×
فرهنگی
شناسه خبر : 73839
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/04/29 ساعت 13:51
تنش های آبی خوزستان نتیجه بی توجهی به آبخیزداری است

تنش های آبی خوزستان نتیجه بی توجهی به آبخیزداری است

تنش های آبی روزهای اخیر استان خوزستان را می توان پیامد بی توجهی به آبخیزداری و مدیریت جامع حوزه آبخیز دانست که در اسناد بالادستی بدان اشاره شده است.

نورنیوز-گروه جامعه: این روزها قصه پرغصه کم آبی خوزستان به تیتر اول بسیاری از رسانه های داخلی و خارجی و دغدغه مسئولان و مدیران کشور تبدیل شده است. متأسفانه استان خوزستان در سال های اخیر شاهد بلایا و مخاطرات طبیعی مختلف مانند سیل، ریزگرد و خشکسالی بوده است که باعث خسارات فراوان  شده است و در این مدت مشکل آب شرب مردم و احشام نیز بدان اضافه شده است؛ به طوری که بسیاری از روستاهای استان خوزستان از نعمت داشتن آب شرب محروم بوده اند. خوشبختانه در روزهای اخیر تلاش های خوبی برای رفع این مشکلات توسط دولت، نهادهای انقلابی و گروه های جهادی صورت گرفته است.

اما باید دید به صورت ریشه ای، عامل اساسی مشکلات و چالش هایی مثل خشکسالی و سیل که تقریبا همه ساله برخی مناطق کشور به خصوص استان خوزستان را در برمی گیرد چیست؟ به اعتقاد کارشناسان، مهمترین عامل این مشکلات و چالش ها، سوء مدیریت منابع آب در کشور است؛ در این باره ضیاء الدین شعاعی «استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری» معتقد است: «بررسی ها حکایت از این واقعیت دارد که مخاطراتی نظیر خشکسالی (کم آبی)، طوفان های گردوغبار، فرونشست زمین، سیل و زمین لغزش ها در طی این سال ها دارای رشد قابل توجهی بوده که در کنار تکرار سال های کم آبی در دو دهه اخیر، عدم مدیریت صحیح نظیر توسعه مدیریت نشده شهری و روستایی و عدم توجه به نقش مدیریت جامع حوزه آبخیز و مدیریت آب در حوزه ها و عدم رعایت حقابه ها نقش اساسی در وقوع آنها داشته است.»

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه جمع آوری و ذخیره سازی آب باران با استفاده از سیستم های سطوح آبگیر باران از راه های موثر برای مدیریت دوره خشکسالی و کم آبی در کشور است، می گوید: «با توسعه سامانه های سطوح آبگیر باران، طرح های کم هزینه در استحصال سیلاب ها در دوره های ترسالی و استفاده از سیلاب های اندک در دوره های خشکسالی براحتی می توان اثرات مخرب خشکسالی ها را کاهش و نیازهای برنامه ریزی شده به منابع آب را تا حدودی جبران نمود. همچنین ایجاد ذخیره گاه های زیرزمینی آب در بالادست با کمک چکدم ها و سدهای زیرزمینی، اجرای طرح های آبخوانداری در بخش حوزه های میانی و ذخیره آب در آبرفت درشت دانه و نهایتا استفاده از طرح های پخش سیلاب در پایین دست جهت استفاده از رطوبت فصلی در ایجاد پوشش گیاهی تا حد زیادی کم آبی ناشی از وقوع دوره های خشکسالی می تواند جبران گردد.»

مهندس محمد روغنی «عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری» نیز درباره راهکارهای مقابله با مشکلات کم آبی در استان خوزستان و سایر استان هایی که با این مشکل مواجهند، معتقد است: «با اجرای طرح های آبخیزداری و طرح «مدیریت تلفیقی بهره‌برداری از منابع آب» این امکان وجود دارد تا با شناسایی پتانسیل های محیطی، نسبت به تأمین آب شرب و حتی کشاورزی مناطق روستایی محروم از نعمت آب اقدام نمود، از جمله روش هایی که می‌توان به‌صورت تلفیقی اجرا نمود و از مواهب آن به‌صورت مجزا و هم مدیریت‌شده استفاده نمود، می‌توان به مواردی مثل اجرای عملیات آبخیزداری در سرشاخه‌های حوزه آبخیز با هدف نفوذ آب باران و تغذیه آب های زیرزمینی مانند چشمه‌ها، قنوات و چاه ها، اجرای عملیات سدهای زیرزمینی در مسیل های منتهی به روستا و یا نزدیک آن، استفاده از سطوح آبگیر باران و استحصال و ذخیره آب باران در فصول بارانی، پخش سیلاب بر آبخوان، احداث سدهای ذخیره شنی، استفاده از رطوبت هوا در تأمین آب، احداث سدهای ذخیره سطحی و بهسازی منابع آب موجود مانند چشمه‌ها و قنوات اشاره کرد.»

