×
فرهنگی
شناسه خبر : 73826
تاریخ انتشار : دوشنبه 1400/04/28 ساعت 16:18
استاندارد دوگانه صداوسیما در محتوای رسانه‌ای و بازی با مخاطب

نورنیوز بررسی کرد؛

استاندارد دوگانه صداوسیما در محتوای رسانه‌ای و بازی با مخاطب

مخاطب حق دارد بپرسد اساسا چه منطقی پشت سر این بازی است؟ چرا در جایی جلوی محتوایی گرفته می‌شود و در جایی دیگر چنین ممانعتی وجود ندارد و مسئول هر دو هم یک سازمان است؟

نورنیوز ـ گروه فرهنگ: هفته گذشته با عدم نمایش قسمت جدید یکی از سریال‌های شبکه نمایش خانگی دوباره بحث کهنه و جنجالی نظارت بر پلتفرم‌های نمایش خانگی مانند نماوا و فیلیمو مورد توجه و بحث جدی قرار گرفت.

در این یادداشت نه قرار است به درست یا نادرست بودن فیلترینگ محتوای رسانه‌ای بپردازیم و نه به دنبال این هستیم که اختلاف میان ساترا و ارشاد در این حوزه را مورد کنکاش قانونی قرار دهیم.
طی سال‌های گذشته برای همه مخاطبین صداوسیما واضح شده است که سیمای ملی با قواعد و چارچوبی مشخص و با تعیین دقیق و جزئی این موارد دستورالعمل‌های خاصی برای برنامه‌سازان، تهیه‌کنندگان و فیلمنامه‌نویسان دارد که در صورت رعایت آن توسط عوامل فیلم و سریال، محصول اجازه پخش خواهد گرفت و در غیر این صورت یا پخش نخواهد شد و یا با سانسور و اصلاحاتی پخش می‌شود.این فرآیند تقریبا از طرف برنامه‌سازان مورد پذیرش قرار گرفته و مخاطبان سیما نیز به آن عادت کرده‌اند. 

به دلیل همین محدودیت‌های خاص و قواعد و ملاحظات بعضا سخت‌گیرانه و غیر لازم، کم کم برنامه‌سازان تصمیم گرفتند با کمک سرمایه‌گذاران خصوصی و خصولتی به سمت پلتفرم‌هایی خارج از قاب سیمای ملی مهاجرت کنند و سریال‌هایی برای پخش در شبکه نمایش خانگی بسازند که قاعدتا دارای محدودیت‌های کمتری است.

این اتفاق تقریبا رخ داد و سریال‌های زیادی در این چند سال توانستند با استقبال نسبتا خوبی مواجه شده و باعث رونق شبکه نمایش خانگی شوند که البته سودآوری بالایی برای بسترسازان این شبکه‌ها نیز داشته است. زیرا مخاطبان تنها با خرید اشتراک و عضویت در آنها می‌توانند فیلم‌ها و سریال‌ها را تماشا کنند. 

در این میان اتفاقی که باعث تعجب شده و بیشتر شبیه یک طنز است، ماجرای ورود ساترا به حوزه نظارت بر محتوای شبکه نمایش خانگی است.از آنجایی که ساترا زیر مجموعه سازمان صداوسیما تعریف شده و رئیس آن یکی از معاون‌های رئیس رسانه ملی است طبیعتا باید از قوانین مصوب آن در حوزه محتوا و قواعد پخش تبعیت کند، اما شاهد این هستیم که ساترا در حوزه شبکه نمایش خانگی بسیار دست و دلبازانه با موضوع برخورد کرده و نسبت به سانسور محتوایی که بر اساس قواعد سازمان صداوسیما خلاف اخلاق و عرف تشخیص داده می‌شود با تساهل عمل می‌کند.

این ماجرا آنجایی رنگ طنز به خود می‌گیرد که بسیاری از فیلم‌های سینمایی که در حالت عادی هرگز جواز پخش از صداوسیما نمی‌توانند بگیرند با گذشت زمان و در ایام تعطیلی یا اعیاد از سیمای ملی پخش می‌شوند!

یعنی سازمانی که به دلیل نظارت سخت‌گیرانه و غیر معقول بر محتوا باعث شده تعداد زیادی از مخاطبانش به سمت شبکه نمایش خانگی مهاجرت کنند در همان مقصد مهاجران، مجددا مسئول نظارت محتواست و مجبور است بسیاری از قواعد خود را نادیده بگیرد. 

اینجا مخاطب حق دارد بپرسد اساسا چه منطقی پشت سر این بازی است؟ چرا در جایی جلوی محتوایی گرفته می‌شود و در جایی دیگر چنین ممانعتی وجود ندارد و مسئول هر دو هم یک سازمان است؟
باید گفت مخاطبان، تنها کسانی هستند که در این میان متضرر می‌شوند زیرا از طرفی بودجه سیمای ملی از بیت‌المال و مالیاتی است که می‌پردازند و قرار است سریال‌های با کیفیت در آن ببینند که چنین چیزی به واسطه سیاست‌گذاری‌های معیوب سازمان بسیار کم اتفاق می‌افتد و از طرف دیگر مجبور هستند برای دیدن سریال‌هایی که می‌پسندند و بعضا کیفیت بالاتری نسبت به محتوای سیمای ملی دارند اشتراک ماهانه چند صد هزار تومانی پرداخت کنند تا مجددا همان سازمان با استانداردی دیگر اجازه پخش سریال‌ها را بدهد.

