×
فرهنگی
شناسه خبر : 73155
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/04/09 ساعت 13:51
چرایی ظهور ناامیدی اجتماعی در مواجهه با «وضع موجود»

نورنیوز بررسی کرد؛

چرایی ظهور ناامیدی اجتماعی در مواجهه با «وضع موجود»

انسان وقتی احساس می‌کند که صدایش شنیده نمی‌شود و آنطور که می‌خواهد مجالی برای طرح مطالبات و نارضایتی‌ها و دیدگاههایش ندارد به تدریج دچار یک خشم مزمن می‌شود که رفته رفته به تمام ابعاد زندگی‌اش سرایت می‌کند.

نورنیوز-گروه جامعه:چرا وقتی به اطراف خودمان نگاه می‌کنیم کمتر کسی را می‌بینیم که از وضع موجود راضی باشد؟ چرا ناامیدی جو غالب اکثر دورهمی‌های جامعه ایران شده است؟

شاید بتوان پاسخ‌هایی تک خطی برای هر یک از پرسش‌های بالا ارائه داد اما با نگاه دقیق‌تر می‌توان گفت ریشه‌های این منفی‌نگری به اوضاع جامعه ایران را باید در سه حوزه خارجی داخلی و فردی جست‌وجو کنیم.

در حوزه خارجی در واقع جمهوری اسلامی ایران در معرض شدیدترین فعالیت خصمانه رسانه‌ای از طرف قدرت‌های بین‌المللی است. در روابط بین‌الملل دو مفهوم به اسم «امنیتی‌سازی» و «انسایت‌زدایی» وجود دارد.

یعنی عموماً کشورهایی که صاحب قدرت و نفوذ سیاسی و رسانه‌ای هستند یک کشور و ملتی که با آن تقابل دارند را نشانه می‌گیرند و آن را به‌عنوان یک «استثنا» در جامعه بین‌الملل معرفی می‌کنند؛ کشوری استثنایی که هم در داخل دچار ناهنجاری‌های غیرعادی است و هم در جامعه بین‌المللی رفتاری غیرمعقول و غیرعادی دارد و ازاین‌رو خطری برای صلح و ثبات جهانی محسوب می‌شود.

قدرت‌های خارجی به این دلیل این تصویر «استثنایی» را از آن کشور می‌سازند که «برخوردهای استثنایی» و غیرانسانی و خارج از عرف و قوانین بین‌المللی خود را با آن کشور و ملت در افکارعمومی جوامع خودشان توجیه کنند.

قدرت‌های خارجی با این کار در مسئله هسته‌ای ایران را تبدیل به استثنایی کردند که هرگونه تحریم غیرانسانی نیز موجه جلوه کند. اما نکته مهم این است که نه‌تنها در ابعاد بین‌المللی بلکه دشمنان ایران از این روش برای تأثیرگذاری بر جامعه ایران نیز بهره برده‌اند.

برای این کار در سال‌های اخیر همین روند «امنیتی‌سازی» و «انسانیت‌زدایی» که سابقاً مخاطبش عمدتاً افکارعمومی جوامع غربی بود اینک از طریق رسانه‌های فارسی‌زبان که عمدتاً از دولت‌های خارجی بودجه‌های زیادی نیز دریافت می‌کنند به سمت خود جامعه ایران متمرکز کردند.

رسانه‌های متعددی که اقشار مختلف جامعه ایران را نشانه می‌گیرند و نه‌تنها از طریق محتوای مغرضانه و تحلیل‌های جهت‌دار مدام به همان تصویر «استثنایی» بودن ایران دامن می‌زنند که به مخاطب ایرانی نیز «آموزش» می‌دهند که چگونه به اخبار مربوط به ایران واکنش نشان بدهد.

مثلاً رسانه «منو تو» یک آیتمی دارد که خانواده‌های مختلف را نشان می‌دهد که هر یکروی مبلی در برابر تلویزیون نشسته‌اند و دارند به اخبار مربوط به ایران واکنش نشان می‌دهند. هروقت که اخبار در مورد نقاط قوت یا وحدت ملی ایران یا هر جنبه مثبت دیگری باشد آنها با تمسخر و قهقهه و تحقیر واکنش نشان می‌دهند و هرگاه اخبار منفی باشد سر تأسف تکان می‌دهند برای «هموطنان»ی که «مجبورند» در ایران زندگی کنند ابراز دلسوزی می‌کنند هر مشکلی در ایران را به تمام ابعاد زندگی شهروندان ایرانی تعمیم می‌دهند و با مقایسه‌های مغلطه‌آمیز بین ایران و سایر کشورها، «استثنایی» بودن ایران را به مخاطب القا می‌کنند.

