×
سیاسی
شناسه خبر : 73391
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/04/16 ساعت 13:46
بازگشت آمریکا از پنجره به افغانستان

نورنیوز بررسی کرد؛

بازگشت آمریکا از پنجره به افغانستان

بر این اساس می‌توان گفت که طرح‌های مطرح شده از سوی آمریکا و تشکیل دو پایگاه در قطر و کابل نه برای کمک به افغانستان بلکه برای اجرای ابعاد جدیدی از اشغالگری است که در لوای اقدامات حمایتی صورت می‌گیرد.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: آمریکایی‌ها طی هفته‌های اخیر با تبلیغات رسانه‌ای گسترده‌ای از خروج نیروهایشان از افغانستان خبر داده‌اند. آنها بر این ادعایند که پس از 20 سال اشغالگری به دنبال واگذاری مسئولیت به دولتمردان افغانستان می‌باشند.

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که در سخنانی تامل برانگیز جان کربی سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) گفت که پنتاگون با ایجاد یک دفتر هماهنگی امنیتی در قطر به ریاست ژنرال «کورتیس بازارد» برای حمایت از نیروهای افغان پس از خروج از افغانستان موافقت کرده است.

وی افزود که پنتاگون همچنین با تشکیل ایجاد نهاد دیگری در کابل موافقت کرده که فرماندهی آن را دریادار «پیتر ویسلی» به عهده خواهد داشت و زیر مجموعه دفتر هماهنگی امنیتی در قطر خواهد بود. کربی گفت که برای حضور دیپلماتیک این کشور در افغانستان و پشتیبانی از نیروهای امنیتی، یک واحد نیروی جدیدی تحت نام «نیروهای آمریکایی افغانستان رو به پیشرفت» ایجاد شده است.

حال این سوال مطرح است که این اقدام آیا می‌تواند کمکی به حل بحران‌های افغانستان داشته باشد؟ پاسخ به این پرسش را در عملکردهای 20 ساله آمریکا در افغانستان می‌توان جستجو کرد.

نخست آنکه قطر در حالی کانون به اصطلاح حمایتی آمریکا قرار گرفته است که سوابق آمریکا نشان می‌دهد آمریکا تلاش کرده تا همواره از موقعیت قطر برای توسعه نظامی گری اش در منطقه بهره گیرد و اکنون نیز در حالی افکار عمومی با حضور آمریکا در منطقه مخالفت کرده است که واشنگتن با ادعای حمایت از افغانستان به دنبال توسعه حضور نظامی در این کشور و فشار بر دوحه برای اجرای خواسته‌هایش در منطقه است.

حضوری که در ظاهر ارتقای جایگاه منطقه‌ای قطر است اما در عمل گرفتار سازی آن در بازی بحران‌ساز آمریکا در منطقه است که هزینه‌های بسیاری برای قطری که تلاش دارد تا به هاب اقتصادی و بازیگر ثبات آفرین در منطقه مبدل شود به همراه خواهد داشت.

ناکارآمدی حضور جدید آمریکا در قطر برای ارتقای جایگاه منطقه‌ای دوحه زمانی آشکارتر می‌شود که آمریکا به رغم واگذاری میزبانی و محوریت مذاکره آمریکا و دولت مرکزی افغانستان با طالبان، با کارشکنی در روند این مذاکرات از قطر چهره‌ یک میانجی ضعیف را به نمایش گذاشته است که در اهداف میانجی‌گرایانه دوحه در معادلات منطقه تاثیر منفی خواهد داشت.

