×
سیاسی
شناسه خبر : 74585
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/05/19 ساعت 09:51
چشم انداز پیشِ رو در مذاکرات هسته‌ای

نورنیوز بررسی کرد؛

چشم انداز پیشِ رو در مذاکرات هسته‌ای

در صورتی که روند شش دور مذاکرات انجام شده و نتایج آن از سوی ایران مطلوب ارزیابی می‌شد طبعا با توجه به تاکید کشور در زمینه رفع سریع همه تحریم‌ها باید توافقات انجام شده به سند خروج از بن‌بست کنونی تبدیل می‌شد.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: موضوع مذاکرات هسته‌ای میان ایران و طرف‌های غربی که از ابتدای سال جاری  در شش دور پیگیری شد، این روزها و پس از توقف صورت گرفته، دوباره به اصلی ترین موضوع  میان ایران و غرب به ویژه ایالات متحده تبدیل شده است.

مذاکرات هسته‌ای در وین در حالی در ایستگاه ششم متوقف شد که رسانه‌های غربی سعی کردند ایران را عامل این توقف معرفی کنند، حال آنکه؛ مقصر اصلی این توقف عدم پذیرش تروئیکای اروپایی و آمریکا در اجرای تعهدات برجامی خود بوده است.

در حال حاضر اصلی ترین سوالی که در افکار عمومی داخلی و محافل سیاسی و رسانه ای غربی وجود دارد، رویکرد دولت جدید ایران در مذاکرات و راهبردجمهوری اسلامی  برای شکستن بن بست موجود است.

آنچه که از اظهار نظر صریح رهبر معظم انقلاب در تبیین نتایج شش دور مذاکره انجام شده در دولت گذشته برمی آید، ادامه مذاکرات بر اساس الگوی قبلی نیز به دلایل عدیده مورد توجه نخواهد بود

در همین رابطه؛ کاظم غریب‌آبادی عضو هیئت مذاکره‌کننده ایرانی نیز در مصاحبه هفتم مردادماه خود با پایگاه اطلاع‌رسانی «Khamenei.ir» با برشمردن هفت مورد از اقدامات ناقض توافق از سوی ایالات متحده، نقش واشینگتن در به سرانجام نرسیدن مذاکرات وین را تشریح کرد.

از جمله این هفت اقدام می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 
1. کل تفاهم را به پذیرش بندی در خصوص انجام گفت‌وگوهای آتی در مورد مسائل منطقه‌ای گره زدند که کاملاً با موضوع مذاکرات غیرمرتبط و مضر است. رفع برخی تحریم‌ها و همچنین خروج نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست گروه‌های تروریستی را مستقیماً به پذیرش این بند منوط کردند.

2. حاضر به لغو دستور اجرایی تحریم تسلیحات متعارف نشدندکه کاملاً با قطعنامه‌ی 2231شورای امنیت و برجام در تناقض آشکار است و به‌نوعی مغایر ادعای آمریکا به برگشت تعهدات برجامی است.

3. حاضر به برداشتن تحریم‌ها علیه بیش از 500 نفر از اشخاص حقیقی و حقوقی -که توسط دولت ترامپ به بهانه‌ی غیرهسته‌ای تحت تحریم قرار گرفتند- و همچنین لغو قانون تحریمی کاتسا نشدند، درحالی که تمامی اقدامات ترامپ از جمله توسل به بهانه‌های غیرهسته‌ای برای اعمال تحریم با هدف تخریب کامل تفاهم هسته‌ای صورت گرفته بود. از سوی دیگر، این نشان‌دهنده‌ی عزم جدی دولت جدید آمریکا در استفاده از کارت‌های ایجادشده در دولت قبلی و همچنین پیگیری سیاست فشار حداکثری علیه ایران است.

4. حاضر به ارائه‌ی تضمین در مورد عدم تکرار رفتارهای مشابه دولت قبل در قبال تفاهم هسته‌ای نشدند؛ حتی حاضر نشدند دوره‌ی زمانی معقولی را هم برای تداوم کار شرکت‌هایی که با ایران وارد تجارت و کار اقتصادی می‌شوند، در نظر بگیرند که تا در صورت بروز هر مشکلی برای تفاهم احتمالی کار خود را بدون دغدغه از تحریم‌های فراسرزمینی آمریکایی به پایان برسانند.

