نورنیوز-گروه اقثصادی: تغییرات مصرف غذای ایرانیان در دهه 90 نشان میدهد سرانه مصرف برخی از اقلام خوراکی از جمله محصولات پروتئینی در کشور، کاهش هشداردهندهای (50درصد) داشته است. این موضوع حاکی از کوچک شدن سفره خانوار ایرانی طی 10سال گذشته است. نتایج یک بررسی کارشناسی نشان میدهد نه تنها سرانه مصرف اقلام خوراکی ایرانیان بهشدت افت کرده که هزینه بیشتری بابت مواد غذایی مختلف اعم از آبزیان، گوشت قرمز، قند و شکر، برنج و همچنین لبنیات از سوی خانوارها پرداخت میشود؛ موضوعی که امنیت غذایی کشور را مورد تهدید قرار داده است.
گزارش تیرماه 1400 مرکز آمار ایران از شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور بر حسب بخشهای اصلی و برخی گروهها و طبقات کالایی نشان میدهد قیمت سبد خوراکیها نسبت به سال پایه 1395 حدودا 4 برابر شده است. این گزارش نشان میدهد ظرف 5 سال چه فشاری به رفاه خانوارهای ایرانی وارد شده است. در این گزارش تاکید شده در تیرماه 1400 به نسبت سال پایه (1395)، قیمت نان و غلات سه برابر، قیمت گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها 4.4 برابر، قیمت ماهیها و صدفداران 4.7 برابر و قیمت شیر و پنیر و تخممرغ 4.1 برابر شده است. کاهش 10 تا 50 درصدی مصرف شیر، گوشت، ماهی، قند و شکر، برنج و مرغ در شرایطی رخ داده که همزمان با شرایط کرونایی و افت چشمگیر موقعیتهای شغلی در کشور، سهم هزینه درمان یا مسکن از سبد خانوارها افزایش یافته و درآمدها نیز هماندازه تورم افزایش پیدا نکردهاند؛
نتایج یک گزارش منتشر نشده که خود را در گفتوگوی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران منعکس کرده، نیز نشان میدهد ایرانیان در مقایسه با دهه 80 غذای کمتری میخورند و هزینه بیشتری بابت خوراکیهای مختلف اعم از گوشت، لبنیات، برنج و قند و شکر میپردازند.
به گفته زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهرانی، طبق دادههای مرکز آمار ایران، در فاصله زمانی 1390 تا 1399 سرانه مصرف آبزیان در کشور 50 درصد و گوشت قرمز46 درصد کاهش یافته است. وی با استناد به گزارش مرکز آمار، از کاهش شدید سرانه مصرف برخی از اقلام غذایی در جامعه خبر داده است. زرگران گفته «این آمار نشان میدهد که سرانه مصرف آبزیان طی یک دهه اخیر کاهش 50 درصدی داشته بهطوری که از 4 کیلوگرم در سال 1390 به 2 کیلوگرم در سال 99 کاهش یافته است. سرانه مصرف گوشت قرمز نیز طی این مدت با کاهش 46 درصدی مواجه شده و از 13 کیلوگرم در سال 1390 به 7 کیلوگرم در سال گذشته کاهش یافته است».
همچنین «سرانه مصرف قند و شکر طی یک دهه اخیر به میزان 33 درصد کاهش یافته و از 24 کیلوگرم در سال 1390 به 16 کیلوگرم در سال 99 رسیده است. سرانه مصرف برنج در سال 1390 که 44 کیلوگرم بود نیز به33 کیلوگرم در سال گذشته کاهش یافته و افت سرانه مصرف 25 درصدی را نشان میدهد و سرانه مصرف لبنیات هم طی این مدت با افت 17 درصدی مواجه شده و سرانه مصرف این محصولات برای خانوار ایرانی که در سال 1390 معادل 127 کیلوگرم بود به 106 کیلوگرم در سال 1399 کاهش یافته است. افت شدید سرانه مصرف این اقلام، زنگ خطری جدی برای امنیت غذایی کشور به صدا درآورده است».
دنیای اقتصاد