×
فرهنگی
شناسه خبر : 67735
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1400/02/30 ساعت 17:29
«پیمانکاران اعتراض»منتشر شد

«پیمانکاران اعتراض»منتشر شد

کتاب «پیمانکاران اعتراض» با عنوان فرعی «چگونه سرمایه‌داری از کنش‌گری مدنی کسب‌وکاری سودآور می‌سازد» نوشته پیتر دووِرن و جانِویو لابرن توسط نشر افکار منتشر شد.

نورنیوز-گروه فرهنگ: بنا بر مقدمه‌ مولفان «بسیاری از کنش‌گرانی که در سازمان‌های مدافعه‌گری بزرگ فعالیت می‌کنند، اکنون با زبان خوشایندِ بازار سخن می‌گویند. آنها خواهان نسخه‌ ملایم‌تری از سرمایه‌داری هستند؛ خواستار تجارت منصفانه، گواهی‌نامه‌ها و بوم‌بازارها. بازار شایعه و همهمه درباره‌ کمک‌های ستارگان راک و سخاوتمندی میلیاردرها داغ است. راه‌حل مشکلات جهانی به کارزارهای «خرید اخلاقی» ختم می‌شود: اعطای برند به حرکت‌های اجتماعی و فروشِ احساس «کار خوب انجام دادن» به «طبقه‌ کاپوچینو.»... بزرگ‌ترین سازمان‌های مدافعه‌گری جهان سرمایه‌گذاری، اموال و گردش سود میلیارد دلاری خود را از دفاتر مرکزی‌ لندن، نیویورک، آمستردام و واشنگتن دی. سی مدیریت می‌کنند. این پول‌ها برای اهدافی هزینه می‌شوند که تعداد کمی از افراد با آنها مشکل دارند. چه کسی نمی‌خواهد وضعیت سلامت و توسعه‌ فقیرترین مردم دنیا بهبود یابد یا از محیط زیست جهانی یا حقوق بشر حمایت کند؟

مشارکت در اقتصاد «ایجادِ تغییر» هزینه‌بر است؛ با این حال درآمد و دارایی‌های سازمان‌های کنش‌گری در سراسر جهان در حال افزایش است و برخورداری از بودجه‌های صدها میلیون دلاری رواج فراوانی دارد. این سازمان‌های کنش‌گری نه تنها مثل اَبرشرکت‌ها خرج می‌کنند، بلکه به صورت فزاینده‌ای از سرمایه‌گذاری‌های راهبردی برای گسترش اقدامات خود استفاده می‌کنند. خرید سهام و مستغلات اقدام متعارفی است. حتی تعداد اندکی از آنها در پی کسب بازده قوی، در مورد محصولات مالی پرمخاطره دست به قمار می‌زنند. بدون شک زمانی که کارل مارکس در ۱۸۶۷ سرمایه‌داران را برای آن‌که تمام‌وقت گرفتار کسب عایدی بیشتر هستند، سرزنش کرده بود - «انباشت کنید، انباشت کنید؛ این است موسی و پیامبران شما.» - هرگز تصور نمی‌کرد که روزی سازمان‌های کنش‌گری هم مانند سرمایه‌دارها این‌گونه به انباشت روی بیاورند.»

دوورن و لابرن این کتاب را در آغاز دوره‌ افول جنبش «اِشغال وال‌استریت» آن را نوشته‌اند. آقای دوورن استاد روابط بین‌الملل در دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا است و آثار متعددی درباره‌ جنبش‌های زیست‌محیطی دارد. خانم لابرن هم به تازگی کتاب دیگری درباره‌ چرایی و چه‌بایدی افول دولت‌های چپ‌گرا منتشر کرده است.

نیکزاد زنگنه در پیش‌گفتاری بر ترجمه، درباره مشکله (پروبلماتیک) کتاب چنین آورده است: «امروزه جنبش‌های اجتماعی جدید - به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین شیوه‌ها برای تغییر وضعیت موجود در نیم‌قرن گذشته - به صدها خرده‌جنبش، کارزار و حرکت مختلف تقسیم شده است. سوژه‌زدایی از عامل انسانی مبارزه و فروکاستن آن به یک هویت خُرد مجازی باعث شده که کنش‌گری به «فعالیت از زیر لحاف» و «کلیک‌گری» تبدیل شود. به نظر می‌رسد تغییرات‌ِ این عصر قرار است از دامنِ بازنشر مطالب، هشتگ‌ها و توفان‌های شبکه‌های اجتماعی پا بگیرد. کارمندان سازمان ملل، کنش‌گران حقوق بشر، سلبریتی‌های دنیای مُد، ورزش یا سینما از پشت همه تریبون‌های موجود درباره امکان ایجاد دنیای بهتر صحبت می‌کنند و جنبش‌ها و کارزارهای رنگارنگ مجموعه‌ای از کنش‌های مختلف را تدارک می‌بینند و به مشتریان خود عرضه می‌کنند.»

بنا به گفته مترجم، این کتاب، «نقد نظریِ مختصر اما مستدل ایده مسلط «تغییر» و بازوهای اصلی آن - با تمرکز بر اَبرشرکت‌ها - در دنیای امروز است. این نقد با نگاهی تاریخی و مستند به وصلت تحمیلی ایده نوع‌دوستی (یعنی چیزی که نولیبرالیسم اصرار دارد به‌عنوان رانه‌ی تغییر به ما تحمیل کند) با بنگاه اقتصادی (‌به‌عنوان یکی از قوی‌ترین و متمرکزترین اهرم‌های دستگاهیِ موجود) می‌پردازد؛ پیوندی که با هدف پوشاندن نقش مستقیم دستگاه در احیا و تعمیق نابرابری‌های افسارگسیخته کنونی انجام شده است و به‌زعم نویسندگان طی فرآیندی بلندمدت اتفاق افتاده که شامل هزینه‌تراشی برای مخالفت، خصوصی‌سازی زندگی اجتماعی، نهادینه‌سازی کنش‌گری و در نهایت اَبرشرکتی‌سازی کامل نظم جهانی می‌شود.»

