×
فرهنگی
شناسه خبر : 74885
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/05/31 ساعت 12:00
تاثیر چشمگیر واکسیناسیون بر کاهش مرگ و میر کرونایی ایران

نتایج یک گزارش تحلیل داده نشان می‌دهد؛

تاثیر چشمگیر واکسیناسیون بر کاهش مرگ و میر کرونایی ایران

در موج پنجم که بعد شروع واکسیناسیون گروه‌های مسن‌تر اتفاق افتاده افت قابل توجهی در مرگ و میر گروه‌های سنی مسن‌تر اتفاق افتاده و الگوی کلی فوت تغییر کرده است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: در پی انتشار تحلیلی از سرپرست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت درباره اثرگذاری پایین واکسیناسیون در ایران و اوج‌گیری تردیدها و سوال‌ها در اینباره، حال تحلیل دیگری بر روی داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد که مرگ و میر در میان گروه‌هایی به طور گسترده واکسینه شده‌اند درموج پنجم به طور معناداری کاهش داشته است.

علیرضا کدیور دانش‌آموختۀ آمار و تحلیلگر داده، در ابتدای این گزارش در مورد چرایی اوج‌گیری همه‌گیری کرونا در ایران با وجود واکسیناسیون نوشته «تاثیر کلان واکسیناسیون در آمار فوت یک کشور تا زمانی که دست کم 40 تا 50 دوز واکسن در هر 100 نفر تزریق نشده باشد به زحمت قابل مشاهده است. اما با تزریق بیشتر واکسن در جمعیت احتمال فوت مبتلایان به صورت چشمگیر کاهش پیدا می‌کند. در ایران تا کنون تنها نصف این عدد یعنی 24 دوز واکسن در هر 100 نفر تزریق شده است.» وی همچنین به بروز سویه دلتا اشاره کرده که موجب سرعت‌ یافتن سرایت و بالا رفتن آمار کشته‌گان شده است.

بنا بر این گزارش در موج‌های اول تا چهارم بیماری در ایران، سنین بالاتر در مرگ و میر سهم بیشتری داشتند، «اما در موج پنجم که بعد شروع واکسیناسیون گروه‌های مسن‌تر اتفاق افتاده افت قابل توجهی در مرگ و میر گروه‌های سنی مسن‌تر اتفاق افتاده و الگوی کلی فوت تغییر کرده است (نگاه کنید افت منحنی قرمز نسبت به بقیه).»

در گزارش ذکر شده که «این اختلاف برای سنین 80 سال به بالا نسبت به گروه‌های بعدی واکسیناسیون مانند 75 تا 79 ساله‌ها بیشتر است که با توجه به تقدم و تاخر زمانی آغاز دریافت واکسن سازگار است.»

این گزارش تحلیلی در ادامه با ذکر تاریخ شروع واکسیناسیون سراسری گروه‌های سنی نشان می‌دهد که واکسیناسیون (با گروه‌های سنی بالای 80 سال) در ایران همزمان با موج چهارم شروع شد. و «پس از شروع واکسیناسیون سنین بیشتر 70 سال در اول خرداد 1400، علی رغم جمعیت کمتر این گروه‌های سنّی نسبت به سایر گروه‌ها به مدت پنجاه روز نوبت تزریق واکسن برای هیچ گروه جدیدی باز نشد. پس از آن در تاریخ 20 تیر 1400 نوبت واکسن گروه سنی 65 تا 69 باز شد و تزریق واکسن برای سایر گروه‌های سنی از سر گرفته شد.»

کاهش مرگ و میر واکسنیه‌ها در آمار ثبت احوال

بنا بر این تحلیل، «شدت همه‌گیری» بر میزان سهم مرگ‌ و میر تاثیر دارد و وقتی همه‌گیری شدت می‌گیرد سهم مرگ و میر سنین بالاتر بیشتر و وقتی همه‌گیری از شدت می‌افتد سهم ایشان از کل اسناد فوت کم می‌شود. این مسئله نشان می‌دهد که چرا اثر واکسن بر گرو‌ه‌های سنی 75-79 سال به اندازه بالای 80 ساله‌ها نبوده است.

