×
سیاسی
شناسه خبر : 74723
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

دستگاه قضا و تحولات امیدبخشی که منقطع نشد

اگرچه بهبود خدمت رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است لیکن مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان کشور همواره تلاش کرده‌اند از طرق مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری در جهت تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

نورنیوز ـ گروه جامعه: طی مدت کوتاهی که از حضور حجةالاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در رأس دستگاه قضایی کشور می‌گذرد، روزانه اخبار امیدوارکننده‌ای در بخش‌های مختلف این حوزه به گوش می‌رسد که نویدبخش عدم انقطاع روند تحولی آغاز شده در دوره قبل و بلکه تشدید و تسریع آن است. 

اولویت دادن به رفع مشکلات مردم، مبارزه با فساد به ویژه فساد درون سازمانی، دیدارهای چهره به چهره با مردم، متهمین و محکومین در دادسراها و بازداشت‌گاه‌ها، توجه بیشتر به حقوق زندانیان، تغییر رویکرد در صدور احکام و... از جمله محورهای مهم این رویکرد تحولی است.

اجرای عملی موضوع «حبس‌زدایی از احکام» نیز به عنوان یک رویکرد محوری دستگاه قضایی که از زمان مسئولیت مرحوم آیت‌الله هاشمی شاهرودی در قوه قضائیه برای آن برنامه‌ریزی شد، در دوره آیت‌الله رئیسی آغاز شد و در دوره جدید نیز با قوت ادامه دارد.

اگرچه بهبود خدمت رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است لیکن مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان کشور همواره تلاش کرده‌اند از طرق مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری در جهت تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

واکنش‌های عجولانه و حاکی از عصبانیت مقامات غربی نسبت به روند مذکور، مانند آنچه اخیرا در واکنش «رابرت مالی» مسئول ویژه کاخ سفید در امور ایران و وزارت خارجه آمریکا به اظهارات حجةالاسلام محسنی اژه‌ای درباره ممنوع‌الورود نبودن هیچ‌یک از اتباع ایرانی رخ نمود، شاهدی بر این مدعاست.

البته باید توجه داشت که بر اساس تعالیم اسلامی و مبتنی بر مشی جمهوری اسلامی در حوزه قضایی، ایران همواره یکی از نظام‌های پیشرو در امر عدالت بوده و از نقطه‌نظر انسان‌دوستی و توجه به حقوق متهمین و محکومین سرآمد بوده است، چنانچه در ابتدای پاندمی کرونا، ایران اولین کشوری در سطح جهان بود که با اعطای مرخصی به تعداد زیادی از زندانیان، حقوق آنان در موضوع سلامت را مدنظر قرار داد.

با این وجود؛ برخی کمبودها و نقائص موجود در فرآیندهای قضایی که البته مختص کشور ما هم نیست، همواره با بزرگ‌نمایی و تبلیغات منفی گسترده از سوی رسانه‌های معاند مواجه شده و علاوه بر ایجاد بدبینی در افکار عمومی جهانی، مردم کشور را نیز نسبت به این حوزه نگران کرده است. 

از سویی؛ رویکرد قضایی جمهوری اسلامی منبعث از تعالیم دین حنیف اسلام، تاکید بر ملاطفت، بخشش و گذشت است مگر این که حق‌الناسی رخ داده یا مجرمی دستش به خون مردم آغشته شده باشد، چنانچه در وقایع آبان‌ماه سال 98 و رخدادهای اخیر در استان خوزستان نیز این رویکرد آشکارا به مورد اجرا گذارده شد که در همین رابطه می‌توان به نامه مهم دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در مورد وقایع سال 98 مبنی بر بکارگیری حداکثر رأفت اسلامی با بازداشت‌شدگان اشاره کرد. 

در کنار این رویکرد اما؛ دستگاه قضایی همواره در خصوص برخورد با متجاوزین به جان و مال مردم، گروه‌های تروریستی، باندهای جنایت‌کار سازمان‌یافته و مفسدین اقتصادی بسیار قاطع و سخت‌گیر بوده و در روند تحول نیز این رویکرد تقویت خواهد شد.

در این خصوص می‌توان به برخورد با منافقینی که دستشان به خون ده‌ها هزار نفر شهروند بی‌گناه آغشته است و هم‌دست با دشمن بعثی علیه مردمشان وارد جنگ مسلحانه شدند و الان هم معرکه گرفته‌اند، اشاره کرد.  

به هر شکل؛ روند شکل گرفته در کاهش فاصله مردم و حاکمیت در امر قضا چه از نقطه‌نظر شکلی و ساختاری و چه به لحاظ رویکردی، مسیری را می‌پیماید که در صورت تداوم خواهد توانست بخش زیادی از نگرانی‌های مردم در حوزه دادگستری را برطرف کند که طبعا باب میل بدخواهان و مفسدین نیست.  

تقریبا می‌توان گفت در کمتر کشوری مواردی از جنس دیدار خصوصی رئیس دستگاه قضایی یا دادستان با محکومان امنیتی و حتی بزهکاران را بتوان سراغ گرفت که مورد به مورد پای صحبت‌های آنان نشسته و مشکلاتشان را بررسی کنند.

در خصوص نگاه ویژه دستگاه قضایی کشور به موضوع زندانیان زن نیز همین رویکرد صادق است و بر خلاف تبلیغات گسترده غرب در این خصوص، مجموعه ارکان قضایی در کشور تمام تلاش خود را برای حل مشکلات زنان مددجو و بازگشت آنان به آغوش گرم خانواده به عنوان مهترین رکن آن، به کار بسته‌اند.

همین دو روز پیش و تنها در یکی از موارد رخ داده در خصوص مددجویان زن، دادستان تهران با تمام زندانیان امنیتی زندان زنان ملاقات کرد و درخواست آزادی مشروط برای بعضی از آنان صادر شد. همچنین برخی از زندانیان امنیتی زن نیز به مرخصی رفتند.

بر این اساس؛ به نظر می‌رسد روند تحولی آغاز شده در دستگاه قضایی کشور که باید با کمک همه ارکان تقنینی، اجرایی و رسانه‌ای سرعت بیشتری به خود بگیرد، می‌تواند افق‌های روشن‌تری نسبت به گذشته در برابر دیدگان افکار عمومی بگشاید.

 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
پرداخت مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی از فردا آغاز می‌شود +جدول زمان واریز برای دهک‌ها
وزیر علوم: مدت دوره‌ی کارشناسی سه ساله می‌شود
رئیس مجلس: تروریسم در زاهدان انتقام دشمن از مقاومت مردم ایران بود
X
آگهی تبلیغاتی