شناسه خبر : 73457
تاریخ انتشار : 1400/04/18 16:25
برای حل چالش‌های جامعه، نهادهای مدنی باید درون حکمرانی تعریف شوند

دکتر جهانگیری در گفت‌و‌گوی اختصاصی با نورنیوز:

برای حل چالش‌های جامعه، نهادهای مدنی باید درون حکمرانی تعریف شوند

تا وقتی‌که سهم و نقش مردم در حکمرانی تعریف نشود، هرگونه حکمرانی شکست خواهد خورد و متقابلاً اگر حکمرانان نیز نقش مردم را نبینند این حکمرانی نیز شکست خواهد خورد. این رابطه تعاملی است.

نورنیوز-گروه جامعه: الگوهای هنجارساز و شکل‌دهی به جامعه یکی از مباحث مهم در سیاست‌گذاری فرهنگی و اجتماعی است. از این منظر تحلیل فرایند جامعه پذیری نسل‌های جدید در مواجهه با جهان درحال تغییر بسیار دشوار است، به خصوص زمانی که حرف از هویت یک جامعه دینی در عصر مدرن به میان می‌آید. در این مجال به گفت و گو با دکتر یحیی جهانگیری؛ پژوهشگر دین و جامعه نشسته‌ایم تا به مباحثی از این دست بپردازیم.

روابط اجتماعی امروز بین افراد و جامعه در بسترهای فردی و جمعی را چگونه می‌بینید؟ آیا ما امروز با الگوی مناسب برای شکل‌دهی به کنش‌های فردی و اجتماعی به‌خصوص برای نسل‌های جدید مواجه هستیم؟

ما اساساً با نبود الگو یا بودن الگوی خوب در کنش‌های هنجاری مواجه نیستیم. واقعیت این است که ما با یک آشفتگی و شلختگی در حوزه هنجارسازی مواجه هستیم که سبب شده است این شلختگی رفتاری را هم ببینیم. یعنی جوان ما اصلاً الگویی را که می‌خواهد پیدا نمی‌کند و از سر نبود این الگو‌ها به الگوهای دیگر روی می‌آورد. او داروی مناسب خود را نمی‌یابد و از سر اضطرار به این موضوع سر می‌زند. به همین خاطر ما بعضاً مشاهده می‌کنیم که ناگهان الگوی رفتاری اینها تغییر می‌کند و از آن سیر می‌شوند.

در این حوزه عملاً با دو موضوع مواجه هستیم. یکی اینکه فرد الگوی مناسب را پیدا نمی‌کند و به سراغ الگویی که معرفی شده است می‌رود و این رفتار اجتماعی‌اش را شکل می‌دهد و از طرف دیگر این به این معنی نیست که الگوی خوب نداریم. خودش هم ممکن است اساساً بفهمد که این نمی‌تواند الگوی خوبی باشد. از سوی دیگر ما الگوی خوب هم داریم. منتهی این الگوی خوب در قالب یک مدل هنجار ساز نیست و نتیجتاً الگوی خوب ما به‌عنوان یک الگوی هنجار ساز معرفی نمی‌شود و جامعه خالی می‌شود. در این جامعه خالی قاعدتا فرد به دنبال الگوی خود می‌گردد تا رفتار اجتماعی خود را بسازد و به دنبال کسی می‌رود که اساساً او را نمی‌خواهد.

پس این‌که سؤال مطرح شود چرا جوانان به این الگوها علاقه دارند بنده با این سؤال اساساً مخالفم. جوانان علاقه ندارند بلکه کسی نیست که انتخاب شود.

اینها این الگوها را انتخاب نمی‌کنند بلکه مجبورند برگزینند. در طرف مقابل هم افرادی که بتوانند الگو باشند هستند ولی ما نمی‌توانیم اینها را به‌صورت سمبل هنجارساز معرفی کنیم.

گفته می‌شود که زمان شهید مطهری طلبه‌ها حتی عینک شهید مطهری برایشان الگو شده بود. در این دوره شما حجم زیادی از ورود نخبگان کشور به حوزه علمیه را شاهد هستید، به این خاطر که حوزویان یک جریان الگوساز بودند. اینها شهید مطهری را می‌دیدند، علامه طباطبایی را می‌دیدند، امام را می‌دیدند، شهید بهشتی و رهبری را می‌دیدند. یعنی این اشخاص الگو شدند و رفتار اجتماعی را شکل دادند.