این پژوهش در ادامه به این سوال پاسخ داده که «اگر واکسنی دریافت نشده بود سهم مرگ و میر گروه‌های سنی در موج پنجم چگونه بود؟»

برای این منظور، گزارش مقدار مورد انتظار مرگ و میر (در صورت عدم دریافت واکسن)‌ و مقدار واقعی مرگ و میر در گروه‌های سنی تاثیر واکسیناسیون را مقایسه کرده است.

کاهش مرگ و میر واکسنیه‌ها در آمار ثبت احوال

بررسی داده‌های سازمان ثبت احوال نشان می‌دهد نسبت مرگ و میر گروه‌های سنی بالای 70 سال در هفته دهم و یازدهم پس از شروع تاریخ واکسیناسیون آنان نسبت به مقدار مورد انتظار کاهش معنادار و قابل ملاحظه داشته است. مجموعه مشاهدات انجام شده مانند تغییر توزیع سنی اسناد فوت سازمان ثبت احوال قبل از همه‌گیری، همزان با موج‌های همه‌گیری و بعد از شروع سراسری دریافت واکسن نشان می‌دهد واکسیناسیون ایران در مقیاس کلان کاملا موثر بوده و منجر به کاهش مرگ و میر بیماران شده است. و البته «جان‌های زیادی نیز به دلیل عدم دریافت واکسن از دست رفته‌اند.»

در پایان گزارش بیان می‌کند که «کارایی واکسن در ایران به دلایل مختلف مانند کیفیت زنجیرۀ سرد هنگام نگهداری، انتقال، توزیع و تزریق واکسن در نقاط مختلف کشور می‌تواند از متوسط جهانی کمتر یا بیشتر باشد. بهترین راه برای اطمینان از کارایی واکسن در ایران، انتشار داده‌های خام و دعوت عمومی از تمامی متخصصین و منتقدین برای تحلیل و بررسی آن است.»

به همین‌ترتیب گزارش مذکور از انتشار نادقیق اطلاعات مربوط به کرونا انتقاد کرده و از این جمله به عدم تفکیک داده‌های استان‌‌ها و شهرستان‌ها و نیز اختلاف آمار رسمی فوت کرونای مثبت با آمار واقعی بر اساس مقایسه با کشورهای دیگر اشاره کرده است.

 