نیکزاد زنگنه که دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد مطالعات فرهنگی در دانشگاه علامه است، پیش از این کتاب «تاریخ سیاسی زنان: مبارزات طبقاتی و جنبش آزادی‌خواهی» از تونی کلیف را ترجمه کرده و همچنین زندگی‌نامه این متفکر و پژوهشگر چپ‌گرای ضداستالینیست و یهودی ضدصهیونیست در دست ترجمه دارد.


مهر
نظرات

آخرین اخبار
هشدار عراقچی نسبت به توقیف دارایی‌هایی ایران
نگرانی و حیرت اسرائیل از سرعت ایران در بازسازی زیرساخت‌ها
تجاوز مجدد ارتش آمریکا به خاک ایران؛ انفجارهای متعدد در اهواز و سقوط هواگرد ناشناس در قشم
رویترز: اسرائیل نگران توافق هسته‌ای میان آمریکا و عربستان است
هشدار ایران به شورای امنیت : سکوت در برابر تجاوز آمریکا خطرناک است
عقب‌نشینی ترامپ؛ از تهدید به «نابودی زیرساخت» تا «توقیف دارایی»
با این 6 عادت ساده، حال جسم و روانتان را بهتر کنید
در جلسه 2 ساعته فدراسیون والیبال با پیاتزا چه گذشت؟
محکومیت 8 کشور عربی و اسلامی علیه اقدامات رژیم صهیونیستی در مسجدالاقصی
هشدار یمن به ترامپ؛ تکرار ماجراجویی نظامی با پاسخ سخت روبه‌رو می‌شود
فرود پرحادثه هواپیمای مسافربری در نیجریه + فیلم
ادعای تازه ترامپ درباره ایران: آنها دوست دارند کاری انجام دهند
عراقچی در پاسخ به روبیو: چشم بستن بر واقعیت‌های میدانی، هزینه سنگین‌تری دارد
هشدار تهران به همسایگان؛ اگر ادعای سنتکام دروغ است، رسما تکذیب کنید
سیستان و بلوچستان زیر هجوم باد و گردوخاک
آخرین آمار شهدا و مجروحان حملات هوایی آمریکای متجاوز
تهران و بغداد؛ گام تازه برای تعمیق روابط همه‌جانبه
پیام تسلیت پزشکیان برای درگذشت استاد شیرمحمد اسپندار
معجزه صلح در زندان بندرعباس؛ روایتِ گذشت از طناب دار پس از 27 سال
هوای اراک در آستانه وضعیت خطرناک قرار گرفت
میکروب‌های دهان چه نقشی در آرتروز دست دارند؟
درخواست 70 نماینده انگلیس برای اقدام علیه اسرائیل
محسن رضایی: پاسخ ایران به حملات زیرساختی، تصاعدی و شدید است
تکذیب اعدام خواهران رحیمی در اصفهان
امتحانات نهایی در هرمزگان طبق جدول زمان‌بندی برگزار خواهد شد
اختیارات جنگی ترامپ؛ مجلس نمایندگان تصویب کرد ولی در سنا رای نیاورد
آلمان دو شناور خود را از دریای سرخ خارج می‌کند
کاخ سفید: توافق هسته‌ای با عربستان منوط به عادی‌سازی روابط با اسرائیل است
قیمت نفت از مرز 100 دلار عبور کرد
سرخپوشان برای آماده‌سازی فصل جدید عازم ترکیه شدند
واکنش کنایه‌آمیز قالیباف به قیمت نفت
جنایت خانوادگی در آذرشهر؛ مرد 72 ساله همسرش را به قتل رساند
چرا مقصد بعدی دیپلماسی ایران، قلب اوراسیا شد؟
گاز برای خودرو‌ها رایگان شد
تجاوز دوباره آمریکا به خاک ایران/ پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح به دشمن در کویت و اردن
سلیمی: پاسخ یک ضربه آمریکا باید چند ضربه باشد
ذوق‌زدگی نتانیاهو از شرط ترامپ برای هسته‌ای شدن عربستان
دستیابی جدید دانشمندان به درمان صرع
بیش از 9300 خدمت درمانی رایگان در اربعین
تکذیب تعویق کنکور از سوی وزیر آموزش و پرورش
حسن خادم، نویسنده «اقیانوس آرام» درگذشت
مامور آمریکایی به افشای اطلاعات سفرهای ونس مظنون شد
برقراری امنیت در همه مرزها/ هیچ‌ خللی در تردد زائران ایجاد نشده است
قرارداد اجاره می‌تواند بالاتر از حد افزایش 25 درصد امضا شود؟
مخبر: شعله‌های آتش آمریکا دامن همه جهان را می‌گیرد
شرط ترامپ برای توافق هسته‌ای با عربستان
امضای اسناد مشترک همکاری ایران و عراق
بازگشایی پناهگاه‌ها در اراضی اشغالی از بیم حملات احتمالی ایران
محدودیت ترافیکی کندوان و آزادراه تهران-شمال جمعه 2 مرداد
دیالوگ تاریخی مسی و یامال پس از شکست آرژانتین