×
سیاسی
شناسه خبر : 74876
تاریخ انتشار : شنبه 1400/05/30 ساعت 19:43
درس‌های به یاد ماندنی از تحولات اخیر افغانستان

نورنیوز بررسی کرد؛

درس‌های به یاد ماندنی از تحولات اخیر افغانستان

ناتوانی و ضعف نظامی آمریکا و ناتو زمانی آشکارتر شد که آمریکا و دیگر کشورهای فعال در اشغال افغانستان، با صدور بیانیه‌ای خواستار خروج امن نیروهایشان از افغانستان شدند و به عبارتی از طالبان برای خروج نیروهایشان طلب امان‌نامه کردند!

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: افغانستان با تسلط طالبان بر کابل وارد مرحله جدیدی از تحولات خود شده و هم‌زمان موجب بروز واکنش‌های بسیاری در داخل و خارج این کشور شده است.

در این میان نوع رفتار و واکنش آمریکایی‌ها به قدرت‌یابی طالبان و روند تحولات اخیر در افغانستان نکات قابل توجهی را به همراه دارد که می‌توان از آنها به عنوان درس‌های به یاد ماندنی یاد کرد:

نخست؛ آمریکا و ناتو همواره مدعی وجود نیروی واکنش سریعی در افغانستان بودند که از سال ۲۰۱۶ بر اساس تصمیمات نشست سران ناتو تشکیل شد، حال آنکه هنگام ورود طالبان به کابل، هیچ اثری از این نیروهای ادعایی نه تنها برای مقابله با طالبان که حتی برای خارج کردن نیروهای خود شان از فرودگاه کابل نیزدیده نشد.

ناتوانی و ضعف نظامی آمریکا و ناتو زمانی آشکارتر شد که آمریکا و دیگر کشورهای فعال در اشغال افغانستان، با صدور بیانیه‌ای خواستار خروج امن نیروهایشان از افغانستان شدند و به عبارتی از طالبان برای خروج نیروهایشان طلب امان‌نامه کردند که نشان می‌دهد خروج آنها برخلاف ادعای سران آمریکا نه برای واگذاری امور به مردم بلکه ناشی از ضعف و در حقیقت به نوعی اخراج اجباری بوده است.

دوم؛ در سخنان مقامات آمریکایی از جمله رئیس جمهور بایدن، تاکید می‌شود که از یک سو آنها انتظار تصرف کابل توسط طالبان را نداشته‌اند و نمی‌دانستند که اشرف غنی و ارتش افغانستان در برابر طالبان این چنین تسلیم خواهند شد و از سوی دیگر می‌گویند که نمی‌دانند که چند آمریکایی در افغانستان هستند که بیان‌گر ضعف شدید اطلاعاتی آمریکا است.

شرایط پیش آمده برای سیستم اطلاعاتی آمریکا و ناتو در افغانستان و آن هم پس از بیست سال اشغال نظامی این کشور به واقع یکی از رسوایی‌های کم‌سابقه برای ارتشی است که خود را نیرومندترین نیروی نظامی جهان می‌داند.

اظهارات چند روز گذشته مقامات عالی واشنگتن نشان می‌دهد که آنها نه تنها از ارزیابی دقیق نسبت به میزان توان‌مندی و قدرت نظامی طالبان عاجز بوده‌اند، بلکه حتی برآوردی از نیروهای خود در افغانستان هم نداشته‌اند!

این مسئله همچنین می‌تواند درس عبرتی باشد برای برخی کشورهای عربی منطقه که به پشتوانه ادعاهای اطلاعاتی آمریکا به موضع‌گیری علیه جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت پرداخته و خواسته و ناخواسته به مهره‌ای برای اهداف بحران‌ساز آمریکا در منطقه مبدل شده‌اند.

سوم؛ آمریکایی‌ها در حالی در طول ۲۰ سال اشغال افغانستان به دنبال غربی‌سازی فرهنگ و تغییر دیدگاه دینی و نگرش مردم بوده‌اند که فاصله گرفتن نسبی طالبان از برخی دیدگاه‌های افراطی زمینه پذیرش نسبی این گروه در ولایات مختلف شده و طالبان تقریبا همه ولایات را بدون درگیری و مقاومت مردم به تسخیر در آورده‌اند.

این رخداد که با فرار آمریکایی‌ها و برخی مسئولین سابق افغانستان به عنوان نمادهای پیروی از فرهنگ غربی همراه بوده، علاوه بر تحمیل شکست نظامی به آمریکا، نشان دهنده ناکامی واشینگتن در جریان‌سازی فرهنگی ۲۰ ساله در افغانستان نیز به حساب می‌آید.

