نورنیوز-گروه جامعه: بیست وچهارمین گزارش «نیروی کار و حمایت اجتماعی» توسط معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتشر شد. این گزارش به بحران کمآبی در خوزستان از منظر تشدید فقر پرداخته و پیشنهاداتی کارشناسی برای حل این بحران ارائه میدهد.
در این گزارش آمده است: چگونه میتوان یک جریان مستمر برای بهبود شرایط محیطزیستی خوزستان ایجاد کرد؟ حفظ محیط زیست در ایران، نیازمند یک الگوی جدید کنشگری است.
بحران آب در خوزستان که در روزهای اخیر نارضایتیهای گستردهای را در پی داشته است، یکی از جدیترین بحرانهای زیست محیطی کشور است که به نابودی کشاورزی و دامداری، افزایش فقر و بیکاری درخوزستان و مهاجرتهای گسترده از این استان منجر میشود.
برای حل این بحران دولت بایستی حضور فعالانه و مداخله مستمر کنشگران اجتماعی را تشویق کرده و به حمایت از شکلگیری حرکتهای مردمی حول مسائل زیستمحیطی و ایجاد شبکههای اصلاح محیط زیست در طول زمان بپردازد.
تجربیات موفق سیاستگذاری محیط زیست در جهان نیز نشان میدهد که تنها با پشتوانه، پیگیری و ثبات قدم نیروهای مردمی میتوان جلوی تخریب محیط زیست را گرفت.
در گزارش حاضر 8 راهکار کارشناسی عمده برای مقابله با بحران آب و محیطزیست و جلوگیری از تشدید فقر و نابرابری در خوزستان به مطرح شده که عبارتند از:
1️⃣ اصلاح پروژههای انتقال آب از سرچشمههای کارون به سایر استانها: برخی از کارشناسان طرحهای انتقال آب از سرشاخههای کارون را علت اصلی خشکسالی در این استان تلقی کرده و خواستار توقف طرحهای انتقال آب برای تأمین نیاز کشاورزی و صنعت در مناطق مرکزی هستند.
2️⃣ فعالیت جدی وزارت امورخارجه برای تعدیل رفتار سدسازی دولت ترکیه: به اعتقاد کارشناسان محیط زیست، آبگیریِ سدهای ترکیه، بحران ریزگردها و محیط زیستی و بحران آب را در عراق و ایران تشدید میکند. بنابراین ایران و ترکیه بایستی بکوشند از طریق دیپلماسی راهحلی برای این مشکل بیابند.
3️⃣ استفاده پتروشیمیهای خوزستان از آب دریا: صنایع پتروشیمی یکی از پرمصرفترین صنایع آببر کشور هستند و بنابراین توصیه میشود این صنایع در مجاورت آبهای آزاد یا رودخانههای پرآب و دائمی تأسیس شوند و استفاده از منابع آبهای شور و دریا را با استفاده از تکنولوژیهای جدید در اولویت قرار دهند.
4️⃣ جایگزینی محصولات کمآببر با محصولات با نیاز آبی بالا: یکی از راهکارهای پیشنهادی برای بحران آب خوزستان جایگزینی تولید محصولات کمآببر است. هرچند که تغییرات در زمینهای زیر کشت، کل سامانههای کشت و صنعت را تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است به تعطیلی کارخانهها و بیکاریهای گسترده منجر شود.
5️⃣ عناوین 5 راهکار پیشنهادی دیگر در این گزارش عبارتند از: تغییر و بهروزرسانی شیوههای تولید آبزیان؛ تغییر الگوی تولید شکر از نیشکر به چغندر قند؛ جلوگیری از ورود فاضلاب شهر اهواز و یا سایر شهرها به آب کارون؛ و جلوگیری از اختلاط آبهای پشت سد گتوند و انتقال آن به جنوب استان.
متن کامل گزارش را میتوانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید:
نورنیوز