اما چرا این الگوها دوباره نیستند تا افراد دوباره وارد حوزه شوند؟ جواب این است که اینها هستند بلکه قدرت ساختن هنجار اجتماعی را ندارند. یا ما باید بتوانیم از اینها یک مدل هنجارساز اجتماعی داشته باشیم. آن‌وقت ما می‌توانیم مدیریت کنیم که جامعه به‌سوی مطلوب حرکت کند.

چالش‌هایی امروز داریم در نگاه اول شاید به نظر برسد محصول کلیشه‌های تفاوت نسلی است، آیا چیزی فراتر از این نیز وجود دارد؟ اساساً علت این چالش‌ها چیست؟

واقعیت این است که مسائل انسانی معلول یک عامل نیستند. به‌هرحال انسان موجودی سیال، شناور و دارای دگردیسی‌های رفتاری و روانی است. مخصوصاً در دوره معاصر عوامل تغییر سبب شده است این تغییرات سرعت بیشتری بیابد. شاید در دوره‌های قبل این تغییرات کم بود و نسل به نسل اتفاق می‌افتاد اما در دوره فعلی می‌بینیم که یک نسل اتفاق می‌افتد و باید از انسان یک و دو استفاده کنیم. هایدگر اول، هایدگر دوم. دلیل این امر عوامل محیطی است که در دوره جدید تغییرات را سریع کرده است. در این دوره می‌بینیم که ذائقة انسان تغییر می‌کند. نیازهای انسان تغییر می‌کند. عوامل مؤثر در انسان تغییر می‌کند و همه اینها سبب می‌شود که ما این‌گونه چالش‌ها را ببینیم و اینها الزام می‌کند که ما هم در برنامه‌ریزی‌هایمان سرعت عمل و انعطاف داشته باشیم.

برای مثال ما هنوز داریم از سبک زندگی حرف می‌زنیم درحالی‌که ما اگر درباره سبک زندگی اسلامی صحبت می‌کنیم باید عبارت را به «سبک‌های زندگی‌» تغییر دهیم. ما نمی‌توانیم برای انسان امروز یک ورژن از زندگی را بنویسیم. ورژن‌ها متعدد هستند، ورژن‌های متعدد باید برای انسان نوشته شود.

اسلام هم گونه‌های متعدد را پیشنهاد می‌کند. اسلام معتقد است ما یک نقطة حداقل و حداکثر داریم. ما هم باید الگوی سلمانی داشته باشیم و هم الگوی اباذری داشته باشیم. در روایت هست وقتی پیامبر با سلمان صحبت می‌کرد و اباذر رسید پیامبر صحبت‌هایش را ادامه نداد. این به معنای این است که الگوی سلمان و اباذر متفاوت است. پس ما اگر جامعه را کارگاه ریخته‌گری ببینیم که همه انسان‌ها را یک‌شکل و یک ورژن می‌کند، این مدل شکست می‌خورد. انسان مخصوصاً در دوران معاصر با تنوعی از زیست‌ها، با انعطاف و سرعت بالا این دگردیسی‌ها را تجربه می‌کند.

تنوع زیست فردی و سبک‌های زندگی متفاوت در جامعه چه تأثیری در روابط بین افراد در جامعه با دیگری دارد؟

اساساً نوع جهان‌بینی، ایدئولوژی و سبک زندگی بر کنشگری ما و روابط ما تأثیر دارد. نه‌تنها با انسان‌های دیگر بلکه با هستی. ما اگر این نگاه اسلامی را ترویج کنیم که می‌گوید شما باید هر لحظه‌تان سلم و سلام باشد، «السَّلاَمُ عَلَیْکَ حِینَ تُصْبِحُ وَ تُمْسِی»، نه‌تنها هنگام سجده و رکوع، نه‌تنها هنگام نماز ما بلکه هر صبح و شام ما باید سلم باشد. وقتی این را می‌بینیم آن‌وقت کنش ما با محیط و اطراف و حتی خودم فرق خواهد کرد. یعنی تو زندگی که داری چنان هارمونیک می‌نوازی که هیچ بخشی بر دیگری طغیان نمی‌کند. به تعبیر قرآن دوتا دریا وقتی یکدیگر را ببینند بر یکدیگر بغی نمی‌کنند.