هر چند مردم افغانستان با برخی عقاید افراطی طالبان به صورت جدی مخالفند اما شرایط جدید نشان می‌دهد که افغان‌ها به هیچ وجه حاضر به پذیرش فرهنگ غربی نیز نیستند.

تحولات اخیر در افغانستان نشان داد که مردم مسلمان این کشور در کنار تاکید بر حفظ ارزش‌های اسلامی که با برگزاری مراسم باشکوه دهه محرم آن را به نمایش گذاشتند بر حق خود برای تعیین سرنوشتشان و پایان اشغال کشورشان اصرار دارند.

چهارم؛ آمریکایی‌ها پس از ۲۰ سال حضور همه‌جانبه در افغانستان، شبکه‌ای از افغان‌ها را برای همکاری در حوزه‌های مختلف سازمان دادند و بخش زیادی از منویات خود را از طریق این شبکه پیگیری کردند.

پس از تصرف کابل از سوی طالبان، انتظار این افراد که سال‌ها با آمریکا همکاری کرده بودند و واهمه شدیدی از برخورد تنبیهی طالبان داشتند این بود که با حمایت آمریکا از افغانستان خارج شوند و مزد پشتیبانی از اهداف آمریکا در کشورشان را دریافت کنند.

واشنگتن اما بر اساس رویه ثابت خود نه تنها هزاران افغان که سال‌ها به عنوان مترجم و یا عناوین دیگر به آمریکا خدمت کرده‌ بودند را به حال خود با سرنوشتی نامعلوم رها کرد و هیچ اقدامی برای کمک به آنها صورت نداد بلکه از نفوذ خود در برخی کشورهای منطقه برای انتقال این افراد نیز استفاده نکرد و تنها با توصیه به ضرورت مدارا با این افراد به ابراز همدردی با آنان اکتفا کرد.

صحنه‌های چند روز گذشته در فرودگاه کابل که بازتاب‌های جهانی داشت تراژدی تلخی است که باید از آن به عنوان تصویری مشمئز کننده از وفاداری آمریکایی و حقوق بشر غربی یاد کرد.


