×
فرهنگی
شناسه خبر : 74790
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/05/26 ساعت 12:07
چرا جامعه‌شناسی ما نمی‌تواند حقیقت را ببیند؟

جامعه‌شناسی آپارتمانی و پدیده حججی؛

چرا جامعه‌شناسی ما نمی‌تواند حقیقت را ببیند؟

«پدیده شهید حججی» جزئی از یک کل است. پدیده بزرگ‌تر «پدیده مقاومت» است که تاثیر مستقیم بر جامعه ما دارد. اما جامعه‌شناسی ما هیچ‌گاه تلاش نکرده این پدیده را که تضمین‌کننده امنیت عمومی و اقتدار ملی ماست، تجزیه و تحلیل کند، چه رسد به آنکه بخواهد درجهت قوام آن دستورالعمل‌هایی را تجویز کند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: مرداد سال 1396 خبر شهادت یکی از جوانان ایرانی، فضای عمومی کشور را با بهت و اندوهی فراوان روبه‌رو کرد؛ خبر شهادت محسن حججی، جوان بیست و پنج ساله‌ای که ابتدا توسط نیرو‌های تروریستی داعش دستگیر و دو روز بعد از اسارت در سوریه به شهادت می‌رسد. بعد از انتشار این خبر، موجی از واکنش‌های عمومی از سوی جریان‌ها و طیف‌های مختلف سیاسی و مردمی در محکومیت این حادثه به راه می‌افتد.

2221723_648

یادداشت پیش رو نقدی بر ناتوانی و بی میلی جامعه شناسی در پرداختن به پدیده های اجتماعی ایرانی اسلامی است. تمرکز یادداشت پیش رو بر پدیده اجتماعی شهید ححجی است و تلاش می کند به این پرسش پاسخ دهد که چرا جامعه شناسان ایرانی در برابر پدیده هایی نظیر حججی کم توجهی می کنند.

«مساله جامعه‌شناسی در ایران چیست؟ آیا جامعه‌شناسی ما، جامعه ما را می‌شناسد؟ آیا می‌تواند درک درستی از پدیده‌های اجتماعی جامعه ما داشته باشد؟»

جامعه‌شناسی ما همواره با این سوالات مواجه بوده است. با بروز پدیده‌های فراگیر اجتماعی و بهت جامعه‌شناسی این سوالات تکرار شده و اهمیت دوچندان یافته است. ازجمله این پدیده‌ها که در وض معاصر با آن مواجه هستیم و این سوالات را دوباره بر ذهن‌ها متبادر می‌کند «پدیده شهید حججی» است؛ جوان نورسته‌ای که در راه دفاع از عقاید اسلامی و امنیت ملی جامعه خود در میدان رزم حضور می‌یابد و در این گیر و دار، لحظه اسارت او در یک فریم تصویر به ثبت می‌رسد.

اما این فریم تصویر که آمیخته‌ای است از یقین و شجاعت در آن، در بعدی از زمان و مکان حبس نمی‌شود بلکه میلیون‌ها بار توسط میلیون‌ها کاربر ایرانی دست به دست شده و تحسین و تاثر جامعه ایران را برمی‌انگیزاند. در این میان جامعه‌شناسی ما سکوت می‌کند.

هیچ صورت‌بندی نظری جدی‌ای برای توضیح این پدیده ارائه نمی‌دهد؛ نه می‌تواند آنچه را که شهید حججی به انجام رسانیده، توضیح دهد و نه آنکه همدلی و همراهی عواطف عمومی از هر قشر، گروه و سلیقه سیاسی و اجتماعی را در این باره فهم کند.

