×
فرهنگی
شناسه خبر : 74041
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/05/05 ساعت 12:02
«تِنِسی تاکسیدو » و منطق سیاست‌گذاری در ایران ما

محمد فاضلی*

«تِنِسی تاکسیدو » و منطق سیاست‌گذاری در ایران ما

سیاست‌گذار در سبک «تنسی تاکسیدو و چاملی» بی‌حوصله است، وقت و حال ندارد بپرسد «چقدر، برای چه کاری، توسط چه کسی، با چه تضمینی، دارای چه اثری، در چه بازه زمانی، بر اساس چه الگویی، به اعتبار کدام آزمون، مقایسه‌شده با کدام کشور، تأییدشده توسط کدام مطالعه، پشتیبانی‌شده با کدام سند سیاستی، اجرای آزمایشی در کدام مقیاس، تأمین‌کننده کدام منافع، و ...؟»

نورنیوز-گروه جامعه: کارتون «تنسی تاکسیدو و چاملی» خاطره‌ای برای کودکان دهه شصت است. تنسی (پنگوئن) و چاملی (گراز دریایی) در باغ وحش زندگی کسالت‌باری دارند و تلاش می‌کنند کارهایی انجام دهند که برای‌شان مفرح یا حلّال مشکلات باشد. این دو هر بار ایده‌ای به ذهن‌شان می‌رسد و برای عملی کردن آن از باغ وحش می‌گریزند و پیش پروفسوری می‌روند به نام «آقای ووپی». ووپی پروفسوری است که همه چیز می‌داند، کمدی دارد که انواع وسایل علمی در آن است و تخته سیاه سه بعدی را از میان کمدش بیرون می‌کشد و شروع می‌کند درباره ایده «تنسی تاکسیدو و چاملی» توضیح می‌دهد. 


 

آقای ووپی روی تخته سیاهش شیوه ساخت دستگاه‌ها، پرواز، یا هر کار پیچیده دیگری را توضیح می‌دهد. تنسی و چاملی به محض آن‌که ایده اولیه را می‌بینند فکر می‌کنند راه‌حل را یافته‌اند و جمله «تنسی تاکسیدو هرگز شکست نمی‌خورد» را به زبان آورده و دست به کار اجرای ایده می‌شوند. بیچاره آقای ووپی هرگز فرصت پیدا نمی‌کند توضیح دهد داستان به همان سادگی نیست که شما روی تخته سیاه سه‌بعدی می‌بینید؛ اما تنسی و چاملی رفته‌اند تا عمل کنند. تنسی و چاملی هر بار شکست می‌خورند و دست از پا درازتر بازمی‌گردند.

نمی‌دانم تولیدکننده این مجموعه انیمیشن با چه هدفی آن‌را عرضه کرده بود (سال‌های 1963 تا 1966)؛ اما منطق «تنسی تاکسیدو و چاملی» به سیاست‌گذاری و اجرا در سرزمین ما بسیار شباهت دارد. ایران ما شاهد و قربانی انبوه ایده‌هایی است که در ابتدا بسیار زیبا، عملی و زودبازده به نظر رسیده‌اند؛ یک آقای ووپی پیدا شده که آن‌را روی تخته سیاه ترسیم کند؛ جمعی بگویند «اوه! یافتیم» و دست به‌کار شوند. دست به‌کار شده‌اند و در میانه راه، آن‌چه خلق شده کمتر به هدف مد نظر سیاست‌گذار و ایده‌‌پرداز شباهت داشته است. 