اخبار مرتبط
کارت هوشمند واکسن را از کجا دریافت کنیم؟
یکشنبه 1400/07/11 ساعت 10:47
کارت هوشمند واکسن را از کجا دریافت کنیم؟
متقاضیان دریافت کارت هوشمند واکسن کرونا می‌بایست به سامانه ثبت درخواست کارت واکسن مراجعه کنند.
چه کسی مانع واردات گسترده واکسن در دولت قبل شد؟
شنبه 1400/06/20 ساعت 18:47
نورنیوز بررسی کرد؛
چه کسی مانع واردات گسترده واکسن در دولت قبل شد؟
اینکه بعضا گفته می‌شود «نگذاشتند دولت قبل واکسن بخرد» کاملا عاری از حقیقت است، زیرا در دولت جدید شخص آیت‌الله رئیسی در تماس با رئیس جمهور چین درخواست خرید ۹۰ میلیون دوز واکسن را مطرح کرد و با پذیرش «شی جین پینگ» روند واردات واکسن «سینوفارم» به یک باره متحول شد.
رئیس جمهور: تولید داخلی کفاف نمی‌دهد، 100 میلیون دُز واکسن وارد خواهیم کرد
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 11:40
رئیس جمهور: تولید داخلی کفاف نمی‌دهد، 100 میلیون دُز واکسن وارد خواهیم کرد
حجت الاسلام رئیسی در رسانه ملی: امروز 40 میلیون دُز واکسن به طور قطعی تامین شده است و اقداماتی انجام شده تا بتوانیم تا مرز 100 میلیون دُز واکسن از خارج کشور تامین کنیم.
نارضایتی مردم و افزایش فوتی‌ها؛ نتیجه عدم همگرایی تولیدکننده‌‌های داخلی واکسن
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 11:18
نارضایتی مردم و افزایش فوتی‌ها؛ نتیجه عدم همگرایی تولیدکننده‌‌های داخلی واکسن
معاون قرارگاه پدافند زیستی کشور و از همکاران ساخت واکسن فخرا گفت: نمی‌شود واکسن تولید کرد و برای زمانی نگه داشت که وزارت بهداشت هوس کند، آن‌ را بخرد.
کوبا واکسیناسیون کودکان را شروع کرد تا مدارس را بازگشایی کند
شنبه 1400/06/13 ساعت 14:39
کوبا واکسیناسیون کودکان را شروع کرد تا مدارس را بازگشایی کند
کوبا اعلام کرد به منظور بازگشایی مدارس، واکسیناسیون کودکان را آغاز کرده است.
واردات بزرگ‌ترین محموله واکسن به کشور
شنبه 1400/06/13 ساعت 12:05
واردات بزرگ‌ترین محموله واکسن به کشور
چهل و سومین محموله واکسن وارداتی کشورمان از راه رسید؛ بزرگ‌ترین محموله وارداتی واکسن کووید ۱۹ که حجمش از سیزده محموله نخست وارداتی به کشورمان بزرگتر است و امیدواری به شتاب گرفتن روند واردات این کالا و سرعت گرفتن واکسیناسیون در کشورمان را به شدت افزایش می‌دهد.
منبع آلودگی در واکسن‌های ژاپن مشخص شد
سه‌شنبه 1400/06/09 ساعت 14:44
منبع آلودگی در واکسن‌های ژاپن مشخص شد
وزیر بهداشت ژاپن امروز، سه شنبه، گفت به احتمال زیاد مواد خارجی موجود در واکسن‌های مدرنا در اثر گیر کردن سوزن در ویال‌های واکسن ایجاد شده است.
آیا نفازولین در درمان کرونا موثر است؟
یکشنبه 1400/05/31 ساعت 11:09
آیا نفازولین در درمان کرونا موثر است؟
مدیر امور دارو و مواد تحت کنترل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد قطره نفازولین چشمی برای درمان کرونا توضیحاتی داد.
نوبت به کارگران رسید، جزئیات واکسیناسیون کارگران
شنبه 1400/05/30 ساعت 13:26
نوبت به کارگران رسید، جزئیات واکسیناسیون کارگران
مدیر روابط عمومی سازمان صنایع کوچک‌ و شهرک‌های صنعتی ایران از راه اندازی پایگاه‌های تجمیعی واکسیناسیون در شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور خبر داد.
تولید واکسن در داخل ایران باعث تسهیل واردات آن شد
سه‌شنبه 1400/05/26 ساعت 14:42
«استفن لندمن» نظریه پرداز آمریکایی:
تولید واکسن در داخل ایران باعث تسهیل واردات آن شد
یکی از دلایل این موضوع این بود که سیاست ترامپ در اعمال «سیاست فشار حداکثری» علیه ایران با شکست مواجه شد.
آیه‌ای از قرآن؛ الهام‌بخش مسلمانان بریتانیایی در سایه کرونا
پنج‌شنبه 1400/05/21 ساعت 20:47
آیه‌ای از قرآن؛ الهام‌بخش مسلمانان بریتانیایی در سایه کرونا
در برنامه‌ای که برای تجلیل از خدمات مسلمانان بریتانیایی در مبارزه با کرونا برگزار شد، به آیه 32 سوره مائده چون منبع الهام بخش این‌گروه ایمانی برای فعالیت و ارائه خدمات اشاره شد.
نظرات

