×
فرهنگی
شناسه خبر : 74658
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/05/20 ساعت 14:32
زریاب خویی زینت محافل علمی بود

زریاب خویی زینت محافل علمی بود

عباس زریاب خویی از تاریخ‌دانان بسیار شناخته شده ایرانی است. او در بیستم مرداد‌ماه سال 1298 به دنیا آمد و پس از 75 سال زندگی در نیمه‌های بهمن ماه سال 1373 در تهران درگذشت.

نورنیوز-گروه فرهنگ: عباس زریاب خویی از تاریخ‌دانان بسیار شناخته شده ایرانی است. او در بیستم مرداد‌ماه سال 1298 به دنیا آمد و پس از 75 سال زندگی در نیمه‌های بهمن ماه سال 1373 در تهران درگذشت. زریاب خویی از سال 1345 استاد تاریخ در دانشکده‌ ادبیات دانشگاه تهران بود و در رشته‌های ادبیات فارسی، ادبیات عرب، فلسفه، زبان‌شناسی و معارف اسلامی تدریس می‌کرد.

استاد محمدعلی موحد گفته: «‌زریاب درسال 1316 در سن و سالی بود که باید به خدمت نظام وظیفه می‌رفت. آن زمان در آذربایجان فقط یک مدرسه متوسطه 12 کلاسه در تبریز داشتیم، یکی هم بعدها در ارومیه افتتاح شد. یا باید زریاب را از خوی به یکی از این شهرها که دوازده کلاس کامل داشت بفرستند تا سیکل دوم را بخواند و این کلی خرج داشت که تحمل آن برای هر خانواده آسان نبود.

راه دیگری که مخصوصا در روستاها و شهرهای کوچک آذربایجان برای فرار از اجباری (خدمت سربازی) رفتن از آن استفاده می‌شد، آن بود که بچه‌ها را به قم می‌فرستادند تا طلبه بشوند؛ چون طلبه‌ها قانونا از خدمت سربازی معاف بودند. زریاب را این‌جوری فرستادند به قم... درباره زریاب گفته‌اند که تقی‌زاده او را کشف کرد و این البته درست است. زریاب گنجی بود که تقی‌زاده او را کشف کرد و به هنینگ معرفی‌اش کرد و وسایل اعزام او را برای تحصیل به آلمان فراهم آورد. اینها همه درست، اما نگفته‌اند که این گنج چگونه گرد آمده بود.

استاد باستانی پاریزی نیز درباره زریاب گفته است: «چند سال پیش که کنگره‌ای از مستشرقان در تهران تشکیل شده بود یک روز ما را بردند به دیدن سد کرج، در کنار دریاچه، من و ایرج افشار و دکتر زریاب و چند تن دیگر ایستاده بودیم، در همین وقت یک پروفسور آلمانی سررسید که قبلا استاد زریاب بود، شروع کرد با زریاب به آلمانی حرف زدن و دو تا فرانسوی هم رسیدند، زریاب با آنها به فرانسه به صحبت پرداخت، دو تا ژاپنی هم آمدند- زریاب متکلم‌وحده بود- و البته نه به ژاپنی، بل به انگلیسی توانست حرف‌ خود را به آنها بفهماند. حسینعلی محفوظ استاد عرب سررسید: اهلا و سهلا، عربی فُصحای زریاب گره‌گشای کارش شد. از شما چه پنهان من، ضمن حسرت، کمی حسد هم بردم که گنگ بودم. در همین وقت چهار، پنج تا از دانشمندان شوروی سررسیدند. من خوشحال شدم و بلندبلند گفتم: «‌دکتر زریاب، دیگر مطمئنم که زبان روسی‌ نمی‌دانی. اما خیلی زود آب سرد بر آتش حرارت و جوش من ریخته شد، زیرا: خوش‌گلدی و صفا گتیردی زریاب، چنان فضلای اهل آذربایجان شوروی را به خود گرفت که سایرین فراموش شدند.»


عباس زریاب خویی-محمدعلی باستانی پاریزی-ایرج افشار

 او عضو انجمن فلسفه، عضو هیئت امنای بنیاد فرهنگ ایران، عضو فرهنگستان تاریخ و عضو بنیاد شاهنامهٔ فردوسی بود. علاوه بر اینها با دائرةالمعارف فارسی (زیر نظر غلامحسین مصاحب) و دانشنامهٔ ایران و اسلام همکاری داشت و مدخل‌های بسیاری در این دو مجموعه به قلم اوست. دکتر زریاب خویی از دیر زمان عضو انجمن بین‌المللی شرق‌شناسی (آلمان)، و عضو مجمع بین‌المللی کتیبه‌های ایرانی (انگلستان) بود.

