شناسه خبر : 70376
تاریخ انتشار : 1400/03/18 13:57
ماسک بزنید، دوز اول واکسن کرونا ایمنی ندارد

ماسک بزنید، دوز اول واکسن کرونا ایمنی ندارد

متخصصان می‌گویند دریافت دوز اول واکسن کرونا، ایمنی کامل ایجاد نمی‌کند. آن‌ها تاکید می‌کنند 2 هفته پس از دوز دوم فرد به ایمنی نسبی می‌رسد، اما این ایمنی مانع از ابتلا به کرونا نمی‌شود.

نورنیوز-گروه جامعه: همه، رویای بازگشت به زندگی عادی را در سر دارند؛ روزی که ماسک‌ها را دور بیندازند، مواد ضدعفونی را در خانه جا بگذارند و تجمع‌ها و رفت و آمدهایشان را از سر بگیرند. بیش از 14 ماه است که جهان، درگیر ویروس کروناست و با تولید واکسن، امید برای رسیدن به این رویا، پررنگ‌تر شده است، هر چند که در ایران روند واکسیناسیون کند است و این روزها، کمبود واکسن، بسیاری از صف‌ها را برای تزریق واکسن، خالی کرده است.‌

می‌توان گفت کشور ما با رویای رسیدن به روز‌های بدون ماسک هنوز فاصله زیادی دارد. پس از کادر درمان که روند واکسیناسیون آن‌ها از بهمن سال گذشته شروع شده بود، در دومین فاز، سالمندان قرار گرفتند. دوز اول را که زدند، خیلی‌ها تصور کردند، دیگر رفت و آمد‌ها مجاز است و پروتکل‌ها برایشان الزامی ندارد.

متخصصان این بار قوی‌تر از قبل وارد میدان شدند تا درباره ایمنی که واکسن ایجاد می‌کند، توضیح دهند. برخی دوز دوم را هم که تزریق کردند، دیگر خود را رها از هر قید و بندی دیدند، سفر‌ها شروع شد و بیرون رفتن‌ها و گاهی ماسک نزدن‌ها. همه این‌ها در حالی است که متخصصان عفونی و مسئولان ستاد مقابله با کرونا تاکید می‌کنند که دریافت دوز اول واکسن کرونا، ایمنی کامل ایجاد نمی‌کند و 2 هفته پس از دوز دوم، فرد به ایمنی نسبی می‌رسد، اما این ایمنی، مانع از ابتلا به کرونا نمی‌شود، آن‌ها می‌گویند تا زمانی‌که 70درصد جمعیت در کوتاه‌ترین زمان واکسینه نشوند، نمی‌توان به ماسک نزدن فکر کرد؛ بنابراین با وجود این شرایط، افراد واکسینه شده، باید حتما از ماسک استفاده کنند و فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت کنند، این افراد باید تمام موارد پیشگیری از ابتلا به بیماری را رعایت کنند.

ایمنی پس از تزریق واکسن کرونا، چه زمانی ایجاد می‌شود؟ محمدرضا هاشمیان، متخصص عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، به این سؤال پاسخ می‌دهد. به‌گفته او تعداد دوز‌های تزریق‌شده روزانه در کشور، بسیار پایین‌تر از استاندارد جهانی است. به علاوه باید توجه داشته باشیم به‌طور کلی تزریق واکسن منجر به ایمن‌شدن شخص علیه بیماری می‌شود، اما این ایمنی تقریبا 2 هفته بعد از تزریق دوز دوم صورت می‌گیرد. براساس اعلام این متخصص، ایمنی ایجادشده در واکسن‌ها ارتباطی به شرکت تولید‌کننده آن ندارد، تمام واکسن‌هایی که فاز سوم‌شان تمام‌شده، در ایجاد مصونیت مؤثرند و ایمنی‌زایی دارند.

اما مطالعات انجام‌شده در مورد واکسن آسترازنکا نشان داده تزریق تک‌دوز این واکسن می‌تواند تا حدود 80 درصد از مرگ‌ومیر‌ها جلوگیری کند. البته چنین مطالعه‌ای درباره واکسن‌های دیگری که در کشور ما استفاده می‌شود، انجام نشده است، اما این اطلاعات وجود دارد که تزریق این واکسن‌ها تأثیر صددرصدی بر میزان مرگ‌ومیر‌ها دارد.