من اگر چنین سبک زندگی و ایدئولوژی داشته باشم باید ببینم چگونه زیست کنم که بر او بغی نکنم و همه لحظه‌های من سلم باشد. این می‌تواند، انسان دیگر، کشور دیگر و دین دیگر باشد. این سبک زندگی نه‌تنها کنش مرا با انسان دیگر حتی با محیط‌زیست تعریف می‌کند، حتی شخص بر خودش هم بغی نمی‌کند. در قرآن داریم که چه کسی بدتر از آن است که بر خود ظلم می‌کند؟ ما گاهی بر خود ظلم می‌کنیم.

چالش‌هایی که در حوزه روابط اجتماعی با آن در دهه‌ای که آغاز آن هستیم وجود داشته و پررنگ‌تر خواهد شد به نظرتان چیست؟

تردیدی نداریم این چالش‌ها بیشتر خواهد شد، دلیل پربسامدی این چالش‌ها سرعت تغییرات است و افزایش سرعت تغییرات سبب خواهد شد که انسان ذائقه و نیازهایش تغییرات بیشتری را مطلبد. در اینجا سبک زندگی که ما تعریف می‌کنیم باید بتواند این تغییرات را پاسخگو باشد. اگر نتواند پاسخگو باشد ما با چالش در روابط مواجه خواهیم شد.

برای حل این چالش‌ها راهکارهای حاکمیتی مدنی قابل‌تصور است؟ کدام‌یک را کارآمدتر می‌دانید؟ چه نکاتی در خصوص راه‌حل‌ها برای مدیریت این مسائل می‌توان طرح؟

من اساساً با سؤال شما موافق نیستم. امروزه این فقط در کشورهای جهان سوم جواب می‌دهد که یا حکومت یا نهادهای مدنی. در جوامع توسعه‌یافته نهادهای مدنی بخشی از حکمرانی هستند. امروزه این دوالیته مردم و حکمرانان یا حکمرانان و نهادهای مدنی دوگانه‌های بی‌معنایی شده‌اند. تا وقتی‌که مردم سهم خودشان در حکمرانی را مشخص نکنند هرگونه حکمرانی شکست خواهد خورد و متقابلاً اگر حکمرانان نقش مردم را نبینند این حکمرانی نیز شکست خواهد خورد. این رابطه تعاملی است.

اما اگر منظور سؤال این باشد که حکمرانان چگونه حکمرانی کنند و آیا اینجا نقش نهادهای مدنی را برجسته کنیم یا نهادهای مدنی نقش بیشتری دارند، سؤال می‌تواند معنا یابد.

براین‌اساس می‌توان گفت که ما باید از نهادهای مدنی استفاده کنیم. قرآن می‌گوید من پیامبری را به‌سوی شما فرستادم. ما خیال می‌کنیم پیامبری که ارسال می‌شود باید به‌سوی مردم برود در اینجا ما تصور می کنیم که ما باید پیامبر به‌سوی مردم را ملاحظه کنیم. درحالی که در سوره توبه می‌خوانیم «قَد جاءَکُم رَسولٌ مِن أَنفُسِکُم». من تأکید می‌کنم که می‌گوید من انفسکم، همه‌اش الیکم نیست. این من انفسکم را تفسیر کرده اند که پیامبر مانند شماست، در خیابان‌ها می‌گردد و بشری مانند شماست.

من با این تفسیر مخالفم. چون آیات دیگر می‌گوید که «بَشَر مِثْلُکُمْ». من انفسکم  در اینجا معنای بالاتری را می‌رساند. قرآن می‌خواهد بگوید پیامبر کسی است که از جان شماست. جالب است که نفس مذکر و مؤنث ندارد. یعنی پیامبر فارغ از جنسیت‌ها، فارغ از بحث قومیت‌ها که شبیه شما باشد. او درد شما را می‌فهمد، او از نفس شماست!

وقتی پیامبری از نفس شما باشد، باید پیش از اینکه messenger to باشد، باید messaging from و پیام‌آور باشد. او دردها و دغدغه‌های انسان را چشیده باشد و این پیامبر می‌تواند در عرض بیست و سه سال سه مسلمان را بکند دویست هزار مسلمان. این پیامبر می‌تواند بلال و ابوذر و عمار را تربیت کند. چون الگویی که ارائه می‌کند برای انسانی است که او را فهمیده است. ولی به این معنا نیست که چشیدن دردها به معنی مثل او شدن باشد. او درعین‌حال که درد آنها را چشید، برای آنها الگوی فاخرتر ارائه کرد.

