×
فرهنگی
شناسه خبر : 74446
تاریخ انتشار : جمعه 1400/05/15 ساعت 17:35
دولت سیزدهم و آسیب های برنامه های فقرزدایی در ایران

نورنیوز بررسی کرد؛

دولت سیزدهم و آسیب های برنامه های فقرزدایی در ایران

حضور ادبیات و‌متدولوژی های متعدد در تعریف و حل مسئله فقر یکی از موانع اصلی رفع فقر است. در واقع همین تنوع و تکثر روش شناختی باعث سردرگمی سیاست گذار شده است و تصویری غیر دقیق از فقر در ایران جلوی چشمان سیاست گذاران گذاشته است.

نورنیوز-گروه جامعه: مسئله فقر در ایران معاصر یکی از چالش های اساسی پیش روی سیاست گذاران بوده است. در طول سالیان طولانی علی رغم دستاوردهای علمی و عملی در این حوزه همچنان با چالش های زیادی روبرو هستیم.

میتوان گفت یکی از آسیب های اساسی برنامه های فقرزدایی در ایران از گذشته تا کنون، فقدان یک اراده ملی برخاسته از درون دولت، ملت، بخش خصوصی و‌ نهادهای مدنی بوده که باعث شده نحوه برخورد ما با این پدیده به دلیل عدم اجماع میان صاحب نظران در خصوص چیستی فقر و راه های درمان این بیماری اجتماعی، ناکارآمد، متعارض و پیچیده باشد.

به نظر میرسد در کشور ما به دلایل متعددی هدایت سکان سیاست های فقر زدایی بدون در اختیار داشتن یک قطب نمای صحیح در حال گذران امور است.

برای نمونه ما در حوزه نظری، حضور ادبیات و‌متدولوژی های متعدد در تعریف و حل مسئله فقر یکی از موانع اصلی رفع فقر است. در واقع همین تنوع و تکثر روش شناختی باعث سردرگمی سیاست گذار شده است و تصویری غیر دقیق از فقر در ایران جلوی چشمان سیاست گذاران گذاشته است. 

میتوان گفت از آنجاییکه  وضعیت فقر در ایران، به شکل منسجم و‌مورد تایید و‌ تصدیق تمامی کارشناسان و‌ متخصصین این امر وجود ندارد لذا در مرحله سیاست گذاری نیز هر دولت یا نهادی با توجه به یکی از تعاریف و وضعیت سنجی و اولویت بخشی و راه حل های برآمده از آن  اقدام به سیاست گذاری و اجرا میکند و همین سیاست های مختلف و‌ بعضا متعارض حل مسئله فقر را پیچیده تر خواهد کرد.

همچنین نبود برنامه واحد و یکپارچه و مورد اجماع فقرزدایی باعث شده تا برخی برنامه های اجرایی غیر هدفمند بوده و حتی به تعمیق فقر بیانجامد. چنین رویکردی در برنامه های توسعه کشور باعث شده تا صرفا به احکام دستوری بدون توجه به ابعاد آن و به صورت جزایری جداگانه به سیاست گذاری در حوزه فقر پرداخته شود.

یکی دیگر آسیب های مهم برنامه های سیاست گذاری فقر در ایران عدم پایبندی به اجرای برنامه های مصوب است. این عدم اجرا نیز عموما به دلیل تعارض میان اهداف اعلام شده با رویکردهای اقتصادی و عملی دولت ها در اقتصاد کلان است برای مثال در دهه هفتاد برنامه های مصوب اهدافی مانند ارتقاء سطح رفاه و محرومیت زدایی داشتند اما به دلیل اجرای برنامه تعدیل ساختاری دولت سازندگی در کشور عملا شرایط زندگی افراد جامعه به خصوص مستضعفین با بحران مواجه شد.

میتوانیم ریشه های آسیب های سیاست های فقرزدایی در ایران به طور خلاصه در محورهای زیر بیان کنیم:

1-عدم اجماع روی پدیده فقر و تعریف و انواع آن بین نخبگان علمی و اجرایی کشور

2- آشفتگی و پراکندگی و تعارض در سیاست ها و برنامه های فقرزدایی

3- تعدد نهادهای متولی فقرزدایی که باعث تداخل سیاست ها و نگاه های جزیره ای شده است

مناسب است تا دولت سیزدهم برای حل معضل فقر در ایران به دنبال همسو کردن تمامی فعالیت های فقرزدایی در ایران باشد و برای اینکار اقدام به تشکیل کمیته ملی فقرزدایی کند.

از وظایف اصلی این کمیته باید ایجاد توافق ملی و اجماع از مفهوم و ماهیت فقر در ایران، ارائه توصیه های سیاستی به مسئولان، اعلام رسمی آمار خط فقر و تهیه و تکمیل بانک اطلاعاتی فقر باشد. جایگاه این کمیته نیز قاعدتا باید به گونه ای باشد که تمامی مصوبات آن برای دستگاه ها و بخش خصوصی و نهادهای مدنی جنبه قانونی و الزامی داشته باشد. به همین دلیل قطعا در این کمیته نمایندگانی از دولت بخش خصوصی و نهادهای مدنی باید حضور داشته باشند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هشدار برای کلاهبرداری به نام سریال «وحشی»
مرگ 5 آمریکایی در هر ساعت به علت آلودگی خودروها
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم
افضل مقیمی، چهره ماندگار زبان‌شناسی ایران، درگذشت