با این همه هاشمیان تأکید می‌کند که هیچ‌کدام از واکسن‌ها ایمنی‌زایی صددرصدی ایجاد نمی‌کنند: «واکسن می‌تواند از ما مراقبت کند، اما حتی با کامل‌شدن ایمنی، باز هم فرد می‌تواند ناقل بیماری باشد. درست است فردی که واکسن زده به نوع شدید و کشنده بیماری مبتلا نمی‌شود، اما می‌تواند افراد دیگر را بیمار کند؛ بنابراین باید توجه داشته باشیم شخص با تزریق واکسن، همان روز اول یا چند روز بعد ایمن نمی‌شود، بلکه باید 2 هفته از تزریق هر دو دوز واکسن بگذرد تا ایمنی ایجاد شود.»

به‌گفته این متخصص عفونی، باید حدود 70 تا 80 درصد جمعیت کشور، واکسینه شوند تا گفته شود ایمنی جمعی ایجاد شده، بنابراین با توجه به اینکه هم‌اکنون تعداد افراد واکسینه‌شده در کشور بسیار کمتر از این میزان است، هنوز ناقلان زیادی وجود دارند.

او تأکید می‌کند که با وجود این شرایط، افراد واکسینه‌شده، باید حتما از ماسک استفاده کنند و فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت کنند، این افراد باید تمام موارد پیشگیری از ابتلا به بیماری را رعایت کنند.

پرسش دیگر، تأثیر واکسن‌ها بر سوش‌های جدید است. هاشمیان، اما تأکید می‌کند که مطالعات نشان می‌دهد تمام واکسن‌ها علیه جهش‌های جدید، مؤثرند؛ هرچند برخی از تحقیقات ثابت کرده‌اند که امکان دارد جهش‌ها باعث کارایی کمتر بعضی از واکسن‌ها شوند، اما در هر صورت تزریق هر واکسنی می‌تواند مانع از خطر مرگ و بستری‌شدن بیماران شود؛ بنابراین تسریع در واکسیناسیون، پیشگیری و کنترل بیماری و رسیدگی به افراد مبتلا موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

پس از دوز دوم واکسن، مصونیت کامل ایجاد نمی‌شود
ماجرای توجه به پروتکل‌ها پس از واکسیناسیون موضوعی است که از سوی مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح می‌شود. او می‌گوید: «قبل و بعد از واکسیناسیون، مهم‌ترین عامل پیشگیری از بیماری، حفظ فاصله‌گذاری فیزیکی، استفاده از ماسک و شستن دست است که حتما باید رعایت شود. تا زمانی که تمام مردم واکسینه نشوند، نمی‌توان با خیال راحت به زندگی عادی بازگشت و راه‌های پیشگیری از بیماری را نادیده گرفت. در این میان برخی تصور می‌کنند از آنجایی که قبلا به کرونا مبتلا شده‌اند، احتمال ابتلای دوباره‌شان کم است، بنابراین می‌توانند راه‌های پیشگیری را نادیده بگیرند.»

براساس اعلام این متخصص، هم‌اکنون میزان شیوع و انتشار این ویروس در ایران آنقدر زیاد و کنترل‌نشده است که مردم باید تا جایی که می‌توانند پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند، چراکه احتمال شیوع واریانت‌های مختلف ویروس که نسبت به واکسن مقاوم باشند، بسیار زیاد است؛ بنابراین باید انتقال ویروس، تا جای ممکن متوقف شود. به گفته محرز، اهمیت واکسن در خفیف‌کردن شدت بیماری است، نه اینکه عاملی برای مبتلانشدن فرد به بیماری یا ادامه دادن زندگی به شیوه قبل باشد. باید به این نکته هم توجه کرد که دریافت نوبت اول واکسن، به هیچ وجه ایمنی کاملی ایجاد نمی‌کند و تنها نصف ایمنی که باید در نوبت دوم ایجاد شود، به‌وجود می‌آید. مثلا اگر قرار است واکسنی در مقابل بیماری 70درصد ایمنی ایجاد کند، این مقدار پس از دوز دوم به‌دست می‌آید و دریافت دوز اول به اندازه‌ای نیست که از بروز بیماری جلوگیری کند.

ایمنی‌زایی واکسن، برای حدود ۶‌ماه است
او درباره مدت‌زمان ایجاد ایمنی با دریافت واکسن هم توضیح می‌دهد: «ایمنی حاصل پس از واکسن بستگی به شرایط مختلف دارد و می‌تواند از 6 ماه تا یک‌سال متفاوت باشد. البته باید زمان بگذرد تا بتوان در این مورد اظهارنظر قطعی و علمی کرد. چون با توجه به ناشناخته‌بودن بیماری و همچنین جهش‌های احتمالی پیش‌رو، نمی‌توان گفت واکسن تا چه زمان می‌تواند در برابر فعالیت‌های ویروس در بدن میزبان، نسبت به ویروس ایمنی ایجاد کند.» به‌گفته محرز، بعضی جهش‌ها مثل آفریقایی و هندی در برابر بعضی واکسن‌ها مقاوم‌اند.