اخبار مرتبط
مراکز درمانی در افغانستان در خطر تعطیلی
سه‌شنبه 1400/06/16 ساعت 10:19
مراکز درمانی در افغانستان در خطر تعطیلی
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد حدود 90 درصد از 2300 مرکز درمانی در سراسر افغانستان احتمالاً در همین هفته به‌خاطر توقف کمک‌های غربی بسته خواهند شد.
بحران پناه‌جویان افغان و مسئولیتی که غرب کتمان می‌کند
چهارشنبه 1400/06/10 ساعت 17:53
نورنیوز بررسی کرد؛
بحران پناه‌جویان افغان و مسئولیتی که غرب کتمان می‌کند
آمریکا و بیشتر کشورهای اروپایی از امضاکنندگان کنوانسیون 1951 پناه‌جویان بوده و بر اساس حقوق بین‌الملل موظف به پذیرش پناه‌جویان هستند لذا عدم پذیرش و یا اخراج پناه‌جویان توسط این کشورها امری خلاف قانونی است که خود بدان متعهد شده‌اند.
پیشنهاد مکرون و ایجاد منطقه امن به سبک غربی در کابل
دوشنبه 1400/06/08 ساعت 12:24
نورنیوز بررسی کرد؛
پیشنهاد مکرون و ایجاد منطقه امن به سبک غربی در کابل
قطعا غربی‌ها که داعش را به افغانستان برده‌اند اقدامی برای نابودی آنها صورت نخواهند داد و ایجاد منطقه امن، محلی برای حمایت از این گروه‌ها برای ادامه بحران‌سازی در افغانستان و منطقه خواهد بود.
چین: ایالات متحده باید به استقلال افغانستان احترام بگذارد
دوشنبه 1400/06/08 ساعت 10:37
چین: ایالات متحده باید به استقلال افغانستان احترام بگذارد
وزیر خارجه چین با بیان اینکه حضور آمریکا و جنگ در افغانستان به هدف خود یعنی از بین بردن تروریسم در این کشور نرسید، تاکید کرد: خروج عجولانه نیروهای آمریکا و ناتو می تواند فرصت بازگشت مجدد گروه های تروریستی مختلف به این کشور را به وجود بیاورد.
بیش از شصت کشته در انفجار کابل
جمعه 1400/06/05 ساعت 00:50
بیش از شصت کشته در انفجار کابل
مقامات پزشکی افغانستان روز پنجشنبه اعلام کردند تلفات دو انفجار انتحاری عصر روز پنجشنبه در نزدیکی فرودگاه کابل به ۶۰ کشته و ۱۴۰ زخمی افزایش یافته است.
طالبان و مطالبه مردمی برای همگرایی داخلی و منطقه‌ای
دوشنبه 1400/06/01 ساعت 21:57
نورنیوز بررسی کرد؛
طالبان و مطالبه مردمی برای همگرایی داخلی و منطقه‌ای
ایده حل بحران‌های منطقه با همگرایی منطقه‌ای بدون دخالت‌های فرامنطقه‌ای در حالی به نقطه مشترک کشورهای منطقه مبدل شده است که ملت افغانستان نیز با آگاهی از ماهیت واقعی اشغال کشورشان، تنها راه نجات را همگرایی داخلی با تکیه بر حمایت‌های منطقه‌ای یافته‌اند.
راهبردهای مقابله با سناریوی آینده آمریکا در افغانستان
یکشنبه 1400/05/31 ساعت 14:37
راهبردهای مقابله با سناریوی آینده آمریکا در افغانستان
رسوایی جدید ارتش آمریکا با اخاذی از مردم افغانستان!
یکشنبه 1400/05/31 ساعت 12:05
اختصاصی نورنیوز؛
رسوایی جدید ارتش آمریکا با اخاذی از مردم افغانستان!
ارتش آمریکا که طی توافق با طالبان حلقه سوم حفاظتی فرودگاه کابل را در اختیار گرفته تا با سهولت بیشتری فرآیند خروج را طی کند، در یک رسوایی ضدانسانی جدید، از مردمی که به هر دلیل خواهان خروج از کشورشان هستند از 500 تا 2000 دلار اخاذی می‌کند!
روسیه برای به رسمیت شناختن طالبان شرط تعیین کرد
شنبه 1400/05/30 ساعت 16:41
روسیه برای به رسمیت شناختن طالبان شرط تعیین کرد
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه برای به رسمیت شناختن گروه طالبان شرط تعیین کرد و گفت این موضوع به اقدامات آنها و مطابقت یافتن رفتار و اعمال این گروه با وعده هایشان بستگی دارد.
سناریوی آینده آمریکا در افغانستان و راهبردهای مقابله با آن
چهارشنبه 1400/05/27 ساعت 16:01
نورنیوز بررسی کرد؛
سناریوی آینده آمریکا در افغانستان و راهبردهای مقابله با آن
خروج نظامیان آمریکا گرچه ظاهرا در حال وقوع است اما آنها به دلیل منافع راهبردی که در این منطقه برای خود متصور هستند تلاش می‌کنند با استفاده از سازوکارهای اطلاعاتی و امنیتی همچنان در افغانستان نفوذ داشته باشند و از کمک کشورهایی چون پاکستان هم بهره خواهند برد.
مهم‌ترین آزمون پیشِ روی طالبان
دوشنبه 1400/05/25 ساعت 20:02
نورنیوز بررسی کرد؛
مهم‌ترین آزمون پیشِ روی طالبان
طالبان چاره‌ای ندارد جز اینکه در کشوری با تنوع قومی-مذهبی بسیار زیاد، مدلی از حکومت را پیاده‌سازی کند که طی آن از همه این ظرفیت‌ها به درستی استفاده شود و بر اساس خواست و اراده مردم، شیوه و الگوی حکمرانی خود را به اجرا درآورد.
طالبان وارد کابل شد
یکشنبه 1400/05/24 ساعت 13:05
طالبان وارد کابل شد
وزارت کشور افغانستان امروز (یکشنبه) اعلام کرد که نیروهای مسلح طالبان از همه طرف شروع به ورود به کابل پایتخت کشور کرده اند.
بیانیه‌ 13 ماده‌ای طالبان خطاب به ملت افغانستان و همسایگان
شنبه 1400/05/23 ساعت 10:30
بیانیه‌ 13 ماده‌ای طالبان خطاب به ملت افغانستان و همسایگان
در این بیانیه آمده است: به تمام همسایه‌ها اطمینان می‌دهیم که از طرف ما هیچگونه مشکلی برای آنها به وجود نخواهد آمد، آغوش طالبان برای آن‌ها باز است و برای همگان عفو عمومی اعلان شده است.
نظرات