«پدیده شهید حججی» جزئی از یک کل است. پدیده بزرگ‌تر «پدیده مقاومت» است که تاثیر مستقیم بر جامعه ما دارد. اما جامعه‌شناسی ما هیچ‌گاه تلاش نکرده این پدیده را که تضمین‌کننده امنیت عمومی و اقتدار ملی ماست، تجزیه و تحلیل کند، چه رسد به آنکه بخواهد درجهت قوام آن دستورالعمل‌هایی را تجویز کند. این مهم به چند دلیل اتفاق افتاده است:

1. جامعه‌شناسی ما راحت‌طلب است. مسائلش شامل هرچیزی است که جامعه‌شناسان ما در مسیر آپارتمان تا محل کار و تدریس خود با آن مواجه هستند. جامعه‌شناسی ما شبیه فیلمسازی ما شده است. سناریوی بیشتر فیلم‌های ما در آپارتمان آغاز و به انجام می‌رسد و جامعه‌شناسی ما نیز مسائلش را در همین محدوده جست‌وجو می‌کند.

جامعه‌شناسی ما نوک‌بینی خود را می‌بیند و نسبت به انجام کارهای سخت هرچند مهم اکراه دارد. هر آنچه در افقی دور‌تر اتفاق بیفتد و از دایره دید او خارج باشد گویی اتفاق نیفتاده است. با این اوصاف انتظار گزافی است اگر فکر کنیم جامعه‌شناسی ما بخواهد به موضوعاتی چون جنگ و دفاع نزدیک شود.

2. جامعه‌شناسی ما انتزاعی و نقلی است. جامعه‌شناسی ما بیشتر تدریس و تکرار نظریات جامعه‌شناسی از کلاسیک تا پساساختارگرا را دنبال می‌کند. بیشتر نظریات جامعه‌شناسی که تکرار می‌شوند پسینی هستند، به این معنا که پس از وقوع پدیده‌های اجتماعی، نظریه‌پردازانی سعی کرده‌اند با ارائه یک صورت‌بندی نظری آن پدیده را توضیح دهند.

همین نظریات برآمده از پدیده‌های اجتماعی جامعه‌ای که جامعه‌شناس نظریه‌پرداز غربی در آن زیست کرده است، شده نقل‌قول تکراری جامعه‌شناسان ما آن هم در جهان ایرانی. حال سوال اینجاست که جامعه‌شناسی ما چرا به همین تکرار و نقل‌‌قول‌های نظریات پسینی برآمده از جوامع دیگر بسنده کرده است و تلاشی برای صورت‌بندی نظریات پسینی برآمده از جامعه خود نمی‌کند.

3. جامعه شناسی ما ایدئولوژیک است و همه چیز را نمی بیند. جامعه ما با «پدیده شهید حججی» مواجه است. رخدادی که در همه لایه‌های اجتماعی جامعه ما نفوذ کرده و همدلی عمومی با این پدیده را برانگیخته است اما هیچ توضیحی از جامعه‌شناسی ما در این‌باره ارائه نمی‌شود.

جامعه‌شناسی ما ایدئولوژیک است. به این معنا که تلاش می‌کند تعاریفی از وضع موجود، وضع موعود و راه رسیدن از وضع «الف» به وضع «ب» را ارائه دهد. جامعه‌شناسی ایدئولوژیک تلاش می‌کند هر آنچه را در تایید ایدئولوژی خود است، ببیند و ضریب دهد و هرآنچه را در نقض ایدئولوژی خود است، نبیند و سانسور کند. شاید بخشی از دلیل نادیده شدن «پدیده شهید حججی» حاکم بودن همین نگاه ایدئولوژیک بر جامعه‌شناسی باشد.

حسین بشیریه- را که می‌توان از پیشگامان جامعه‌شناسی در ایران برشمرد- تلاش می‌کند جامعه ایران را با ایده «درحال ‌گذار به دموکراسی» تحلیل کند و همایون کاتوزیان با ایده «جامعه کوتاه‌مدت» و...  هر دو نگاه و این قبیل تصورات ایدئولوژیک هستند.