5. حاضر به بحث درباره‌ی خسارات وارده به ایران در اثر خروج یک‌جانبه‌ و غیرقانونی از تفاهم هسته‌ای نشدند.

6. درباره‌ی فعالیت‌ها و تعهدات هسته‌ای ایران زیاده‌خواهی‌هایی را مطرح کردند که حتی فراتر از متن برجام است. البته همگی از سوی ایران رد شد، ولی این حاکی از کارشکنی و روحیه‌ی عناد آنان دارد. در این قضیه، طرف‌های غربی نیز از موضع مشابهی برخوردار بودند.

7. در مورد راستی‌آزمایی با وجود اینکه در مدل اوّلیه‌ی برجام، ایران ابتدا برای چندین ماه تعهدات هسته‌ای خود را انجام داد که مورد راستی‌آزمایی آژانس نیز قرار گرفت و سپس سایر طرف‌ها با اجرای تعهدات رفع تحریمی خود پرداختند، امّا در سری جدید گفت‌وگوها آمریکایی‌ها حاضر نشدند این واقعیت مهم را بپذیرند که تمامی مشکلات موجود ناشی از رفتارهای خصمانه و مخرب آن‌هاست و ابتدا آن‌ها باید تمامی تعهدات خود را انجام بدهند و تنها پس از راستی‌آزمایی در زمانی معقول، ایران به اجرای تعهدات خود خواهد پرداخت. مدل آمریکا برای انجام تعهدات اصولی و راستی‌آزمایی در دو روز صرفاً یک مدل تشریفاتی و خالی از فایده‌ی عملی است.

در کنار ملاحظات جدی ایران وعدم پذیرش روند شش دور مذاکره انجام شده تاکنون با توجه به رویکرد اعلام شده از سوی رییس جمهور و تاکید بر پیگیری روش‌های دیپلماتیک برای حل و فصل مسائل ایران در حوزه سیاست خارجی به صورت طبیعی اصلی‌ترین گزینه ایران در حوزه پیگیری پرونده هسته‌ای در شرایط پس از استقرار دولت جدید، بازگشت به مذاکرات با تعیین دستور جدید است .

به صورت طبیعی در صورتی که مسیر قبلی و نتایج آن از سوی ایران مطلوب ارزیابی می‌شد طبعا با توجه به تاکید ایران در زمینه رفع سریع همه تحریم‌ها باید توافقات انجام شده به سند خروج از بن‌بست کنونی تبدیل می‌شد.

عدم دستیابی به چارچوب مورد توافق طرفین برای احیای مجدد برجام نشان روشنی از نارضایتی ایران از روند طی شده در شش دور مذاکرات قبلی و ضرورت بازبینی کلی و تعیین دستور کار جدید برای از سرگیری مذاکرات است.

از نظر ایران تحقق چارچوب‌های ذکر شده در قانون مصوب مجلس تحت عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» اصلی ترین مولفه در تعیین دستور کار جدید مذاکرات خواهد بود.

