نورنیوز ـ گروه سیاسی: هفتاد و هفتمین ناوگروه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران متشکل از ناوشکن تمام ایرانی سهند و ناوبندر مکران برای نخستین بار در اقیانوس اطلس حضور دارد.
چنانچه امیر دریادار سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش اعلام کرده؛ این ناوگروه در تاریخ 20 اردیبهشت امسال از بندرعباس حرکت کرده و بعد از طی مسیر طولانی و عبور از دماغه امید نیک و دور زدن آفریقا و با طی شش هزار مایل دریایی یعنی نزدیک به 12 هزار کیلومتر پس از سی روز دریانوردی هم اکنون در اقیانوس اطلس حضور دارد و مسیر خود را برای اجرای طولانیترین ماموریت دریایی به سمت اقیانوس اطلس شمالی ادامه میدهد.
این حضور دریایی که تاکنون با واکنشهای متعددی از سوی ایالات متحده آمریکا مواجه شده، همچنان به مسیر خود ادامه میدهد.
کارشناسان و تحلیلگران مسائل راهبردی تاکید دارند که توان دریایی از مولفههای مهم قدرتمندی کشورهاست و هر کشوری که نیروی دریایی قوی و کارآمد دارد میتواند در معادلات جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد.
بخش عمدهای از تجارت جهانی همچنان از طریق دریا صورت میگیرد و به دلیل وجود دزدان دریایی و البته همکاری برخی قدرتهای بزرگ با آنها برای حفظ انحصار در تجارت دریایی، مقوله امنیت موضوعی مهم در تحقق تجارت دریایی است.
بر این اساس گسترش دامنه حضور نیروی دریایی ایران در اقصی نقاط جهان مولفهای برای ایجاد فضای امن برای اقتصاد دریایی کشور است که قطعا گامی مهم در خنثیسازی تحریمها خواهد بود. توان دریایی ایران در اعزام نفتکشهای حامل سوخت و موادغذایی به ونزوئلا که حتی ترامپ با آن همه ادعاهای جنگ افروزانه نیز جرات تجاوز به آن را پیدا نکرد مصداقی روشن از این توانمندی است.
قدرتهای بزرگ همواره با انحصارطلبی به دنبال سلطه و تحمیل خواستههای خود به دیگر کشورها بودهاند. ایران اما نشان داد که در حوزه دریا و امنیت دریایی میتواند الگویی برای سایر کشورها بوده و با مدل جدیدی از چندجانبهگرایی زمینهساز افول سلطه استکبار بر صحنه جهانی باشد.
غرب همواره با ایرانهراسی و تحریم، مانع روابط سایر کشورها با ایران شده و همواره تلاش نموده تا از ایران چهرهای ناتوان در برابر تحریمها به نمایش گذارد حال آنکه حضور ایران در عرصه دریایی آن هم با توان بومی سندی بر شکست تحریمها و واهی بودن ادعاهای ضد ایرانی غرب است که میتواند زمینهساز اطمینان کشورها برای توسعه مناسبات اقتصادی با ایران باشد.
ایران همواره بر لزوم پایان سلطه یک جانبه قدرتهای بزرگ بر صحنه جهانی تاکید داشته و خواستار چندجانبهگرایی در صحنه بینالملل بوده است. از این رو؛ توان دریایی ایران که اکنون به اقیانوسهای هند، آرام و اطلس رسیده میتواند در حوزه امنیت دریایی نیز منادی تقویت صلح و امنیت جهانی باشد.
حضور ناوگروه دریایی ارتش در اقیانوس اطلس علاوه بر آنکه بیانگر توان ملت ایران در رسیدن به جایگاه بالای دفاعی و خنثیسازی تحریمهاست، نشانی دیگر بر نقش و جایگاه ارزنده ایران در امنیت بینالملل و اقتصاد دریایی است که واهی بودن ایرانهراسی غرب را بیش از پیش آشکار میسازد و میتواند انحصار و باجخواهیهای غرب در صحنه دریا را شکسته و هندسه جدیدی را برای مدیریت جهان به ویژه در حوزه امنیت و تجارت دریایی رقم بزند.
نورنیوز