نورنیوز-گروه جامعه: چرایی و چگونگی محروم شدن افراد از حق قانونی خود برای خروج از کشور یکی از موضوعات مورد توجهی است که کمتر به آن پرداخته شده است.
ممنوع الخروج شدن به معنی عدم امکان خروج افراد از مرزهای سرزمینی یکی از مجازاتهایی است که با حکم قضایی انجام می شود و معمولا افراد هنگام خروج از کشور و در زمان ارائه گذرنامه به گیت انتظامی متوجه آن می شوند
سوال مهمی که در این خصوص مطرح می باشد این است که اساسا چه افرادی و براساس کدام مواد قانونی حکم ممنوع الخروجی دریافت می کنند؟
بر اساس قوانین کشور5 گروه از شهروندان هرگز نمیتوانند از مرزهای کشور خارج شوند
گروه اول اشخاصی هستند که نمیتوانند به طور مستقل پاسپورت دریافت کنند و باید شخص حقوقی دیگری مانند دستگاهی که فرد در آن مشغول به کار است یا فردی حقیقی مانند پدر یا شوهر، برای آنها پاسپورت اخذ کند.
گروه دوم شامل افرادی است که سفر خارجی آنان با مصالح کشور مغایر است و از این رو از سفر آنان به خارج کشور ممانعت میشود. به طور معمول به این گروه از افراد، ابلاغیه کتبی ممنوع الخروجی از سوی دستگاه قضایی ارسال می شود.
سومین گروهی که مشمول قوانین ممنوع الخروجی می شوند اشخاصی هستند که به دلیل سوء شهرت و مبادرت به جرائمی چون کلاهبرداری، سرقت، تکدی گری، ایجاد مزاحمت برای افراد دیگر در خارج از کشور، اجازه خروج از مرزهای سرزمینی را ندارند.
گروه چهارم افرادی هستند که توسط رای دادگاه بدهکار شناخته شده یا بخاطر صدور اجراییه در اجرای ثبت اسناد و املاک کشور، از طرف دولت بدهکار شناخته میشوند.
پنجمین گروه نیز تمامیبدهکارانی هستند که دارای فرار مالیاتی بوده و دیون دولت را تآدیه نکرده اند.
اگرچه ممنوع الخروج شدن افراد به دلایل پنج گانه ای که ذکر شد بر اساس قانون و با حکم مقام قضایی انجام می شود لیکن بدلیل عدم آگاهی اکثریت مشمولین این مجازات و مطلع شدن آنها از ممنوع الخروجی خود در زمان اقدام به سفر خارجی، لازم است سازوکاری پیش بینی شود تا افراد بتوانند قبل از اقدام به سفر از ممنوعیتی که برای آنان ایجاد شده آگاه شوند.
نورنیوز