به هر تقدیر؛ گرچه تغییر دولت‌ها در چگونگی پیگیری و اجرای اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تاثیرات محدودی دارد لیکن با توجه به تعیین راهبردهای کشور در حوزه سیاست خارجی از سوی شورای عالی امنیت ملی به عنوان یک نهاد حاکمیتی، به طور قطع موضوع پیگیری پرونده هسته‌ای و تعیین راهبردهای جدید در مذاکرات وین نیز در چارچوب سیاست‌های قطعی اعلام شده از سوی ایران و با نظارت این نهاد پیگیری خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
معوقات بازنشستگان فرهنگی چه زمانی پرداخت می‌شود؟
قیمت دلار توافقی امروز یکشنبه 15 شهریور 1405؛ دلار در آستانه 161 هزار تومان
اسرائیل جنوب سوریه را زیر آتش گرفت
کاهش سهم «اعتیاد» در انتقال HIV؛ تغییر الگوی انتقال بیماری در ایران
پرونده لیزینگ خودرو پرهام به کجا رسید؟توضیحات دادگستری درباره پرداخت مطالبات مالباختگان
قیمت طلای جهانی امروز یکشنبه 15 شهریور 1405 ؛ طلا صعود می‌کند یا سقوط؟
پیروزی مقتدرانه ایران مقابل هند؛ صعود تیم ملی والیبال به یک‌چهارم نهایی
انفجارهای مهیب تعز را لرزاند
مدار دیپلماسی | ایران برای پاسخ به متجاوز چقدر باید منتظر بماند؟
منتظر صلح جامع نمانیم، صلح را تولید کنیم
هشدار ایران به بلغارستان، هزاران نفر را علیه حضور نظامی آمریکا بسیج کرد
هشدار وزیر خارجه انگلیس درباره غزه؛ کودکان در انتظار درمان می‌میرند
حمله سپاه به شناور آمریکایی در تنگه هرمز
برنامه بازی‌های امروز لیگ برتر فوتبال یکشنبه 15 شهریور؛ ساعت بازی استقلال و آلومینیوم
وضعیت آب و هوا یکشنبه 15 شهریور 1405+ وضعیت استانها
از آیزنهاور تا ترامپ افول یک امپراتوری
بریکس و امکان ساختن زیرساخت حقوقی چندجانبه
ممنوعیت استفاده دستگاه‌های دولتی از پیام‌رسان‌های غیربومی لغو شد
درخواست دولت برای تسریع دراحقاق‌حقوق زنان
اجسام کوانتومی از گرانش پیروی می‌کنند؟
رصد تولد یک دنباله‌دار در فاصله 5 میلیارد کیلومتری زمین
تأمین یک میلیون دوز واکسن آنقلوانزا
آنچه لازم است درباره قرص جوشان بدانید
مدیرکل دفتر بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت: 40 درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری است
نقش یگ گیرنده عصبی در روی‌آوری افراد به خودکشی
شکر در 1000 روز اول زندگی چه بلایی سر بدن می‌آورد؟ کاهش خطر 5 سرطان
هشدار نارنجی در راه؛ بارش شدید شمال کشور
مودی پاکستان را تهدید به حمله کرد
حمله توپخانه‌ای عربستان به صعده یمن
آمریکا سهم 35 درصدی خود در نفت ونزوئلا را حفظ کرد
فرمانده نیروی دریایی سپاه: هر تحرک مشکوک هدف قرار می‌گیرد
100 پیکر از زیر آوار غزه بیرون کشیده شد
کنترل الکدحه در تعز به دست نیروهای مسلح یمن افتاد
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛از تهدید جدیدترامپ تا حمله موشکی به نفتکش های ایران
آخرین قیمت طلا و سکه امروز شنبه 14 شهریور 1405؛ چرا سکه 3.5 میلیون تومان گران شد؟
پیش‌ بینی قیمت دلار یکشنبه 15 شهریور 1405؛ عبور دلار از 230 هزار تومان
انفجار مرگبار تانکر سوخت در سنندج؛ 11 نفر جان باختند؛ عزای عمومی در کردستان ؛ علت حادثه
اولیانوف: ایران محور بحث شورای حکام آژانس است
کشته‌شدن نظامی صهیونیست پس از تیراندازی در نتانیا
قائم‌پناه: پزشکیان «صدای بی‌صدایان» را می‌شنود
اظهارنظر بولتون درباره حمله آمریکا به عروسی در سیریک ایران
کشف گردنبند 5000 ساله از دندان‌های حیوانات در لهستان
تساوی ارزشمند خانگی شالکه برابر بایرن‌مونیخ
در پی حادثه مرگبار 2 روز عزادار عمومی در کردستان اعلام شد
اسرائیل در جنوب لبنان «خط خاکستری» ایجاد می‌کند
دستور فوری برای ترخیص کالاهای دپو‌شده در آپرین
ایران حمله آمریکا به شناورهای تجاری را محکوم کرد
نورنما | بوسیدن پاهای یکی از رهبران معنوی هندوها در محفظه شیشه ای
ایران پیشنهاد «شبکه قضایی بریکس» را مطرح کرد
اینتر 3 - ناپولی 2/ نیش صدرنشینی افعی‌ها لحظه آخر اثر گذاشت!