×
فرهنگی
شناسه خبر : 74176
تاریخ انتشار : شنبه 1400/05/09 ساعت 12:30
طرح «صیانت از کاربران فضای مجازی» و لزوم رفع نارسایی‌های ارتباطی

نورنیوز بررسی کرد؛

طرح «صیانت از کاربران فضای مجازی» و لزوم رفع نارسایی‌های ارتباطی

موج نه چندان سازنده‌ای که پس از اعلام بررسی طرح صیانت از کاربران فضای مجازی در سطح افکار عمومی شکل گرفته، بدون در نظر گرفتن نکات مثبت و منفی این طرح، نشان می‌دهد نارسایی ارتباطی قابل توجهی میان طراحان آن با افکار عمومی بروز و ظهور یافته است.

نورنیوز ـ گروه جامعه: با وجود گذشت چند روز از ماجرای طرحی که به طرح صیانت از فضای مجازی مشهور شده است، همچنان شاهد موضع‌گیری‌های موافقان و مخالفان این طرح در بین کارشناسان و فعالان رسانه‌ای هستیم.
البته هنوز هیچ قانونی در این خصوص وضع نشده و تا رسیدن به قانون راه طولانی وجود دارد و آنچه که روز چهارشنبه در مجلس بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی تصویب شد، مبنی بر این است که؛ کمیسیون مشترک از متخصصین و صاحب‌نظران در این حوزه تشکیل شود و با مشورت کارشناسان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خارج از مجلس و بررسی موارد مشابه در کشورهای خارجی برای قانون‌مندسازی فضای مجازی، برنامه‌ریزی کنند.
درباره این طرح، مدافعان و مخالفان هر کدام به زعم خود دلایلی ارائه داده‌اند اما شاید بهتر باشد از زاویه‌ای دیگر به این طرح و کارویژه های آن نگاهی داشته باشیم.
اساسا اینکه حاکمیت برای مدیریت فضای مجازی باید طرح داشته باشد، یکی از بنیانی‌ترین الزامات دنیای پس از ظهور اینترنت است. 
در بسیاری از کشورها به فراخور حال و روز حکومت و فرهنگ عامه، دولت‌ها سیاست‌هایی را برای مدیریت فضای مجازی تدوین و به مورد اجرا گذارده‌اند که در طیفی از آگاهی‌بخشی و دانش‌افزایی تا محدودسازی و طبقه‌بندی دسترسی قرار دارند.
از یک سو؛ طبعا دولت‌ها همواره از جنبه‌های امنیتی ملاحظات زیادی در این زمینه دارند و عموما نسبت به بسترسازی‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی به منافع ملی ضربه می‌زند واکنش نشان داده و تلاش می‌کنند تا از حریم امنیت ملی خود دفاع نمایند.
علاوه بر این در تعارض دنیای رها شده از اصول اخلاقی و بایسته‌های زیست مدنی با باورها و اعتقادات فرهنگی و دینی، مسائلی نیز در بستر شبکه‌های اجتماعی رخ می‌دهد که برخی دولت‌ها را وادار می‌کند تا در این خصوص نیز حساسیت‌های ویژه‌ای داشته باشند. 
این حساسیت‌های اجتماعی و فرهنگی در موضوعاتی مانند حفظ کیان دین، ملیت، خانواده و ارزش‌های اجتماعی و انسانی بیانگر این است که هر حاکمیتی بنابر مصالح ملی و ارزش‌های فرهنگی خود، قوانینی برای امنیت عمومی در فضای مجازی وضع می‌کند و این رخداد تازه‌ای نیست. 
در ایران اما؛ طرح صیانت از فضای مجازی به دلیل ابعاد گسترده و فراگیر آن که البته قرار است بر اساس ۳۷ بند تعیین تکلیف شود و عدم تشریح آنچه هست و نداشتن پیوست رسانه‌ای هوشمندانه، حساسیت‌های بسیار زیادی را در میان طیف وسیعی از جامعه برانگیخته است. 