می‌بینیم که بخشی از جامعه ایران که سال‌ها تحت تأثیر این رسانه‌ها بوده امروز به طور ناخودآگاه و اتوماتیک کار دقیقاً همین واکنش‌ها را به اخبار مثبت و منفی مربوط به کشورش نشان می‌دهد. یعنی هر خبر مثبت را تحقیر می‌کند و هر خبر منفی را به تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی خودش در ایران تعمیم می‌بخشد.

برای آزمایش این موضوع به واکنش‌هایی که دوستان و آشنایانمان در حین شنیدن اخبار دارند توجه کنیم.

البته باید توجه داشته باشیم که شرایط موجود در کشور به دلایل متعددی همچون ضعف مدیریت‌ها و ناکارآمدی ساختاری و همچنین تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی، سخت است و بسیاری از اقشار در تنگنای شدید اقتصادی به سر می‌برند.

 به همین دلیل نباید توجه به جنگ روانی دشمن باعث شود تا نقاط ضعف واقعی سیاست‌گذاری در عرصه‌های مختلف نادیده گرفته شود و صرفاً همه نارضایتی‌های واقعی و حقیقی را به جنگ روانی دشمنان تقلیل داد.

از همین‌جا می‌توان به یکی از ریشه‌های داخلی اشاره کرد که فرهنگ نفی و خشم و انزجاری که در بین مردم نسبت به هرآنچه پیرامون خود می‌بینند وجود دارد و نتیجه آن سرخوردگی و ناامیدی و نگاه منفی به همه عرصه‌های زندگی در ایران است تا حدودی از آن تغذیه می‌شود.

انسان وقتی احساس می‌کند که صدایش شنیده نمی‌شود و آن‌طور که می‌خواهد مجالی برای طرح مطالبات و نارضایتی‌ها و انتقادات و دیدگاه‌هایش ندارد به‌تدریج دچار یک خشم مزمن می‌شود که رفته‌رفته به تمام ابعاد زندگی‌اش سرایت می‌کند و به اشکال مختلف و مخرب خودش را بروز می‌دهد.

«دیده نشدن» و «شنیده نشدن» مردم و خواسته‌هایشان از طرف حاکمیت تأثیر مستقیم در به‌وجودآمدن خشم و احساس انزجار مطلق از شرایط موجود دارد. این حس روی‌هم انباشته می‌شود و شهروند، یک فرد همیشه ناراضی و عصبانی و عاصی می‌سازد. شهروندی که به‌جای طرح بالغانه مسائلش به قهر با هرگونه مشارکت سیاسی/اجتماعی و لجبازی و شایعه‌سازی و پرخاشگری در شبکه‌های اجتماعی و پناه بردن به رسانه‌های خارجی رو می‌آورد.

شنیده‌شدن حس عمیق امید به اصلاح به دلیل ابراز نیاز را به دنبال خواهد داشت و در این صورت می‌توان امیدوار بود به‌محض بروز نارضایتی در خصوص یک حادثه یا معضل اقتصادی یا اجتماعی، شهروندان همه موجودیت نظام سیاسی را مقصر ندانسته و در تحلیل ابعاد ماجرا اسیر شبهات و شایعات نمی‌شوند. چنین رویکردی در حداقلی‌ترین حالت نیز کمک می‌کند تا شهروندان با بیان خواسته‌ها و نارضایتی‌های خود به این باور برسند که گوشی برای شنیدن در حاکمیت وجود دارد و می‌توانند طریق آن مطالبات خود را مطرح کرده و روند پاسخگویی به آن‌ها را پیگیری کنند.

باتوجه‌به نکات گفته شده می‌توان گفت راه مقابله با فرهنگ نفی و سیاه دیدن همه چیز لزوماً انکار واقعیت‌ها و ندیدن بحران‌ها و توجیه ناکارآمدی‌ها نیست بلکه می‌توان با تنظیم سازوکارهای ارتباطی صحیح برای شنیدن صدای معترضان و منتقدان وضع موجود و همچنین واکسینه کردن جامعه در برابر هجمه‌های تبلیغاتی رسانه‌ای اندک‌اندک امید را به جامعه بازگرداند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران