×
سیاسی
شناسه خبر : 74723
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/05/24 ساعت 14:21
دستگاه قضا و تحولات امیدبخشی که منقطع نشد

نورنیوز بررسی کرد؛

دستگاه قضا و تحولات امیدبخشی که منقطع نشد

اگرچه بهبود خدمت رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است لیکن مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان کشور همواره تلاش کرده‌اند از طرق مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری در جهت تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

نورنیوز ـ گروه جامعه: طی مدت کوتاهی که از حضور حجةالاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در رأس دستگاه قضایی کشور می‌گذرد، روزانه اخبار امیدوارکننده‌ای در بخش‌های مختلف این حوزه به گوش می‌رسد که نویدبخش عدم انقطاع روند تحولی آغاز شده در دوره قبل و بلکه تشدید و تسریع آن است. 

اولویت دادن به رفع مشکلات مردم، مبارزه با فساد به ویژه فساد درون سازمانی، دیدارهای چهره به چهره با مردم، متهمین و محکومین در دادسراها و بازداشت‌گاه‌ها، توجه بیشتر به حقوق زندانیان، تغییر رویکرد در صدور احکام و... از جمله محورهای مهم این رویکرد تحولی است.

اجرای عملی موضوع «حبس‌زدایی از احکام» نیز به عنوان یک رویکرد محوری دستگاه قضایی که از زمان مسئولیت مرحوم آیت‌الله هاشمی شاهرودی در قوه قضائیه برای آن برنامه‌ریزی شد، در دوره آیت‌الله رئیسی آغاز شد و در دوره جدید نیز با قوت ادامه دارد.

اگرچه بهبود خدمت رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است لیکن مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان کشور همواره تلاش کرده‌اند از طرق مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری در جهت تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

واکنش‌های عجولانه و حاکی از عصبانیت مقامات غربی نسبت به روند مذکور، مانند آنچه اخیرا در واکنش «رابرت مالی» مسئول ویژه کاخ سفید در امور ایران و وزارت خارجه آمریکا به اظهارات حجةالاسلام محسنی اژه‌ای درباره ممنوع‌الورود نبودن هیچ‌یک از اتباع ایرانی رخ نمود، شاهدی بر این مدعاست.

البته باید توجه داشت که بر اساس تعالیم اسلامی و مبتنی بر مشی جمهوری اسلامی در حوزه قضایی، ایران همواره یکی از نظام‌های پیشرو در امر عدالت بوده و از نقطه‌نظر انسان‌دوستی و توجه به حقوق متهمین و محکومین سرآمد بوده است، چنانچه در ابتدای پاندمی کرونا، ایران اولین کشوری در سطح جهان بود که با اعطای مرخصی به تعداد زیادی از زندانیان، حقوق آنان در موضوع سلامت را مدنظر قرار داد.

با این وجود؛ برخی کمبودها و نقائص موجود در فرآیندهای قضایی که البته مختص کشور ما هم نیست، همواره با بزرگ‌نمایی و تبلیغات منفی گسترده از سوی رسانه‌های معاند مواجه شده و علاوه بر ایجاد بدبینی در افکار عمومی جهانی، مردم کشور را نیز نسبت به این حوزه نگران کرده است. 

از سویی؛ رویکرد قضایی جمهوری اسلامی منبعث از تعالیم دین حنیف اسلام، تاکید بر ملاطفت، بخشش و گذشت است مگر این که حق‌الناسی رخ داده یا مجرمی دستش به خون مردم آغشته شده باشد، چنانچه در وقایع آبان‌ماه سال 98 و رخدادهای اخیر در استان خوزستان نیز این رویکرد آشکارا به مورد اجرا گذارده شد که در همین رابطه می‌توان به نامه مهم دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در مورد وقایع سال 98 مبنی بر بکارگیری حداکثر رأفت اسلامی با بازداشت‌شدگان اشاره کرد. 

در کنار این رویکرد اما؛ دستگاه قضایی همواره در خصوص برخورد با متجاوزین به جان و مال مردم، گروه‌های تروریستی، باندهای جنایت‌کار سازمان‌یافته و مفسدین اقتصادی بسیار قاطع و سخت‌گیر بوده و در روند تحول نیز این رویکرد تقویت خواهد شد.

در این خصوص می‌توان به برخورد با منافقینی که دستشان به خون ده‌ها هزار نفر شهروند بی‌گناه آغشته است و هم‌دست با دشمن بعثی علیه مردمشان وارد جنگ مسلحانه شدند و الان هم معرکه گرفته‌اند، اشاره کرد.  

به هر شکل؛ روند شکل گرفته در کاهش فاصله مردم و حاکمیت در امر قضا چه از نقطه‌نظر شکلی و ساختاری و چه به لحاظ رویکردی، مسیری را می‌پیماید که در صورت تداوم خواهد توانست بخش زیادی از نگرانی‌های مردم در حوزه دادگستری را برطرف کند که طبعا باب میل بدخواهان و مفسدین نیست.  

تقریبا می‌توان گفت در کمتر کشوری مواردی از جنس دیدار خصوصی رئیس دستگاه قضایی یا دادستان با محکومان امنیتی و حتی بزهکاران را بتوان سراغ گرفت که مورد به مورد پای صحبت‌های آنان نشسته و مشکلاتشان را بررسی کنند.