ما مشکلی که در حکمرانی داریم این است که این الگو گاهی با این زیست‌بوم سازگاری ندارد. دلیلش این است که من انفسکم نیست.

اگر رابطه مردم و نهادهای مدنی این‌گونه باشد که با توجه‌ به اینکه از دل جامعه‌اند دردها را خوب بفهمند و حکمرانان در اتاق‌های شیشه‌ای خودشان فقط نظریه‌پردازی نکنند و باتوجه‌به شناخت نهادهای مدنی الگوهای خود را ارائه دهند، آن‌وقت می‌توان بر این چالش‌ها فائق آمد.


نورنیوز
نظرات

اسد از حمایت ترکیه از شورشیان خشمگین بود

خطای نابهنگام مرندی

خیانت سیستماتیک در حق حزب‌اللهی‌ها

اوج قدرت سیاستمداران

تهران- باکو در مسیر آشتی

ایران و آینده خاورمیانه

آیا قانون «حجاب» تعلیق شده است؟

مدار دیپلماسی | تروریسم، سوریه و ایران؛ روایت رهبر انقلاب از آینده جبهه مقاومت +فیلم

اردبیل سردترین نقطه کشور شد/ رکورد سرما در تهران

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های یکشنبه 25 آذر

هوای تهران پاک شد

تغییر زمان بازی تراکتور و ملوان

ایرانی‌ها هر روز چاقتر می‌شوند

نجات معجزه‌آسای یک زن زیر چرخ‌های خودرو+ فیلم

حذف ارز نیمایی چه تاثیری روی قدرت خرید مردم دارد؟/ آیا قیمت کالاها افزایش می‌یابد؟

نورنما | ویدیویی از شدت برف در آمریکا +فیلم

945 نفر به تب دنگی مبتلا شدند

بیانیه پایانی نشست عقبه درباره سوریه/اسرائیل در حال مذاکره با حاکمان جدید سوریه

سران چه کشورهایی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کنند؟

قبل از رفتن به‌ فرودگاه پروازهای خود را چک کنید

حمله سایبری به بانک های رژیم صهیونیستی

وزیر دفاع سابق برزیل بازداشت شد

نقض مکرر آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی؛ 225 تجاوز به لبنان ثبت شد

کشته شدن اسرای اسرائیلی توسط رژیم صهیونیستی

عکس های منتخب ایران، شنبه 24 آذر 1403

نشست مشترک وزرای خارجه عربی و غربی در اردن؛ تأکید بر همکاری برای صلح پایدار در سوریه

جزئیات تعطیلی ناشی از آلودگی هوا و سرما در استان‌های مختلف برای روز یکشنبه 25 آذر +فیلم

ام‌البنین ایران به پسران شهیدش پیوست

گزارش سالانه وزارت امورخارجه در خصوص نقض حقوق بشر در آمریکا و انگلیس

«مهدی کرمی» طلسم دسته 109 کیلوگرم را شکست

جاده هراز و چالوس از دوشنبه مسدود می‌شود

نورنما | سالروز وفات حضرت ام البنین (س) ، روز تکریم مادران و همسران شهدا گرامی باد +فیلم

شیخ‌ نعیم قاسم: صهیونیست‌ها در شکستن کانون مقاومت ناکام ماندند.