دوم آنکه آمریکایی‌ها در حالی ادعای حمایت لجستیکی ، مالی و نظامی و اطلاعاتی از افغانستان را سر می‌دهند که اگر قرار بود کارکردی برای افغانستان داشته باشند در این 20 سال صورت می‌دادند حال آنکه پس از گذشت دو دهه در حالی از افغانستان خارج می‌شوند که جنگ داخلی در حال قوت گرفتن در این کشور است و دولت مرکزی نیز از توان دفاعی و ظرفیت سیاسی لازم برای یکپارچه سازی کشور برخوردار نمی‌باشد. در این دوران اقدامی برای تسلیح و تقویت ارتش افغانستان و ایجاد فرایند سیاسی مناسب بر اساس ساختار قبیله‌ای و قومی افغانستان و نیز حمایت اقتصادی که این کشور را در ردیف کشورهای بحران زده اقتصادی قرار داده است، صورت نداده‌اند.

بر این اساس می‌توان گفت که طرح‌های مطرح شده از سوی آمریکا و تشکیل دو پایگاه در قطر و کابل نه برای کمک به افغانستان بلکه برای اجرای ابعاد جدیدی از اشغالگری است که در لوای اقدامات حمایتی صورت می‌گیرد.

تشکیل این واحدها به نام حمایت از افغانستان با توجه به شرح وظایف آنها بیانگر آن است که آمریکایی‌ها هر چند که ادعای خروج نظامی از افغانستان را اعلام کرده اند اما در عمل همزمان به دنبال تقویت حضور امنیتی و اطلاعاتی در این کشور هستند که عملا سلطه آنها بر ساختار نظامی، سیاسی و اقتصادی این کشور را به همراه خواهد داشت.

در همین حال طبق اعلام پنتاگون، تأمین امنیت دیپلمات‌های آمریکایی، کمک به تأمین امنیت فرودگاه کابل، ادامه مشورت‌‌دهی و کمک به نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان در صورت ضرورت و اجرای عملیات‌های ضد تروریسم از مسوولیت‌های این فرماندهی جدید خواهد بود.

به عبارتی دیگر آمریکا که با تبلیغات گسترده رسانه‌ای و ژست پیروزمندان از دروازه‌های افغانستان خارج می‌شود، به آرامی از پنجره وارد می شود. بگونه‌ای که با پایان خروج نیروهای نظامی قدیمی، نیروهای جدید با محوریت اطلاعاتی و امنیتی وارد افغانستان می‌شوند تا بعد جدیدی از اشغالگری را رقم زنند.

