×
سیاسی
شناسه خبر : 74723
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/05/24 ساعت 14:21
دستگاه قضا و تحولات امیدبخشی که منقطع نشد

نورنیوز بررسی کرد؛

دستگاه قضا و تحولات امیدبخشی که منقطع نشد

اگرچه بهبود خدمت رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است لیکن مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان کشور همواره تلاش کرده‌اند از طرق مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری در جهت تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

نورنیوز ـ گروه جامعه: طی مدت کوتاهی که از حضور حجةالاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در رأس دستگاه قضایی کشور می‌گذرد، روزانه اخبار امیدوارکننده‌ای در بخش‌های مختلف این حوزه به گوش می‌رسد که نویدبخش عدم انقطاع روند تحولی آغاز شده در دوره قبل و بلکه تشدید و تسریع آن است. 

اولویت دادن به رفع مشکلات مردم، مبارزه با فساد به ویژه فساد درون سازمانی، دیدارهای چهره به چهره با مردم، متهمین و محکومین در دادسراها و بازداشت‌گاه‌ها، توجه بیشتر به حقوق زندانیان، تغییر رویکرد در صدور احکام و... از جمله محورهای مهم این رویکرد تحولی است.

اجرای عملی موضوع «حبس‌زدایی از احکام» نیز به عنوان یک رویکرد محوری دستگاه قضایی که از زمان مسئولیت مرحوم آیت‌الله هاشمی شاهرودی در قوه قضائیه برای آن برنامه‌ریزی شد، در دوره آیت‌الله رئیسی آغاز شد و در دوره جدید نیز با قوت ادامه دارد.

اگرچه بهبود خدمت رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است لیکن مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان کشور همواره تلاش کرده‌اند از طرق مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری در جهت تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

واکنش‌های عجولانه و حاکی از عصبانیت مقامات غربی نسبت به روند مذکور، مانند آنچه اخیرا در واکنش «رابرت مالی» مسئول ویژه کاخ سفید در امور ایران و وزارت خارجه آمریکا به اظهارات حجةالاسلام محسنی اژه‌ای درباره ممنوع‌الورود نبودن هیچ‌یک از اتباع ایرانی رخ نمود، شاهدی بر این مدعاست.

البته باید توجه داشت که بر اساس تعالیم اسلامی و مبتنی بر مشی جمهوری اسلامی در حوزه قضایی، ایران همواره یکی از نظام‌های پیشرو در امر عدالت بوده و از نقطه‌نظر انسان‌دوستی و توجه به حقوق متهمین و محکومین سرآمد بوده است، چنانچه در ابتدای پاندمی کرونا، ایران اولین کشوری در سطح جهان بود که با اعطای مرخصی به تعداد زیادی از زندانیان، حقوق آنان در موضوع سلامت را مدنظر قرار داد.

با این وجود؛ برخی کمبودها و نقائص موجود در فرآیندهای قضایی که البته مختص کشور ما هم نیست، همواره با بزرگ‌نمایی و تبلیغات منفی گسترده از سوی رسانه‌های معاند مواجه شده و علاوه بر ایجاد بدبینی در افکار عمومی جهانی، مردم کشور را نیز نسبت به این حوزه نگران کرده است. 

از سویی؛ رویکرد قضایی جمهوری اسلامی منبعث از تعالیم دین حنیف اسلام، تاکید بر ملاطفت، بخشش و گذشت است مگر این که حق‌الناسی رخ داده یا مجرمی دستش به خون مردم آغشته شده باشد، چنانچه در وقایع آبان‌ماه سال 98 و رخدادهای اخیر در استان خوزستان نیز این رویکرد آشکارا به مورد اجرا گذارده شد که در همین رابطه می‌توان به نامه مهم دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در مورد وقایع سال 98 مبنی بر بکارگیری حداکثر رأفت اسلامی با بازداشت‌شدگان اشاره کرد. 

در کنار این رویکرد اما؛ دستگاه قضایی همواره در خصوص برخورد با متجاوزین به جان و مال مردم، گروه‌های تروریستی، باندهای جنایت‌کار سازمان‌یافته و مفسدین اقتصادی بسیار قاطع و سخت‌گیر بوده و در روند تحول نیز این رویکرد تقویت خواهد شد.

در این خصوص می‌توان به برخورد با منافقینی که دستشان به خون ده‌ها هزار نفر شهروند بی‌گناه آغشته است و هم‌دست با دشمن بعثی علیه مردمشان وارد جنگ مسلحانه شدند و الان هم معرکه گرفته‌اند، اشاره کرد.  

به هر شکل؛ روند شکل گرفته در کاهش فاصله مردم و حاکمیت در امر قضا چه از نقطه‌نظر شکلی و ساختاری و چه به لحاظ رویکردی، مسیری را می‌پیماید که در صورت تداوم خواهد توانست بخش زیادی از نگرانی‌های مردم در حوزه دادگستری را برطرف کند که طبعا باب میل بدخواهان و مفسدین نیست.  

تقریبا می‌توان گفت در کمتر کشوری مواردی از جنس دیدار خصوصی رئیس دستگاه قضایی یا دادستان با محکومان امنیتی و حتی بزهکاران را بتوان سراغ گرفت که مورد به مورد پای صحبت‌های آنان نشسته و مشکلاتشان را بررسی کنند.

در خصوص نگاه ویژه دستگاه قضایی کشور به موضوع زندانیان زن نیز همین رویکرد صادق است و بر خلاف تبلیغات گسترده غرب در این خصوص، مجموعه ارکان قضایی در کشور تمام تلاش خود را برای حل مشکلات زنان مددجو و بازگشت آنان به آغوش گرم خانواده به عنوان مهترین رکن آن، به کار بسته‌اند.