حامیان فلسطین باز‌هم به خیابان‌های لندن آمدند

سازمان زمان پیش‌ثبت‌نام حج تمتع 1404 را اعلام کرد

پادکست | ریشه های سقوط نظام سوریه و آینده مقاومت در منطقه

سرویس اطلاعاتی روسیه: درباره سوریه با سیا تماسی نداشتیم

کدام وزرا به «پویش دو درجه کمتر» پیوستند؟

محدودیتی برای درج نرخ در سامانه نیما وجود ندارد

الجولانی: نمی‌خواهیم با اسرائیل درگیر شویم

نویسندگان برتر در جشنواره کتاب سال حوزه تجلیل می‌شوند

تلاش‌های جهانی برای عدالت: محاکمه جنایات جنگی در کانون توجه

حراج هشتاد و ششم با فروش 7 هزار و 464 قطعه سکه انجام شد

سازمان لیگ با کاهش قیمت بلیت دیدارهای خانگی تراکتور مخالفت کرد

نشست تبیین گزارش وضعیت حقوق بشر آمریکا و انگلیس برگزار شد

آغاز به کار سفارت ترکیه در سوریه پس از 12 سال +فیلم

ابراهیم حاتمی‌کیا با «موسی کلیم‌الله(ع)» به جشنواره فجر باز می‌گردد

فرستاده سازمان ملل: از فروپاشی نهادهای حیاتی سوریه جلوگیری شود

ماکرون: اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین لازم است

عوامل قتل راننده تاکسی اینترنتی در قرچک دستگیر شدند

نورنما | مار غول پیکر در یکی از خیابان های بان دون راک/تایلند +فیلم

سخنگوی وزارت دفاع: توانایی ساخت هواپیمای مسافربری را داریم

«میخائیل کاولاشویلی» رئیس‌جمهور گرجستان شد

ممنوعیت صادرات حبوبات لغو شد

رشد قیمت سکه و طلا در بازار

پوتین: آماده مقابله با دشمنان در تمام جبهه‌ها هستیم

دریافت 80 هزار ردیف استخدامی جدید

قبل از تحلیف ترامپ؛ فرصتی برای آتش‌بس در غزه

افشاگری هیئت تحریرالشام از براندازی بشار اسد/جولان داعش واعدام 100 نفر/آغاز بازداشت علویها

یک فوتبالیست رئیس‌جمهور جدید گرجستان شد

پزشکیان به مصر می‌رود

حسن جودکی سرپرست مجموعه تئاتر شهر شد

سوریه به کجا می رود؟

بورس 58 هزار واحد صعود کرد

گزاره‌های اشتباه

صدور سند برای قلعه بمپور سیستان و بلوچستان

شکست اتحاد شوم آمریکا و اسرائیل در سوریه قطعی است

پنج تفاوت طالبان و تحریرالشام/ در برابر جولانی چه باید کرد؟

بازتاب رسانه‌ای سخنان دریابان شمخانی در نشست دانشجویی نورنیوز

دمای منفی 14 درجه در مشهد

شاسی بلند «ری‌را» به بازار آمد

فاش شدن راز یک جنایت خونین در اندیمشک

سارقان چوپان بلوچی را به رگبار بستند

حجم معاملات ارز تجاری اعلام شد

پادکست | حفظ سلامت ریه ها در روزهای خاکستری

پایان خونین اختلاف شخصی

آغاز حراج سکه‌های 1403 از دوشنبه

غافلگیری مصری‌ها از مخالفت محمود عباس با کمیته اداره نوار غزه

راه‌اندازی خط دریایی مسافری اروندکنار-کویت

ادامه حملات رژیم اسرائیل به نوار غزه و کرانه باختری/عربستان کشتار در النصیرات را محکوم کرد

برادر خالد مشعل از زندان امریکا آزاد شد

اسامی داوران 3 بازی پایانی لیگ برتر

کاپ جهانی؛ گروه‌بندی واترپلوی ایران تغییر کرد

رسانه عبری خبر داد؛ پیشرفت مستمر در مذاکرات تبادل اسرا جریان دارد

از غزه تا دمشق؛ استانداردهای دوگانه حقوق بشر غربی

قاچاق سوخت آنلاین شد

همتی: قیمت‌گذاری دستوری فسادزا است

رکورد تولد فرزند دومی‌ها در کشور

تفحص از نحوه اجرای قانون نهضت ملی مسکن در مجلس کلید خورد

پنج فیلم برگزیده تماشاگران سینما حقیقت

اجرای زنده کنسرت «از وین تا تهران» در خانه هنرمندان ایران

نورنما | هنرنمایی با لودر +فیلم

بازدید رئیس مجلس از پشت صحنه سریال‌های سلمان فارسی و موسی کلیم الله

فهرست جدید شهدای ترور در همایش ایران قربانی تروریسم رونمایی می‌شود

وزیر دفاع:به پویش کاهش دو درجه‌ای دما بپیوندید

عارف : مقام معظم رهبری تکلیف کرده ‌اند 100 مدیر توانا تربیت کنیم

بازدید سرزده رئیس‌جمهور از سازمان برنامه و بودجه

آغاز پیک دوم آنفلوآنزا از دی‌ماه/ این افراد حتما واکسن بزنند

انتشار جدول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان+ عکس

فرشید اسماعیلی محروم شد

X
آگهی تبلیغاتی