این متخصص در ادامه، به ماجرای انتشار اطلاعات غیرعلمی در فضای مجازی اشاره می‌کند و می‌گوید اخبار و مطالبی که بعضا در فضای مجازی منتشر می‌شود، اطلاعات نادرستی به مردم می‌دهد که منجر به کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشت می‌شود یا حتی سبب می‌شوند تا مردم از تزریق واکسن بهراسند: «تمام واکسن‌ها عوارضی دارند که با توجه به سیستم دفاعی هر فرد متفاوت خواهد بود. حتی اگر این واکسن‌ها با عوارضی همراه باشند، در برابر منافع زیادشان، بسیار ناچیز است.»

محرز در ادامه صحبت‌هایش به نکته دیگری اشاره می‌کند و آن هم آسیب‌های اقتصادی و آموزشی در دوران کروناست؛ اتفاقی که منجر شده مردم در تلاش مضاعف برای بازگشت به زندگی عادی باشند: «مهم‌ترین اتفاق در دوران شیوع کرونا، توقف آموزش حضوری است. همین اتفاق آسیب‌های زیادی به جامعه وارد کرده است، بنابراین تنها راه ممکن برای پشت سر گذاشتن چنین موانعی واکسینه‌شدن در برابر بیماری است.»

نزدن ماسک؛ تنها در صورت مصونیت درصد بالایی از جامعه
تعلل برای بازگشت به زندگی عادی، از سوی پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری هم مورد توجه است. او می‌گوید که نمی‌توان تنها با اتکا به ایمنی حاصل از واکسن، به زندگی عادی بازگشت: «بسیاری از افراد به‌ویژه سالمندان پس از تزریق دوز اول واکسن، وارد اجتماعات شده و با رعایت‌نکردن موارد پیشگیری، به بیماری مبتلا شده‌اند. به همین دلیل هم‌اکنون علاوه بر تزریق واکسن حتما باید به تمام موارد پیشگیری از بیماری هم توجه داشته باشیم.»

به‌گفته طبرسی تنها هنگامی می‌توان به استفاده‌نکردن از ماسک فکر کرد که درصد بالایی از افراد جامعه، در برابر بیماری واکسینه شده باشند؛ بنابراین با توجه به شرایط فعلی، فاصله زیادی تا رسیدن به این مصونیت وجود دارد. در همین جا طبرسی تأکید می‌کند که با به نتیجه رسیدن فاز دوم واکسن برکت، می‌توان امیدوار بود با واردشدن به چرخه واکسیناسیون عمومی، بتوان به ایمن‌شدن درصد بیشتری از مردم جامعه فکر کرد: «با اعلام شرکت سازنده واکسن برکت مبنی بر آماده‌بودن یک‌میلیون دوز، تحویل 3 میلیون دوز دیگر تا پایان خرداد‌ماه و همچنین 18میلیون دوز دیگر تا پایان شهریور، به‌نظر می‌رسد سرعت واکسیناسیون بیشترخواهد شد.»

طبرسی امیدوار است بررسی فاز دوم واکسن دیگری به نام «اسپایکوژن» هم که محصول مشترک ایران و استرالیاست و مجوز هم گرفته، هرچه زودتر به نتیجه برسد. اگر نتیجه فاز دوم این واکسن هم تا اوایل مرداد‌ماه مشخص شود، با توجه به ظرفیت تولید ۵ میلیون دوزی، می‌توان امیدوار بود تا اوایل پاییز به مرحله ماسک‌نزدن نزدیک شویم.

ایمنی یعنی واکسیناسیون ۷۰ درصد جمعیت در کمترین زمان
حمید سوری، رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی و واکنش سریع کرونا هم توضیح‌هایی درباره میزان ایمنی‌زایی واکسن کرونا می‌دهد: «اثربخشی واکسن‌های کرونا با توجه به تنوعی که دارند متفاوت است؛ با این حال اغلب حدود 70 درصد ایمنی دارند، با این همه احتمال ابتلا حتی بعد از دوز دوم هم وجود دارد. از سوی دیگر، با توجه به جهش ویروس کرونا امکان بی‌اثر یا کم‌شدن تأثیر واکسن هم وجود دارد.» به‌گفته سوری تحقیقات اولیه نشان می‌دهد ایمنی ایجادشده حدود 6ماه است؛ چراکه بسیاری از افراد، برای بار دوم هم به بیماری مبتلا شده‌اند؛ بنابراین آنتی‌بادی ایجادشده به مرور زمان کاهش پیدا می‌کند، اما هنوز نمی‌توان با قاطعیت در مورد مشکلات بیماری کرونا و آینده پیش روی آن نظر داد، چراکه ناشناخته‌ها بسیار است.

رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا می‌گوید برای رسیدن به ایمنی جمعی در برابر کووید-19، بالابردن سرعت واکسیناسیون موضوع بسیار مهمی است. یعنی به‌طور متوسط برای رسیدن به ایمنی در طول 6ماه باید بتوان تقریبا روزی ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار دوز واکسن در کشور تزریق شود؛ درحالی‌که بدون داشتن چنین سرعت و فراوانی در تزریق واکسن نمی‌توان به ایمنی جمعی دست یافت. یعنی 70 درصد جمعیت، نباید خیلی طولانی و مثلا در مدت 3 سال واکسینه شوند. چراکه احتمالات زیادی در طول زمان ازجمله جهش‌های ویروسی، سلامت جامعه را تهدید می‌کند.

سوری به نکته دیگری هم اشاره می‌کند. براساس اعلام او، تنوع در واکسن‌ها اهمیت زیادی دارد، چراکه ممکن است برخی به بیماری‌های مختلفی مبتلا باشند و هر واکسنی با آن‌ها سازگار نباشد. بر همین اساس افراد با بیماری‌های زمینه‌ای پیش از گرفتن واکسن، با پزشک مشورت داشته باشند. این اپیدمیولوژیست تأکید می‌کند که بهتر است برای مقابله با ویروس کرونا تنوعی از واکسن‌ها وجود داشته باشد، به همین دلیل حتی کشور‌هایی که تولید‌کننده واکسن‌اند، از کشور‌های دیگر واکسن وارد می‌کنند: «هیچ دارو یا محصول بیولوژیکی بدون خطر نیست، اما خطر بیماری کرونا بسیار بیشتر از احتمال بروز چنین عوارضی است. البته گاهی هم به‌دلیل رقابت موجود در بازار واکسن، اظهارنظر‌های سوگیرانه‌ای ایجاد می‌کنند، اما مردم نباید در دام تبلیغات بیفتند. تمام واکسن‌های موجود در ایران که وزارت بهداشت آن‌ها را تهیه کرده به‌طور عام عوارضی ندارند؛ البته عوارض احتمالی هم باید به‌طور فردی بررسی شود.»

 


نورنیوز
نظرات

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

دوحه، میزبان دهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک ایران و قطر

«هان کانگ» جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد

ارسال پیامک به 400 هزار مالک به‌منظور تعیین تکلیف واحدهای مسکونی

وزیر مهاجرین طالبان ترور شد

ترامپ: سوریه باید از خودش مراقبت کند

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر ملوان

اسلامی: در استان‌های ساحلی راکتورهای اتمی می‌سازیم

شعله مقاومت در سوریه خاموش شدنی نیست

کشف یک شمشیر خمیده کمیاب در دانمارک

دستگیری زن و مرد قاتل پس از سه سال

پلنگ مرد زنجانی را درید

تکذیب سرقت دارایی‌ در سفارت ایران در دمشق

101 سال حبس برای اعضای شبکه پولشویی 73 هزار میلیاردی

سومین ‌عضو شورای شهر خرم‌آباد دستگیر شد

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت پایانی) +فیلم

نتانیاهو با درگیر شدن در سوریه، اشتباه بزرگی مرتکب شد

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

پادکست | 9 ماده غذایی برای نفس کشیدن

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

قاتل نوجوان 12 ساله دستگیر شد

شکسته شدن رکورد 5 ساله مخاطبان روزانه سینما

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت اول) +فیلم

آغاز تک نرخی کردن ارز با راه اندازی بازار ارز تجاری

حمله راکتی از داخل غزه به اراضی اشغالی

«مقدم زاده» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس شد

ضرورت هوشیاری در مقابل تهدیدات رقبا و دشمنان منطقه

رژیم صهیونیستی کدام مواضع حساس سوریه را درهم کوبید؟

رژیم صهیونیستی می‌خواهد سوریه را به سرزمینی سوخته تبدیل کند

پارس خودرو هم گران کرد+ لیست قیمت جدید

«سالیوان» در راستای ایجاد آتش بس در غزه به خاورمیانه سفر می‌کند

سیب ایرانی به ریاض رسید

امکان پرداخت عوارض آزادراه‌ها از حساب بانکی اشخاص

هواپیمای سبک سیمرغ رونمایی شد

مشکلات تولید کنندگان پوشاک/ همکاری ایران و روسیه در حوزه پوشاک

پارامترهای جدید ایران در معادله‌ نظم نوین غرب آسیا

X
آگهی تبلیغاتی