لذا هرآنچه را در تایید مدعای خود نباشد، نمی‌بینند. چرا جامعه‌شناسی که تلاش می‌کند اثبات کند جامعه ایران کوتاه‌مدت است و تداوم و پیشرفت در آن ممکن نیست و درحال ‌گذار است باید به نقطه درخشانی چون پدیده حججی توجه کند؟ این انتظار گزافی است.

فرجام سخن

جامعه شناسی ما راحت طلب، انتزاعی و ایدئولوژیک است لذا برای آنکه پدیده درخشان شهید حججی و پدیده عظیم مقاومت در جامعه‌شناسی ما درک شود تا درنتیجه آن شاهد صورت‌بندی قابل توضیح علمی برای آن باشیم نیازمند آنیم که این سه مانع مهم را از پیش‌روی جامعه‌شناسی برداریم تا جامعه‌شناسی افقی گسترده بیابد و دوردست‌ها را نیز ببیند.

*جعفر حسن‌خانی

 


اخبار مرتبط
قدردانی بشار اسد از حمایت های ایران از سوریه
دوشنبه 1400/06/08 ساعت 10:31
قدردانی بشار اسد از حمایت های ایران از سوریه
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان که در راس هیأتی به سوریه سفر کرده بود، بعد از ظهر یکشنبه با بشار اسد رئیس جمهور سوریه دیدار و در خصوص موضوعات مورد علاقه دو کشور به گفتگو وتبادل نظر پرداخت.
«جبهه النصره»28 مرتبه مناطق کاهش تنش در «ادلب» را هدف قرار داد
شنبه 1400/05/30 ساعت 12:51
«جبهه النصره»28 مرتبه مناطق کاهش تنش در «ادلب» را هدف قرار داد
مرکز روسی نظارت بر آتش بس سوریه با صدور بیانیه‌ای از حملات گسترده تروریست‌های «جبهه النصره» به مناطق کاهش تنش در «ادلب» طی ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.
حمله داعش در شمال بغداد؛ ۱۰ نیروی الحشد الشعبی کشته و زخمی شدند
شنبه 1400/05/30 ساعت 10:03
حمله داعش در شمال بغداد؛ ۱۰ نیروی الحشد الشعبی کشته و زخمی شدند
الحشد الشعبی از کشته و زخمی شدن شماری از نیروهای خود در نتیجه وقوع تیراندازی و انفجار در شمال پایتخت عراق خبر می دهد.
انفجار در خط انتقال برق کرکوک عراق
دوشنبه 1400/05/25 ساعت 12:42
انفجار در خط انتقال برق کرکوک عراق
وزارت برق عراق امروز(دوشنبه) از انفجار خط انتقال برق پرفشار (کرکوک- مرکز اربیل) در پی یک اقدام خرابکارانه خبر داد.
آغاز به کار دولت جدید سوریه
یکشنبه 1400/05/24 ساعت 12:33
آغاز به کار دولت جدید سوریه
اعضای کابینه جدید سوریه به ریاست «حسین عرنوس» چهار روز پس از اعلام فرمان تشکیل دولت جدید در حضور «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور سوگند یاد کردند.
افغانستان و عراق قربانیان اصلی مدل آمریکایی ایجاد امنیت
شنبه 1400/05/23 ساعت 11:26
افغانستان و عراق قربانیان اصلی مدل آمریکایی ایجاد امنیت
نظرات

