×
سیاسی
شناسه خبر : 73707
تاریخ انتشار : جمعه 1400/04/25 ساعت 17:47
دلایل و تبعات انصراف حریری از تشکیل دولت در لبنان

نورنیوز بررسی کرد؛

دلایل و تبعات انصراف حریری از تشکیل دولت در لبنان

اصلی‌ترین عامل شکست حریری در تشکیل دولت را می‌توان انحصارطلبی، غرب‌گرایی و نادیده گرفتن ساختار طایفه‌ای و ملی لبنان دانست که موجب شکل‌گیری فاز جدیدی از مداخلات خارجی در امور داخلی این کشور خواهد شد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: سعد حریری دیروز پنجشنبه پس از گذشت نزدیک به ۹ ماه از پذیرش ماموریت تشکیل کابینه لبنان، انصراف خود را از این مأموریت اعلام کرد تا با دادن آدرس غلط درباره چرایی این انصراف، دور جدیدی از ناآرامی‌ها در این کشور را رقم بزند.

حریری مدعی است تاکید او بر لزوم رعایت برخی اصول در انتخاب وزرا و مخالفت‌های میشل عون رئیس جمهور با ترکیب پیشنهادی دلیل استعفایش بوده حال آنکه نگاهی ریشه‌ای به روند ۹ ماه فعالیت حریری برای تشکیل کابینه نکات دیگری را آشکار می‌سازد.

ساختار حاکم بر لبنان ساختاری طایفه‌ای است و تشکیل دولت نیز بر اساس همین اصل و البته توافق سال 2008 دوحه میان جریان‌های سیاسی انجام می‌شود، اما مروری بر کابینه معرفی شده از سوی حریری نشان می‌دهد که او هیچ‌یک از این اصول را رعایت نکرده و می‌تواند زمینه‌ساز بحران‌های طایفه‌ای جدید در لبنان شود.

از سویی؛ منطق سیاسی حکم می‌کرد که مسئول تشکیل دولت به رایزنی و هماهنگی با جریان‌های داخلی پرداخته و با کسب حمایت همگانی از ظرفیت‌های موجود اقدام به تشکیل دولت کند، حال آنکه حریری بیش از رایزنی‌های داخلی، با سفر به فرانسه، عربستان، امارات، قطر، مصر و... به دنبال جلب رضایت و همراهی بازیگران خارجی بود.

این مسئله لبنان را گرفتار امتیازخواهی‌های بیرونی کرد و موجب شد تا طرح‌های جریان‌های داخلی مانند حزب‌الله و جنبش امل برای حل بحران اقتصادی لبنان نادیده گرفته شود که نتیجه آن تشدید بحران حاکم بر لبنان بود.

نکته قابل توجه دیگر در معادلات لبنان به ویژه پس از انفجار سال گذشته بندر بیروت، تشدید رقابت خارجی برای سلطه بر لبنان است. از یک سو فرانسه که به دنبال بازگشت به غرب آسیاست تلاش کرد از انفجار بیروت و بحران سیاسی و اقتصادی پیش آمده برای اهداف بلند مدت خویش بهره گیرد.

از سوی دیگر آمریکا به همراه شرکای منطقه‌ای خود همچون امارات، عربستان و ترکیه کوشیدند از لبنان به عنوان بستری برای به شکست کشاندن رقبایی همچون فرانسه بهره بگیرند.

این رقابت به دلیل عدم مسئولیت‌پذیری آمریکا و فرانسه و اعتیاد آنان به تحریم و فشار برای رسیدن به مقاصد خود منجر به معلق ماندن وعده حمایت‌های مالی ادعایی این کشورها به لبنان و برقراری تحریم‌های جدید با ادعای مقابله با حزب‌الله شد.

رویکرد غرب‌گرایانه حریری نه تنها ساختار اقتصادی و بانکی لبنان را عملا فلج کرد بلکه مانع اجرای طرح‌های جایگزین مانند تامین سوخت از کشورهایی غیر از کشور‌های عربی و غربی شد، تا با ایجاد بن‌بست در این کشور مقاومت مردم را در برابر استعمار خارجی در هم بشکند.

