×
فرهنگی
شناسه خبر : 74658
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/05/20 ساعت 14:32
زریاب خویی زینت محافل علمی بود

زریاب خویی زینت محافل علمی بود

عباس زریاب خویی از تاریخ‌دانان بسیار شناخته شده ایرانی است. او در بیستم مرداد‌ماه سال 1298 به دنیا آمد و پس از 75 سال زندگی در نیمه‌های بهمن ماه سال 1373 در تهران درگذشت.

نورنیوز-گروه فرهنگ: عباس زریاب خویی از تاریخ‌دانان بسیار شناخته شده ایرانی است. او در بیستم مرداد‌ماه سال 1298 به دنیا آمد و پس از 75 سال زندگی در نیمه‌های بهمن ماه سال 1373 در تهران درگذشت. زریاب خویی از سال 1345 استاد تاریخ در دانشکده‌ ادبیات دانشگاه تهران بود و در رشته‌های ادبیات فارسی، ادبیات عرب، فلسفه، زبان‌شناسی و معارف اسلامی تدریس می‌کرد.

استاد محمدعلی موحد گفته: «‌زریاب درسال 1316 در سن و سالی بود که باید به خدمت نظام وظیفه می‌رفت. آن زمان در آذربایجان فقط یک مدرسه متوسطه 12 کلاسه در تبریز داشتیم، یکی هم بعدها در ارومیه افتتاح شد. یا باید زریاب را از خوی به یکی از این شهرها که دوازده کلاس کامل داشت بفرستند تا سیکل دوم را بخواند و این کلی خرج داشت که تحمل آن برای هر خانواده آسان نبود.

راه دیگری که مخصوصا در روستاها و شهرهای کوچک آذربایجان برای فرار از اجباری (خدمت سربازی) رفتن از آن استفاده می‌شد، آن بود که بچه‌ها را به قم می‌فرستادند تا طلبه بشوند؛ چون طلبه‌ها قانونا از خدمت سربازی معاف بودند. زریاب را این‌جوری فرستادند به قم... درباره زریاب گفته‌اند که تقی‌زاده او را کشف کرد و این البته درست است. زریاب گنجی بود که تقی‌زاده او را کشف کرد و به هنینگ معرفی‌اش کرد و وسایل اعزام او را برای تحصیل به آلمان فراهم آورد. اینها همه درست، اما نگفته‌اند که این گنج چگونه گرد آمده بود.

استاد باستانی پاریزی نیز درباره زریاب گفته است: «چند سال پیش که کنگره‌ای از مستشرقان در تهران تشکیل شده بود یک روز ما را بردند به دیدن سد کرج، در کنار دریاچه، من و ایرج افشار و دکتر زریاب و چند تن دیگر ایستاده بودیم، در همین وقت یک پروفسور آلمانی سررسید که قبلا استاد زریاب بود، شروع کرد با زریاب به آلمانی حرف زدن و دو تا فرانسوی هم رسیدند، زریاب با آنها به فرانسه به صحبت پرداخت، دو تا ژاپنی هم آمدند- زریاب متکلم‌وحده بود- و البته نه به ژاپنی، بل به انگلیسی توانست حرف‌ خود را به آنها بفهماند. حسینعلی محفوظ استاد عرب سررسید: اهلا و سهلا، عربی فُصحای زریاب گره‌گشای کارش شد. از شما چه پنهان من، ضمن حسرت، کمی حسد هم بردم که گنگ بودم. در همین وقت چهار، پنج تا از دانشمندان شوروی سررسیدند. من خوشحال شدم و بلندبلند گفتم: «‌دکتر زریاب، دیگر مطمئنم که زبان روسی‌ نمی‌دانی. اما خیلی زود آب سرد بر آتش حرارت و جوش من ریخته شد، زیرا: خوش‌گلدی و صفا گتیردی زریاب، چنان فضلای اهل آذربایجان شوروی را به خود گرفت که سایرین فراموش شدند.»


عباس زریاب خویی-محمدعلی باستانی پاریزی-ایرج افشار

 او عضو انجمن فلسفه، عضو هیئت امنای بنیاد فرهنگ ایران، عضو فرهنگستان تاریخ و عضو بنیاد شاهنامهٔ فردوسی بود. علاوه بر اینها با دائرةالمعارف فارسی (زیر نظر غلامحسین مصاحب) و دانشنامهٔ ایران و اسلام همکاری داشت و مدخل‌های بسیاری در این دو مجموعه به قلم اوست. دکتر زریاب خویی از دیر زمان عضو انجمن بین‌المللی شرق‌شناسی (آلمان)، و عضو مجمع بین‌المللی کتیبه‌های ایرانی (انگلستان) بود.

