×
فرهنگی
شناسه خبر : 68928
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1400/03/04 ساعت 12:51

در حسرت یک چاردیواری!

پروسه‌ای که در دهه‌ 70 شمسی با گران شدن زمین در متن شهرهای بزرگ آغاز شد، امروز به سلبِ کاملِ «حق سرپناه» از تهیدستان شهری و طبقه‌ی کارگر انجامیده است؛ «کالایی‌سازی سرپناه»، کارگران را به کلی از متن شهرها رانده است، حالا به نظر می‌رسد این کم‌درآمدها حتی در گتوهای حاشیه‌ی شهرها هم دیگر هیچ جایی ندارند!

نورنیوز-گروه جامعه: خانه‌دار شدن، رویای همه کارگران است؛ در دهه‌ی 60 و اوایل دهه‌ی 70 شمسی، تعاونی‌های مسکن کارگری براساس الزامات ماده 149 قانون کار، فرصت خانه‌دار شدن را برای کارگران فراهم می‌کرد اما در دهه‌های بعدتر که کارگران به تدریج قرارداد موقت و غیردائم شدند و ارائه خدمات رفاهی به کارگران کاستی گرفت، دیگر کمتر فرصت صاحبخانه شدن برای طبقه‌ی کارگر وجود داشت.

کارفرمایان تمایلی به ساخت خانه‌های سازمانی نداشتند و تعاونی‌های مسکن نیز عموماً به سمت ناکارآمدی و رکود پیش رفتند؛ این در حالیست که هیچ زمان، الزامات اصل 31 قانون اساسی مبنی بر تامین مسکن برای همه شهروندان با اولویت روستانشینان و کارگران برآورده نشده است.

گتونشینی، ثمره‌ی تورم سرسام‌آور مسکن!

بعد از کاهش فرصت‌های خانه‌دار شدن و رواج سیاست‌های لیبرالی که به تدریج مسکن را تبدیل به کالایی لوکس نمود که دور از دسترس عامه‌ی مردم به خصوص طبقات فرودست قرار گرفت، نه تنها خانه‌دار شدن تبدیل به آرزویی محال شد بلکه اجاره‌نشینی در محدوده‌ی شهرها نیز برای بسیاری از کارگران، بازنشستگان و مزدبگیران کم درآمد، تقریباً غیرممکن گشت.

در چنین شرایطی بود که کارگران و مزدبگیران مجبور شدند به کلونی‌های زیست کم‌درآمدها و فرودستان در حاشیه‌ی شهرهای بزرگ پناه ببرند؛ در همین راستا، «گتوسازی» در حاشیه‌ی پایتخت و کلانشهرها به سرعت رواج یافت؛ از برج‌سازان و شرکت‌های انبوه‌ساز که در پیِ سود بیشتر به دنبال زمین ارزان در حاشیه‌ی شهرها بودند، گرفته تا پروژه‌ها و طرح‌های دولتی که با توجه به استطاعت ناچیز جامعه‌ی هدف، مجبور شدند از متن به حاشیه کوچ کنند و به نوعی از گتوسازی روی بیاورند.

حاصل این کوچِ ناگوار، سال‌هاست که مقابل چشمان‌مان‌ است: آپارتمان‌های یک‌شکل، سر به فلک کشیده و غالباً بدمنظر که معمولاً فاقد امکانات اولیه‌ی زندگی شهرنشینی هستند و صاحبانِ فرودست آن‌ها باید سال‌ها برای گرفتن حداقل‌های زندگی تلاش کنند.

برخی از این کلونی‌ها که در طرح‌های دولتی از جمله طرحِ «مسکن مهر» پا به عرصه گذاشتند، چندین سال بعد از تکمیل ساخت و تحویل، هنوز فاقد امکانات اولیه‌ی زندگی هستند و ساکنان آن‌ها که از فرط بی‌پولی مجبور به زندگی در این مناطق دور از دسترس شده‌اند، باید در حسرت حداقل‌های زندگی مدرن شهری بسوزند و دم برنیاورند.

گاهی یک فضای سبز کوچک با چند درخت تک افتاده و یکی دو تا نیمکت چوبی ساده، تبدیل به یک آرزو و حسرت می شوند؛ فرزندان این خانواده‌های مهاجر (مهاجران اجباری از متن به حاشیه‌ها و گتوها) باید در حسرت یک فضای کوچک برای دویدن و ورزش یا دوچرخه سواری باشند و از ترس محیط ناایمن که گاهی محل جولان سگ‌های ولگرد است، در فضاهای بسته آپارتمانی بدون امکان نشاط و بازی که لازمه‌ی کودکی است، قد بکشند و بزرگ شوند. البته اگر دیگر بتوانند در همین مناطق بی‌کیفیت خانه‌دار شوند؛ همان آپارتمان‌های یک‌شکل و بدقواره و دور از محیط‌های شهری، به شدت گران شده است؛ قیمت‌ها نجومی است و با قسط و قرض و قوله نمی‌توان خانه‌دار شد!