در خصوص نگاه ویژه دستگاه قضایی کشور به موضوع زندانیان زن نیز همین رویکرد صادق است و بر خلاف تبلیغات گسترده غرب در این خصوص، مجموعه ارکان قضایی در کشور تمام تلاش خود را برای حل مشکلات زنان مددجو و بازگشت آنان به آغوش گرم خانواده به عنوان مهترین رکن آن، به کار بسته‌اند.

همین دو روز پیش و تنها در یکی از موارد رخ داده در خصوص مددجویان زن، دادستان تهران با تمام زندانیان امنیتی زندان زنان ملاقات کرد و درخواست آزادی مشروط برای بعضی از آنان صادر شد. همچنین برخی از زندانیان امنیتی زن نیز به مرخصی رفتند.

بر این اساس؛ به نظر می‌رسد روند تحولی آغاز شده در دستگاه قضایی کشور که باید با کمک همه ارکان تقنینی، اجرایی و رسانه‌ای سرعت بیشتری به خود بگیرد، می‌تواند افق‌های روشن‌تری نسبت به گذشته در برابر دیدگان افکار عمومی بگشاید.

 


نظرات

آخرین اخبار
بارگیری نفت از ینبع به کمترین میزان در یک ماه رسید
عقب نشینی شرکت‌های نفتی غربی از خلیج فارس
نورنما | یکم اردیبهشت روز بزرگداشت شیخ اجل سعدی شیرازی گرامی باد
گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و عراق
اعلام جزئیات شارژ سهمیه بنزین اردیبهشت ماه
تمدید شد؛ مترو و اتوبوس تا اطلاع ثانوی رایگان است
انفجار کنترل شده در تبریز و کیش
سفیر ایران در هلند: اقدامات دفاعی ما محدود به مراکز منشأ حملات بوده است
حماس: بسته شدن گذرگاه رفح، نقض آشکار توافقات است
سفیر روسیه در آلمان احضار شد
انتخاب پرواز همای به عنوان خواننده ترانه تیم ملی فوتبال در جام جهانی
نشست چارچوب هماهنگی برای انتخاب نخست‌وزیر عراق آغاز شد
نگرانی روسیه از افزایش ایده هسته‌ای شدن متحدان غیرهسته‌ای آمریکا
ادامه انتقاد دموکرات‌ه؛ ابزار مهار ترامپ در دست کنگره
پیش بینی میزان هزینه بازسازی غزه از سوی آسوشیتدپرس
مجارستان در پی بازداشت نتانیاهو در بوداپست
آمادگی مسکو برای کمک به توافق بین ایران و کشورهای عربی
جوزف عون خواهان دیدار با ترامپ بدون حضور نتانیاهو است
پس از رأی دیوان عالی؛ دولت آمریکا واریز غرامت ها را آغاز کرد
حمله پهپادی به جنوب لبنان/واکنش ها به تخریب مجسمه حضرت عیسی
روسیه پرواز بر حریم هوایی ایران را برقرار کرد
جریمه دو بازیکن پرسپولیس از سوی کمیته انضباطی
تحول در تشخیص زودهنگام سرطان با کیت غیرتهاجمی محققان ایرانی
برنامه‌های جدید روس‌اتم در نیروگاه بوشهر
خبر اینترنشنال تکذیب شد
برگزاری اولین تمرین تیم ملی فوتبال زیر نظر قلعه نویی
رکورد 111 هزار میلیارد دلاری بدهی جهانی/ هشدار درباره خطر سقوط بازار اوراق قرضه
اهدای اعضای بدن یک سرباز شهید؛ تداوم زندگی در جان سه هم‌وطن
حضرتی: دستورات لازم برای جبران آسیب‌های جنگ داده شده است
ترامپ: اسرائیل هرگز مرا به جنگ با ایران ترغیب نکرد!
کشته شدن 2 کارمند سفارت آمریکا در مکزیک
رونمایی از قرآن نفیس خطی با تقریظ رهبر شهید انقلاب در حرم رضوی
مخبر: هشیاریم که مذاکره پوششی برای «استراتژی فرسایش» و استمرار جنگ نشود
اظهارات متفاوت درباره عزیمت معاون ترامپ به اسلام‌آباد؛ ونس کجاست؟
قهرمان روی چمن یا پشت میز
کویت: قادر به صادرات نفت نیستیم
پزشکیان در ایکس نوشت: مردم ایران زیر بار زور نمی‌روند
تصمیم ایران برای عدم حضور در مذاکرات تا این لحظه تغییری نکرده است
ترامپ مدعی شد: ونس و هیئت مذاکره کننده در راه پاکستان هستند
رمان‌های «هان کانگ» کماکان در صدر پرفروش ترین ها
العربیه: آمریکا جلسات هماهنگی امنیتی با بغداد را تعلیق کرد
کاروان ساحلی‌بازان ایران از فردا به مصاف حریفان می روند
بازداشت تعدادی از شهروندان شیعه در امارات
تل آویو-واشنگتن به دنبال برگزاری دور دوم مذاکرات با لبنان
وعده وزیر آموزش‌ و پرورش درخصوص بهبود شرایط معیشتی معلمان
سه فیلم جدید در راه پخش و اکران
اعلام آمادگی کاخ سفید برای کمک مالی به امارات
آغاز اعزام زمینی زائران حج ایران از هفته آینده
تهران در مسیر تبدیل شدن به بزرگ‌ترین کارگاه مترو کشور
اختلاف وزیر جنگ و وزیر ارتش آمریکا علنی شد