×
فرهنگی
شناسه خبر : 74382
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/05/13 ساعت 16:13

مهدی توکلیان

پایتخت ایران اسلامی و ضرورت توسعه فرهنگی و هنری

از آنجا که فرهنگ، مجموعه‌ای پیچیده و دربرگیرنده تصورات، ارزش‌ها، عقاید و باورها، سنت‌ها، آداب و رسوم آیینی، ملی و مذهبی است و می‌تواند تمامی ابعاد حیات معنوی و بخش عمده از ابعاد حیات مادی زندگی بشر را با امر فرهنگ مرتبط دانست؛ به این دلیل نحوه نگرش در مورد فعالیت‌های فرهنگی کلانشهر تهران اهمیتی دو چندان می‌یابد.

نورنیوز-گروه جامعه و فرهنگ: تهران به تعبیر بسیاری از اساتید و فعالان فرهنگی به عنوان پایتخت فرهنگی کشور محسوب می‌شود و بیشتر رویدادهای مهم فرهنگی و هنری و رسانه‌ای کشور در حوزه این کلانشهر روی می‌دهد و به نوعی جهتگیری و سمت و سوی فعالیت‌های فرهنگی کشور در ارتباط با فعالیت‌های انجام شده در این کلانشهر تعریف می‌شود. 

از آنجا که فرهنگ، مجموعه‌ای پیچیده و دربرگیرنده تصورات، ارزش‌ها، عقاید و باورها، سنت‌ها، آداب و رسوم آیینی، ملی و مذهبی است و می‌تواند تمامی ابعاد حیات معنوی و بخش عمده از ابعاد حیات مادی زندگی بشر را با امر فرهنگ مرتبط دانست؛ به این دلیل نحوه نگرش در مورد فعالیت‌های فرهنگی کلانشهر تهران اهمیتی دو چندان می‌یابد.

تهران به جهات متنوع و متکثری حائز اهمیت بوده و هست. مانند این نکته که تهران محل زندگی اقوام و طوایف گوناگون با زمینه‌های فرهنگی و تربیتی کاملا متفاوتی است. باور به این که تنها امر فرهنگ است که می‌تواند زمینه گفت‌وگو میان شهروندان را مهیا سازد و آنان را از قید تعصب‌های بی‌دلیل قومی و دینی رهایی بخشد، مهم‌ترین عاملی است که می‌تواند زندگی جمعی گروه‌های مختلف قومی، دینی و اجتماعی را در کلانشهر تهران تسهیل کند. به‌کارگیری یک برنامه فرهنگی هدفمند در جهت شیوه‌های مناسب زندگی در یک محیط چند فرهنگی و استفاده از مواهب چنین فرصتی است که امید می‌رود در دوران نوین مدیریت شهری به این موضوع اهمیتی ویژه‌ داده شود. 

هرچند امروز در کلانشهرهای بزرگ مانند تهران بر تعداد اماکن فرهنگی هنری مانند: فرهنگسراها، خانه‌های فرهنگ، سالن‌های نمایش در برخی مراکز، گالری‌های هنرهای تجسمی، نمایشگاه‌های هنری دوسالانه (بی‌ینال‌ها)، جشنواره‌های هنری، نمایشگاه‌های کتاب، سمینارها و کنگره‌ها افزوده شده‌است اما با وجود کوشش‌های فراوان شهرداری، حوزه‌هنری سازمان تبلیغات‌اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی و دیگر نهادها، هنوز کثرت فضاها و فعالیت‌های فرهنگی پاسخگوی جمعیت تهران نیست.

این در حالی است که گسترش فضاهای فرهنگی هنری و تفریحی با توجه به پایتخت ایران اسلامی رشد قابل توجهی نکرده و ظرفیت‌های موجود متناسب با جمعیت سال‌های اخیر نبوده و نسبت به رشد و افزایش جمعیت تغییری محسوس نکرده‌ در حالی که گسترش شهروندی و مهاجرت به این کلانشهر در بعد داخلی و منظقه‌ای و بین‌المللی رشد قابل توجهی داشته‌است که به نظر می‌رسد بررسی دقیق این موضوع در قالب کارگروهی از نهادهای متولی و بررسی آمار و ارقام قابل احصا می‌تواند در قالب یک برنامه آینده‌پژوهی راهگشای مدیران و متولیات و تصمیم‌سازان عرصه فرهنگ و هنر باشد.