به نوشتهٔ احمد تفضلی: «هنگامی که بنیاد دائرةالمعارف اسلامی و مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و دائرةالمعارف تشیع تأسیس شد، بر همهٔ اهل علم و معرفت معلوم بود که هر دائرةالمعارفی در این زمینه‌ها بدون همکاری پرثمر زریاب ناقص خواهد بود. از این رو بود که همه خاضعانه دست کمک به سوی او دراز کردند و از او درخواست همکاری کردند. زریاب کوشید تا رنجیدگی خود را از دستگاه اداری دولتی دانشگاه به دست فراموشی سِپُرد. با دل و جان با سازمان‌های علمی نامبرده به همکاری پرداخت و اکنون مقالات او زینت‌بخش این دائرةالمعارف‌هاست.»


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
واکنش مسکو به احیای آزمایش‌های اتمی آمریکا
هم‌دستی گوگل و آمازون با صهیونیست‌ها در نسل کشی غزه
تصادف مرگبار در جاده نهاوند - کرمانشاه 5 کشته داشت
نبیه بری: با محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی مهار نمی شود
توضیحات عراقچی درباره بازگشایی مرز مسافری ایران و جمهوری آذربایجان
پاداش تکواندوکاران مدال آور پرداخت شد
قسام، جنازه دو اسیر اسرائیلی را تحویل می‌دهد
دستگیری عاملین رعب و وحشت در محله نارمک تهران
برانکو از دنیای فوتبال خداحافظی کرد
تلفن همراه کودکان را به خطر اوتیسم نزدیک می‌کند
خداحافظی با سیم کارت های فیزیکی
بیش از 11 هزار چندقلوزایی در هفت ماه اول سال
رکورد 20 هزار فوتی تصادفات رانندگی شکسته شد
بازداشت 3 نفر در پرونده قتل خواننده مازندرانی
نوزادی که در آمبولانس اورژانس سقز به دنیا آمد
رئیس سازمان محیط زیست: چرخه خشونت در طبیعت باید شکسته شود
پویش 300 نفری نویسندگان جهان علیه نیویورک تایمز
آغاز حراج تازه شمش طلا در مرکز مبادله + شرایط خرید
اهمیت استقرار موشک میان‌برد «اورشنیک» در بلاروس
تعلیق یک‌ساله عوارض بندری آمریکا و چین
ترامپ: در سفر آسیا فرصت دیدار با کیم فراهم نشد
تاکید رئیس جمهور به تکمیل خطوط و اتصال ایستگاه‌های قطار حومه‌ای و مترو
تحویل سکه‌های پیش‌فروش با سررسید 30 مهر تا 10 آبان
مرگ مغزی صابر کاظمی تایید شد/ درخواست خانواده کاظمی از مردم
کاهش 82 درصد بارش‌های ایران
عراقچی: برگزاری همایش‌های بین‌المللی با هدف تقویت دیپلماسی منطقه‌ای است+فیلم
پایان کار تیم ملی تکواندو ایران در قهرمانی جهان با 3 مدال / بختیاری به مدال برنز رسید
دستور فوری رئیس‌جمهور لبنان به ارتش برای مقابله با نفوذ اسرائیل
اقتصاد جهانی زیر سیطره هوش مصنوعی پیشرفته
قیمت طلا و سکه امروز پنج‌شنبه 8 آبان 1404 + جدول
راز قتل زن سالخورده در جنوب تهران فاش شد
هزار کامیون کمک رسانی پشت درهای بسته غزه
واکنش تند پکن به تصمیم اتمی واشنگتن
مرگ خرس قهوه‌ای بر اثر تصادف در فارس
معافیت بندر چابهار از تحریم‌های آمریکا تمدید شد
نسیم قاسمی دوباره روی سکو؛ دو نقره آسیایی در دسته 77 کیلوگرم
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 8 آبان 1404
سرمربی منچستریونایتد در پرسپولیس ماندنی شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 8 آبان 1404+ جدول
ایرلند کشتار فلسطینی‌ها توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کرد
اعطای درجه سپهبدی به شهید غلامعلی رشید
آلودگی خوزستان شدت گرفت؛ 6 شهر در شرایط قرمز
اتهام پژمان جمشیدی مشخص شد/ تکذیب شایعه توقیف آثار جمشیدی
نبرد 12 روزه نشان داد پدافند غیرعامل ضروری و تکلیف ملی است
آثار هنرمندان معلول، پیام صلح و انسانیت به جهان می‌دهد
نورنما | روز ملی محیط‌بان مبارک باد
حذف کامل تیم ملی تکواندو بانوان از رقابت‌های جهانی
سال 1405 چند روز تعطیل رسمی دارد؟
هشدار مجلس درباره حذف یارانه سه دهک بالا
تغییر ساعت دو دیدار حساس هفته نهم لیگ برتر
X
آگهی تبلیغاتی