بگذارید شماری  از این ایده‌ها را مرور کنیم: تولید انبوه مسکن که ایده‌ای عدالت‌طلبانه آغاز شد و از مسکن مهر درآورد؛ مقاله نوشتن در مجلات نمایه‌شده آی‌اس‌آی که برای تشویق بخش پژوهشی در دانشگاه‌ها آغاز شد و به فروش مقاله و پایان‌نامه رسید؛ ساخت سازه‌ها و تأمین آب برای توسعه کشاورزی که نهایتاً به ناپایداری محیط‌زیستی، خشکی تالاب‌ها و شکست بازار محصولات کشاورزی رسیده است؛ ایجاد بانک‌های خصوصی که به عنوان بخشی از میدان دادن به بخش خصوصی آغاز شد و از یک بحران بانکی تمام‌عیار سر درآورد؛ خصوصی‌سازی که از ایده‌ای برای کاهش سهم دولت در اقتصاد آغاز شد و به شکل‌گیری انحصارهای شبه‌دولتی انجامید؛ توسعه مناطق آزاد اقتصادی که با الگوبرداری از مناطق آزاد اقتصادی در کشورهایی نظیر چین آغاز شد تا شتاب‌دهنده صادرات باشد و به دروازه واردات بدل شد؛ و هدفمندی یارانه‌ها که برای ارتقای بهره‌وری انرژی، افزایش عدالت اجتماعی و اهدافی دیگر طرح شد و نهایتاً به بحران مالی برای دولت، رکود و ناکارآمدی فزاینده انجامید. 

منطق تنسی تاکسیدو و چاملی در سیاست‌گذاری و اجرا، ویژگی سیاست‌گذاران و مجریانی است که: می‌خواهند کاری بکنند، زیاد وقت ندارند، زیاد حرف می‌زنند، کم می‌خوانند و از جیب خودشان هم خرج نمی‌کنند؛ پول مردم است. این‌ها استاد ساده دیدن امور پیچیده‌اند. فرق میلیون مترمکعب و میلیارد مترمکعب، میلیون دلار و میلیارد دلار، هزار و ده هزار و صدهزار برای‌شان زیاد معلوم نیست؛ برای‌شان هر چه بزرگ‌تر بهتر؛ رکوردش ماندنی‌تر؛ چیزی که رکورد بشکند حتماً خوب هم هست.

سیاست‌گذار در سبک «تنسی تاکسیدو و چاملی» بی‌حوصله است، وقت و حال ندارد بپرسد «چقدر، برای چه کاری، توسط چه کسی، با چه تضمینی، دارای چه اثری، در چه بازه زمانی، بر اساس چه الگویی، به اعتبار کدام آزمون، مقایسه‌شده با کدام کشور، تأییدشده توسط کدام مطالعه، پشتیبانی‌شده با کدام سند سیاستی، اجرای آزمایشی در کدام مقیاس، تأمین‌کننده کدام منافع، و ...؟» 

این‌جا به تدریج به سرزمین ایده‌ها، سیاست‌ها، برنامه‌ها و اقدامات نیمه‌کاره یا نافرجامی بدل می‌شود که هر کدام منابع بسیاری بلعیده‌اند و دست آخر «تنسی تاکسیدوها و چاملی‌ها» بازگشته‌اند از آقای ووپی بپرسند چرا آن‌چه فکر می‌کردیم نشد؟ گران‌بارتر آن‌که شماری پیدا می‌شوند که خود را آقای ووپی جا می‌زنند، تخته سیاه سه‌بعدی‌شان (لپ‌تاپ‌ یا تبلت) را همواره با خود همراه دارند، ایده‌های بزرگ طرح می‌کنند، حرف‌های گنده می‌زنند و تنسی تاکسیدوها را راهی میدان می‌کنند. برخی نیز دوره‌ای تقسیم کار می‌کنند: هر کدام به نوبت آقای ووپی می‌شوند و بقیه تنسی و چاملی؛ و همین‌طور الی آخر. این سیاست‌گذاری «تنسی تاکسیدو»یی محصول ساختار نهادی بیماری است که در آن شفافیت و پاسخ‌گویی، متاع ارزشمندی نیست. 