نکته قابل توجه در این بخش این است که عموم موافقین و مخالفین هنوز از چرایی و چیستی این طرح اطلاع دقیقی نداشته و تایید و تکذیب‌های آنها ناظر بر برداشت‌های عمدتا ناقص و شنیده‌های غیر دقیق است.
به همین دلیل تاکنون فرآیند بررسی این طرح فارغ از محتوای آن، قافیه را به افکار عمومی باخته است.
موج نه چندان سازنده‌ای که پس از اعلام بررسی این طرح بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی در سطح افکار عمومی شکل گرفته بدون در نظر گرفتن نکات مثبت و منفی این طرح نشان می‌دهد نارسایی ارتباطی قابل توجهی میان طراحان آن با افکار عمومی بروز و ظهور یافته و به ویژه موجب شده بخشی از بدنه فعالان فضای مجازی از بین اقشار مختلف نیز با آن مخالفت‌های جدی داشته باشند.
این واقعیت چیزی است که سیاست‌گذار ایرانی در مجلس باید به آن توجه کرده و ضرورت‌های حاکم بر آن را در چارچوب اقناع افکار عمومی مدنظر قرار دهد.
به طور قطع نمی‌توان انتظار داشت، سیاست‌گذاری در موضوعی بسیار مهم و حساس بدون جلب پشتوانه اقناعی و تنها با برخی اظهارنظرهای منقطع و پسینی به اهداف مورد نظر نزدیک شود.
طرح صیانت گرچه در ابتدای راه بوده و قرار است در کمیسیون مشترکی در مجلس شورای اسلامی به نقد و بررسی سپرده شود اما تا این لحظه و در افق اجتماعی نمی‌توان آن را  فرآیندی موفق ارزیابی کرد، زیرا نه تنها پیوست‌های اقناعی برای آن طراحی نشده بلکه از نقطه نظر زمان طرح آن نیز ملاحظات قابل توجهی وجود دارد.
قاعدتا رهاسازی فضای مجازی مطلوب نیست و اینکه حاکمیت به دنبال تحقق حکمرانی در فضای مجازی است امری پسندیده و قاعده‌ای پذیرفته شده است چرا که آثار و ثمرات مخرب و غیر سازنده فضای مجازی و فعالیت در آن، بدون وجود ضابطه و قانون به طور قطع بیشتر از دستاوردهای مثبت آن خواهد بود.
در این خصوص اما؛ سیاست‌گذار باید با بهره‌گیری از تجربیات گذشته به ویژه شیوه قانون‌گذاری و اجرای طرح‌هایی که آثار فرهنگی و اجتماعی گسترده و مخاطب عام داشته، تلاش نماید تا با بسترسازی هوشمندانه، زمینه اجرای موفق طرح را از ابتدایی‌ترین مراحل تدوین تا تبدیل شدن به قانون و اجرای آن را مورد توجه قرار دهد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قیمت نفت ایران از 105 دلار عبور کرد؛ نفت برنت به 107 دلار رسید
گل‌گهر 0 - الجزیره 0 ؛ نخستین امتیاز گل‌گهر در آسیا با تساوی برابر الجزیره
دادگاه مصر عضویت اخوان‌المسلمین در فهرست گروههای تروریست را تمدید کرد
رکورد تاریخی کرایه نفتکش‌ها در پی تنش‌های تنگه هرمز
حقیقت روشن شد؛ حالا نوبت عدالت است
آتش‌سوزی در مجتمع تجاری در حال ساخت مشهد مهار شد
مانور سیلاب تهران آغاز شد؛ آموزش مهارت‌های بقا در شرایط سخت
وزیر کشور ایران به آنکارا رفت؛ رایزنی درباره امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم
معرفی دستاوردهای ایران در حوزه پلاسمای پزشکی و رادیوداروها
هشدار قضایی درباره رانندگی نوجوانان؛ اجازه موتورسواری بدون گواهینامه را ندهید
محسنی اژه‌ای: مردم ایران 200 شب پاسدار عزت و شرافت خود بودند
برنامه خاموشی کهگیلویه و بویراحمد برای فردا چهارشنبه 25 شهریور