روزنامه جام جم
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 27 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
ماجرای جنجالی صدور قبوض نجومی برق در روستاها چه بود؟
اروپا نگران است؛ آیا صحنه برخورد «ترامپ» با «زلنسکی» تکرار می شود؟
شورای رقابت از قیمت گذاری خودرو حذف شد+ جزئیات
پیکر استاد محمود فرشچیان وارد اصفهان شد+ زمان مراسم
صلح بزرگ ترامپ یا امتیاز بزرگ پوتین؟
مرد گمشده پس از 7 سال در پیاده روی اربعین پیدا شد
تظاهرات یک میلیون نفری شهرک‌نشینان علیه نتانیاهو
ذخایر سوخت مایع نیروگاهی 60 درصد افزایش یافت
ولایتی: مردم ایران اجازه معامله بر سر امنیت ملی‌شان را نمی‌دهند
نورنما | انفجار در یکی از کارخانه‌های استیل آمریکا
اظهارات سرلشکر رحیم صفوی درباره احتمال وقوع جنگ جدید
مدیرعامل ایرانسل درباره افزایش 70 درصدی تعرفه اینترنت چه گفت؟
طرح اشغال کامل شهر غزه به تصویب رسید
سفارت آلمان در تهران موقتا تعطیل شد
انتظار 4 ساله برای دریافت خودروی کارخانه‌ای همچنان ادامه دارد
آتش‌سوزی گسترده در سوله هزارمتری آرد در شیراز
مکرون: فکر نمی کنم پوتین دنبال صلح باشد
انهدام گسترده پهپادهای اوکراینی بر فراز مناطق روسیه
شلیک موشک مقاومت فلسطین به قلب سرزمین‌های اشغالی
بحران آب در کشور باران‌های سیل‌آسا
تیم ملی بسکتبال ایران عنوان سوم کاپ آسیا را کسب کرد/ استرالیا قهرمان شد
آخرین جزییات از آتش‌سوزی مهیب جنوب تهران/ نمایی نزدیک از آتش‌سوزی انبار روغن موتور + فیلم
شلیک 70 موشک از یمن به اراضی اشغالی در 5 ماه
طرح توسعه شهرک سازی اسرائیل را تهدیدی برای موجودیت کشور فلسطین می‌دانیم
جوزف عون: طرح آمریکا با اصلاحات لبنان به سند ملی تبدیل شد
هوای تهران از سه‌شنبه گرم‌تر می‌شود؛ افزایش تابش اشعه فرابنفش در پایتخت
منچستر یونایتد با شکست لیگ جزیره را آغاز کرد
عکس های منتخب جهان، 17 آگوست 2025
نفتالی بنت: نتانیاهو در مقابله با حماس ناکام مانده است
رئیس‌جمهور از تلاش‌های برگزارکنندگان مراسم اربعین تقدیر کرد
انفجار تروریستی در قلب شهر حلب سوریه
قلعه‌نویی: لژیونرهای تیم در تورنمنت کافا حضور ندارند
برکناری سه مقام ارشد سعودی به دستور ملک سلمان
عارف: دولت چهاردهم به دنبال تمرکززدایی و انتقال اختیارات است
کیفیت هوا در تهران به وضعیت ناسالم درآمد
مدیر ChatGPT: کاربران باید همواره دقت پاسخ‌های هوش مصنوعی را تایید کنند
نخست‌وزیر یمن خواستار پایان یافتن بی‌تفاوتی کشورهای عربی شد
توقف ناامیدکننده چلسی در گام اول لیگ برتر
جولانی به تکفیری‌ها تابعیت سوری هدیه کرد
پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست
پزشکیان در اوراسیا؛ نقطه عطف دیپلماسی و همکاری ایران
نیویورک‌تایمز: نفوذ اطلاعاتی ایران در ساختار داخلی اسرائیل فاش شد
زنگ خطر در نظام سلامت؛ 80 درصد داروخانه‌ها در معرض ورشکستگی
روبیو هشدار داد: این جنگِ ما نیست؛ باید به‌دنبال آتش‌بس باشیم
سفر هماهنگ زلنسکی و رهبران اروپایی به آمریکا برای حمایت از اوکراین
بیانیه وزارت امور خارجه در مورد محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و کوچاندن اجباری ساکنان غزه
ایجاد «اتاق امن» در مدارس؛ گامی برای افزایش امنیت دانش‌آموزان
تهدید وزیر جنگ اسرائیل پس از حمله موشکی یمن به سرزمین‌های اشغالی
ویتکاف: پوتین آماده پذیرش تضمین‌های امنیتی برای اوکراین است
X
آگهی تبلیغاتی