* جامعه شناس و استادیار دانشگاه شهیدبهشتی


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پروژه «نایت‌فال» و جنگنده‌های گریپن؛ انگلیس بازی خطرناکی را در اوکراین آغاز کرد
پیام تکان‌دهنده امام جمعه نجف؛ سرنوشت ما و ایران یکی است
جایگاه ایران در لیگ ملت‌ها قطعی شد؛ نتیجه‌ای که خیال همه را راحت کرد
صعود خیره‌کننده تیم ملی بانوان به جایگاه هفتم جهان؛ رکوردشکنی در چین
از نبرد نابغه‌ی شطرنج تا رازهای تکان‌دهنده؛ دو اثر دراماتیک در رادیو نمایش
پاسخ تند پاکستان به حملات انتحاری؛ عملیات پاکسازی در خیبرپختونخوا
تکلیف تردد در محورهای آسیب‌دیده هرمزگان؛ پل‌ها کی بازگشایی می‌شوند؟
جست‌وجوی گنجینه‌های فارسی در قرقیزستان با کمک هوش مصنوعی!
تشر تند ایران به امارات در نشست بریکس
برنهام نخست‌وزیر شد؛ پایان عصر استارمر
تنگه هرمز در آستانه فلج کامل؛ رکوردشکنی در توقف کشتی‌ها
پیشروی ابولا در کنگو به مرز هشدار رسید
صالحی: کشورهای منطقه بازی مقصرنمایی را کنار بگذارند و گفت‌وگو کنند
تهران تا جنوب یکپارچه؛ هشدار سخت سردار موسوی به دشمن درباره تداوم حملات هدفمند
هشدار قرمز در لرستان؛ موج گرمای مرگبار تا چه زمانی ادامه دارد؟
چه کسی باید هزینه‌های راهبرد جدید آمریکا در جنگ را بپردازد؟
پاسخ سازمان حفاظت محیط زیست به اخباری درباره آهوهای جزیره خارگ
حمله موشکی مجدد به مقر کُردهای تجزیه طلب در شمال عراق
انتقاد شدید علی‌اکبر ولایتی از نخست‌وزیر عراق
بندر لافت قشم تعطیل نشد،بازسازی پل‌های هرمزگان ادامه دارد
رادیو اربعین عربی راه‌اندازی شد
تاکید روسیه و اتحادیه عرب بر پایان درگیری‌های خلیج فارس
پیام تبریک پزشکیان به تیم ملی والیبال نشسته قهرمان
نقشه جدید آمریکا برای تغییر موازنه در جنگ؛فرسایش ایران، بازسازی اسرائیل
جزییات فرمول جدید محاسبه مستمری بازنشستگی + پیشنهاد سازمان تأمین اجتماعی
آخرین وضعیت شبکه برق جنوب کشور؛ تلاش توانیر برای پایداری دوباره شبکه
انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس از مرحله تبلیغات ادامه می‌یابد
کرملین اتهام دخالت در انتخابات آمریکا را رد کرد
تاکر کارلسون: آمریکا با خطر انقلاب مردمی روبرو است
تشکیل پرونده قضایی برای جنایت امریکا در حاجی‌آباد هرمزگان
تظاهرات گسترده در یمن؛ اعلام آمادگی برای شکستن محاصره
پیش بینی بورس فردا شنبه 27 تیر/ بورس سقوط می کند؟
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری فروش سوالات امتحانات نهایی
قهرمان جام جهانی، حلقه قهرمانی می‌گیرد+فیلم
والیبال نوجوانان ایران به فینال آسیا رسید
ترمیم جاده های آسیب‌دیده در محورهای جنوب کشور
تبریک وزیر ورزش برای قهرمانی جهانی والیبال نشسته ایران
ادعای افزایش صادرات برق به پاکستان جعلی است
هندبالیست های ایران در آستانه پیروزی متوقف شدند
واکنش سازمان شانگهای به حملات آمریکا و اسرائیل علیه ایران
عملیات مقابله به مثل ادامه دارد؛ انهدام چند فروند سوخت‌رسان و جنگنده آمریکایی
طلای آسیایی برای شنای ایران
مذاکره و امضای تفاهم‌نامه با آمریکا، برای ایران چه کرد؟
قهرمانی تیم والیبال نشسته، نماد اراده و توانمندی فرزندان ایران است
یورش آرژانتینی‌ها به امریکا برای تماشای فینال جام جهانی
باید از تیم والیبال نشسته حمایت همه جانبه شود
برزیل تسلیم تعرفه‌های آمریکا نمی‌شود
موج گرمای شدید در کشور ماندگار است
آمادگی عراق برای میزبانی زائران اربعین از مهران تا کربلا
راه اندازی اولین قطار هیدروژنی در هند