آخرین اخبار
نورنما | میلاد یازدهمین آفتاب امامت حضرت امام حسن عسکری (ع) مبارک باد
ترمیم مزد کارگران به مهر موکول شد
واکنش سردار شکارچی به ادعای سنتکام درباره تنگه هرمز
درخشش تکواندوکاران تهرانی در کره جنوبی با کسب 2 مدال
فروش فوری کوئیک و سهند سایپا بدون قرعه‌کشی؛ ثبت‌نام از 30 شهریور
انتخاب یک ژنرال آلمانی به ریاست عالی‌ترین نهاد نظامی ناتو
پاختاکور با اخراج پورعلی‌گنجی هم پیروز ماند
توضیح بقائی درباره سفر وزیر کشور پاکستان به ایران
جدول خاموشی برق کرمانشاه فردا یکشنبه 29 شهریور+جدول خاموشی
سران قوا بر تأمین کالاهای اساسی و حمایت از تولید تأکید کردند
تاوان اتهام حمله به مکه
حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
گل‌های ایرانی، کلباء را به پیروزی رساند +فیلم
قیمت نقره امروز شنبه 28 شهریور 1405+جدول قیمت ها
واکنش مهاجرانی به خبر بازگشتش به ایران
ساعت کاری جدید ادارات از اول مهر 1405 اعلام شد؛ جزئیات تصمیم جدید دولت
حاجی‌میرزایی: پزشکیان بر وفاق برای حل مشکلات تأکید دارد
گرینلند به کنترل انحصاری آمریکا درمی‌آید؟
قیمت دینار عراق امروز شنبه 28 شهریور 1405
آیا شکاف بودجه، آغاز نبرد ارتش و کابینه رژیم صهیونیستی است؟
آخرین وضعیت امیر نوری پس از تصادف مرگبار؛ مهران غفوریان خبر مرگ را تکذیب کرد
کشف انبار میلیاردی کالای احتکاری در آبادان
نایب‌قهرمانی دختران نوجوان ایران در تورنمنت کافا
برایتون 3-0 آرسنال/ توپچی‌ها قهرمان را به توپ بستند!
آخرین قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 28 شهریور 1405+جدول قیمت ها
پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه یکشنبه 29 شهریور 1405؛ سکه به 236 میلیون رسید
پیش‌ بینی قیمت دلار یکشنبه 29 شهریور 1405 ؛ دلار یک قدم تا 230 هزار تومان
روایت از آکسیوس از جنگ ایران و رنج جهانی پای نازل سوخت
دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفتگو با الجزیره: ایران برای یک جنگ تعیین‌کننده آماده است
صنعا: عربستان با رهگیری بر فراز شهرها، غیرنظامیان را به خطر می‌اندازد
اخراج 10 دیپلمات روس از سوی مجارستان
هشدار هواشناسی مازندران؛ دریای خزر مواج و شنا در دریا ممنوع شد
جزئیات واریز حقوق شهریور بازنشستگان تأمین اجتماعی؛ کدام گروه ها فردا حقوق می گیرند؟
بقائی: آمریکا اقدامات خود را به ایران نسبت می‌دهد
درخواست روسیه از ایران برای انتقال تجربیات حفاظت از زیرساخت‌ها
انصارالله: عربستان روزهای سخت‌تری پیش رو دارد
پرواز چهار ساعته هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز مرزهای روسیه
آخرین جزئیات از پیگیری پرونده قاتلان محیط‌بانان شهید
روسیه: بیش از هزار نظامی اوکراینی در 24 ساعت از دست رفتند
قیمت ارزی واردات ذرت، روغن و گوشت تعیین شد
شش ساعت تا دستگیری قاتلان زن 60 ساله اراکی
دروغ یزرگ سنتکام درباره تنگه هرمز
نوراینفو | کولر خودرو چقدر بنزین می بلعد؟
پایان صدرنشینی تاریخی آکسفورد و کمبریج در رتبه‌بندی جدید
منطقه آزاد تهران به مسیر توسعه صادرات تبدیل می‌شود
دیدار سناتور ژاپنی با خانواده شهیده 12 ساله ایرانی
جنبلاط راه خروج را به آمریکا و عربستان نشان داد
هزینه سفر در تعطیلات؛ عوارض تهران–شمال به 720 هزار تومان رسید
انصارالله کار را در مأرب تمام می‌کند؟/ کوئینسی: حروج عربستان آسان نیست
تابلوی پنهان مونه با ارزش 30 میلیون یورو به حراج می‌رود