بیژن امیری (فعال صنفی و بازنشسته خودروسازی) ساکن مسکن مهر هشتگرد است؛ او در این رابطه می‌گوید: تعداد واحدهای مسکن مهر هشتگرد، 49 هزار و 500 واحد است؛ تا سه سال پیش، قیمت دولتی این واحدها، 30 تا 50 میلیون تومان نقد و حدود 40 تا 50 میلیون تومان وام بود؛ یعنی یک کارگر یا مزدبگیر که 30 میلیون تومان پس‌انداز داشت، می‌توانست یک واحد آپارتمانِ مسکن مهر را خریداری کند اما امروز قیمت همان آپارتمان‌ها حداقل 400 میلیون تومان شده است!

اجاره خانه هم به تبع گرانی قیمت ملک زیاد شده؛ رهن کامل این واحدها، بین 45 میلیون تا 100 میلیون تومان به نسبت متراژ و محل قرارگیری واحد (فاز یک تا هفت) است. با این حساب، دیگر کارگران نمی‌توانند اینجا صاحب خانه شوند حتی نمی‌توانند از پسِ اجاره خانه‌های بیش از یک و نیم میلیون تومانی این آپارتمان‌ها بربیایند! اکنون بیشتر پولدارها این واحدها را می‌خرند و برای سود کرایه می‌دهند (به خود کارگرانی که دیگر همینجا هم نمی‌توانند صاحبخانه شوند و مجبورند در این محیط بی‌کیفیت مستاجر شوند) یا با سود بیشتر می‌فروشند!

به گفته امیری، علیرغم افزایش قیمت‌ها، بهبود محسوسی در کیفیت زندگی ساکنان این منطقه حاصل نشده است و همچنان کمبود امکانات به چشم می‌خورد. نه فضای سبزی، نه مراکز درمانی باکیفیتی و نه مدارس و محیط‌های آموزشی درست و حسابی!

پول دادیم اما چاردیواری نصیب‌مان نشد!

با این حال، معضل فقط محدود به بی‌کیفیت بودن فضاهای زیسته در این مناطق گتووار نیست؛ گاهی معضل بزرگ‌تری هم وجود دارد: کارگران و کم‌درآمد‌ها سال‌ها به امید خانه‌دار شدن، پول داده‌اند اما خبری از خانه نیست؛ حتی یک چاردیواری تنگ و بسته و بی‌کیفیت در یک فضای نامطلوب هم نصیب‌شان نشده است!

«مسکن مهر» و پروژه‌های مسکنِ این‌چنینی که بیشتر پوپولیستی و عوام‌فریبانه بوده‌اند تا کاربردی و معطوف به نتیجه، همواره و همیشه گروه‌های فاقد مسکن را وسوسه می‌کند؛ آن‌هایی که به دلیل تورم سرسام آور مسکن و گرانی اجاره خانه، دیگر نه می‌توانند در محدوده‌ی شهرها صاحبخانه شوند و نه توان پرداخت اجاره خانه‌های سنگین را دارند، سال‌هاست که به ناچار به دنبال برخورداری از مسکن ملکی، از طریق چنین پروژه‌هایی هستند؛ پروژه‌هایی که گاهاً فقط یک تابلو  و برندِ پررنگ اما توخالی هستند و خروجی چندانی ندارند.

در روزهای اخیر، چندین کارگر در تماس با ایلنا در ارتباط با چنین مشکلاتی، انتقاد کردند و از ده سال انتظار برای خانه‌دار شدن از طریق مسکن مهر گفتند؛ این کارگران که عموماً در تهران کار می‌کنند یک دهه قبل به این نتیجه رسیدند که دیگر امکان زندگی در محدوده‌ی شهر تهران برایشان وجود ندارد، بنابراین ده سال پیش از این، در مسکن مهر پردیس بومهن ثبت نام کردند؛ پروژه‌هایی که قرار بوده حداکثر 18 ماهه تکمیل و تحویل شود اما بعد از گذشت ده سال، هنوز به جایی نرسیده و همچنان ناتمام است!

یکی از این کارگران می‌گوید: ما بارها پول داده‌ایم؛ شاید بیش از 60 یا 70 میلیون تومان در همان زمان به این شرکت پول دادیم؛ اما دریغ از یک چاردیواری که به ما تحویل بدهند؛ شما خودتان حساب کنید 50 میلیونِ چند سال پیش، الان چقدر پول است؛ اگر آن زمان پول‌مان را ساده در بانک گذاشته بودیم تا حالا چقدر سود می‌گرفتیم؛ یا اگر سکه طلا خریده بودیم، الان چقدر سرمایه داشتیم؟! این پول را به خاطر خانه‌دار شدن و فرار از دربدری، دودستی تحویل شرکت سازنده کردیم اما حالا بعد از ده سال، نه خانه‌ای به ما داده‌اند و نه پاسخ می‌دهند که چه بر سر پول‌های ما آمده است؛ تنها جوابی که به ما می‌دهند، این است: خانه‌هایتان هنوز ناتمام است!