آخرین اخبار
پشت پرده ائتلاف دفاعی پاکستان، ترکیه و عربستان؛ نگرانی از کارشکنی امارات و اسراییل
فاز جدید روابط کویت و پاکستان با امضای توافقنامه نظامی مشترک
نگرانی از حمله احتمالی روسیه به کشورهای حوزه بالتیک
اعتراضات ضد مهاجرتی در سئوتای اسپانیا
تقدیر پزشکیان از عراقچی
تجلیل وزیر ورزش از قهرمانان وزنه‌برداری زنان ایران
تجلیل فرمانده هوانیروز از همسر شهید شمشادیان
افتتاح 5 پروژه بزرگ مس در شهربابک با دستور رئیس‌جمهور
رفع موقت مشکل شماره‌گذاری خودروهای وارداتی در جزیره کیش
وزیر دادگستری: هیچ واحد تولیدی نباید تعطیل شود
یک ایرانی عضو هیات مدیره نتپک شد
اهمیت ارتقای تعاملات و همکاری‌های خارجی بر مبنای منافع مشترک و اصول برد-برد
آغاز انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد 1405
تحریم‌های یکجانبه واشنگتن علیه تهران با قوانین بین‌المللی مطابقت ندارد
بازگشت 40 درصد ظرفیت آسیب‌دیده پارس جنوبی به مدار
فراخوان جدید نیماد برای حمایت از طرح‌های پژوهشی سلامت
رییس اورژانس کشور: تامین آمبولانس آفرود برای منطقه‌های کویری ضروری است
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 6 شهریور و تحلیل قیمت طلا
سقف فروش ارز به شرکت‌ها 5 برابر شد
اقتصاد باید به مردم و بخش خصوصی بازگردد
بخشی از مطالبات داروخانه‌ها و مراکز درمانی پرداخت شد
برنامه قطعی برق تهران فردا جمعه 6 شهریور اعلام شد + لینک خاموشی
همکاری روسیه و ایران برای حذف فشارهای تحریمی
کمبود تخت در سیستان‌ و بلوچستان باید جبران شود
وزیر علوم: کمبود خوابگاه‌های متاهلی جدی است
وزیر نفت: فروش نفت ادامه دارد
کویتی‌ها در راولپندی چه می‌کردند؟
آماده‌سازی گذرگاه بیت حانون برای بازگشایی
حمله یمن به انبارهای نظامی عربستان در المخا
آخرین وضعیت نقل‌وانتقالات لیگ برتر فوتبال ؛ پرسپولیس رکورددار شد
جزئیات دیدار عراقچی و نخست‌وزیر قطر
نورنما | کارگران چینی در ارتفاع صدها فوتی مشغول ساخت پایه پل
آمار جالب وزارت خارجه از 2 سال دیپلماسی ایران
ضربه جنگ ایران و آمریکا به فرودگاه دبی؛ شمار مسافران 31 درصد کاهش یافت
نورنما | صدها شرکت در کنفرانس رباتیک پکن
مجازات ملوان ناو آبراهام لینکلن که برای فرار داخل اقیانوس پرید
گزارش تصویری | افتتاحیه چهلمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی
ان‌بی‌سی: حملات ایران خسارت بی‌سابقه‌ای به مراکز اطلاعاتی و راداری آمریکا وارد کرد
ده ثبت جهانی بندر تاریخی سیراف به یونسکو رسید
پیام مهم روسیه درباره تحریم‌های ایران
نخستین جراحی مغز با کمک هوش مصنوعی با موفقیت انجام گرفت
واکنش سازمان دامپزشکی به ادعای گوشت‌های آلوده وارداتی
چرا صادرات سیب‌زمینی تا پایان سال ممنوع شد؟
وزیر بهداشت علت گرانی دارو را اعلام کرد
بنزین گران می‌شود؟ پاسخ معاون رئیس‌جمهور به شایعات افزایش قیمت سوخت
آخرین اخبار از نقل و انتقالات باشگاه تراکتور 5 شهریور؛ 4 بازیکن جوان جذب شدند
جمع‌آوری 300 هزار انشعاب برق غیرمجاز؛ 700 مگاوات از بار شبکه کم شد
محافظ شخصی یحیی سنوار در خان‌یونس ترور شد
اعلام اسامی 25 ملی‌پوش فوتبال بانوان برای اردوی جدید تیم ملی
احراز اقامت شرط دریافت کالابرگ مردادماه؛ اعتبار این افراد شارژ شد