بر این اساس؛ اصلی‌ترین عامل شکست حریری در تشکیل دولت را می‌توان انحصارطلبی، غرب‌گرایی و نادیده گرفتن ساختار طایفه‌ای و ملی لبنان دانست که موجب شکل‌گیری فاز جدیدی از مداخلات خارجی در امور داخلی اعم از اجرای طرح‌ تحریم علیه لبنان با ادعای حل بحران سیاسی این کشور و بین‌المللی کردن پرونده تشکیل دولت نظیر آنچه درباره دادگاه ترور رفیق حریری روی داد، خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
عارف: روسیه جایگاه مهمی در سیاست خارجی ایران دارد
آغاز تحصیل از 5 سالگی تصویب شد
کاخ سفید: نتانیاهو دیگر به قطر حمله نمی‌کند
نورنما | لوت شگفت انگیزترین کویر ایران
عذرخواهی نتانیاهو از قطر، وزرای اسرائیلی را به جان هم انداخت!
حماس: در قبال پایان جنگ و عقب نشینی اشغالگران از غزه آماده‌ایم
غول‌های سرمایه‌گذاری، آمریکا را ترک می‌کنند
مسدود شدن دارایی‌های بانک مرکزی ایران از سوی اتحادیه اروپا کذب است
نشانی الکترونیک سامانه بررسی برقراری مجدد یارانه اعلام شد
بزرگترین فراخوان نظامی از سوی پوتین صادر شد
مخالفت دوباره نتانیاهو با تشکیل کشور فلسطین
پایان یافتن صبر کوشنر و ویتکاف درقبال رفتار نتانیاهو
بازی فردا مقابل موهون باگان هند برگزار نمی‌شود
خطر تعطیلی دولت آمریکا از نیمه‌شب سه‌شنبه!
ادعای آکسیوس: نتانیاهو از نخست وزیر قطر عذرخواهی کرد
9 تالاب ایران خشک شد
تصادف اتوبوس در جنوب مصر 8 کشته و 14 زخمی داشت
عکس های منتخب جهان،29 سپتامبر 2025
پزشکیان: سازوکار «اسنپ‌بک» تقلایی برای مشروعیت‌بخشی به اقدامات خلاف قانون کشورهای غربی است
سرلشکر صفوی: 16 خلبان اسرائیلی در حملات موشکی ایران کشته شدند
گرد و خاک تا چهارشنبه در تهران می‌ماند
فرصت 24 ساعته برای جاماندگان دریافت سود سهام عدالت
ادامه گزافه گویی تروئیکای اروپا علیه ایران
حادثه امنیتی سخت برای نظامیان اسرائیلی در غزه
کاروان آسیایی «صمود» به بندر چابهار رسید
پزشکیان درگذشت همسر آیت الله سیستانی را تسلیت گفت
ترامپ تعرفه 100 درصدی بر تولید فیلم‌ در خارج وضع کرد
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
تراکتور 0-0 الوحده | تراکتور در تبریز حریف الوحده نشد + خلاصه بازی
تیزر «پسران هور» رونمایی شد/ آغاز پخش از فردا در شبکه یک
وقوع حادثه دریایی در 110 مایلی جنوب شرق عدن
توییت جدید دفتر رهبر معظم انقلاب در سالروز شهادت سید مقاومت
مصدومیت آل‌کثیر در تمرین ملوان
نورنما | ساخت ربات رزمی کار شکست ناپذیر
آیا مناظره روحانی و جلیلی، اقدامی مفید و بهنگام است؟
آتش‌سوزی در ساختمان 12 طبقه ستارخان/ 3 نفر مصدوم و 15 نفر نجات یافتند
رایزنی گروسی با وزیر خارجه آلمان درباره اسنپ بک ایران
کاخ سفید: توافق صلح غزه بسیار نزدیک است
آلمان اجرای طرح «دیوار پهپادی» را کم اهمیت دانست
شرووط اسموتریچ برای توافق پایان جنگ غزه
هاشمیان همچنان بازیکن مدافع می خواهد!
گروسی و وزیر خارجه فرانسه درباره دیپلماسی هسته‌ای ایران دیدار کردند
ترامپ و صلحی که بوی باروت می‌دهد
فعال ضد اسرائیلی سخنرانی وزیر دارایی انگلیس را مختل کرد +فیلم
مداردیپلماسی | مرگ دیپلماسی در شهرآشوب نیویورک
نتانیاهو: زمان مناسبی برای اعمال حاکمیت بر کرانه باختری نیست
دبیر: توزیع بودجه باید بر اساس عدالت و افتخارآفرینی هر رشته باشد
مدودف: روسیه اساسا نیازی به جنگ با هیچکس ندارد
پزشکیان: در برابر آدم‌های پلید کوتاه نمی‌آییم
لندن به تل‌آویو هشدار داد: به جنایات اخلاقی در غزه پایان دهید
X
آگهی تبلیغاتی