در واقع برنده اصلی این ماجرا پلتفرم‌هایی مانند نماوا و فیلیمو هستند که جیب خود را با افزایش دوره‌ای حق اشتراک پر می‌کنند و نظر مساعد نهاد نظارتی را نیز با اندکی تسامح تامین می‌کنند.
چنین چرخه معیوبی نشان دهنده عدم تصمیم‌گیری درست و منطقی در قبال محصولات فرهنگی در کشور است که حاصل آن دورهای باطلی از این دست است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
روایت معاون اول از اجماع سیاسیون بر حمایت از دولت چهاردهم
قرعه سخت غول‌های اروپا در لیگ قهرمانان 2026-2027
ادعای ترامپ: فکر می کنم روسیه رفتار خوبی در ارتباط با تنگه هرمز داشته است
عربستان به دنبال تضعیف یمن و ایجاد شکاف داخلی است
تأکید ایران و صربستان بر توسعه همکاری‌های دوجانبه
دیدار مقام سوری با رئیس موساد نشانه مسیر نگران‌کننده منطقه است
پزشکیان: ایران و قطر دو کشور دوست و برادر هستند
دختر گمشده چهارباغ با تلاش پلیس البرز پیدا شد
چرا گمانه‌زنی‌ها درباره حمله احتمالی روسیه به یک عضو ناتو بالا گرفت؟
گزارش آکسیوس از کُدهای ترامپ
دو چشم ترامپ و دوازده میدان نفتی تولیدی ونزوئلا!
لوکاشنکو وارد روسیه شد
گزارش تصویری | رقابت ربات های انسان نما در چین
کاروان ایران در بازی‌های عشایری باید فرهنگ و اقتدار کشور را به نمایش بگذارد
کاروان ایران در نومد گیمز 2026 نماد اتحاد و اقتدار ملی است
تورم مرداد ماه 69.9 درصد اعلام شد
اعتماد مردم به پزشکان یک سرمایه اجتماعی ارزشمند است
شکست نزدیک والیبال ایران مقابل قهرمان روسیه
شهادت مرزبان فراجا در حمله تروریستی در سیستان و بلوچستان
کامبک تماشایی نوجوانان والیبال ایران
پشت عدد 135؛ طرحی که برای 2031 آماده می‌شود
فرجام جنایتکار جنگی بوسنی و نماد نسل‌کشی
دوران تهدید و لشکرکشی از پشت اقیانوس‌ها تمام شده است
افشای راهبرد به‌روزرسانی شده دشمن برای تقابل با ایران
آغاز نبرد جهانی بسکتبال ایران؛ ملی‌پوشان به مصاف نیوزیلند می‌روند
جدول زمانبندی قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا جمعه 6 شهریور اعلام شد
ماه خونین در آسمان آمریکا؛
جنگ و تهدیدها نتوانست روند سازندگی کشور را متوقف کند
انصاری: توسعه بدون محیط زیست پایدار نیست
آسوشیتدپرس: کمبود پاتریوت آمریکا در اروپا «فراتر از حد بحران» است
همتی: تمرکز منابع مالی صنایع بزرگ در تهران قابل قبول نیست
آمریکا در آستانه بزرگ‌ترین لغو دسته‌جمعی روادید در تاریخ
آمریکا بداند اقدام علیه ایران با پاسخ تاریخی روبه‌رو خواهد شد
نمایشگاه خودروهای پلاک منطقه آزاد مازندران در ساری
کولاک اعتمادپور در بنگلادش؛ ملی‌پوش اسکواش ایران تا نیمه‌نهایی پیش رفت
تأمین 17 میلیارد دلار ارز برای بخش‌های تولیدی و درمانی کشور
وزارت امور خارجه در خط مقدم دفاع از منافع ملی ایران ایستاد
بهره‌برداری از زباله‌سوز بیمارستانی آبیک
طرح‌های جدید مس کرمان ارزش اقتصادی و زیست‌محیطی بالایی برای کشور دارد
مهار آتش‌سوزی گسترده در شهرک صنعتی آق‌قلا
ضرورت پیگیری حقوق ایران در مجامع بین‌المللی از سوی قوه قضائیه
کاهش قطعی برق شهرک‌های صنعتی
بهره‌برداری از فاز نخست مجتمع گردشگری کانیار پالاس گرگان
توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر اولویت راهبردی دولت چهاردهم است
سناتور مورفی: ترامپ باید جنگ علیه ایران را متوقف کند
نسخه «جانسون» برای رهایی آمریکا از تله وحشتناک
قیمت طلا 18 عیار امروز پنجشنبه 5 شهریور چقدر افزایش یافت؟
احتمال افزایش قیمت گاز در اروپا به بیش از یکصد یورو
جدول زمان قطعی برق کرمانشاه فردا جمعه 6 شهریور اعلام شد
بدرقه کاروان 130 نفره ایران به بازی‌های جهانی عشایری