آخرین اخبار
اروپا نسخه جدیدی برای فضای مجازی نوجوانان می‌پیچد
حمله پهپادی به 2 قایق صیادی در آب‌های هرمزگان
عراقچی و نبیه بری تلفنی گفت‌وگو کردند؛ تأکید بر حمایت ایران از لبنان
بازنشر مواضع اقتصادی قالیباف در فضای مجازی آمریکا
بانک VTB روسیه در فهرست تحریم‌های آمریکا علیه ایران قرار گرفت
فریاد «اسرائیل را تحریم کنید» در آمستردام؛ حمایت از فلسطین، لبنان و ایران در برلین
فرود اضطراری پرواز مشهد به کرمانشاه به دلیل نقص فنی موتور
نیوزویک: مردم آمریکا پیامدهای جنگ علیه ایران را احساس می‌کنند
زاکانی: بعد از 47 سال قانون اساسی را کامل اجرا نکرده‌ایم
بلومبرگ: آلمان برای مقابله با چین بسته اقتصادی ـ امنیتی تدوین می‌کند
رئیس اتحادیه میهنی کردستان عراق به تهران سفر می‌کند
طی دو روز 72 کشتی از باب‌المندب عبور کردند
بلومبرگ: بریتانیا کمک به عربستان در جنگ با یمن را بررسی می‌کند
عامل انتشار تصاویر خصوصی و ساختگی جوانان و نوجوانان در یزد دستگیر شد
استقلال 3–0 السد ؛ طوفان آبی ها در بصره ؛ استقلال نماینده شایسته ایران در لیگ نخبگان
عربستان طی 24 ساعت 54 حمله هوایی به یمن انجام داد
هشدار حماس؛ اسرائیل به دنبال تغییر وضعیت تاریخی و حقوقی مسجد الاقصی است
بیانیه مشترک عراق و فرانسه؛ حمایت از آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز
اعتراف جی‌دی ونس: آمریکا با انصارالله یمن گفت‌وگوی مستقیم داشته است
سهمیه معیشتی مرزنشینان افزایش یافت
کاظمی: مرجع تصمیم‌گیری درباره تعطیلی مدارس به آموزش‌وپرورش واگذار شد
جزئیات حادثه واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان در همدان
علیرضا بیرانوند از اول مهر باید به تیم نظامی معرفی شود
وال‌استریت ژورنال و نگرانی از شتاب تولید سلاح در روسیه
شباب‌الاهلی 1 - تراکتور 0؛ نماینده ایران لیگ نخبگان را با شکست آغاز کرد
ترور عالم اهل سنت در زاهدان
فرونشست، سیل و زلزله؛ اطلس جدید مخاطرات ایران آماده انتشار شد
عارف: شورای هنر و ادب در دولت چهاردهم تشکیل می‌شود
دیدار مدیران روس‌اتم و آژانس در وین؛ ایمنی نیروگاه زاپوریژیا بررسی شد
آمریکا مخالف غنی‌سازی در عربستان؛ ریاض از کشف ذخایر اورانیوم خبر داد
واردات خودرو از مناطق آزاد با 20 درصد تخفیف
معاون وزیر راه درباره بحران مسکن: بدمسکنی و کاهش قدرت خرید در صدر مشکلات
واکنش باشگاه دهوک به شایعه اخراج یحیی گل‌محمدی
تهدید صریح دولت صنعا علیه عربستان در پی حملات به یمن
مرشایمر: جنگ ایران کمک تسلیحات آمریکا به اوکراین را کاهش داد
محدوده قطعی برق گیلان فردا سه‌شنبه 24 شهریور
هشدار معاون وزیر بهداشت: ولادت و ازدواج در کشور کاهش یافته است
نسخه جدید رئیس کل بانک مرکزی برای مهار موتورهای تورم‌زا و شوک‌های خارجی
حمله به نیروهای وابسته به عربستان در صحرای الجوف یمن
فروش 30 میلیاردی سینما در سه روز نیم‌بها؛ «استخر» و «زنده شور» رکورد زدند
جزئیات قطعی برق استان البرز برای فردا سه‌شنبه 24 شهریور
گوترش خواستار تقویت نقش آژانس در راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران شد
برنامه قطعی برق تهران فردا سه‌شنبه 24 شهریور
رویترز: تجهیزات نفتی دست‌دوم آمریکا راهی ونزوئلا شد
3 جوان گلستانی در یک قدمی قصاص بخشیده شدند
پسکوف: بی‌ثباتی در خلیج فارس بازار جهانی نفت را تهدید می‌کند
زمانبندی قطعی برق مازندران فردا سه‌شنبه 24 شهریور
شوک جدید به بازار گاز اروپا؛ قیمت‌ها بیش از 5 درصد افزایش یافت
نظرسنجی فاکس‌نیوز: 65 درصد رأی‌دهندگان به ترامپ از او ناراضی‌اند
نورنما | کشف اجساد از کشتی مسافربری سوخته در فیلیپین