان نیست پنجشیر است.
سرنوشت تلخ افغانستان
شنبه 1400/05/23 ساعت 15:48
عبدالله شهبازی
سرنوشت تلخ افغانستان
بیست سال جنگ و بیش از دو تریلیون دلار هزینه آمریکا در افغانستان به سود چه کسانی بود؟
افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود
شنبه 1400/05/23 ساعت 15:03
نورنیوز بررسی کرد؛
افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود
راه‌کار برون‌رفت افغانستان از مسیر بی‌راهه‌ای که در آن قرار گرفته، نه جنگ میان گروه‌های افغان و یا تن دادن به بازگشت نظامی آمریکا و شرکایش، بلکه همگرایی افغانی-افغانی با حمایت کشورهای منطقه است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
X
آگهی تبلیغاتی