راهکار پایان بحران افغانستان خروج کامل و بدون قید و شرط آمریکا است که با رویکرد به راهکار افغانی – افغانی و همگرایی‌های منطقه‌ای همچون طرح امنیتی جمهوری اسلامی ایران که در سال 1397 با حضور کشورهای روسیه، چین، پاکستان و افغانستان و هند مطرح گردید این مهم محقق خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آغاز برنامه‌های جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از کرمان؛ رویدادی درخشان در راه است
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه به مناسبت روز بین‌المللی مخالفت با تحریم‌های یکجانبه
مسکو: اتحادیه اروپا از عواقب توقیف دارایی‌های روسیه آگاه است
انصراف چند کشور از «یوروویژن» به دلیل حضور اسرائیل
نورنما | صحنه‌ای کم‌نظیر از آسمان
اعتراض شدید باشگاه تراکتور به داوری؛ VAR برای ما خاموش است
نورنما | لغو بازی به دلیل آتش‌بازی خطرناک هواداران
سازمان ملل خواستار احترام کامل همه به توافق آتش‌بس غزه شد
پوتین: روسیه با بخش‌هایی از طرح آمریکا برای پایان جنگ اوکراین موافق نیست
عراق و چرایی یک تصمیم؟!
گروسی با کالاس درباره ایران رایزنی کرد
ترامپ از امضای توافق‌نامه صلح کنگو و رواندا خبر داد
مسی: می‌توانیم افتخار قطر را تکرار کنیم و دوباره قهرمان جام جهانی شویم
تنش تازه در مرزهای سوریه؛ ارتش اسرائیل مناطق حوض یرموک را هدف قرار داد
انهدام یک تیم مسلح عملیاتی نفاق در شهرستان پردیس
پوتین: مسکو طی هشت سال گذشته به دنبال حل مسالمت آمیز اوضاع اوکراین بوده است
لبنان: مذاکرات با اسرائیل بر عقب‌نشینی از مناطق اشغالی، متمرکز است
اسکوچیچ: تراکتور در مسیر قهرمانی عقب‌نشینی نمی‌کند
کدام مدارس و دانشگاه‌ها روز شنبه 15 آذر تعطیل اعلام شد؟
تصویب قطعنامه محکومیت حملات رژیم صهیونیستی علیه ایران
سرقت مسلحانه ناکام ماند؛ دستگیری سریع سارقان مسلح طلافروشی در کرمانشاه
ساپینتو: نمی‌خواهم درباره منیرالحدادی و احمدی اطلاعاتی بدهم
ایران خواستار پایان یافتن تحریم‌های یک‌جانبه، ظالمانه و فراسرزمینی شد
ایروانی: اقدامات قهرآمیز یکجانبه موجب سختی‌های شدید اقتصادی و رنج‌های انسانی شده
وزیر دفاع: ملت ایران برای حفظ عزت و اقتدار خود باید در مسیر ولایت حرکت کند
پایان رزمایش ضدتروریستی «سهند 2025» با موفقیت کامل در همه سناریوها
افزایش فشار نظامی ترامپ بر ونزوئلا و نگرانی‌های روبه‌افزایش درباره مشروعیت حملات
دهک‌های پایین در اولویت تأمین مسکن قرار دارند
حضور سفیر سوئیس در مراسم افتتاح ایستگاه مریم مقدس در تهران
واکنش وزرات خارجه به ادعاهای بی‌اساس درباره جزایر ایرانی
اوسمار: نمی‌توان قبل از بازی قولی داد
حماس: شهادت 3 اسیر در زندان‌های اسراییل، جنایتی جدید و سازمان‌یافته است
دربی 106؛ جدال آبی و قرمز در دل اراک
کالاس از بیستمین بسته تحریمی اروپا علیه روسیه خبر داد
برگزاری جلسه اضطراری کمیته مسدودسازی دارایی‌های تروریست‌ها در عراق
فاجعه خانوادگی در همدان؛ جوان 28 ساله پدرش را با سلاح سرد به قتل رساند
جدول لیگ برتر بعد از پایان روز اول از هفته دوازدهم
عمار حکیم: عراق در برابر فرصت تاریخی بازسازی و انقلاب علمی قرار دارد
دیدار مقامات ایران و طالبان در کابل؛ تمرکز بر تجارت دارو، درمان و تجهیزات پزشکی
معاون نمایندگی ایران در ژنو: تحریم‌ ابزاری برای مجازات جمعی و مصداق جنایت علیه بشریت است
دومین فرزند معاون رئیس جمهور درگذشت+ متن دلنوشته سقاب اصفهانی
هشدار جدی درباره بحران آب و فرونشست تهران؛ صنایع مجبور به استفاده از پساب می‌شوند؟
استقبال نخست وزیر هند از ولادیمیر پوتین
حمله هوایی ارتش صهیونیستی به ساختمان‌های مسکونی در جنوب لبنان
افتخار تاریخی برای ورزش ایران؛ ثریا آقایی نخستین ایرانی عضو کمیسیون ورزشکاران IOC شد
سفر عراقچی به جمهوری آذربایجان
دیدار مخبر با خانواده کریمی‌دوست از شهدای جنگ 12روزه
استعفای جنجالی فدریکا موگرینی از ریاست کالج اروپا
تحریم آژانس اطلاعاتی ارتش روسیه توسط انگلیس؛ ادعاهای تازه لندن درباره پرونده اسکریپال
فوتی و مصدوم در دو حادثه جداگانه در بوشهر؛ انفجار گاز و آتش‌سوزی تعمیرگاه
X
آگهی تبلیغاتی