×
اقتصادی
شناسه خبر : 72957
تاریخ انتشار : شنبه 1400/04/05 ساعت 10:27
برای جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور چه باید کرد؟

نورنیوز بررسی کرد؛

برای جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور چه باید کرد؟

جلب اعتماد ایرانیان خارج از کشور اعم از نخبگان علمی یا اقتصادی و صاحبان سرمایه نیاز به اقداماتی فراتر از سخنرانی و برگذاری همایش دارد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: یکی از راهکارهای موثر در جذب سرمایه گذاران ایرانی مقیم خارج، ایجاد و انباشت مؤلفه های سرمایه اجتماعی خصوصا مؤلفه اعتماد می باشد. سرمایه اجتماعی به کمک مؤلفه های چون اعتماد می تواند به عنوان یک منبع مناسب برای جذب سرمایه، سرمایه گذاران ایرانی مقیم خارج باشد.

جلب اعتماد ایرانیان خارج از کشور اعم از نخبگان علمی یا اقتصادی و صاحبان سرمایه نیاز به اقداماتی فراتر از سخنرانی و برگذاری همایش دارد.

سرمایه مالی و دانش گسترده ایرانیان مقیم خارج، بخشی از منبع بالقوه و ارزشمند توسعه کشور است که در جهت رونق تولید و اشتغال ایران باید از آن بهره جست. آمار دقیقی از ثروت ایرانیان در سراسر جهان در دست نیست. بر اساس تحقیقات مقدماتی به عمل آمده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس، ثروت ایرانیان مقیم خارج در سال 1386 حدود 1300 میلیارد دلار و ثروت ایرانیان مقیم امریکا به تنهایی بالغ بر900 میلیارد دلار بوده است.

 این برآورد در سال 1394 به حدود 3 تا 4 هزار میلیارد دلار افزایش یافته که حدود 10 برابر تولید ناخالص داخلی ایران و نزدیک به 4 برابر کل درآمدهای نفتی ایران در طول یکصد سال گذشته است. تخمین زده می‌شود که در امریکا ثروتی که توسط ایرانیان خارج از کشور مدیریت می‌شود، بیش از ۲ هزار میلیارد دلار است.

فقط در سال 1390 ایرانیان ساکن امریکا حدود 400 میلیارد دلار در خارج از ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند که تقریباً معادل تولید ناخالص داخلی ایران است (فایننشال تریبون، .2016) علاوه بر کشورهای صنعتی امریکا و اروپا، سرمایه ایرانیان مهاجر به سوی کشورهای در حالِ توسعه نیز سرازیرشده است.

مقصد بخش بزرگی از سرمایه‌های خارج شده از ایران، کشورهای حوزه خلیج فارس بوده و امارات متحده عربی، کویت، قطر و عمان سهم بالایی از سرمایه‌های ایرانیان مهاجر را جذب کرده‌اند.

 در سال 2013 حدود 80 هزار شرکت ایرانی در دبی حضور داشته‌اند و هزاران ایرانی در بخش مسکن و بورس دوبی سرمایه‌گذاری کرده‌اند. مالزی، ترکیه، ارمنستان وگرجستان از دیگر کشورهایی هستند که در سال‌های اخیر سرمایه ایرانیان مهاجر و حتی قسمتی از پس‌اندازهای داخل ایران را جذب کرده اند؛ ولی کشور ایران که برای تسریع آهنگ رشد و توسعه به این سرمایه‌ها نیازمند است، بهره‌ای از سرمایه‌های کلان مهاجران ندارد.

موانع اصلی تحقق ایده بازگشت سرمایه های ایرانیان خارج از کشور، تا حد زیادی  ریشه های داخلی دارد. گذشته از لزوم تامین مبانی حقوقی سرمایه گذاری های خارجی و به رسمیت شناخته شدن حقوق مالکیت و اصلاح ساختارهای مالی و شفافیت های مالیاتی، مشکل جدی،  فراهم سازی فضای روانی و  جلب اعتماد ایرانیان دارای سرمایه و تخصص مقیم خارج از کشور است.

با توجه به تلاش هایی که در دولت های پس از جنگ برای جلب سرمایه گذاری ایرانیان خارج از کشور انجام شده است و تجربه ناموفق آن می توان گفت اگر دولت سیزدهم مصمم است تا این مسیر را هموار سازد باید در نخستین گام صدای حاکمیت ایران بوده و از طرف حاکمیت تضمین های اولیه به سرمایه داران ایرانی بدهد امری که در دوران پس از جنگ علی رغم تلاش های دولت سازندگی با مخالفت بخش هایی از حاکمیت روبرو شده و عملا مانعی بزرگ در مسیر بازگشت نخبگان ایجاد کرد .

علاوه بر این در نظر داشته باشیم که سرمایه در اصطلاح مرسوم ترسو است و البته مشامی قوی دارد . یعنی در مواجهه با تهدیدهای احتمالی و ناامنی به سرعت واکنش نشان می دهد از این رو علی رغم مسئله امنیت داخلی که به حق می توان ایران را یکی از امن ترین کشورهای منطقه دانست، موقعیت بین المللی نیز اهمیت فراوانی دارد.

در حقیقت نمیتوان از اهمیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و نقش آن در ایجاد اعتماد و ثبات و امنیت روانی برای جلب سرمایه ایرانیان خارج از کشور و همچنین جلوگیری از خروج سرمایه ایرانیان داخل کشور به خارج از مرزها چشم پوشید.

در سالهای اخیر به دلیل عدم ثبات اقتصادی و نوسان های شدید در بازارهای مالی که به واسطه اعمال تحریم های همه جانبه آمریکا و البته ناکارآمدی بخشی از حاکمیت به وجود آمد حجم عظیمی از سرمایه های داخلی از کشور خارج شده و در کشورهای همسابه به ملک تبدیل شده است .