نکته پایانی آنکه اینگونه تنش های آبی که در حال حاضر برخی استان های کشور به خصوص استان خوزستان و استان سیستان و بلوچستان با آن مواجهند، پدیده‌ای طبیعی و قابل پیش‌بینی بوده و هست و اینکه چرا تبدیل به به بحران می شود را باید در سوء مدیریت آب در کشور جستجو کرد. مسلما آبخیزداری، مدیریت جامع حوزه آبخیز و مشارکت عموم مردم و ذینفعان در مدیریت آب از راه های مدیریت صحیح آب در کشور خواهد بود که در اسناد و قوانین بالادستی جمهوری اسلامی ایران نیز بدان اشاره شده و باید بیش از پیش بدان اهتمام شود.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
سی‌بی‌اس نیوز: ونس نماینده آمریکا در مذاکرات با ایران است
عقب نشینی حقیرانه ترامپ/ پیشنهاد 10 بندی ایران مبنای مذاکرات
ادعاهای هگست درباره جنگ علیه ایران با واقعیت در تضاد است
حملات حزب‌الله به مواضع و مراکز مختلف نظامی اسرائیل
حملات شدید مقاومت عراق به پایگاه آمریکا در بغداد و اربیل
دبیرکل سازمان ملل: تخریب زیرساخت‌های یک کشور غیرقابل توجیه است
غریب آبادی: امنیت تنگه هرمز با پنهان کردن متجاوز تأمین نمی‌شود
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به هاب پتروشیمی ماهشهر و پتروشیمی امیرکبیر
جهش 70 تا 80 درصدی قیمت انواع نفت خام ایران
صالحی: هنرمندان هم‌صدای مردم هستند/هنرمندان در دو عرصه «هم‌صدایی» و «روایت» حضور دارند
گفت و گوی وزیر خارجه پاکستان با همتایان مصری، سعودی و ترکیه ای درباره تحولات منطقه
عبدالکریم سروش: دعا کنیم که دشمن به خاک بنشیند/ وطن فروش به خاک هلاک بنشیند
عبور از مرحله حساس؛ دعوت سفیر ایران در پاکستان به تغییر لحن و کاهش تنش‌ها
بهرام رادان: ایران نام همیشه جاویدان است
انهدام سه فروند پهپاد در آسمان هرمزگان و ملارد
کاخ سفید: ترامپ به درخواست تمدید دو هفته‌ای ضرب‌الاجل پاسخ خواهد داد
ادعای ترامپ: مذاکرات فشرده ای درباره ایران در جریان است
بیانیه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران در محکومیت تجاوز آمریکا و رژیم صهیونی به ایران
واکنش مقام پیشین وزارت اطلاعات به تهدید ترامپ
موج 99 عملیات وعده صادق 4/مجتمع‌های پتروشیمی آمریکا در منطقه زیر ضربه رفت
پاپ: تهدیدها علیه مردم ایران کاملا غیرقابل قبول است
بقائی: حمله به کنیسه یهودیان ایران،جنایتی شنیع است
قالیباف: صهیونیسم یک ایدئولوژی نژادپرستانه برای محو کردن هر شکلی از دینداری است
فرانسه با حمله آمریکا به زیرساخت‌های غیرنظامی ایران مجدد مخالفت کرد
ملت حماسه ساز
درخواست شهباز شریف از ترامپ: مهلت را به مدت دو هفته تمدید کن!
وزیر بهداشت اطمینان خاطر داد؛ کشور کمبود دارو و فضای درمانی ندارد
ریزش سنگین بورس آمریکا فقط در 10 دقیقه
کپلر: 15 کشتی حامل ال‌ان‌جی در خلیج فارس گیر افتاده‌اند
عبدالکریم سروش: دعا کنیم که دشمن به خاک بنشیند؛ وطن فروش به خاک هلاک بنشیند
اگر ترامپ خطا کند، آرامکو، ینبع و خط لوله فجیره به اهداف ایران اضافه می‌شود
اعلام مبلغ تسهیلات ودیعه مسکن و نوسازی تاکسی‌های آسیب‌دیده از جنگ
ام اس ناو: نظامیان آمریکا موظف‌اند از دستورات غیرقانونی اطاعت نکنند
چین: علت اختلال در تنگه هرمز اقدامات غیرقانونی آمریکا علیه ایران است
حسن روحانی: ما ایستاده‌ایم، از خزر تا خلیج فارس
شهرک صنعتی «بئرالسبع» در فلسطین اشغالی هدف موشک‌باران ایران
جنگ با ایران بانک جهانی را به وحشت انداخت
آمادگی کامل صنعت برق برای مدیریت حوادث احتمالی
عارف: برای همه سناریوها آماده‌ایم
ایرانیان امشب در پاسخ به تهدیدات ترامپ پرشورتر به خیابان آمدند
واکنش استیون کینگ به قیمت بنزین
اظهارات ترامپ علیه یک تمدن نیازمند واکنش قاطع کنگره است
جاده چالوس یکطرفه شد
مخبر: سلب امنیت انرژی برای طراحان شرارت یک‌طرفه نیست
تشکیل زنجیره انسانی اطراف نیروگاه ها و پل های کشور
مبلغ تسهیلات به اصناف آسیب دیده از جنگ اعلام شد
سازمان انرژی اتمی: حمله به تأسیسات آب‌سنگین حمله به حق حیات انسان‌هاست
جلالی: وتوی قطعنامه ضدایرانی نشانه درایت مسکو و پکن است
نیروگاه اتمی بوشهر با تمام توان در مدار تولید برق
ایران خواستار محکومیت تجاوز به زیرساخت‌های غیرنظامی از سوی آنکتاد شد