به نوشتهٔ احمد تفضلی: «هنگامی که بنیاد دائرةالمعارف اسلامی و مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و دائرةالمعارف تشیع تأسیس شد، بر همهٔ اهل علم و معرفت معلوم بود که هر دائرةالمعارفی در این زمینه‌ها بدون همکاری پرثمر زریاب ناقص خواهد بود. از این رو بود که همه خاضعانه دست کمک به سوی او دراز کردند و از او درخواست همکاری کردند. زریاب کوشید تا رنجیدگی خود را از دستگاه اداری دولتی دانشگاه به دست فراموشی سِپُرد. با دل و جان با سازمان‌های علمی نامبرده به همکاری پرداخت و اکنون مقالات او زینت‌بخش این دائرةالمعارف‌هاست.»


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به مناطقی از کهگیلویه، بروجرد،اردبیل واهواز
«باتلاق پرهزینه» ایران قابل پیش‌بینی بود
حزب‌الله توان پرتاب 200 موشک و پهپاد در روز به‌مدت 5 ماه را دارد
واکنش ایران به تهدیدهای ترامپ علیه نیروگاه‌ها و پل‌ها
بازنشر بخشی از بیانات رهبر انقلاب؛ تنگه هرمز باید بسته بماند + فیلم
اولیانوف: ایران در برابر اولتیماتوم ترامپ تسلیم نمی‌شود
رئیس اتحادیه بنکداران: هیچ کمبودی در بازار وجود ندارد
تصویر جمجه سوخته سرباز آمریکایی در میان تجهیزات هواپیمای سی - 130
رونالدو پیشنهاد حضور در امریکا را رد کرد
سناتور آمریکایی: کنگره همین حالا جنگ با ایران را پایان دهد
نیروهای مسلح ایران همواره مرگبار ظاهر می‌شوند
گروه سایبری حنظله 26 شرکت اسرائیلی را هک کرد
دستگیری 4 عنصر ضدامنیتی و مرتبط با شبکه‌های معاند در غرب تهران
شکار پهپاد «لوکاس» در آسمان خارک
ناامیدی ترامپ: با ایرانی‌ها نمی‌توان به خط پایان رسید
زلنسکی: جنگِ ایران اولویت واشنگتن را تغییر داده است
گراهام: به بازگشایی تنگه هرمز امیدوارم
برنامه تجمع امشب در میادین تهران
رشد نرخ خرید تضمینی برق نیروگاه‌های یک مگاواتی
پاسخ قالیباف به تهدید ترامپ؛ به ملت ایران احترام بگذار
آغاز روند اجرای قانون اعدام اسیران فلسطینی!
چه خبر از حمایت از کسب‌وکارهای اینترنتی؟
موج 97 عملیات وعده صادق 4/ حمله به مرکز فرماندهان و افسران آمریکایی
رزمندگان خیابان
اعلام وضعیت اضطراری انرژی در برخی از کشورهای جنوب شرق آسیا
پیشنهاد وزیر خارجه چین برای باز کردن تنگه هرمز
قطر بر لزوم توقف حملات به قطر و کشورهای منطقه تاکید کرد
سناتور مورفی: اقدامات و سخنان ترامپ، مطلقاً دیوانه‌وار است
چند نفر از داوطلبان انتخابات شوراهای روستا در تهران تایید صلاحیت شدند؟
حکیم جفریز:ترامپ بدون برنامه وارد یک جنگ پرهزینه کرده است
اعتراف ترامپ به فاکس نیوز: به اغتشاشگران در دی ماه ایران سلاح دادیم
تصویب تغییر نام میدان آرژانتین تهران
پیام گردان‌های القدس به ترامپ و نتانیاهو
سناتور دموکرات آمریکایی، ترامپ را دیوانه بی‌مهار خواند
ظریف: حرف‌های رکیک، نشانه «پیروزی» نیست، «استیصال» است
معاون دفتر پزشکیان: تنگه هرمز فقط با رژیم حقوقی جدید باز می‌شود
جلالی: خاک ایران را به گورستان آرزوهای متجاوزان تبدیل می‌کنیم
شوک بزرگ ایران به فرماندهی نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی
آخرین وضعیت ترافیکی محورهای کشور؛ ترافیک سنگین در این جاده‌ها
قاآنی: اصحاب اپستین منتظر مرصادها و طبس‌ها در منطقه باشند
تجمع اعتراضی هزاران اندونزیایی مقابل سفارت آمریکا در جاکارتا
حضور مجید واشقانی در میان بسیجیان ایست بازرسی
حمله پهپادی ارتش به صنایع پتروشیمی رژیم صهیونیستی و مقر نظامیان ارتش تروریستی آمریکا
نورویدیو | پشت پرده افزایش نجومی بودجه نظامی آمریکا ؛ امنیت یا منافع شخصی ؟
رضایی: صدای برنوی غیورمردان لر در واشنگتن و تل‌آویو شنیده شد
افزایش شمار جانباختگان سیل افغانستان به 100 تن
خسارت 200 میلیون دلاری به آمریکا برای عملیات نجات خلبان آمریکایی
ارسال فیلم، تصاویر و... به شبکه های فارسی معاند بر خلاف امنیت ملی بوده و جرم است
وقوع حادثه سخت برای نظامیان اسرائیلی در جنوب لبنان
انقاد شدید پلوسی از تهدیدهای ترامپ درباره خروج از ناتو