این کارگران تصاویری از خانه‌های نیمه ساز ارسال کرده‌اند؛ خانه‌هایی پر از خاک و گچ و سیمان که ظاهراً تا سرپا شدن و امکان زیستن در آن‌ها، راه بس درازی در پیش است!

یکی از این کارگران در توصیف انتظار طولانی این سال‌ها می‌گوید: ماه‌های اول خیلی خوشحال بودیم؛ فکر می‌کردیم خیلی زود از اجاره‌نشینی نجات پیدا می‌کنیم؛ برای خانه جدیدمان اسباب و وسایل خریدیم و آماده‌ی اسباب‌کشی شدیم اما هرگز خبری از این خانه‌ی جدید نشد؛ حالا دیگر یک چاردیواری 50 متری از خودمان که با خیال راحت در آن سرمان را روی بالش بگذاریم و شب را به صبح برسانیم، برایمان یک رویاست؛ یک رویای ناکام و ناتمام!

و اما حرف آخر...

نصیب کارگران از زمین و مسکن، همیشه صفر بوده است؛ صفر مطلق؛ نه ماده 149 قانون کار و نه اصل 31 قانون اساسی، هیچ کدام برای کارگران «خانه» به ارمغان نیاورده است؛ دهه‌هاست که زمین و آپارتمان و ملک، کالاهایی لوکس و گران‌قیمت هستند که تنها به کار یک گروه خاص می‌آیند: انبوه‌سازان، بساز و بفروش‌ها، واسطه‌ها و همه‌ی آن‌هایی که از راهِ داد و ستدِ ملک و آپارتمان، مالتی میلیاردر می‌شوند.

 پروسه‌ای که در دهه‌ی 70 شمسی با گران شدن زمین در متن شهرهای بزرگ آغاز شد، امروز به سلبِ کاملِ «حق سرپناه» از تهیدستان شهری و طبقه‌ی کارگر انجامیده است؛ «کالایی‌سازی سرپناه»، کارگران را به کلی از متن شهرها رانده است، حالا به نظر می‌رسد این کم‌درآمدها حتی در گتوهای حاشیه‌ی شهرها هم دیگر هیچ جایی ندارند!


ایلنا
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
افشای گاف امنیتی؛ اسناد مذاکرات ترامپ با پوتین در هتل جاماند!
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
تعلیق افزایش قیمت بلیت کنسرت؛ انتظار برای ابلاغ نرخ‌های جدید
ابراز رضایت پوتین از سفر به آلاسکا
تاکید مصر، آلمان و فرانسه بر حل‌ مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران
کارنامه ملاک انتخاب رشته کنکور 1404 چه زمانی منتشر می شود؟
هشدار دوباره ستاد کل نیروهای مسلح به دشمنان
پوتین در ازای کنترل دونتسک، پیشروی در اوکراین را متوقف می‌کند
روزهای گرم تهران در آخرین روزهای مرداد ادامه دارد
نامه تمجیدآمیز رئیس‌جمهور روسیه به رهبر کره شمالی
عارف: امنیت اجتماعی و اقتصادی دو مسیر اصلی سازمان تأمین اجتماعی است
عراقچی: پیوند دوستی ایران و ارمنستان ریشه‌دار و پایدار است
زلنسکی: صلحی می‌خواهیم که پایدار باشد
کاهش 16 درصدی جانباختگان در طرح ترافیکی اربعین 1404
باکیچ بالاخره پرسپولیسی شد
وزارت اطلاعات پایگاه یکپارچه شناسایی اتباع خارجی ایجاد می‌کند
سنگ‌اندازی‌های بدون استدلال در مسیر عادی‌سازی پرونده ایران در FATF
امکان شرکت در امتحانات پیام‌نور بدون محدودیت جغرافیایی فراهم شد
واکنش رهبران اروپایی به ملاقات ترامپ و پوتین در الاسکا
اضافه شدن 250 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور
بررسی تحولات غزه و پرونده هسته‌ای ایران در مکالمه وزرای خارجه مصر و آلمان
بازگشایی جاده چالوس بصورت دو طرفه
وضعیت بحرانی سوء تغذیه در غزه؛ 40 هزار کودک در معرض خطر جدی هستند
موفقیت تیم ملی المپیاد علوم زمین ایران با کسب 4 نشان برنز در چین
نتایج نهایی انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی اعلام می شود
پزشکیان: دولت همه توان خود را برای توقف سوزاندن گازهای مشعل به کار گرفته است
پیکر استاد فرشچیان روز دوشنبه به اصفهان منتقل می شود +اعلام جزئیات مراسم
اخبار مرتبط قیمت طلا و سکه امروز شنبه 25 مرداد 1404 +جدول
آغاز لیگ برتر با کسر امتیاز سه تیم و محرومیت بازیکنان کلیدی
محمد حسین طاهری آکردی سرپرست جدید ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور شد
X
آگهی تبلیغاتی