وزارت ارشاد: هیچ خواننده خارج‌نشینی برای کنسرت در ایران درخواست نداده است
پاداش 100 هزار دلاری استقلال با پیروزی مقابل السد
زمان واریز معوقات اردیبهشت بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + جزئیات نحوه واریز
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه فردا چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ احتمال ادامه ریزش قیمت سکه و طلا
برنامه خاموشی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 25 شهریور + جدول قطع برق مناطق
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکادر روزشصت‌وششم؛کاهش عبورکشتی‌ها،افزایش قیمت نفت وهشدار ایران
ایران - امارات؛ آغاز کار تیم فوتبال امید با هزار امید و آرزو در ناگویا ؛ ساعت بازی ایران
آخرین قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 24 شهریور؛ ریزش سکه و طلا آغاز شد
افزایش تورم و قیمت سوخت؛ ترامپ تنها راه نجات در انتخابات کنگره را از دست داد
پیش بینی قیمت دلار چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ نوسان دلار بین دو مرز حساس
خرید حمایتی مرغ با قیمت 335 هزار تومان؛ دولت به کمک مرغداران آمد
درخواست سازمان ملل برای ورود بازرسان بین‌المللی به غزه
پایان فرار عامل حمله با کوکتل مولوتوف در پونک؛ دستگیری متهم با بازبینی دوربین مداربسته
جشن پرسپولیس با بلیت 2 میلیونی؛ چرا بازیکنان در مراسم هواداران غایب بودند؟
دیدار عراقچی و طالبانی در تهران؛ تأکید بر امنیت مرزهای ایران و عراق
آمار هولناک سیل نپال؛ 1400 کشته و هزاران مفقود
سازمان ملل خواستار دسترسی بازرسان بین‌المللی برای مستندسازی جنایات غزه شد
رئیس‌جمهور پیگیر تأمین دارو از هند؛ واکسن اروپایی آنفلوآنزا وارد نمی‌شود
جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال یک‌طرفه شدند
نیویورک تایمز: بی‌میلی ترامپ به جنگ در یمن، عربستان را سرخورده کرد
ثبت سفارش واردات برنج از امروز آغاز شد
صدای انفجار در بهمئی؛ مهمات به‌جامانده از جنگ منهدم می‌شود
روسیه با استقرار تسلیحات در فضا مخالفت کرد
اکران آنلاین «ماهور» با بازی زنده‌یاد همایون ارشادی
فراخوان حزب عهد ایران برای انسجام و همبستگی ملی حداکثری در شرایط محاصره و دفاع میهنی
نورنما | یک لحظه حواس‌پرتی، یک سقوط تلخ!
رئیس اتحادیه نانوایان: یارانه نان باید به مردم یا زنجیره نهایی پرداخت شود
تمام آمبولانس‌های کشور تا پایان سال هوشمند می‌شوند
تکذیب معامله آمریکا و روسیه بر سر ایران و اوکراین
عارف: خطوط قرمز تصمیم‌گیری مشخص است؛ اختلاف سلیقه نباید به بی‌احترامی به مسئولان منجر شود
انتقال 49 زندانی ایرانی از عراق به زندان ایلام
مقاومت تا زمان اشغال حتی یک وجب از خاک لبنان پابرجا خواهد ماند
یک کشتی در تنگه هرمز هدف حمله قرار گرفت
بازسازی برج مراقبت فرودگاه تبریز آغاز شد
وزیر علوم راهی ریاض شد؛ ایران در مجمع جهانی اخلاق هوش مصنوعی
تشکیل پرونده قضایی برای تأخیر پروازها
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب: وحدت اسلامی راه مقابله با بحران‌های منطقه است
غذای دانشجویی گران‌تر شد؛ سهم دانشجویان کاهش یافت