از این رو دولت سیزدهم برای جذب هرگونه سرمایه باید بتواند ثباتی نسبی در اقتصاد کشور ایجاد کرده و از طریق بالا بردن سطح کارآمدی و مدیریت اقتصادی و اعلام اهداف خود درسیاست خارجی خصوصا مسائل مهمی همچون پرونده هسته ای، این ثبات را برای سرمایه داران بتواند تضمین نماید. در غیر این صورت شاید به سختی بتوان با شعارهای وطن پرستانه سرمایه داران اعم از داخلی و ایرانیان خارج از کشور را به سرمایه گذاری در ایران ترغیب و تشویق کرد.

در نهایت می توان امیدوار بود در صورت اجرایی شدن تصمیمات مهم و اقدامات عملیاتی در این خصوص اگر ایرانی‌های مهاجر در فعالیت‌های اقتصادی ایران مشارکت داشته باشند و ثبات و امنیت فعالیت آن‌ها تضمین شود، قطعاً زمینه برای ورود سرمایه‌گذاران غیرایرانی نیز فراهم خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
کشف تازه دانشمندان؛ زبان دوم، مغز را جوان تر می کند
تجاوز مجدد ارتش‌آمریکا به خاک ایران؛آغاز پاسخ قاطع ایران با حملات‌موشکی به پایگاه های دشمن
دویدن یا دوچرخه‌سواری؛ کدام‌یک به زانو آسیب می‌زند؟
پشت‌پرده پرخوری از نگاه دانشمندان؛ مغز چگونه اشتها را کنترل می‌کند؟
تراشه ای که از مغز تقلید می کند
امید تازه برای درمان افسردگی؛ بهبود چشمگیر بیماران تنها در 10 روز
تجاوز مجدد ارتش آمریکا به خاک ایران؛ وقوع چند انفجار در هرمزگان و خوزستان
شلیک مرگبار به مأمور پلیس؛ متهم در دادگاه منکر تیراندازی شد
طب سوزنی گوش چطور می‌تواند میگرن مزمن را درمان کند؟
فاجعه در بانکوک؛ 27 کشته در آتش‌سوزی یک رستوران
پشت پرده مرگ ناگهانی لیندسی گراهام؛ پزشکی قانونی جزئیات تازه‌ای منتشر کرد
با کشف این محراب در پاسارگاد، تاریخ ایران یک گام به پیشرفت کرد
عرضه ال‌ان‌جی قطر و امارات کاهش یافت
کشف گنج 2 هزار ساله سکه‌های اسلامی در روسیه
روایت تکان‌دهنده واشنگتن‌پست از هراس نظامیان آمریکا مقابل ایران
اعتراف مقام سابق کاخ سفید به اقتدار ایران در تنگه هرمز
مقاومت اسلامی عراق: با سفر نخست‌وزیر به واشنگتن مخالفیم
امیر سابق قطر در 74 سالگی درگذشت/پیکر او به خاک سپرده شد
لاریجانی: پایگاه‌های ناتو در صورت اقدام علیه ایران، هدف مشروع خواهند بود
خاخام ارشد شاس: نتانیاهو دروغگو و غیرقابل اعتماد است
پرسپولیس مهاجم روبین‌کازان را جذب کرد
واشنگتن پست: لیندسی گراهام به دنبال ایست قلبی مُرد
حمله پهپادی به مقر تروریست‌های تجزیه‌طلب در سلیمانیه عراق
فولاد خوزستان مدافع جدید جذب کرد
امیدهای ایران از سد کایسری‌اسپور ترکیه گذشتند
دومین برد متوالی ایران در قهرمانی جهان والیبال نشسته
قتل مرد جوان پس از قرار عاشقانه نافرجام؛ اعتراف مادر و پسر به جنایت
تصادف مرگبار پراید و نیسان در کرمان؛ جزئیات حادثه
پاپ: بادهای جنگ دوباره جهان را تهدید می‌کند
دولت بسته حمایتی از بنگاه‌های آسیب‌دیده از جنگ را تصویب کرد
قاتل نوجوان 17 ساله در بندرعباس دستگیر شد
لبنان: اجرای «مناطق آزمایشی» منوط به خروج کامل اشغالگران است
شبکه برق جاسک پس از حمله شب گذشته دشمن ترمیم شد
سناتوری که همواره در صف نخست تقابل با ایران قرار داشت که بود؟
برق خوزستان نحوه اطلاع از خاموشی‌های احتمالی را اعلام کرد
حملات اخیر چه میزان از توان شبکه برق را کاهش داد؟
ادعای حمله به نیروگاه اتمی بوشهر صحت ندارد
سفیر جدید عراق: توسعه روابط با تهران در دستور کار بغداد است
الجزیره انگلیسی: ایران دست بالاتر را در تنگه هرمز دارد
مراسم بزرگداشت امام مجاهد شهید در مصلای تهران سه شنبه 23 تیرماه برگزار می شود
روسیه و چین رزمایش‌های دریایی برگزار می کنند
اوسمار سرمربی یک تیم جدید شد
آتش‌سوزی گسترده در نهالستان اهواز؛ 25 هکتار طعمه حریق شد
دبیرکل سازمان ملل: ایران و آمریکا مذاکره را از سرگیرند
وزارت صمت ثبت‌نام‌های راکد را حذف می‌کند
رسانه‌های عبری از تعیین زمان انتخابات کنست خبر دادند
ادعای جنجالی پدر مهاجم نروژی؛ انگلیس با کمک داور صعود کرد
بازیکن سابق پرسپولیس به گل‌گهر سیرجان پیوست
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به شرق لبنان
البرز زیر آتش گرما؛ اشتهارد گرم‌ترین شهر استان شد