همین دو روز پیش و تنها در یکی از موارد رخ داده در خصوص مددجویان زن، دادستان تهران با تمام زندانیان امنیتی زندان زنان ملاقات کرد و درخواست آزادی مشروط برای بعضی از آنان صادر شد. همچنین برخی از زندانیان امنیتی زن نیز به مرخصی رفتند.

بر این اساس؛ به نظر می‌رسد روند تحولی آغاز شده در دستگاه قضایی کشور که باید با کمک همه ارکان تقنینی، اجرایی و رسانه‌ای سرعت بیشتری به خود بگیرد، می‌تواند افق‌های روشن‌تری نسبت به گذشته در برابر دیدگان افکار عمومی بگشاید.

 


نظرات

آخرین اخبار
موج سی و هفتم عملیات وعده صادق4/ حمله به قلب تل آویو با موشک های خرمشهر و خیبر شکن
حملات جدید آمریکایی- صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/حمله به ساختمان مسکونی
یحیی سریع: ملت ایران به رهبری مومن، حکیم و شجاع اقتدا کردند
پیام‌های تبریک مقامات خارجی در پی انتخاب رهبر جدید انقلاب
آزادسازی ذخایر راهبردی یک شوخی و اثر آن کوتاه‌مدت است
سخنگوی کاخ سفید: پنتاگون گزارش مربوط به حمله به مدرسه دخترانه را منتشر خواهد کرد
کشورهای خلیج فارس از کمبود موشک‌های رهگیر و پاسخ جالب آمریکا نگران شدند
امضا قرارداد بوئینگ برای تحویل بمب‌های هوشمند به رژیم اسرائیل
هشدار سخنگوی سازمان ملل درباره پیامدهای گسترده حمله به ایران
بقایی: متجاوز شکست‌خورده است
محکومیت کره شمالی علیه حملات آمریکایی-صهیونی به ایران
ویتکاف: مذاکره‌کنندگان ایرانی از همان ابتدا موضع سرسختی اتخاذ کردند
ادعای وزیر جنگ آمریکا در پی حمله به شناورهای ایرانی
نیروی دریایی آمریکا: قادر به اسکورت کشتی‌ها نیستیم
گفت‌وگوی عراقچی و لاوروف درباره تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران
حدود 150 نظامی آمریکایی در جنگ با ایران زخمی شده‌اند
نامه رئیس سازمان محیط‌زیست به دبیرکل سازمان ملل درباره پیامدهای زیست‌محیطی حمله به ایران
تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه درباره پایان درگیری‌ در خاورمیانه
عراقچی: ما تازه شروع کرده‌ایم
ایروانی: جامعه بین‌المللی باید برای متوقف ساختن این جنگ خونین علیه مردم ایران اقدام کند
درخواست پاکستان و چین برای کاهش تنش‌ها در خاورمیانه و منطقه
سردار موسوی: دشمن به زودی با شگفتی‌های جدیدی روبه‌رو خواهد شد
واکنش ترامپ به شایعات و ادعای دروغ مین‌گذاری ایران در تنگه هرمز
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و دبیرکل سازمان ملل متحد درباره آخرین تحولات منطقه
زاخارووا: در پی حملات به ایران کنسولگری روسیه در اصفهان آسیب دید
قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء:تهاجم به زیرساخت‌ها و کشتار غیرنظامیان ایران بی‌پاسخ نمی ماند
گفت و گوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و هند در خصوص تحولات منطقه
عراقچی: ادعای حمله ایران به ایالات متحده دروغ محض است
نتانیاهو: جنگ با ایران بسیار پرهزینه است
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
استاندار: خدمات و زیرساخت‌های حیاتی تهران در وضعیت پایدار قرار دارد
تأکید وزیران خارجه روسیه و عربستان بر ضرورت توقف فوری درگیری‌ها در منطقه
عملیات سایبری علیه دوربین های امنیتی رژیم صهیونیستی
مشکلات خود را با سامانه فواد 128 درمیان بگذارید
تمدید تمام مجوزهای کسب و کار به مدت سه ماه
واژگونی اتوبوس در یزد درپی لغزندگی اسیدی جاده 5 کشته داشت
توییت جالب قالیباف درباره بلوف رسانه‌های آمریکا
معاون استاندار تهران اعلام کرد: هیچ قطعی برقی در شهر تهران نداشتیم
آماده‌سازی چهار پناهگاه و 2 بوستان برای اسکان اضطراری شهروندان در یزد
آمادگی تیم‌های عملیاتی هلال احمر مهاباد برای امدادرسانی در شرایط جنگی
آسان شدن حمله به پایگاه های نظامی رژیم صهیونیستی در حیفا
حمله موشکی به صنایع نظامی رژیم صهیونیستی
واکنش عارف به لزوم حفظ پروتکل‌های حفاظتی در شرایط جنگی
برقراری امنیت در مرزهای غربی در بهترین وضعیت
اگر لاف نمی‌زنید ناو آبراهام لینکن را به تنگه هرمز بفرستید
دعوت ارتش از مردم برای شرکت در آیین تشییع فرماندهان شهید
درخواست آمریکا از اسرائیل: به زیرساخت انرژی ایران حمله نکن
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و عبدالعاطی درخصوص تنش‌های منطقه‌ای
مکان دور بعدی مذاکرات اوکراین و روسیه مشخص شد
دستگیری 81 جاسوس وطن‌فروش